PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : GÜRÜN-Hüyüklüyurt


SivasLady
12.05.2007, 17:39
Sivas iline 171 km, Gürün ilçesine 33 km uzaklıktadır.

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

seva
26.10.2008, 22:57
Hüyüklüyurt Köyü Halkı, 93 Harbi olarak bilinen Osmanlı-Rus Savaşı sırasında Gürcistan’ın Tiflis’in Ağababa bölgesinden önce Kangal İlçesi’nin Kurtoğlu Köyü’ne, daha sonra Hüyüklüyurt Köyünün kuzey kesiminde yer alan Yeni Bektaşlı Köyü tarafındaki Kısık mevkiine, sonra Osmanlı ordusunda yüzbaşı olan Kahraman Ağa’nın müracaatı üzerine (Adana bölgesindeki yörüklerin yayla olarak kullandıkları) devlet tarafından Hüyüklüyurt Köyü’ne yerleştirilmişlerdir. Köye ilk olarak gelen Kahraman Ağa, Nebi Efendi ve Karslı Mehmet Efendi ismindeki kişilerdir.

Hüyüklüyurt Köyü Halkı,Hıngel yemeğiyle meşhur Karakalpak/Karapapak oymağına mensupturlar.

Hüyüklüyurt Köyü, Gürün İlçesinin kuzeybatısında yer almaktadır. İlçe merkezine 34 kilometre mesafede bulunan Hüyüklüyurt Köyü ismini, köyün kuzeyinde bulunan tarihi hüyükten almaktadır.

Hüyüklüyurt köyünün komşusu olan kızılpınar köyü ile sınırı; Osmançavuş tarlası, Acıyurdundaki kadir tarlası, mezarlı yurttaki Cillo tarlası, çalılı tarla, Yusuf tarlası. İncesu köyü ile sınırı; çatal sırt ve yol. Çiçekyurt köyü ile sınırı; Zillo tarlası, savran oğlundan geçen hat. Göbekören köyü ile sınırı; Güvercin kayası ve çıtrığın sulak. Osmandede köyü ile sınırı; Çakıroğlunun harman yeri, çifte kaya, Kahraman ağa çayırı. Kaşköy ile sınırı; Kaya önü, Gürün yolu. Yenibektaşlı köyü ile sınırı; Arifin sivri, kızlar kısığı, kerim ağılının büyük güney ve güvercin kayası. Celikanyurdu ile sınırı; Arifin koyuğunun tepesi, nohutlu tepesi, çift gediği, Gazo oğlu deresi, Armutlu tepe

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007
2000 72
1997 93

.Hüyüklüyurt Köyü halkının geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Eski yıllarda evlerde büyük ölçüde kilim ve halı dokunmaktaydı. Fakat son yıllarda bu sanat ölmüş durumdadır.