PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : YABANCI İSME EK VERGİ!


Sivaslilar.Net
01.12.2007, 22:43
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]
Sivas'ta, yabancı isim kullanan firmalardan reklam tabela vergisinin üst birimden alınacağı bildirildi.
Belediye’den yapılan yazılı açıklamada, Belediye Meclisi tarafından iş yeri tabelalarında Türkçe isim kullanılmasını özendirme amacıyla karar alındığı belirtildi.
Buna göre, Türkçe isimli firma tabelalarının metrekaresinden alt birim reklam vergisi alınırken, yabancı isim kullanan firmalardan reklam tabela vergisinin üst birimden alınacağı ifade edildi.
Açıklamada, tescilli markalar hariç yabancı firma ya da ürün ismi kullanan iş yerlerinde yıllık olarak ışıklı ve ışıksız ilan reklamlarının metrekaresinden 2008 yılı için 100 YTL alınması yönünde bir karar çıktığı kaydedildi.
Belediye Başkanı Sami Aydın açıklamada, iş yerlerine Türkçe olmayan isimler konulmasının dil kirliliğini artırdığını belirtti.
Bir iletişim aracı diye tanımlanan dilin, toplumu düzenlemesi, yön vermesi ve kültürün nesilden nesle aktarılmasında milli kimliğin en önemli unsuru olduğunu vurgulayan Aydın, ''Dilin düşünce ile olan yakın ilgisi dikkate alındığında, bu alanda meydana gelecek kirliliğin zamanla fikri ve milli yapımızı da bozacağı şüphe götürmez bir gerçektir'' dedi.
Özellikle son yıllarda yaşanan dil kirliliğinin iş yeri adları ve tabelalarında en iyi şekilde gözlemlendiğini ifade eden Aydın, dil kirliliğini önlemek için belediyelere büyük görevler düştüğüne işaret etti.

FurkaN
02.12.2007, 17:50
Üst dilimden vergi değil bence tamamen yasak olmalı... Türkçe'den başka bir dilde işyeri ismi olmamalı... Yasağa uymayanlar ise en ağır biçimde para cezasına çarptırılmalı... 100 Ytl ceza hiçbir şey... Ama belediyenin bunu düşünüp bu yönde bir karar alması da sevindirici inşaallah ileride cezayı daha da artırırlar...

altuntas58
03.12.2007, 21:56
Belediyemizin almış olduğu bu karardan dolayı tebrik ederim yerinde bir karar

Fatihmd
04.12.2007, 08:21
Tüm Türkiyeye, tüm belediyeler örnek olacak bir davranış. Bu aralar birde Türkçeyi kesnlikle bozan isimler özellikle İstanbulda çoğaldı. Kendilerini entellektüel göstermek isteyerek Türkçeyi katleden bu isimlere nasıl onay veriliyor anlamıyorum. Adamlar "çi" yerine "chi" (simitçi - simitchi) yazıyorlar ve buna kimsenin ses çıkardığı yok.

leblebi82
04.12.2007, 08:54
Daha önce bazı belediyeler bu yönde kararlar almışlardı. Amasya'yı hatırlıyorum mesela. Sivas Belediyesi de geç de olsa bu yönde karar almış. İnşallah uygulama noktasında sıkıntı yaşanmaz.

fatihada58
04.12.2007, 11:32
selamlar yiğidolar...eskişehirdeyim ve geçen yeni açılan bir alışveriş merkezine gittim.ya nerde yaşıyorum anlayamadım.hot drinks,cold drinks,tea,milk yuh yani dedim.bu kadar mı aciz bir dilimiz var?artık buna dur demenin zamanı geldide geçiyor birileri birşeyler yapmalı yoksa gardaş yerine brother diyeceğimiz günler yakındır...

abuç
04.12.2007, 12:10
geçte olsa yerinde bir karar
tek dil,tek bayrak, tek vatan

albina58
05.12.2007, 04:28
Yorum yapan arkadaşların hepsini tasdik ediyorum,ancak evvela toplum olarak,bu bilinci yerleştirilmesi daha sağlıklı olur.
Yarın karşımıza insan hakları,rekabet kurulu,AB ye verilen imzalar ölçeğinde bu yasaklayıcı maddenin gerçezliği gibi nedenler karşımıza gelecek.
Yönetsel olaral,siyasal ikdidarların öncülüğünde,topyekün toplum olarak bu bilincin önce egitsel olarak sonrada halk arasında töresel olarak kalıcı yer edinmesi gerek.
AB uyum sürecinde globalizm maskesi altında,kapalı kalan ekonomik sistemimizi evvela,yabancı sermaye sonrada yerli ve yabancı şirketlerin evliliği gibi yumuş geçişle,yabancıların hegamonyasına sokdular.
Şimdi geldiğimiz noktada,bir maça gitmekden,toplumsal olarak bir olaya veya kuruma tepki koymak gerekdiğinde,halkımızın ilk tepkisi''Ben ekmeğime bakarım'' ''Ben ekmek sporu tutarım'' tutarım gibi,halkımızın,devlet,ulus kavramlarından kendini soyutladığınıda düşünürsek,bu proje dahilinde en sağlıklı yaklaşım yazımın başında belirttiğim gibi,devlet eliyle eğitsek olarak bu bilince halka empoze edilip özümsenmesiyle gerçekleşebilir,keza ceza ve yapdırımlar, TÜRK TOPLUMUNDA yasak olan bir şeyi,bile bile yapmak olarak karşımıza çıkıyor.

Serd@r
05.12.2007, 23:09
Yozlaştırılmaya çalışılan dilimize önemli darbeyi vuran televole medyası ve o medyanın vizyona taşıdığı diziler,magazin programları,esnaflarda bu konuda çok aktif rol alıyorlar,avrupalı olmanın avantaj saydırıldığı şu zamanlarda bu tip sözüm ona entellektüel isimlerle Avrupalı hava verilip insanlarımız kandırılıyor,daha acısıda halkımız bu tip adlara aldanıp hem maddi yönden hemde manevi yönden kayba uğruyorlar.
DİLİMİZE SAHİP ÇIKALIM!