Orijinalini görmek için tıklayınız : GEMEREK-Yeniköy
SivasLady
11.05.2007, 20:24
Sivas iline 152 km, Gemerek ilçesine 30 km uzaklıktadır.
Köyümüzde doğal su kaynakları mevcut olup etrafı hınzırı, keçi deresi, elmalı dağlarıyla çevrilidir. Komşu köyleri küçüktuzhisar ve çerkez köyleri bulunmaktadır.
Köyde, ilköğretim okulu şu anda görevine son surat devam etmektetir. Ama öğretmen acığımız var. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı var ebemiz yok. Köye ayrıca ulaşım sıtabilize toprak yoldur. elektrik ve sabit telefon vardır. Ve ayrıca ceptelefonları cekmemektedir.
Köyün tarıhı 350-400 yıllık eskiye dayanmaktadır.Köy kurucusu Orta asyadan gelen türkmen aileleridir daha sonra pınarbaşıdan gelen avşar türkmenlerle karışan köy bu günkü halini almıştır.
Köyde geniş bir kültür yelpazesi vardır. Bu kültürün ayrıcalığını milli bayramlarda, dini bayramlarda, düğünlerde hissetmek mümkündür. Yeniköy türkmen kültürünün 2000 li yılların başına kadar türkmen kültürünün bütün özellikerlini göstermekteydi. traktörün tarımda kullanılmaya başlaması ile birlikte at işlevselliğini kaybetmesi ile birlikte cirit oyunu da terkedilmek zorunda kalınmıştır. TÜrk kültürünün önemli bir unsuru olan düğün güreşleride 1950 li yıllara kadar südürülmüş köyde Köle,(mevlüt Polat)osman gürbüz, ve şu an ismini hatırlayamadığım güreşcilerin ünleri gemerek bünyan şarkışla aziziye (pınarbaşı)arasında yayılmıştır. köyle ilgili resimlere ulaşmak için tıklayınız. [Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]
Sivas iline 152 km, Gemerek ilçesine 30 km uzaklıktadır.Vede Kayseriye 120 km dir.Köyün etrafı hınzırı, keçi deresi, elmalı dağlarıyla çevrilidir. Komşu köyleri küçüktuzhisar ve çerkez köyleri bulunmaktadır. Köyün dört tarafı dağlarla kaplıdır.engebeli arazinin çok olması tarım arazisinin az olması köye tarımsal anlamda katkı sunamamaktdır. Gemerektengüneydoğu istikametinde açılan bir koridor gibi olan bölgeye boğaz adı verilmektedir ve bu boğazın en dibindede yeniköy yer almaktadır. doğal su kaynakları bakımından bir sıkıntısı yoktur. Fazla yayğın olarak rastlamadığımız pur adı verilen beyaz tuz kristallerine benzer kayalar köyün içinde yer almaktadır.
Köyün iklimi, karasal iklimi etki alanı içerisindedir. Yazları sıcak ve kurak kışları soğuk ve yagışlıdır. Bunda denizde uzak olması etrafının dağlarla çevrili olmasının etkisi vardır. iklim kışın soğuk ve ayaz yazın yaylalar serin dere dediğimiz köyün içi sıcaktır. Memleketimin kışları buzdur ayazdır yazları serindir sıcaktır. kaynak suları boldur. elmalı, çıtkana, keçideresi, dolangel, buzluk,sinçenlik, tilki deliği, meşelik, ve uzun yaylada birçok pınar ve çeşmesi bulunmaktadır. köy içinde kavak söğüt, dağlarda armut, alıç, meşe , karamuk çalısı doğal ağaçlarıdır.
Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarım arazisi azdır. Germerek ilçesinin nüfus olarak en büyük köyüdür. Ancak ekim alanını kısıtlılığı, sulama sisteminin olmayışı, toprağının erezyonla aşınması, ve kalitesiz toprağından dolayı tarımdan da yeteri kadar verim elde edilememektedir. nadas sistemi kullanılmaktadır. Altarnetif ekim sistemeleri denememektedir. 90'lı yılların sonuna doğru şeker pancarı ekiminede yönelinmiştir. Ekilebilen arazilerinde Arpa, buğday, çavdar, sulanabilen yerlere de yonca ekilmektedir. Köye özgü özel bir ürün yoktur. Ancak köylüler ihtiyaçları olan; patates, domates,soğan, mısır, elma, armut, kayısıgibi sebze ve meyveleri yetiştirebilmektedir. Hayvancılık, yine engebeli arazisi yüzünden sağlıklı bir şekilde yapılamamaktadır. Hayvanlar yeteri kadar beslenemedikleri ve engebeli arazide gezinmekten dolay harcadıkları enerjiden dolayı yeteri kadar et tutamamaktadırlar. Köy 90lı yılların başına kadar sadece hayvancılık, rençberlik ve çoğunlukla çerkez köylerinde yaptıkları çobanlıkla geçimini sağlarken daha sonra büyük şehirelre yönelerek, Okumak, fabrika işcisi olmak, kapıcılık yapmak, ticarete atılmak ve inşaat işlerinde çalışma yollarına gitmişlerdir. Bu çabalar da köye bir girdi meydana getirmemektedir. Zira köyde nkernte büyük göç vardır. Kayseri'de köy nüfusuna yakın bir nüfus barınmaktadır.
Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır. Bizim köyde muhtarlık seçimi türkiye'ye cumhur başkanı seçmekten daha zordur. Muhtarlık seçimi yakaşınca tüm köyde kulis faliyetleri başlar. gece oturmaları yolu ile seçmen ikna etme turları başlar. muhtarlık seçiminde temel kriter kabileciliktir. Liyakata balıkmaz. Bizden olsun çamurdan olsun felsefesi güdülür. Gizli olarak ikna edebileceklerine inadıkları seçmeni ikna etmek için vaatte bulunmaktan kaçınılmaz. Her zaman muhtarlık seçimlerinde gögenler ile potuuşağı kabilesi ittifak halindedir. Mantıcılar ile de filomarlar ittifak halindedir. Seçim sonucunu kabile ittifakları belirler. eski muhtarlardan Mevlüt polat (Köle) Mehmet Yılmaz (Lop)ile Osman Gürbüz'ün (Zırosman) muhtarlıkları döneminden milletin hafızasında birşeyler kalmıştır.
Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:
2004 - Işık KOÇYİĞİT
1999 - Mehmet Turan ÖZDEMİR
1994 - Mustafa MERT
1989 - Arif DAĞHAN
1984 - Mehmet YILMAZ
köyde alt yapı fazla gelişmemiştir.2007 yılında köye kadar asfalt gelmiştir. ancak su kaynakları çok olmasına rağmen şebeke suyu sıkıntısı çekilmektedir. Kanalizasyon yoktur. Sulama sistemi ilkel yöntemlerle ark, ben sistemi ile devam etmektedir. Sulama için ne göleti nede boru sistemi mevcuttur. bölgenin en büyük köyü olmasına rağmen ulaşım yollarına uzakolması bir çok yönden eksik kalmasına neden olmuştur.
benim köyüm :D bayramda ordaydım
vBulletin v3.8.3, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.