Orijinalini görmek için tıklayınız : Yavuz Bülent Bakiler
aliozdemir
13.05.2007, 11:36
Yavuz Bülent Bakiler
1936'da Sivas'ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Sivas'ta yaptı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Bir ara Ankara Radyosu'nda çalıştı. Kültür Bakanlığı müsteşar yardımcısı olarak görevlendirildi. Geleneksel şiirimizin öz ve şekil özelliklerini kendi şiir potasında eriterek kişiliğine kavuştu. Şiirlerinde, Anadolu'ya, Anadolu insanına eğilmiş, onların sorunlarını yapıcı bir tavırla dile getirmiştir. Sade ve rahat bir dili, aydınlık bir üslubu vardır. Milli ve manevi değerlere bağlı kalmıştır. Bu tarafı ile, Arif Nihat Asya'nın milli havası, mistik şiirine yakın görünmektedir.
Şiir kitapları: Yalnızlık (1962), Duvak (1971), Seninle (1986
nahreayaksak
13.05.2007, 11:52
böyle büyük şairlerimiz olduğu müddetçe SİVASımızın sesini duyurmak gerekir.kendisiyle tanışmadım ama damadı ıle(murat özveri)tanıştım.onunla beraber osmanlı ata sporumuz ve savaş aletimız yay ve ok attım.sivastakı cırıt takımından hilmi arıç ile osmanlı atlı okçuluğumuzu geliştireceğiz.
leblebi82
11.06.2007, 12:53
İlimizde yeni yapılacak bir kütüphaneye Sayın Yavuz Bülent Bakiler'in ismi verilecekmiş. Bu haber gerçekten çok iyi bir haber. Daha önce sayın hocamızın ismi Gaziantep'te galiba bir caddeye verilmişti. Böylece kendi memleketinde de ismi yaşayacaktır.
altuntas58
21.11.2007, 20:26
Değerli şarimiz YAVUZ BÜLENT BAKİLER Sivasımızın çok kıymetli şairlerinden sivasımızı her platfromda temsil ederek bizlerin gururu olmuştur
Sivas'ta Yoksul Çocuklar
Sivas'ta Ulu Camii avlusunda çocuklar
Yalvaran gözlerle etrafa baka baka
Açıyorlar küçük esmer avuçlarını:
-Emmilerim sadaka! Emmilerim sadaka!
Hükümet konağının yanında biri
Bir kemik kalmış bir deri...
'Boya cila yimbeş,boya cila yimbeş' diye ağlıyor
Ve daha fırça bile tutamıyor elleri.
Garipler Pazarı'nda körpe çocuklar
Yorgunluktan güzelim yüzleri al al...
Öldüren bir çığlık dudaklarında:
-Boş hamal!boş hamal!boş hamal!
Nane satan su satan yetim çocuklar
Şarkı söyleyemediler güneşe aya...
Biliyorum ne masal dinlemeye doydular
Ne oyun oynamaya...
Bezirci'de,Yüceyurt'ta Altıntabak'ta...
Çocuklar var incecik yüzleri nurdan
Ama toz toprak içinde elleri ayakları
Oyuncakları çamurdan...
Ve günahkar çocuklar,suçlu çocuklar
Mahkeme salonunda bakarım dizi dizi
Bu suç bizim suçumuz,bu günah bizim
Affedin bizi.
Gökteki yıldızlar kadar sayısız
Ah yurdumun kimsesiz ve yoksul çocukları
Anladım farkınız yok koparılmış başaktan!
Alın bu gözleri benden,alın bu yüreği artık
Utanıyorum yaşamaktan!!!
leblebi82
04.12.2007, 09:23
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] adresinde Yazarlar bölümünde kendisi hakkında çok ayrıntılı bir çalışma var . Okumanızı tavsiye ederim.
leblebi82
31.12.2007, 19:28
RESME TIKLAYARAK II. BURUCİYE ŞİİR AKŞAMLARI'NDA YAVUZ BÜLENT BAKİLER'İN KENDİ SESİNDEN "ŞAŞIRDIM KALDIM İŞTE" İSİMLİ ŞİİRİ SEYREDEBİLİRSİNİZ.
