Orijinalini görmek için tıklayınız : SİVAS YEMEKLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİLER ve BAZI TARİFLER
Sivas mutfağı tarım ürünlerine dayanmaktadır. Sonbaharda kışlık yiyecek hazırlıkları başlar. Un öğütme, bulgur dövme, çekme, erişte, kadayıf, salça yapımı, sebze kurutma, etlik kesimi bunların başlıcalarıdır.
Yöre yemekleri daha çok unlulara dayanmaktadır. Keş, peskütan, çökelek, süt ürünlerinden hazırlanan yiyeceklerdendir. Yöre yemekleri genellikle kırsal kesimlerde yazları ayranlı, pancarlı çorba, madımak, evelik, düğücek aşı gibi yemekler yapılır. Kışları ise tırhıt, sübüra, kelecoş, tarhana, içli köfte, hingel gibi hamurlu yemekler yenmektedir. Kentte genellikle sebze yemekleri yapılmaktadır. Sivas kebabı ünlüdür.
Tandırda kül çöreği, fotla, patates yada peynirle yapılan kömbe, kete, lavaş yörede yaygın ekmek çeşitlerindendir.
Aşağıda bazı yemeklerimizin tariflerini bulabilirsiniz.
BAL HELVASI
Unun tereyağda kıvamınca kavrulmasından sonra (Un fazla kavrulur, rengi koyulaşırsa helvaya geçmiş derler) az sulu veya sütlü süzme bal katılarak helva hazırlanır. Hatta tepsiye alınan bu helvalar üzerine ayrıca petekli bal (dalak balı) konulup yenilir.
BULGUR - (YUVARLAK KÖFTE)
2 adet sogan rendelenir; tuz, biber, 1 kg. çekilmis kiyma, 1/2 lt. ölçek dolusu ince bulgur, bir çay bardağı su hepsi bir hamur halinde iyice yoğurulur. El içinde bilye büyüklüğünde köftecikler yuvarlatılır. Arzu edilirse köfte az miktarda kızgın yağda pembeleşinceye kadar döndürülür. 1-2 lt. kaynar suya bir kaşık salça atılır. Köfte yarı pişmiş vaziyette iken bir çay bardağı pirinç salınır. Bir çorba kaşığı kızdırılmış sade yağına bir tatlı kaşığı kuru nane karıştırılarak pişer üzerine dökülür. Arzu edilirse limon da sıkılabilir.
ÇİRLİ ET
MALZEME:
Kuru kayısı 600 gr. Su 5 su bardağı
Katı yağ 2 çorba kaşığı Tuz
Kuşbaşı kuzu eti 1 kg.
YAPILIŞI:
Kayısıları ılık suda 1 saat bekleterek yumuşamalarını sağlayın. Yağı bir tencerede eritin. Yağ kızınca etleri, verdikleri suyu çekinceye kadar içinde kavurun. Suyu ve tuzu katıp bir taşım kaynatın. Orta ateşte, suyun çoğunu çekinceye kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Kayısıları, suyunu süzüp et tenceresine aktarın. 5 dakika daha pişirerek tencereyi ateşten alın ve sıcak servis yapın.
HURMA TATLISI
MALZEME:
Margarin Yarım paket Tereyağı 1 çorba kaşığı
Karbonat 1 çay kaşığı Su 1 fincan
Un 3 su bardağı Yarım limonun suyu
Şeker 3 su bardağı Limon suyu 1/4
Su 3,5 su bardağı
YAPILIŞI:
Orta boy bir tencerede 125 gr. margarin ve 1 çorba kaşığı tereyağını eritin. İçine unu ilave edin. Karbonat, limon suyu ve 1 fincan suyu da ekleyin. Daha sonra tüm malzemeleri elinizle veya tahta bir kaşıkla yoğurarak birbirine karıştırın. Malzemeler iyice yumuşayıp, kulak memesi yumuşaklığnda bir hamur haline gelince, içinden kaşıkla ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, elinizle yuvarlayın. Yassı köfte biçimi verin. Yağlanmış bir fırın tepsisine hazırladığınız tatlıları yan yana dizin. Orta dereceli fırındas 45 dakika veya tatlılar altın sarısı renk alana dek pişirin. Bu arada şerbet için gereken su ve şekeri bir tencereye alın. Kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra limonu sıkıp, tencereyi ocaktan alın. Şerbeti tatlının üzerine dökün. Bir süre bekletin. Tatlı şerbeti iyice emdikten sonra servis yapın.
KARIN YAHNİSİ
YAPILIŞI:
Haşlanmış işkembe (karın) küçük küçük doğranır dörde bölünmüş kuru soğanlar yağ ile beraber bir tencereye konulup kızartılır. Doğranmış ve haşlanmış işkembeler ayrı yerde haşlanmış nohutlara salça ilave edilip tuzu da konduktan sonra tekrar pişirilir. Aynı şekilde ciğerle de yahni yapılır.
KAVURMA HELLESİ
MALZEME:
Un 500 gr. Biber
Katıyağ 3 çorba kaşığı Tuz
YAPILIŞI:
Yağ iyice kızdırılır. Un, yağ içerisinde açık pembe renk alıncaya kadar döndürülür. 1-2 kaynamakta olan suya kavrulan un, tuz, biber ilavesiyle atılır ve 20-30 dakika kaynatılarak indirilir. Hafif hasta yemeği de olmaktadır. Aynı çorba kıyma atılarak da yapılır. Limon sıkılır ve un çorbası ismini alır.
LAHANA MUSAKKASI
MALZEME:
Beyaz lahana 1 adet Pirinç 1/2 su bardağı
Kuru soğan 3 adet Biber
Kıyma 200 gr. Tuz
Salça 3 çorba kaşığı
YAPILIŞI:
Lahana haşlanmayıp ıspanak gibi kıyılır ve bol soğanlı kıymalı salçalı sokarıç, biraz da pirinç ilave edilerek tuz, biber atılır, pişirilir. Pirinç olmadığı taktirde bulgur da aynı vazifeyi yapar.
