Orijinalini görmek için tıklayınız : SARKISLA-Elmalı
SivasLady
10.05.2007, 21:53
Sivas iline 75 km, Şarkışla ilçesine 9 km uzaklıktadır.
Köyde, ilköğretim okulu yoktur fakat taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Sivas iline 75 km, Şarkışla ilçesine 9 km uzaklıktadır.
Benim bildigim kadariyla Sarkisla Elmali arasi yaklasik 4 km. Bu yüzden, Sivas ile Elmali arasida 76 km olmasi lazim.
Tabi biraz kaba hesap ama, ilk yazan bilgilerden daha dogru.
SivasLady
02.04.2008, 09:20
haklisin yanlislik vardi düzeltdim
ama elmalinin sarkislaya 4 km olmasi imkansiz
ben mergesenli yani Catalyol Köyündenim
bizim köy zaten 7 km :) sizinki bizim köyden sonra geliyor
Elmali 9 km uzak Sarkislaya :)
:)haklisin yanlislik vardi düzeltdim
ama elmalinin sarkislaya 4 km olmasi imkansiz
ben mergesenli yani Catalyol Köyündenim
bizim köy zaten 7 km :) sizinki bizim köyden sonra geliyor
Elmali 9 km uzak Sarkislaya :)
Iyi hadi öyle olsun, ben yinede 4-5 km olarak biliyorum :)
Şarkışla’nın eski yerleşim yeri askeri kışladır. Kışlada bulunan askerler birbirlerine yerleşim yerlerini tanıtırken şu karşı köyü almalı demislerdir. Zamanla Alamalı ismi değişerek Elmalı ismini almıştır.
Ayrıca komsu köy Çatalyol’da oldugu gibi, bu köydede eskiden ermenilerin yaşadiği bilinmektedir.
Köyün ilk yerleşiminde 85 haneden oluşmaktaydı. Fakat zamanla yurtdışı ve büyük illere göç başlamıştır ve şuan 30 hane bulunmaktadır. Ancan bu 30 hanenin yarısı boşalmaya başlamıştır. Göç hâlâ devam etmektedir.
en bilindik yemekler: madımak aşı,arabaşı,düğürcük çorbası,bulamaşı,evelik tosuncuk sarması,kızılcık böreği, telice böreği, ===Dağlarda Yetişen ŞİFALI Otlar===:alıç,kuşburnu ,ışkın çiğdem,iğde,yemlik,çördük,dağ armutu,kasnı,şeker dikeni,teke tüke sakalı,kuşkuş,ısırgan otu,
Tekke adı verilen yer, Elmalı köyü mezarlığında etrafı taş duvarla çevrili, yaklaşık üç metre yüksekliğinde, üzeri açık, içinde ağaçlar bulunan ve 60-70 metrekarelik bir alandır. Türbenin içinde altı tane mezar bulunmaktadır. Altı mezardan bir tanesine binaen buraya bu isim verilmiştir. Anlatıldığına göre daha önceleri bu yapının üzeri kapalıyken bir yangın neticesinde yıkılmış ve bir daha onarılmamıştır. Tekke olarak bilinen yatırın hayatı ve kişiliği hakkında fazla bir bilgi yoktur. Bu konudaki bilgilerimiz yöre insanının anlattıklarından ibarettir. Anlatıldığına göre bu zat, bölgenin ilk fethi sırasında şehit düşen bir Horasan eridir. Aynı zamanda Kara Baba’nın kardeşi olduğu ve burada şehit düştüğü de belirtilmektedir.
Köylülere göre ziyaretin bulunduğu yer bir koyun ağılıymış. Bir gün Harun Köyü’nden Kürt Mehmet isminde bir çoban, koyunlarını getirip buraya yatırmış ve kendisi de uyumuş. Bu zat çobanın rüyasına girerek ona: “Burayı çevir seni ihya edeyim” demiş. Çoban ilk etapta buna aldırış etmemiş. İkinci defa rüyasına girdiğinde yine aldırış etmemiş. Üçüncü defa rüyasına girerek “Niçin sözümü dinlemiyorsun?
Buranın etrafını çevir, seni ihya (zengin) edeceğim” deyince, çoban rüyanın gerçek olduğuna inanmış ve rüyadan etkilenmiş. Bunun üzerine, rüyasında gördüklerini çevresine anlatıp bugün Tekke adı verilen yeri çevirmiş. Daha sonra burada yatan zât, sözünde durarak adı geçen yeri çeviren şahsı ihya etmiş ve o şahıs çok zengin olmuş. O zamandan itibaren burası çevrede Tekke adıyla anılmaya başlamış.