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez])
altuntas58
31.12.2007, 19:49
Arkadaşlar bu değerli şairimiz YAVUZ BÜLENT BAKİLER in çok güzel bir SESLİ şiirini ekledim dinlemenizi tavsiye ederim
TIKLA VE DİNLE
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]
sivaslifani
31.12.2007, 22:49
Çok severim Yavuz Bülent Bakiler'i.
Çok güzel, harika bir şiir tıpkı onun diğer şiirleri gibi...
Paylaşım için teşekkür ederim
Ertugrul
04.01.2008, 22:43
Biraz önce Yavuz Bülent Bakiler hocamızın merhum Arif Nihat Asya başlıklı konferansından geldim. Hocamız ilerleyen yaşına rağmen dop dolu bir konferans verdi. Balıkesir Salih Tozan Kültür Merkezinin tüm koltukları doldu,yerlerde dahi insanlar vardı. Bayrak Şairimiz Arif Nihat Asya hakkında bilinmeyen bir çok meseleyi öğrendik. Ayrıca hocamızın Türkçe hakkında ki bildiğimiz fikirlerini bir kez daha kendi ağzından duymuş olduk. Konferansta hocamız kendi hayatından estantaneler de sundu,bazen duygulandık bazen güldük,söyleşinin ardından bir milletin hayatını sürdürebilmesi için Dinine ve Diline sahip çıkması gerektiğini,kendi özümüze dönmemizin önemini örneklendirmeleri ile daha iyi anlamış olduk. İki saatten fazla süren konuşmasını sıkılmadan dinledim ve bir kez daha Yavuz Bülent Bakiler ile hemşehri olmanın gurunu yaşadım. Konferansın ardından hocamızla ve toplantının tertipleyicileri ile beraber sohbet etme imkanı buldum,kendisine sitemizden bahsettim. Müsait bir zaman da röportaj yapma isteğimi bildirdim. Bilgisayarla hiç arasının olmadığını ancak İstanbul da röportaj yapabileceğini ve bundan büyük memnuniyet duyacağını söyledi,ilerleyen zamanlarda burada Yavuz Bülent Bakiler hocamızla röportajımızı okuyabileceksiniz.
Hocamıza Allah'dan uzun ömürler diliyorum
Gercekten degerli bi sair.
12 EYLUL'E SITEM
''Kolum, kanadım diyordum.
Sevdalanıp gidiyordum
Yurdum diye seviyordum
Yurdum, felaketim oldu.''
Bi de ruzgar sacli adamimiz var tabi.HASAN HUSEYIN KORKMAZGIL...Hastayim kendilerine:)
leblebi82
07.01.2008, 21:43
Aklımda kaldığı kadarıyla bu şiirinden bir kıta da ben ekliyim ;
Vatan millet idi tasam
Çiğnenmişti anayasam
Vuracaklardı vurmasam
Vurdum felaketim oldu
leblebi82
15.02.2008, 22:27
Yavuz Bülent Bakiler hocamızın son kitabı "Arif Nihat Asya İhtişamı" çıktı.
leblebi82
16.02.2008, 22:16
Kendisini çok küçük yaşlarımda Türkiye Gazetesi’ndeki yazılarından tanıdığım ve hayatımda büyük bir iz bırakan Şair-Yazar-Mütefekkir Yavuz Bülent Bakiler aynı zamanda hemşehrim olması nedeniyle de benim için bir övünç kaynağı olmuştur. Fakat onun benim hayatımdaki esas değeri yaşımın da büyümeye başlamasıyla anlamaya başladığım görüşlerinden ileri gelmektedir.