PATATES ÇORBASI
MALZEME:
Patates 250 gr. Bulgur veya pirinç 1 su bardağı
Kıyma-kavurma 100 gr. Margarin 1 çorba kaşığı
Soğan (rendelenmiş) 1 baş Nane 1 tatlı kaşığı
Tuz 1 tatlı kaşığı Biber 1 tatlı kaşığı
YAPILIŞI:
250 gr. patates, 1cm. 3 şekilde doğranır. Kıymalı, soğanlı sokarıçla 1-2 litre suya dökülür. Tuz biber ekilir. 1 kase dolusu bulgur veya pirinçle pişirilir. Bu da yine kemikli kavurma veya kuşbaşı etle yapılır. Çorba ateşten indirildikten sonra 1 çorba kaşığı sıvı yağ kızdırılır, 1 tatlı kaşığı kuru nane ilave edilerek üzerine dökülür.
SAC KEBABI YAPILIŞI:
Kemiksiz (kuşbaşı) koyun eti, yağı ve tuzu ile (et yağlı ise yağa ayrıca lüzum kalmayabilir), altında ateş yanan bir sac üzerine konup, karıştırılmak suretiyle kızartılır. Doğranmış patlıcan ve yeşil biberler de ilave edilip tekrar karıştırılır, sebzeler kızarınca dilimlenmiş domatesler konup ateşte biraz daha çevrilir. Sebzenin bol olduğu yaz günlerinde Çermikler, Paşa fabrikası, Tekke önü gibi mesirelere gidilince yapılan bir piknik yemeğidir. Evler de yapılabilir. Pişirmek için kullanılan sac, sac kebabı yapılanları biraz daha ufak (çevicek) tır.
ŞALGAM ÇORBASI
MALZEME:
İri şalgam 5-6 baş Bulgur veya pirinç 1 kase
Tereyağı-margarin 2 çorba kaşığı Kıyma 100 gr.
Kuru soğan 2 adet
YAPILIŞI:
İri şalgamdan 5-6 baş alınır, iri göz rendeden geçirilir. İstenirse tuzla ovularak (kekre) acı suyu giderilir. 1-2 çorba kaşığı saya yağı, 1-2 baş doğranmış soğan sokarıcı yapılır. Arzuya göre kıyma, kuşbaşı et, kemikli kavurma hangisi varsa 1-2 litre kaynayan suya sokarıçla birlikte 1 kase dolusu bulgur veya pirinç, et hepsi bir arada kaynatılır. Bulgur pişmek üzere iken rendelenmiş şalgamlar atılır. O da pişince ateşten indirilir.
TARHANA ÇORBASI
MALZEME:
Tarhana 1,5 su bardağı Kuşbaşı et Yarım kg.
Kara nohut 1 su bardağı Çelem Yarım kg.
Ispanak Yarım kg. Tereyağı 1 çorba kaşığı
Kuru nane 1 çorba kaşığı Et suyu
YAPILIŞI:
Tarhana ve nohut akşamdan ıslatılır. Bol et suyunun içine atılarak pişmeye bırakılır. Diğer tarafta kuşbaşı etler tereyağında iyice kavrulur. Pişmekte olan çorbaya çelem, ıspanak ve kavrulmuş etler ilave edilir. İyice pişirilir. Çorba piştikten sonra üzerine tereyağında yakılan nane dökülerek servis yapılır.
_DuMaN_58
29.04.2007, 12:07
Ağzım Sulandı Yaa :)) Kadayıf Tatlısı Olsada Yesek :))
€LBeyli58
29.04.2007, 13:42
€yvallah eline sağlık öledim yemeklerimi haa
€vde yapıyoruz ama sivas havası olmadan saman gibi geliyor bana
Ah ah tereyağlı bir HINGELde ne giderdi,valla yağın kokusunu burnumda hissettim.:)
_DuMaN_58
07.05.2007, 14:18
Ah ah tereyağlı bir HINGELde ne giderdi,valla yağın kokusunu burnumda hissettim.:)
Yanına Soğuk bir Ayran. Ne güzel giderdi bea
sonbahar5803
08.05.2007, 19:49
Ellerine sağlık Elbeyli. Tarifler sana aitse pek marifetlisindir demek. Her eve lazım senin gibisi. :D
Ancak en önemlisini unutmuşsun, Madımak tarifi.
Madımak Mıhlaması
Malzemeler:
1 kilogram madımak
1 adet büyük soğan
100 gram tereyağı
6 adet yumurta
tuz
karabiber
kırmızı biber
Hazırlanışı:
Madımakları bol su ile yıkayıp süzün. İnce ince doğrayın.
Soğanı ayıklayıp yıkayın, küp şeklinde doğrayın.
Genişce bir tavaya yağı koyup ısıtın, soğanları ekleyin, şeffaflaşana kadar çevirin. Madımakları ekleyin ve yumuşayıncaya kadar kavurun, tuzlayıp biberleyin.
Yumurtaları karıştırma kabına kırın, tuz ve biber ilavesiyle homojen hale gelene kadar çırpın. Tavadaki kavrulmuş madımakların üstüne dökün. Bir kaşık yardımıyla iyice birbirine karıştırıp yayın. Üstüne kapak kapatıp pişirin.
Altı kızardıktan sonra bir tabak yardımıyla alt üst edip öteki tarafını da pişirin, kırmızı biber ekip sıcak olarak yiyin.
sivas_kangallı
08.05.2007, 21:22
canımızı çektirdin yaw:):).......
canımızı çektirdin yaw:):).......