Tekke’ye başta Elmalı olmak üzere Kızılcakışla, Gümüstepe, Çatalyol, Maksutlu ve Döllük köyleri ile Gemerek ve Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinden gelen hastaların olduğu belirtilmektedir. Buraya gelen insanları genellikle sara ve sıtma hastalığına yakalananlar ile sinir ve ruh hastalarının oluşturduğu zikredilmektedir. Köylülerden bazıları çeşitli yerlerden sıtma ve sara hastalığına yakalanıp Tekke’yi ziyarete gelen insanların burada iki rekat namaz kılarak iki saat kadar Tekke’de yattıktan sonra hastalıklarından kurtuldukları ve sağlam bir şekilde evlerine geri döndükleri şeklinde bilgiler vermişlerdir.
Ziyaret yerleri
Mezarı, Çatalyol ve Elmalı köyü yakınında bir tepenin üzerindedir. Bu tepeye bu zata izafeten “Kara Baba Tepesi” adı verilmiştir. Hakkında her hangi bir yazı ve kesin bilgi yoktur. Horosan’dan geldiği söylenen yedi kardeşten birisi olarak bilinir. Horosan Evliyalari olarak bilinen bu yedi kardeş, Bizans'la savasmak icin gelmistir.
Her hangi bir rahatsızlığı bulunan kimse buraya gelerek kurban keser, kestiğini ziyarete gelenlerle birlikte burada yedikten sonra abdest alır, uykuya yatar. Uykudan kalktıktan sonra türbenin etrafında dolaşır. Yerden küçük bir taş alarak mezar taşına sürer ve şifa dileğinde bulunur.
Ziyaret yerinin güney batısında bir taş üzerinde at nalı izi bulunmaktadır. Bunun efsanesi şöyledir:
Ahmet Yesevi’nin yedi öğrencisi fetih için buraya gelmişler, Bizanslılarla yapılan bir savaşta öğrencilerden biri zor durumda kalınca arkadaşlarından birisini çağırmış ve O da Allah Allah diyerek atını şahlandırmış. Şahlanan at Allah’ın izniyle bir tepeden diğerine atlamış. Bu atlama sırasında atın nal izi taşın üzerine geçmiş...
SALIH SU
27.12.2008, 00:48
elmali koyu sarkislaya 9 km dir dogru.
sevgim 58
27.12.2008, 00:52
elmali koyu sarkislaya 9 km dir dogru.
degil en fazla 4-5 km dir ........
ayrica elmali köyü cok güzel bir köydür ..........
göc edenler geri köyüne dönüyorlar .........
SALIH SU
27.12.2008, 01:33
ben koyumu bilmezmiyim.9 km.eski yoldan 7 km yeni yoldan 9.
Şarkışla_Döllük
31.12.2008, 00:52
Köye geri dönüs var demis arkadasin biri.
Elmali malesef bosaldi bosalacak. Bence köye dönüs filan yok, varsada fark edilmeyecek kadar az.
sevgim 58
31.12.2008, 01:42
ya benim tanidigim arkadaslarin akrabalari geri döndüklerini söylüyorlar yaz aylarinda ..............ben onlarin yalancisiyim
murat aydoğan
07.01.2009, 12:10
ben elmalıyı sayın genel başkanım musin yazıcıoğlunun köyü olduğundan biliyorum tüm elmalı köylülerine ve şarkışlalı hemşerilerime saygılar sunuyorum ben kangallıyım ama olsun bbp liyim saygılar
Şarkışla_Döllük
13.02.2009, 20:54
Sevgim 58 .
Göc edenler köyüne geri dönüyor derken, temelli olarak algiladim ben. Yoksa yaz aylarinda dönen var tabi. :D
Merhaba arkadaşlar ben Taner Konya 1969 doğumluyum dedem; yani babamın babası sivas şarkışla elmalı doğumlu babam konya doğumlu ama babamın köy hanesinde elmalı yazıyor ve hala öyle duruyor geçende gösterdi muhsin abimiz ölmedende bana soranlara sivaslıyım derdim hep ama muhsin abimizin ölümü bizide derinden üzdü ve bende dedemin memleketini köyünü araştırayım dedim hatta babam muhsin abi bizim akrabamız derdi hep senelerdir bende merak ettim ve sivaslılar sitesine kaydolup geçmişimi araştırayım öğreneyim dedim muhsin abime Allah rahmet etsin ve onun günahlarını affetsin inşallah... iyi çalışmalar arkadaşlar
Özlemişim adlarını bile tadları şurda dursun ;yemekler: madımak aşı,arabaşı,düğürcük çorbası,bulamaşı,evelik tosuncuk sarması,kızılcık böreği, telice böreği, ===Dağlarda Yetişen ŞİFALI Otlar===:alıç,kuşburnu ,ışkın çiğdem,iğde,yemlik,çördük,dağ armutu,kasnı,şeker dikeni,teke tüke sakalı,kuşkuş,ısırgan otu, (Hatırlattığın için Teşekkürler Seva kardeşim)
vBulletin v3.8.3, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.