SivasLady
12.05.2007, 17:19
Sivas iline 158 km, Gürün ilçesine 20 km uzaklıktadır.
Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.
Mahken Köyü adını Kahramanmaraş ın ilçesi olan pazarcıkta da mahken köyü olarak bilinen yerden adını almıştır. bu köyden ismini almasının nedeni ise bu köyden zamanın da kan davası yüzünden göç edenler Sivas ın Gürün ilçesine bağlı eskı adıyla mahken şimdiki adıyla Ağaçlı köyü olarak bilinen topraklara yerleşip burada yaşamaya başlamışlardır. Hatta halen iki köy arasındaki aşiretlere verilen isimler bile aynıdır.
Köyde Düğünleri; Üç gün süren düğünler genel oalrak Cuma günü öğleden sonra başlayıp Pazar Öğle vaktinde Gelin almadan sonra düğün yemeği ile son bulur. İlk gün; Gençlerin Bayrak dikmesi ile başlayan düğünde Davul_Zurna eşliğinde halaylar (Sivas Ağırlaması, Yanlama, Narey, Sarhoş, Malatya, Habuduyar gibi...) Sin Sin, Tura, Deve gibi oyunlar oynanır. Akşam geç saatlere kadar devam eden oyunlara Gençlerin saat 12 den sonra yüzük oyunu oynaması ile devam edilir. (Yüzük: İki gruba ayrılan gençler 6 fincan altına saklanan yüzüğü bulmak için yarışırlar. Kaybeden grup kuzu alıp bütün yarışanlara gece yemek hazırlar, ayrıca yenlen taraf sabah davul zurna eşliğinde evlerinden eşşeğe ters bindirilerek, yüzleri boyalı eskimiş yırtılmış elbiseler giydirilerek düğün evine getirilir. Bu hali ile halaylar çektirilir.)İkinci gün öğle vaktine kadar normal devam eder düğünler. Öğle yemekten sonra kız evine gündüz kınasına gidilir. Kız evinde kınalar yakılır, takılar takılır. Halaylar çekilir, oyunlar oynanır. Yaklaşık ikibuçuk üç saat kız evinde kalındıktan sonra topluluk akşam damat evinde bir araya gelmek üzere dağılır. Akşam düğün bütün şenlikleri ile devam eder. Gece saat 10 gibi tekrar kız evine gece kınasına gidilip 1 saat kadar kız evinde şenlikler yapılır. Geri dönüp saat 1 e 2 ye kadar damat evinde şenliklere devam edilir. Üçüncü gün sabah erkenden başlayan etkinlikler, damat evinin yemek telaşı ve gelin alma telaşı ile artık doruk noktasına ulaşır. Öğle vaktinde bütün köylünün katılımı ile düğün yemeği verilir. Sonrasında gelin almaya gidilir. Gelin geldikten sonra, damat sağdıç evine gider ve orda gençlerin tebriklerini kabul eder. Damadın yanında toplanan gençler akşama kadar eğlenirler ve sonrasında dağılırlar ve düğün merasimi biter.
vBulletin v3.8.3, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.