Haklısın valla, adalet mi bu :)
En iyisi bir kural belirleyelim, tarifi veren birgün yapsın yemeği bizde hepberaber gidelim yiyelim :D :D nasıl?
_DuMaN_58
09.05.2007, 07:09
Valla ya canımız çekti . Canım hingel çekti
alikaya58
09.05.2007, 10:00
sarmısaklı,yoğurtlu üzerine salça soslu etli mantıyı sivas yemeğinden saymıyormusunuz arkadaşlar.
sonbahar5803
10.05.2007, 19:25
En iyisi bir kural belirleyelim, tarifi veren birgün yapsın yemeği bizde hepberaber gidelim yiyelim :D :D nasıl?
Benim için problem değil, seve seve yaparım da; yemeği yemek için bir buluşma noktası belirlememiz lazım. Ben Antalyadayım. Şöyle ortalarda bir yerde, mesela Türkiye'nin göbeği Ankara nasıl olur? :D
Bir de her yere Sivas Köftesi diye açmışlar ama aynı tadı kesinlikle bulamadım.
€LBeyli58
20.05.2007, 18:50
Benim için problem değil, seve seve yaparım da; yemeği yemek için bir buluşma noktası belirlememiz lazım. Ben Antalyadayım. Şöyle ortalarda bir yerde, mesela Türkiye'nin göbeği Ankara nasıl olur? :D
HAY HAY EFENDİM NE DEMEK SİVASTA YAPALIM BUNU
GÜNAY ABİ TAMAM BEN HAZIRLARIM HANGİSİNİ RİCA EDERSENİZ SİZ :D ;)
Harbi harbi karnım acıktı yani bir SİVAS köftesi olsada "tabiki o meşhur pidemizle beraber" yesek ne hoş olurdu ya,hatta etli pideyede razıyım,hatta hatta meydan lokantasınaki odunda pişirilen dönerede,ah ah ne güzel olurdu şimdi ya,iyice içim geçti,ben burdakilerle idare edeyim.:)
€LBeyli58
21.05.2007, 12:22
Ah be sivasta olsaydım şimdi sizlere ısmarlamıştım
NAUGHTYBOY58
21.05.2007, 15:53
özledim be yemeklerimi................... ..........
sivaslısedat
04.06.2007, 15:22
€yvallah eline sağlık öledim yemeklerimi haa
€vde yapıyoruz ama sivas havası olmadan saman gibi geliyor bana
sivasspor_gürün
04.06.2007, 17:18
Sivas mutfağı tarım ürünlerine dayanmaktadır. Sonbaharda kışlık yiyecek hazırlıkları başlar. Un öğütme, bulgur dövme, çekme, erişte, kadayıf, salça yapımı, sebze kurutma, etlik kesimi bunların başlıcalarıdır.
Yöre yemekleri daha çok unlulara dayanmaktadır. Keş, peskütan, çökelek, süt ürünlerinden hazırlanan yiyeceklerdendir. Yöre yemekleri genellikle kırsal kesimlerde yazları ayranlı, pancarlı çorba, madımak, evelik, düğücek aşı
gibi yemekler yapılır. Kışları ise tırhıt, sübüra, kelecoş, tarhana, içli köfte, hingel gibi hamurlu yemekler yenmektedir. Kentte genellikle sebze yemekleri yapılmaktadır. Sivas kebabı ünlüdür.
Tandırda kül çöreği, fotla, patates yada peynirle yapılan kömbe, kete, lavaş yörede yaygın ekmek çeşitlerindendir.
gardaş eline sağlık da tere yağlı bulgur pilavı yanında koyun yoğurdundan cacık , bunu tarlada ekin biçerken yiyceksin way way yanındada bazlama .( tandır ekmeği olacak.) ondan sona gardaşıma söleyim eşkili köfde :( eşkisi sumakdan olacah:)ondan sonra bah birde cılbır yemeği var tarifini bilmeyenler olursa yazarım oda bizim orda meşhurdur, kus kus pilavı bah buda tereyağlı ve yanında yoğurtda olacak çok güzel olur valla olsa yerim şimdi acıkdım tandırda ekmek pişirlerken sonunda birde katmer yaparlardı bah oda ahlıma geldi çok güzel olurdu, yok yok ben köyümü çok özledim yaw gideceğim valla temmuzda aha buyazdıklarımıda yerim valla ha gürünlüler bilir bizim oranın alabalığıda meşhurdur üretim değilde tohma çayından tutup yiyceksin köyde serpme ağamda duruyo bekle gürün geliyom.
sivaslısedat
04.06.2007, 18:20
Ağzım Sulandı Yaa ) Kadayıf Tatlısı Olsada Yesek )
RüStü ElmaS
04.06.2007, 23:05
Maşallah Sivas mutfağımızda ammada zengin ve bir okadarda lezzetli.
Sivas yemekleri konusunda, sitemizde ileriki aylarda özel bir çalışma başlatacağız.
Şimdiden bu özel konuyla profösyönel olarak ilgilenecek, aşçı arkadaşlara ihtiyacımız olacaktır.
garibo58
07.06.2007, 22:59
serdar gardaşım terayaglı hıngel demiş hakikaten en çok özledigim yemek kendisine hak veriyorum.fakat sivasımın havasındanmı suyundanmıdır patatesi bile özel tat.hamuru özel.e ondan hıngelide güzel oluyor.onun için bu güzel yemegi sivasta yemeli.ayrıca rüştü gardaşım ahçı aradıgını yazmışsın ben harika yemek yaparım buradayım.