En son Tercüman Gazetesi’nde yazılar yazan Yavuz Bülent Bakiler, en büyük mücadelesini dilde tasfiye yapmak isteyenlere ve kültürümüzü yozlaştırmak isteyenlere karşı vermiştir. Şu anda konferanslarla Türk milletini aydınlatmaya çalışan Yavuz Bülent Bakiler’in sanatalemi.net adresinde makaleleri yayımlanmaktadır.
Bir konferansı sırasında Atilla İlhan’a yaptığı eleştiri ve kendisini tanımlası tarafımca ayakta alkışlanmış ve buna bütün salonun destek vermesiyle önce salonu susturup büyük bir tevazu örneği göstermiş olması dün gibi aklımdadır. Burada Kalabalıkları Şuursuz İnsan Toplulukları şeklinde nitelendirerek bizlere bazı öğütler vermesi ondan daha ne kadar çok şey öğrenmemiz gerektiği konusunda beni düşünceye sevketmiştir.
Bu bölümle ilgili olarak hocamızın şairliğine değinmek isterim. Kendisi özellikle bir söyleşisinde de duyduğum gibi her türlü desteği kitaplaran gören bir şairdir. Onun şairliğine Arif Nihat Asya’nın etki ettiğini söylemek mümkündür. ( Bu arada forumda Bayrak Şairi Arif Nihat Asya için de bir bölüm açılmasını ümit ettiğimi söylemeliyim).
Mehmet Akif Ersoy’u Türkiye’de en iyi biçimde tahlil etmiş kişilerden birisi de Yavuz Bülent Bakiler’dir. Onun sesinden Akif’i dinleme şerefine nail olmuş birisi olarak kendimi şanslı görüyorum.
Yavuz Bülent Bakiler’in şiirlerinde hep aynı ve sıradan konuları bulmak mümkün değildir. Çok geniş yelpazede ve çok farklı konularda şiirler yazmıştır. Genelde Gurbetin ve Hasretin Şairi olarak tanımlanması özellikle memleketi Sivas’a ve vatanı Türkiye’ye atfen yazmış olduğu coşkun şiirlerden kaynaklanmıştır. Fırsat buldukça araştırmaya çalıştığım "Hisar Şairleri" grubu içinde yer alan Yavuz Bülent Bakiler, bir hararet şairidir.
Şiirimizin özünü ve şekil özelliklerini kendi şiir potasında eritmesi ve Milli-Manevi değerlere bağlı kalması onun en büyük özelliğidir. Her konuşmasında şu tanımlamayı mutlaka yapar : Millet, dili ve edebiyatı olan topluluktur. Bu nedenle Bakiler'in dilimiz üzerine hassasiyetle eğilmesinin sebebini anlayabiliyoruz. Hocamıza Allah'tan uzun ömürler diliyorum.
leblebi82
16.02.2008, 22:31
Şiir Kitapları: Yalnızlık, Duvak, Seninle, Harman,
Antoloji: Şiirimizde Ana, Sivas’a Şiir
Nesir Kitapları : Üsküp’ten Kosova’ya, Türkistan Türkistan, Aşık Veysel, Elçibey, Mehmet Akif’te Çağdaş Türkiye İdeali, Sözün Doğrusu 1, Sözün Doğrusu 2, Gidenlerin Ardından,
Azerbaycan Türkçesi’nden Türkiye Türkçesi’ne uyguladığı eserleri :
Bahtiyar Vahapzade’nin Feryat, İkinci Ses, Nereye Gidiyor Bu Dünya, Özümüzü Kesen Kılıç (Göktürkler),
Son Eserleri : Arif Nihat Asya İhtişamı
yavuz bülent bakilerin iki ciltlik "sözün doğrusu" adlı kitabını şiddetle tavsiye ediyorum...bir çırpıda okuyacaksınız...
leblebi82
22.02.2008, 22:21
Yavuz Bülent Bakiler ile ilgili en kapsamlı çalışmalardan birisi Selçuk Karakılıç’ın hazırladığı ‘Yavuz Bülent Bakiler’e Armağan’ adlı kitaptır. Size Dergisi tarafından yayınlanan bu kitapta bu defa dost ve tanıdıkları Yavuz Bülent Bâkiler’i anlatıyorlar.
