PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : SARKISLA-Sarıçiçek


SivasLady
10.05.2007, 22:23
Sivas iline 113 km, Şarkışla ilçesine 22 km uzaklıktadır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

seva
19.09.2008, 03:52
Sivas İlinin Şarkışla İlçesinin Sarıçiçek Köyü 1800'lü yıllarda kurulduğu tahmin edilmekte fakat Oğuz-Türkmen Türklerinin konar-göçerliğini düşündüğümüzde bu tarihten evveliyatı olup bu tarihten sonra yerleşik hayata geçtiğini söyleyebiliriz. Köy İsmini ilkbaharın açan sarı çiçeklerden özellikle papatya ve çiğdem çiçeklerinden almaktadır. Köy aşağı ve yukarı olmak üzere iki kısımda da görülse de köy sadece Sarıçiçek ismi ile anılmaktadır. Köydeki halk Oğuzlara-Türkmenlere mensup olup şehir hayatına uzak olması sebebiyle Oğuzlar-Türkmenlerin yaşam tarzı görülmektedir. Sivas İli Gemerek İlçesi Sarıkaya Köyü'den iki ya da üç hane Selimler Mevkisine geliyor... Şu an Yukarı Köy denilen mevkiiye geliyorlar. Bu gelenler Çamkertenler, Çotdişler ve Tahirler veya Tayırlardır. Daha sonra aynı köyden Hıntolar, Bıyıklılar ve Davulcular geldiği söylenir. Yukarı köyün coğrafi yapısı kışa ve Poyraza açık olduğu için soğuk olması sebebiyle Bıyıklılar, Dalvucular, Hıntolar ve Çamkertenler şu an Aşağı Köy denilen mevkie yerleşiyorlar. Karakılıçlar daha sonra Sarıçiçek Köyü'ne geliyorlar fakat bunlar Sivas İlinin Gemerek İlçesinin Sarıkaya Köyü'ndeki akrabaları ile ilişkileri sürmektedir. Mehmetçikler de Sivas İlinin Gemerek İlçesinin Yeniköy ya da Küçük Tuzhisar köylerinden geldiği tahmin edilmekte fakat ayrıca Malatya’dan da geldiklerini söylerler. Daha sonra 1940'lı yıllar da Hacı Yusuf Köyü'nden gelen Karaman Ailesi ( Hacı Seledin KARAMAN ) geldikleri köyle bağlarını kesmemişlerdir....3/10/1933 tarihinde Kayseri'nin Bünyan kazasının Akkışla nahiyesine bağlı Sarıçiçek köyünün Sivas ili Şarkışla kazasına bağlanmıştır.

İran'ın Horasan bölgesinden gelen üç kardeş Adana'nın Kadirli ilçesine yerleşirler. Burada yaşanan bir sorun neticesinde kardeşlerden biri öldürülür. Diğer iki kardeşten biri Kadirli'de kalır, diğeri Kadirli'yi terk ederek Sarıçiçek köyüne gelir. Köydeki Bıyıklıların soyu Kadirli'den gelen bu kardeşe dayanır. Garip BIYIK, 1970li yıllarda Kadirli'ye giderek oradaki akrabaları ile tanışmıştır. Günümüzde Bıyıklıların büyük bölümü köyü terk ederek, Şarkışla, Kayseri, Antalya, Ankara, İstanbul, Almanya ve Danimarka'ya yerleşmişlerdir.

seva
19.09.2008, 03:53
Köyde genelde Türkmen kültürü olmakla birlikte kitle iletişim araçları ile farklı kültür ile tanışılmaktadır.

İlçede iklim, Sivas il merkezinde hüküm süren iklimle hemen hemen aynıdır. Karasal iklimin hâkim olduğu ilçede kış ayları uzun süreli soğuk ve kar yağışlı; yaz ayları ise genelde sıcak ve kurak geçer. İlçede yağışlar ilkbahar ve sonbahar aylarında görülür . Maksimum ısı 40, minimum ısı -34,4 derece ve yılın 125 ile 145 gününde don olayı görülür.

seva
19.09.2008, 03:54
1800 yıllarda hayvancılık ve tarım için önemli bir yerdir. Köy kurulduğu yıllarda küçük ve büyük baş hayvancılık yaygındı. Tarım ilkel bir şekilde yapılmaktaydı.. Örneğin öküz arabaları ve kağnılar olmakla birlikte karasapan, düven vb. aletler kullanılarak tarım yapılmıştır. 1960'lı yıllardan günümüze kadar modern tarım yöntemleri ile yapılmaktadır. Örneğin ilk traktör 1969'da Beyazid PAK almış ve diğer çiftçilere de örnek olmuştur. Sarıçiçek Köyü kurulduğu dönemden 1980'li yıllara kadar hayvancılık ve tarımı korumuştur. Ormanlık alanları bol iken köy halkı tarafından yok edilmiştir.. İkram KARAKILIÇ'ın 1983 yılındaki ihbarı ile yöre halkı günümüze kadar bu ormanlık alanını korumaktadır. Bulunduğu güzel doğasından dolayı yağı, kaymağı ve balı meşhurdur... Ünlü arıcıları Halil BIYIK, Şuayb Güler, Cuma BIYIK, Hacı AVCI ve Hasan BIYIK ile birlikte bazı komşularında bu yönde istekleri vardır...

seva
19.09.2008, 03:57
Köyde ilk eğitimin ne zaman ve nasıl yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Fakat anlatılanlar şöyledir: 1966 yılından önce köy odalarında eğitim yapılmaktaydı. 1966 yılında iki derslik bir ilkokul yapılmıştır. Köylü bir üst eğitim olan ortaokul ya da liseyi Şarkışla ilçesinde yapmaktaydılar. Daha sonraki yıllarda ve çeşitli illerdeki Sarıçiçekliler üniversite eğitimi il ya da il dışında yapmışlardır. Hemen hemen her kademede eğitim almış Sarıçiçekli bulunmaktadır. Bu eğitim zaman zaman bir ya da dört kadrolu öğretmen ile yapılmıştır. Mecburu ilk önce 8 daha sonra 12 yıllık eğitimden dolayı özellikle Şarkışla'ya göç olmuştur. Şu an bir öğretmeni bulunmakla birlikte 40 kadar öğrencisi vardır.