58_BERKAY_58
09.06.2007, 22:30
arkadaşlar o kadar güzel anlatmıssınız ki insanın canı hemen bu yiyeceklerden yemek istiyor yaww ne yapsak acaba
altuntas58
10.06.2007, 15:35
Bende biraz kebaplarımızdan basedeyim bari arkadaşlar hani bilirsiniz bizim meşhur SİVAS KÖFTESİ ile yanında bol soğan saltası bir büyük tas koyun yoğurdu yemede yanında yat bu şahane köftemizi sivasımızda 100 tane köfteci varsa en az 50 si güzel yapar tabi köteci nuri{eski sanayideki}bir başka yapar birde bizim yine çok meşhur bir o kadarda lezzetli SİVAS KEBAPIMIZ var eskiden Bahceli Selcukta, Belediye resturantta{ihsan ağbinin zamanında}Yine Eski Zafer lokantasında,ve günümüzdede en iyi sivas kebapını Merkez lokantası yapıyordu sabahları erken saatlerde kalkıp kellecide KELLE yemenin hazı hala burnumda buram,buram tütüyor tabiki PACA ÇORBASI ekmekli pacayı yazmadan gecemiyeceğim bol sarımsaklı ekmekli paca yenildimi insanı akşama kadar acıktırmıyordu İŞKEMBE ÇORBASI tadıda daha bir başka cek bir tuzlama tere yağlı olsun sevgili hemşerilerim ben istanbuldayım ama her üç ayda bir sivasta oluyorum bu yemeklerin ve kebapların bazılarını tatma zevkine varıyorum darısı yurt dışında yaşayanlara GÖNÜL NE KAHVE İSTER NE KAHVEHANE GÖNÜL BİR DOST İSTER KAHVE BAHANE
gurbetciler
10.06.2007, 16:50
ya arkadaslar viyanada etli ekmek yok olsada yesek.........
mermer yusuf
16.07.2007, 11:00
AYRAN
GİT BAKKALDAN YOĞURT AL.
SONRA TENCEREYE YOĞURTU BOŞALT.
TENCEREYE HEMEN SU DÖK.
SUYU DÖKERKEN KARIŞTIR.
AYRAN HAZIR.
AFİYET OLSUN.
MEYVE SUYU
HANGİ ÇEŞİTİNİ SEVİYORSAN GİT BAKKALDAN HAZIR TOZLARINI AL.
SONRA BİR SÜRAHİYE TOZU BOŞALT.
SU İLE BERABER YARIM SAAT KARIŞTIR.
MEYVE SUYUN HAZIR.
AFİYET OLSUN.
SALATA
ÖNCE DOMATESİ DORAYACAN.
SONRA SOĞAN DORAYACAN.
OT ÇEŞİTLERİNDEN BİŞEY AT.
KARIŞTIR.
SALATA HAZIR.
TUZUNU SEN AYARLA.
AFİYET OLSUN.
TEŞEKKÜRLER:)
ZALIM_58
16.07.2007, 11:49
AYRAN
GİT BAKKALDAN YOĞURT AL.
SONRA TENCEREYE YOĞURTU BOŞALT.
TENCEREYE HEMEN SU DÖK.
SUYU DÖKERKEN KARIŞTIR.
AYRAN HAZIR.
AFİYET OLSUN.
MEYVE SUYU
HANGİ ÇEŞİTİNİ SEVİYORSAN GİT BAKKALDAN HAZIR TOZLARINI AL.
SONRA BİR SÜRAHİYE TOZU BOŞALT.
SU İLE BERABER YARIM SAAT KARIŞTIR.
MEYVE SUYUN HAZIR.
AFİYET OLSUN.
SALATA
ÖNCE DOMATESİ DORAYACAN.
SONRA SOĞAN DORAYACAN.
OT ÇEŞİTLERİNDEN BİŞEY AT.
KARIŞTIR.
SALATA HAZIR.
TUZUNU SEN AYARLA.
AFİYET OLSUN.
TEŞEKKÜRLER:)
AHA ŞİMDİ BENDE SALATA YİYORUM VALLA CANIM ÇEKTİ YAPTIM YEDİM
:d:d:d
mermer yusuf
16.07.2007, 12:12
AHA ŞİMDİ BENDE SALATA YİYORUM VALLA CANIM ÇEKTİ YAPTIM YEDİM
:d:d:d
yardımcı olabildiysem ne mutlu bana:)
agumus_58
30.07.2007, 15:07
Ankarada oturan hemşehrilerimiz... Sivas Köftesi' ni özlediyseniz bekleriz...
SİVAS SOFRASI - Bosna Hersek Cad. No:22\A Emek\Ankara
YiGiDo_58_06_nl
30.07.2007, 20:04
vay gardasim vallah simdi canim bi hingelle helle cektiki guzel konu acmisin emegine saglik
Sivasli_Kiz_87
07.09.2007, 21:27
Keş,
tırhıt, sübüra, kelecoş,, hingel bunlari ney bana aciklaya bilirmisiniz bi sivasli olarak nasil yemek oldugunu bilmek istiyorum belki biliyordursum ama imsini farkli biliyordursum:rolleyes:
Ankarada oturan hemşehrilerimiz... Sivas Köftesi' ni özlediyseniz bekleriz...
SİVAS SOFRASI - Bosna Hersek Cad. No:22\A Emek\Ankara
Ankarada oturuyorum ve ramazan sonunda sivas köftesi yemeye geleceğim inşallah özledik bee. buralarda öyle kocaman leziz köftelerden bulmak o kadar zorki... :):)
candy_58
14.09.2007, 07:53
ya bunlrı ramazanda konuşmazak karnımız acıkıyo bizim bizim memleketin güzel yemekleri olunca bambaşka oluyo :)
Ellerinize sağlık :) tühh bea öğrencilik hayatımda bitti :D Yoksa yapardım.. Tarifi var nede olsa :D Ama Salata güzel yaparım haa :D
bunlari ney bana aciklaya bilirmisiniz bi sivasli olarak nasil yemek oldugunu bilmek istiyorum belki biliyordursum ama imsini farkli biliyordursum:rolleyes:
Bu belirttiğiniz yemeklerin hepsi hamurişidir. Nasıl yapıldıkları konusunda fazla bilgim yok.