Bu mühim eserde onun bir edebiyatçı, bir dost, bir baba ve bir mütefekkir olarak konumu sorgulanıyor. Eserlerinden yola çıkılarak kültürümüze katkıları dile getiriliyor. Aslında bir hukukçu olan Bakiler’in kültür ve edebiyat alanında ne kadar büyük yol aldığı ve gençlere iyi bir rehber olduğu ortaya konuluyor. Şairin sağlığında böyle bir kitabın çıkarılması vefanın bir semt ve boza adından öte şeyler ifade ettiği gerçeğini sağlamlaştırıyor.
leblebi82
04.03.2008, 19:22
Hocamızla geçenlerde bir görüşme yapma imkanı bulduk. Mümkün olsaydı kendisini Sivas'a getirmek istiyorduk. Fakat hocamıza o kadar ilgi varki Mart ayında neredeyse hiç boş günü yokmuş. İnşallah Nisan ayında kendilerini Sivas'a davet etme fırsatı yakalarız.
asitane3458
04.03.2008, 19:48
walla adını ılk defa duydumm tanımıyorum
leblebi82
04.03.2008, 20:23
walla adını ılk defa duydumm tanımıyorum
Yaşının kaç olduğunu bilmiyorum ama bence bir an önce üstadın eserlerini okumaya başlamalısın. sanatalemi.net adresinden makalelerine ulaşabilirsin.
leblebi82
24.04.2008, 20:23
Yavuz Bülent Bakiler Hocamız, geçtiğimiz Cuma günü Fevzipaşa İlköğretim Okulu'nca Sivas Belediye Nikah Salonu'nda düzenlenen ''Güzel Türkçemiz'' konulu bir konferans verdi.
Millet hayatında dil ve dinin önemine değinen Bakiler, oturduğu masanın ayaklarını göstererek, ''Bu masanın bir ayağını din, diğer ayağını dil olarak kabul edin. Bu iki ayak üzerinde bu masayı duruyor diye düşünün. Dil ve din milletlerin hayatında çok mühim'' dedi.
Çok yakında Yavuz Bülent Bakılerin sesinden, Uğur KAYA'nın hazırlamış olduğu "Sivas Şiirleri" CD sini dinleme imkanı bulacacağız...
Çok yakında Yavuz Bülent BAKILER'İN sesinden, Uğur KAYA'nın hazırlamış olduğu "Sivas Şiirleri" CD sini dinleme imkanı bulacacağız...
alix_özdemir
30.08.2008, 11:24
Bu çok güzel bir haber. Sivas şiirlerinin bir antoloji halinde seslendirilmesi, üstelik bunu büyük üstad Yavuz Bülent Bakiler hocanın yapıyor olması harika. Piyasaya çıktığı gün alacağım. Saygılarımla...
Yavuz Bülent Bakiler'in Şiirleri
--------------------------------------------------------------------------------
>> 12 Eylül'e Sitem
--------------------------------------------------------------------------------
>> A...
>> Anadolu
>> Anadolu Acısı
>> Anadolu Gerçeği
>> Analar
>> Antepli Şahin
>> Benim
>> Ben Sarhoş Değilim Korkma
>> Bir Gün Baksam Ki Gelmişsin
>> Bizim Türkümüz
>> Cebeci İstasyonu ve Sen
>> Çaresiz
>> Çile
>> Demedim mi?
>> Ellerin
>> Emine Bacı
>> Farkındamısın?
