ulaş58
16.12.2007, 23:33
GÜNEŞLİ KÖYÜNDE YETİŞEN BİTKİ VE MEYVELER
Kenger: Bahar ayında güneşli köyünde hemen hemen her yerinde yetişen bir bitkidir. Kökleri yenildiği gibi aynı zamanda dalları da yenmektedir. Uzayan dallarına yani meyvesine halk arasında ışkın-eşkın adı verilmektedir. Meyvesi soyularak yenilmektedir. Kenger bitkisinin kökünden de kenger sakızı adı verilen bir ürün elde edilmektedir. Bu sakız mide ağrılarına ve ağız, diş sağlığına çok iyi gelmektedir ve aynı zamanda bu dondurma yapımında ve dondurulması konusunda da kullanılmaktadır.
Kuzukulağı: Yeşil renkli olup genelde çayırlık yerlerde yetiştiği gibi aynı zamanda dağlık yörelerde de yetişmektedir. Bu bitki ekmeğin arasına konarak ve biraz da tuz atılarak yenmektedir tadı ekşi olan kuzukulağının C vitamini yönünden zengin olduğu uzmanlarca da belirtilmektedir.
Kuşburnu (Civil): Yöremizde ciğil diye de bilinen bu bitki oldukça bol miktarda yetişmektedir ve meyvesinden de şurup, marmelat gibi yiyecek ve içecekler yapılmaktadır. C vitamini yönünden de oldukça zengin olan bu bitki çeşitli hastalıklara da iyi gelmektedir.
Karamuk bitkisi: Dere kenarlarında ve dağlık bölgelerde yetişen bu bitki yöremizde bol miktarda bulunmaktadır rengi koyu kırmızıdır ve meyvesi kaynatılarak şurubu yapılmaktadır ve çeşitli hastalıklara gerek kökü ve gerekse bu meyvesi çok iyi gelmektedir.
Göbelek (Mantar): Bilhassa da bahar aylarında ve güz aylarında yetişen ve rengi beyaz olan bu bitkiyi halk özel olarak toplamaya gider ve bununla da yemeklere katarak yediği gibi sadece kendisini de ateşte kızartarak yemektedirler.
Yemlik: Bahar aylarında yöremizin özel bitkilerinden olan yemlik bilhassa da özel olarak toplanmakta yemekleri yapıldığı gibi tuz ile birlikte yufka ekmeğe dürülerek de yenilmektedir.
Madımak: Sivas yöresinin özel bitkisi olan madımak Ulaş ve köylerinde oldukça bol miktarda yetişmektedir. Bahar aylarında hemen hemen her türlü yemeği yapıldığı gibi ayrıca da çiğ olarak yufka ekmeğe dürülerek de yenmektedir.
Kenger: Bahar ayında güneşli köyünde hemen hemen her yerinde yetişen bir bitkidir. Kökleri yenildiği gibi aynı zamanda dalları da yenmektedir. Uzayan dallarına yani meyvesine halk arasında ışkın-eşkın adı verilmektedir. Meyvesi soyularak yenilmektedir. Kenger bitkisinin kökünden de kenger sakızı adı verilen bir ürün elde edilmektedir. Bu sakız mide ağrılarına ve ağız, diş sağlığına çok iyi gelmektedir ve aynı zamanda bu dondurma yapımında ve dondurulması konusunda da kullanılmaktadır.
Kuzukulağı: Yeşil renkli olup genelde çayırlık yerlerde yetiştiği gibi aynı zamanda dağlık yörelerde de yetişmektedir. Bu bitki ekmeğin arasına konarak ve biraz da tuz atılarak yenmektedir tadı ekşi olan kuzukulağının C vitamini yönünden zengin olduğu uzmanlarca da belirtilmektedir.
Kuşburnu (Civil): Yöremizde ciğil diye de bilinen bu bitki oldukça bol miktarda yetişmektedir ve meyvesinden de şurup, marmelat gibi yiyecek ve içecekler yapılmaktadır. C vitamini yönünden de oldukça zengin olan bu bitki çeşitli hastalıklara da iyi gelmektedir.
Karamuk bitkisi: Dere kenarlarında ve dağlık bölgelerde yetişen bu bitki yöremizde bol miktarda bulunmaktadır rengi koyu kırmızıdır ve meyvesi kaynatılarak şurubu yapılmaktadır ve çeşitli hastalıklara gerek kökü ve gerekse bu meyvesi çok iyi gelmektedir.
Göbelek (Mantar): Bilhassa da bahar aylarında ve güz aylarında yetişen ve rengi beyaz olan bu bitkiyi halk özel olarak toplamaya gider ve bununla da yemeklere katarak yediği gibi sadece kendisini de ateşte kızartarak yemektedirler.
Yemlik: Bahar aylarında yöremizin özel bitkilerinden olan yemlik bilhassa da özel olarak toplanmakta yemekleri yapıldığı gibi tuz ile birlikte yufka ekmeğe dürülerek de yenilmektedir.
Madımak: Sivas yöresinin özel bitkisi olan madımak Ulaş ve köylerinde oldukça bol miktarda yetişmektedir. Bahar aylarında hemen hemen her türlü yemeği yapıldığı gibi ayrıca da çiğ olarak yufka ekmeğe dürülerek de yenmektedir.