Hıngel = MANTI
Sübüra = Yoğurtlu sarmısaklı hamur çorbası
Yakışıklı82
16.09.2007, 10:44
Vallahi bir hangel olsada yesek on numara olurdu he helede askerde insanın canı ne kadar çok çekiyor
Yakışıklı82
16.09.2007, 10:52
ama olsun birşey kalmadı bu askerlik biter baba gider on numara yemekler yer
oof ooff
oruc oruc canim cekti ya :D
Hingel gibisi yok :)
agumus_58
22.09.2007, 10:39
Ankarada oturuyorum ve ramazan sonunda sivas köftesi yemeye geleceğim inşallah özledik bee. buralarda öyle kocaman leziz köftelerden bulmak o kadar zorki... :):)
bekleriz inşallah...
iftara da bekleriz...
ofgurleyuk78
08.10.2007, 13:36
Hurma tatlısı, karın yahnisi ve sac kebabını iyi bilirim. Hele (işkembe) sacda kebab gibi yapılınca bir tatlı oluyorki sormayın.(Domates ve yeşil biberle)
ofgurleyuk78
08.10.2007, 13:38
Yahu arkadaşlar mubarek kadir günü sizin yaptığınızı Çorumlular yapmaz. Acıktırdınız bizi.
altuntas58
08.10.2007, 20:21
Sivasımızın bizim damağımızı okşayan bir çok yemeği var bunların içinde en sevdiklerimden biride dal turşusundan{pezik}kuşbaşı et ile yapılan bol acılı MIHLAMA yemeği ağzınıza layık
arikarinkuchi
24.10.2007, 06:18
SAC KEBABI YAPILIŞI:
Kemiksiz (kuşbaşı) koyun eti, yağı ve tuzu ile (et yağlı ise yağa ayrıca lüzum kalmayabilir), altında ateş yanan bir sac üzerine konup, karıştırılmak suretiyle kızartılır. Doğranmış patlıcan ve yeşil biberler de ilave edilip tekrar karıştırılır, sebzeler kızarınca dilimlenmiş domatesler konup ateşte biraz daha çevrilir. Sebzenin bol olduğu yaz günlerinde Çermikler, Paşa fabrikası, Tekke önü gibi mesirelere gidilince yapılan bir piknik yemeğidir. Evler de yapılabilir. Pişirmek için kullanılan sac, sac kebabı yapılanları biraz daha ufak (çevicek) tır.
offffffff beeeee şurda olsada parmaklarımızla birlikte yesek
sofularlı34
30.10.2007, 11:18
birde arabaşı war ...oda süper.
altuntas58
30.10.2007, 11:38
SAC KEBABI YAPILIŞI:
offffffff beeeee şurda olsada parmaklarımızla birlikte yesek
Sametciğim sen ne güzel kebap ceşitleri biliyormussun bu tarifini bir gün deneyeceğim
memduh.çakmak
03.11.2007, 21:03
arkadaşlar etli ekmeği unutmuşsunuz burada
altuntas58
05.11.2007, 20:32
arkadaşlar etli ekmeği unutmuşsunuz burada
sivasın meşhur etli ekmeği unutulurmu hiç bol limonlu üstünede maydanoz of bee
arikarinkuchi
05.11.2007, 20:43
sivasın meşhur etli ekmeği unutulurmu hiç bol limonlu üstünede maydanoz of bee
ben bilmiyorum yaa bu yemeği 'altuntaş58' abim davet edersin gelirim birgün yemeği yerim hemde tanışırız :D (oh bedava yemek):D
altuntas58
05.11.2007, 20:56
ben bilmiyorum yaa bu yemeği 'altuntaş58' abim davet edersin gelirim birgün yemeği yerim hemde tanışırız :D (oh bedava yemek):D
Tamam samet bir gün istanbuldan sivasa gelince seni davet edeyim bu kebabı yapıp yiyelim sana söz
genchukukcu
25.11.2007, 20:23
şimdi şöle güzel yapılmış bi patatesli hıngel olsa yanın da bi tas katık .otursam tohma oluncaya kadar yesem
genchukukcu
25.11.2007, 20:27
evet haydi sivaslılar ankarada sivas köftesi yiyelim hemde ustası sonbahar ablamız ev sahibi de benim herkesi bekliyorum
(ankaralılarda gelebilir:))
YAW SİZ -BORANİ-Yİ BİLMİONUZ HERHAL HELE DUĞULCEK AŞI ABBOWW PESKÜTANI HİÇ SÖYLEMİYİM.GUŞGUŞ EW MAKARNASI.HİNGEL.............. .
bu yemekler sivaslının vazgeçilmez yemekleridir ben duğulcek aşı peskütan borani yemedim diyen yalan söyler...
PusatBjk58
14.12.2007, 19:37
tarhana çekti bnm canım...diğerlerini bilmediğim için :D
Burda güzel yemek yazıları var,ama birazda fotoğraflarıda olsa daha güzel olurdu.Bence fotoğraf konusuna biraz daha ağırlık verilirse burasının daha verimli olacağını düşünüyorum.Bu sadece benim fikrim sakın yanlış anlaşılmasın.