>> Gel
>> Gözlerin İstanbul Oluyor Birden
>> İsimsiz Şiir
>> İşte Böyle
>> Laleli - Aksaray
>> Liseli Kız
>> Orda Bir Çocuk ...Burda Ben
>> Resim
>> Sana Geldim Mevlana
>> Seni Yazdım Ebem Kuşaklarına
>> Sen Sen Sen
>> Sivas'ta Yoksul Çocuklar
>> Soru
>> Şaşırdım Kaldım İşte
>> Turan
>> Türkiyem, Anayurdum, Sebebim, Çarem!
>> Türkistanim Unutuldun Sanma Sakin!
>> Üsküdar Türküsü
>> Yağmur Güzeli
>> Yalnızlık
.............................. .............................. .............................. ......................
Akif Yiğiter hemşehrime yüreğimin sesiyle yazdıklarımdan bir kaç örnek.:)
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez])
Siyahnur
21.09.2009, 19:43
"Duymasa da hiç kimse
Şâir gönlümün, sende karar kıldığını.
Ve içimin şerha, şerha yarıldığını
Sen bilsen yeter..."
Sivasli oldugunu simdi burda ögrendim, sevindim!...:)
Huzur ellerinin güzelliğidir.....
Gözlerin karşımda mutluluk denizi.
Her sabah soframızda ekmeğimizi ,
Sen bölsen yeter...
Bu adamı çok seviyorum.Kişiliği,Türkçe sevdası,Sivas sevdası,beşeri aşkı,ilahi aşkı...Her şeyini çok seviyorum..İmzam ona hediye olsun!:)
Rabbim onun gibi büyük şahsiyetleri başımızdan eksik etmesin!
Her şiiri,her eseri,ağzından çıkan her nefesi çok kıymetli..
lisedeyken 'Sen Sen Sen'' şiirini ben de çok severdim..
aşklar değişti hayaller değişti ümitler değişti ama bu şiirin hayatımdaki yeri değişmedi...
sevgilinin narin ellerini anlatır.
''huzur ellerinin güzelliğidir,
gözlerin karşımda mutluluk denizi
her sabah soframızda ekmeğimizi
sen bölsen yeter..''
Siyahnur
23.10.2009, 17:10
Az önce bu haberi okudum :
Bakiler, Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde verdiği ''Türk Dilinin Önemi ve Dilimizdeki Kirlenme'' konulu konferansta, Türkçe'nin önemi üzerinde durarak, özellikle -sel, -sal eklerinin kullanılmasına tepki gösterdi.
''Ben açık ve kesin cümlelerle söylüyorum. Bu 'sel' ve 'sal' ekleri Türkçemizi anlatılmaz ölçüde çirkinleştirmiştir'' diyen Bakiler, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Şimdi çocuklarımız, bir takım siyasilerimiz, devlet adamlarımız kelimelerin arkasına -sel ve -sal yapıştırarak, öz Türkçe konuştuklarını sanıyorlar. Eskiden biz 'tarihi' diyorduk. Tarih Arapça doğru, şimdi tarihsel diyorlar. Portakal ağaçsal bir meyvedir diyorlar, yağmursal bir gün, düşünsel konularımız, sanatsal çalışmalarımız diyorlar... Bu -sel ve -sal ekleri son derece çirkin eklerdir. Dilimizi kurtarabiliyor muyuz bunlardan? O zaman Türkçenin güzelliği ortaya çıkacaktır.''
-TÜRKÇEYİ EN KÖTÜ KULLANAN DEVLET ADAMI-
Yavuz Bülent Bakiler, katılımcılardan gelen, ''Devlet büyüklerinin üslupları nasıl olmalıdır?'' sorusuna ise, ''Devlet büyüklerimizin üslupları da Türkçe olmalıdır. Devlet adamlarımız Türkçeyi çok güzel konuşuyorlar mı derseniz, buna evet diyemem. Konuşanda var konuşamayan da var. Balık baştan kokar. Onlar Türkçeyi yanlış kelimelerle konuşurlarsa bu olduğu gibi vatandaşa da sirayet eder'' diye cevap verdi.