Tesekkürler güzel tarifler icin,Hurma tatlisini cok özlemisim:)
recosan58
18.12.2007, 12:55
arkadaşlar ymek molası yemekten sonra dönerim
ofgurleyuk78
18.12.2007, 23:29
Arkadaşlar gurbettekileri unuttunuz galiba. O kadar tatlı anlatıyorsunuz ki karnım acıktı.
yusufsahin58
29.12.2007, 02:23
valla hic deme kardes hingel olsada yesek ah bi sivasa dussem mekkeden az kaldi gelecem sivas
CrSivaslim58
12.01.2008, 17:40
sivas kötesini deniceksiniz süper.benim azim simdi hemen sulandi
Etli ekmeği özledim Sivas'a gider gitmez ilk yiyeceğim yemek Etli ekmek.
UTKUM_58
19.01.2008, 10:15
ALLAHIM KIM ACMIS BU KONUYU YARAM DESILDIIIIIIII; COK OZLEDIMM BEN YA ARKADASLARRRRRRRRRRR:
MATIYIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII I
HINGELIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
ETLI EKMEGIIIIIIIIIIIIII
KATMERIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
IZGARA KÖFTEYIIIIIIIIIIIIIII
KARNIYARIKIIIIIIIIIIIIIIII
ICLI KÖFTEYIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII
ALLAHIMMMMMMMMM YA PESKUDAN CORBASINIDA OZLEDIMM TIKA BASA YEMEK ISTIYORUMM INSALLAHH YAZIN GELMEK NASIP OLURDA SIVASIMA YEMEK YANSIP OLURRRRRR PATLIYANA KADAR YICEMMM OHHHHH
ya cok guzel tarıfler bunlar ama gozlerım en cokta kombe(gılora sir)onu aradı
ya cok guzel tarıfler bunlar ama gozlerım en cokta kombe(gılora sir)onu aradı
sizdende bir kaçtane tarif bekleriz :D
ben bılsem tarıf hergun kendıme kömbe yapardım sizlerede bildiklerimin tarifini yazardım ama malesef:(
EyüphanAydın
26.01.2008, 01:48
Yemek Kültürü
Sivas halk mutfağında çorbalar yemekte ön sırayı alan ve bilhassa yaşlılar tarafından "yürek yağmuru" diye latife yapılan bir yiyecektir. Kış çorbalarının başında gelen peskütan, un veya çok az yarma unu ile yoğurdun pişirilmesi ile hazırlanan bir yiyecektir. Yarma, yeşil mercimek ve peskütan su ile çorba kıvamında pişirilir. Üzerine soğan yağda kızdırılır ve nane konularak çorbaya ilave edilir (sokaraç). Peskütan çorbası kış günleri-nin lezzetli ve besle-yici bir yemeğidir. Yazın en meşhur çorbası ise pancar çorbasıdır. Diğerleri; kesme çorbası (hamur çorbası), tarhana, şalgam, patates, şehriye, mercimek, bulgur, düğülcek çorbalarıdır. Et yemeklerinin başında, sebzeli et yemeği gelir. Önce kızartılarak pişirilmiş etlere patlıcan, biber, domates konularak hazırlanır. Sebzeli et çarşı fırınlarında tavalarda hazırlanır ve buna "fırına tava vermek" denilir. Sivas kebabı da sebzenin bol bulunduğu yaz-sonbahar aylarında yapılan bir çarşı yemeğidir. Pehli, çirli et, yaprak sarması, lahana sarması, dolmalar, köfteler, kızartma köftesi (kadınbudu köfte), sulu köfte (bulgurlu köfte), mirik köftesi (etsiz), yahni ve mıhlamalar diğer yemeklerimizdir. Sebze yemekleri içinde kabak yemekleri (kavurması, sütlü kabak, üzümlü kabak), şalgam kavurması ve yemeği, patates tiritlisi, baharda kırlarda kendiliğinden yetişen bir bitki olan madımakla yapılan yemekler önem taşırlar. Sofralarımızın vazgeçilmez ye-meği olan pilav için "ekmek hazır, pilav vezir" denilmiştir. Bulgur, pirinç, kus-kus, erişte pilavları değişik lezzet ve görünümde olan çeşitler olarak sofrada yerlerini alırlar. Hoşaflar ve bayram çorbası, pilavların yanında sofraya getirilir.
Sivas mutfağının börekleri ise lezzetin ve nefasetin birer mahsulüdürler. Su böreği, köylü böreği, yufka böreği, tel böreği, yarımca börek, dible gibi çeşitleri vardır. Tatlıların başında baklava, hurma, tava hurması, sarığı burma, kırım baklavası, kadayıf, yufka böreği, helva, hasuda (aside), paluza (pelte), karaş, pestil kızartması, incir dolması, ballı börek ve daha çok ramazan tatlısı olan güllaç gelmektedir. Akraba ve dostların topluca yemek ye-dikleri, toplumdaki sosyal dayanışmayı canlı tutan tören yemekleri de özel gün yemekleri olarak önem taşırlar. Dini bayramlar, kandiller, aşüre ayı, nevruz ve eğrilce (hıdırellez) gibi mevsimlik bayramlar, evlenme ve sünnet düğünleri, iftar davetleri, hac dönüşü yedirilen yemekler, ölü evine gönderilen yemekler, özel gün yemekleri olarak yenildiği günlerin anlamını belirtmektedirler.
serkanka58
26.01.2008, 08:29
varmı madımak , ayranlı çorba ve bulgur pilavının üzerine yok ba kardeşim
yazın en güzel yemeği soğuk soğuk ayran çorbası
EyüphanAydın
26.01.2008, 10:33
Bizim Oralar Bir Başka,
Toprağıyla,Havasıyla,İnsanıyla ...
_DuMaN_58
04.02.2008, 10:19
BAL HELVASI
Unun tereyağda kıvamınca kavrulmasından sonra (Un fazla kavrulur, rengi koyulaşırsa helvaya geçmiş derler) az sulu veya sütlü süzme bal katılarak helva hazırlanır. Hatta tepsiye alınan bu helvalar üzerine ayrıca petekli bal (dalak balı) konulup yenilir.