Bakiler, ''Türkçeyi en kötü kullanan devlet adamı''nın bundan önceki cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer olduğunu savundu.
AA
Az önce bu haberi okudum :
Bakiler, Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde verdiği ''Türk Dilinin Önemi ve Dilimizdeki Kirlenme'' konulu konferansta, Türkçe'nin önemi üzerinde durarak, özellikle -sel, -sal eklerinin kullanılmasına tepki gösterdi.
''Ben açık ve kesin cümlelerle söylüyorum. Bu 'sel' ve 'sal' ekleri Türkçemizi anlatılmaz ölçüde çirkinleştirmiştir'' diyen Bakiler, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Şimdi çocuklarımız, bir takım siyasilerimiz, devlet adamlarımız kelimelerin arkasına -sel ve -sal yapıştırarak, öz Türkçe konuştuklarını sanıyorlar. Eskiden biz 'tarihi' diyorduk. Tarih Arapça doğru, şimdi tarihsel diyorlar. Portakal ağaçsal bir meyvedir diyorlar, yağmursal bir gün, düşünsel konularımız, sanatsal çalışmalarımız diyorlar... Bu -sel ve -sal ekleri son derece çirkin eklerdir. Dilimizi kurtarabiliyor muyuz bunlardan? O zaman Türkçenin güzelliği ortaya çıkacaktır.''
-TÜRKÇEYİ EN KÖTÜ KULLANAN DEVLET ADAMI-
Yavuz Bülent Bakiler, katılımcılardan gelen, ''Devlet büyüklerinin üslupları nasıl olmalıdır?'' sorusuna ise, ''Devlet büyüklerimizin üslupları da Türkçe olmalıdır. Devlet adamlarımız Türkçeyi çok güzel konuşuyorlar mı derseniz, buna evet diyemem. Konuşanda var konuşamayan da var. Balık baştan kokar. Onlar Türkçeyi yanlış kelimelerle konuşurlarsa bu olduğu gibi vatandaşa da sirayet eder'' diye cevap verdi.
Bakiler, ''Türkçeyi en kötü kullanan devlet adamı''nın bundan önceki cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer olduğunu savundu.
AA
YAvuz Bülent Bakiler'in en çok nefret ettiği ekler "-sel, -sal" ekleridir.Bu ekler Latince asıllı olmakla beraber, aslında Türkçemizde hiç gereği olmayan son derece çirkin eklerdir.Tarımsal çalışmalar yerine tarım çalışmaları, ruhsal durum yerine ruh durumu,tarihsel belgeler yerine tarih belgeleri demekte ne gibi ifade eksikliği vardır?İfade eksikliği yoktur,daha bir akıcılık,duruluk vardır..
"Türkçe'mizi bir sala bindirip,sele verdik"
Bu eklerden; yılandan,akrepten kaçar gibi kaçar Bakiler.Hoca'mızın "Sözün Doğrusu 1-2" adlı kitaplarını şiddetle tavsiye ederim.Bir solukta okuyacağınız,ve bu kitabı okuyanlar arasına girdiğiniz için gurur duyacağınız bir eser.
Siyahnur
23.10.2009, 17:19
Not ettik, tesekkürler...
Yavuz Bülent Bakiler in bugün yine bir konferanıs vardı sanırım..
Sivastan böyle büyük ve edip insanların varlığı ne güzel...
Beşir AYVAZOĞLU ve Yavuz Bülent BAKİLER Sivas'ı ve Sivaslıyı çok iyi temsil eden iki değerli isim açıkçası hemşehrim olmalarından gurur duyuyorum..
filografozan
17.06.2010, 13:17
adam gibi adamlar,mütevazi ama davalarında tam kararlılar.
sözün doğrusu 1 i bitirdim. Gercekten güzel..
vBulletin v3.8.3, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.