BULGUR - (YUVARLAK KÖFTE)
2 adet sogan rendelenir; tuz, biber, 1 kg. çekilmis kiyma, 1/2 lt. ölçek dolusu ince bulgur, bir çay bardağı su hepsi bir hamur halinde iyice yoğurulur. El içinde bilye büyüklüğünde köftecikler yuvarlatılır. Arzu edilirse köfte az miktarda kızgın yağda pembeleşinceye kadar döndürülür. 1-2 lt. kaynar suya bir kaşık salça atılır. Köfte yarı pişmiş vaziyette iken bir çay bardağı pirinç salınır. Bir çorba kaşığı kızdırılmış sade yağına bir tatlı kaşığı kuru nane karıştırılarak pişer üzerine dökülür. Arzu edilirse limon da sıkılabilir.
ÇİRLİ ET (SİVAS)
MALZEME:
Kuru kayısı 600 gr. Su 5 su bardağı
Katı yağ 2 çorba kaşığı Tuz
Kuşbaşı kuzu eti 1 kg.
YAPILIŞI:
Kayısıları ılık suda 1 saat bekleterek yumuşamalarını sağlayın. Yağı bir tencerede eritin. Yağ kızınca etleri, verdikleri suyu çekinceye kadar içinde kavurun. Suyu ve tuzu katıp bir taşım kaynatın. Orta ateşte, suyun çoğunu çekinceye kadar yaklaşık 30 dakika pişirin. Kayısıları, suyunu süzüp et tenceresine aktarın. 5 dakika daha pişirerek tencereyi ateşten alın ve sıcak servis yapın.
Hurma Tatlısı
MALZEME:
Margarin Yarım paket Tereyağı 1 çorba kaşığı
Karbonat 1 çay kaşığı Su 1 fincan
Un 3 su bardağı Yarım limonun suyu
Şeker 3 su bardağı Limon suyu 1/4
Su 3,5 su bardağı
YAPILIŞI:
Orta boy bir tencerede 125 gr. margarin ve 1 çorba kaşığı tereyağını eritin. İçine unu ilave edin. Karbonat, limon suyu ve 1 fincan suyu da ekleyin. Daha sonra tüm malzemeleri elinizle veya tahta bir kaşıkla yoğurarak birbirine karıştırın. Malzemeler iyice yumuşayıp, kulak memesi yumuşaklığnda bir hamur haline gelince, içinden kaşıkla ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, elinizle yuvarlayın. Yassı köfte biçimi verin. Yağlanmış bir fırın tepsisine hazırladığınız tatlıları yan yana dizin. Orta dereceli fırındas 45 dakika veya tatlılar altın sarısı renk alana dek pişirin. Bu arada şerbet için gereken su ve şekeri bir tencereye alın. Kaynamaya başladıktan birkaç dakika sonra limonu sıkıp, tencereyi ocaktan alın. Şerbeti tatlının üzerine dökün. Bir süre bekletin. Tatlı şerbeti iyice emdikten sonra servis yapın.
KARIN YAHNİSİ
YAPILIŞI:
Haşlanmış işkembe (karın) küçük küçük doğranır dörde bölünmüş kuru soğanlar yağ ile beraber bir tencereye konulup kızartılır. Doğranmış ve haşlanmış işkembeler ayrı yerde haşlanmış nohutlara salça ilave edilip tuzu da konduktan sonra tekrar pişirilir. Aynı şekilde ciğerle de yahni yapılır.
KAVURMA HELLESİ
MALZEME:
Un 500 gr. Biber
Katıyağ 3 çorba kaşığı Tuz
YAPILIŞI:
Yağ iyice kızdırılır. Un, yağ içerisinde açık pembe renk alıncaya kadar döndürülür. 1-2 kaynamakta olan suya kavrulan un, tuz, biber ilavesiyle atılır ve 20-30 dakika kaynatılarak indirilir. Hafif hasta yemeği de olmaktadır. Aynı çorba kıyma atılarak da yapılır. Limon sıkılır ve un çorbası ismini alır.
LAHANA MUSAKKASI
MALZEME:
Beyaz lahana 1 adet Pirinç 1/2 su bardağı
Kuru soğan 3 adet Biber
Kıyma 200 gr. Tuz
Salça 3 çorba kaşığı
YAPILIŞI:
Lahana haşlanmayıp ıspanak gibi kıyılır ve bol soğanlı kıymalı salçalı sokarıç, biraz da pirinç ilave edilerek tuz, biber atılır, pişirilir. Pirinç olmadığı taktirde bulgur da aynı vazifeyi yapar.
PATATES ÇORBASI
MALZEME:
Patates 250 gr. Bulgur veya pirinç 1 su bardağı
Kıyma-kavurma 100 gr. Margarin 1 çorba kaşığı
Soğan (rendelenmiş) 1 baş Nane 1 tatlı kaşığı
Tuz 1 tatlı kaşığı Biber 1 tatlı kaşığı
YAPILIŞI:
250 gr. patates, 1cm. 3 şekilde doğranır. Kıymalı, soğanlı sokarıçla 1-2 litre suya dökülür. Tuz biber ekilir. 1 kase dolusu bulgur veya pirinçle pişirilir. Bu da yine kemikli kavurma veya kuşbaşı etle yapılır. Çorba ateşten indirildikten sonra 1 çorba kaşığı sıvı yağ kızdırılır, 1 tatlı kaşığı kuru nane ilave edilerek üzerine dökülür.
SAC KEBABI YAPILIŞI:
ŞALGAM ÇORBASI
MALZEME:
İri şalgam 5-6 baş Bulgur veya pirinç 1 kase
Tereyağı-margarin 2 çorba kaşığı Kıyma 100 gr.
Kuru soğan 2 adet
YAPILIŞI:
İri şalgamdan 5-6 baş alınır, iri göz rendeden geçirilir. İstenirse tuzla ovularak (kekre) acı suyu giderilir. 1-2 çorba kaşığı saya yağı, 1-2 baş doğranmış soğan sokarıcı yapılır. Arzuya göre kıyma, kuşbaşı et, kemikli kavurma hangisi varsa 1-2 litre kaynayan suya sokarıçla birlikte 1 kase dolusu bulgur veya pirinç, et hepsi bir arada kaynatılır. Bulgur pişmek üzere iken rendelenmiş şalgamlar atılır. O da pişince ateşten indirilir.
TARHANA ÇORBASI
MALZEME:
Tarhana 1,5 su bardağı Kuşbaşı et Yarım kg.
Kara nohut 1 su bardağı Çelem Yarım kg.
Ispanak Yarım kg. Tereyağı 1 çorba kaşığı
Kuru nane 1 çorba kaşığı Et suyu
YAPILIŞI:
Tarhana ve nohut akşamdan ıslatılır. Bol et suyunun içine atılarak pişmeye bırakılır. Diğer tarafta kuşbaşı etler tereyağında iyice kavrulur. Pişmekte olan çorbaya çelem, ıspanak ve kavrulmuş etler ilave edilir. İyice pişirilir. Çorba piştikten sonra üzerine tereyağında yakılan nane dökülerek servis yapılır.
FatihCan
04.02.2008, 18:07
Acıktırdınız ya :D Hakikaten canım acaip şekilde patatesli hingel istedi :)
eline sağlık :) canım çekti yha :(
CrSivaslim58
04.02.2008, 18:55
söylemeyin daha fazla
yemek yerim dayanamam
UTKUM_58
04.02.2008, 19:08
KARNIM ACIKTI KESKE ANNEMIN YANINDA OLSAMDA;;; CANIN ANNEME; KARNIYARIK;PIRINC PILAVI CACIKK..OFFFFFFF MANTI; ALLAHHHHHH COBAN SALATASI VE SIVAS PIDESI OLSA YANINDADA TIKA BASA IKI ELIMLE AGZIMA TIKARAK YE;MEK ISTERDIMM:((( OZLEDIMMMMMMM YAA BENNNNNNNNNNNNNNNN
altuntas58
04.02.2008, 19:19
Bizim sivasın yemekleri pekte güzel oluyor şimdi hepsi burnumda tütüyor
Gümüstepeli-58
05.02.2008, 01:39
hihhhhh hingelmi??? bak isde hamile var burda yaa yazmayin böyle seyler offff
By_CharisMa_15
10.02.2008, 11:12
paylasım için soal emegıen saglık
By_CharisMa_15
10.02.2008, 11:14
paylaşım için saol emgıne saglık.. tsk..
By_CharisMa_15
10.02.2008, 11:14
paylaşım için saol emgıne saglık.. tsk..
arikarinkuchi
17.02.2008, 09:16
SAC KEBABI YAPILIŞI:
şurda olsada yesek
ağzım sulandı
abdullah58
17.02.2008, 09:23
wallaha agzimiz sulandi ya
hersene sivasa gidince yiyoruz-heleki patatesli kömbe
tereyagli hingel-ya mantinin adi var be hingel ona 10 atar
beypinarli58
asitane3458
18.02.2008, 13:36
bir kaçtanede musadenızle ben eklıyım ıstersenız madımak , keşkek haşıl çorbası bizim yoresel yemeklerımızden dir.Özellikle suşehri ,akıncılar ,gölova, koyulhısarın..
Sabiha Serin
13.03.2008, 09:23
Herşeyden önce Sivas Yemekleri başlığı için bir Sivas'lı olarak teşekkür ederim.
Fakat çok önemli bir hususu hatırlatmak gereği gördüm.
Biliyoruz Sivas'ımıza özgü birçok yemeklerimiz var.Bunları doğru olarak anlatıp, tanıtmak gerekir.Ama ne yazıkki ben burada birçok Sivas yemeklerinin tarifini inceledim.Bir çok Sivas yemeklerimizin tarifi ne yazık ki yanlış anlatılmıştır. Tüm Sivas Yemeklerimizin tariflerini tamamen kendi yöremize özgü ve tamamen gerçek anlamda tam olarak araştırıp öğrenip ,o yemeğin tarifini doğru olarak anlatılması gerektiğini hatırlatmak istedim.Lütfen bu konuda daha hassas olalım.Çünkü Sivas'ımızın bir çok yemekleri sadece Sivas'ımıza özgüdür.O halde tarifleride yazarken daha titiz olup doğru olarak tanıtmamız gerekir diye düşünüyorum...
Saygılarımla..
FatihCan
14.03.2008, 15:21
Sanırım Sabiha abla bu konuda bizlerden daha tecrübeli olduğu için ve Sivas yemeklerinide bizden daha iyi bildiği için bir uyarıda bulunmuş...
Forumda bu bölüme en çok konu açan birisi olarakta ben site yöneticilerinden açmış olduğum konuların yanlış bilgi verdiği gerekçesiyle silinmesini istiyorum...
İnaşşallah Sabiha abla daha geniş kapsamlı ve daha doğru yemek tariflerini bizlerle paylaşır.
yıldzeliselamet
15.03.2008, 14:25
madımağı bizde yaparız annelerimiz toplar yemeğini yapar yeriz güzel de olur heee
yusufsahin58
16.03.2008, 20:01
paylasimin icin saol kardes eline salikkkkkkkkkkkkk
Güleycanım
20.03.2008, 10:25
tariflerin çoğunu biliyordum ama hıngel yiyesim geldi anneme söyledim akşama yapacak :)
vBulletin v3.8.3, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.