PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : DİNLEDİĞİNİZ MÜZİK

ero
08.03.2008, 09:21
Ne tür müzikten hoşlanırsınız?

a)Türk halk müziği
b)Türk sana müziği
c)pop
d)rock
e)hip hop
f)arabesk

ero
08.03.2008, 09:25
ben Türk halk müziği dinlerim..türküler bi yerde ilaç gibi geliyo...:D

altuntas58
08.03.2008, 09:35
Ben türk halk müziği ve türk sanat müziği dinlerim

MEDYABİRAJANS
08.03.2008, 09:39
Tasavvuf müziği , Türk halk müziği ve Türk sanat müziği

_DuMaN_58
10.03.2008, 17:47
Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, Arabesk, Pop dinlerim. Diğerlerinden hoşlanmam.

puar
10.03.2008, 18:14
bende halk müzüiği ve sanat müziği dinlerim...insanın kafasını dinlendiriyor gerçektende

çılgın-sedat
10.03.2008, 19:53
bende en çok pop dinlerim diğerleri beni sarmıyor

sonbahar5803
10.03.2008, 20:11
Bu listeden en fazla halk ve sanat müziğini dinlerim.

Ama ben daha fazla İlahi dinliyorum, o da seçeneklerde olursa memnun olurum.

Saygılarımla...

arikarinkuchi
10.03.2008, 21:26
pop yetiyor bana

Abdurrahman 58
10.03.2008, 21:27
Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği, Arabesk, Pop dinlerim. Diğerlerinden hoşlanmam.

NE KALDIKİ YİĞİDİM:)
ÖZELLİKLE OZAN ARİF VE ESAT KABAKLI,HASAN SAĞINDIK VAR BİRDE OSMAN ÖZTUNÇ.

izmirliyiğido
10.03.2008, 21:48
aslında kulağa hoş gelen bütün müzikleri dinlerim ama
arabesk türkü ağır basıyor
mustafa yıldızdoğan
osman öztunç

altuntas58
12.03.2008, 15:12
Ben Türk halk müziği ve Türk sanat müziğinin yanı sıra hint müziğinide severim

fertelliyim
12.03.2008, 15:43
Ben ağırlıklı olarak Türk Halk Müziği dinlerim Ancak kulağa hoş gelen diğer müzikleride dinlerim

bayatlı kenan58
12.03.2008, 15:46
genelde ılahı ve ezgı dınlerım

sonbahar5803
12.03.2008, 15:51
genelde ılahı ve ezgı dınlerım

Maalesef seçeneklerde yok. Düzenleme rica ettik ama tık yok...

Zehra YK
14.03.2008, 23:41
Rap, Arabesk, Fantazi Müzigi..

58ikose58
15.03.2008, 08:13
türk halk müziği varken diğerleri bana boş gelir

yıldzeliselamet
15.03.2008, 19:38
ne kulağıma iyi gelirseo başlıca yaşar candan erçetin enrıque iglesias,yalın geceyolcuları yani hafif slow

sivaslıgenç
15.03.2008, 19:56
Hani ya slow yok.
Ben genelde slow ve pop dinlerim.
Ayrıca Osman Öztunç,Mustafa Yıldızdoğanda dinlerim.

asitane3458
15.03.2008, 21:18
walla türkçe-yabancı slow ,türkçe pop yöresel müzıkleride pek sewerim.. :)

ak58
16.03.2008, 01:53
halk muzigi tabi,halkin gercek kederi derdi,yuzyillardir anadolunun acisini turkulerden tanirsiniz,sivasin gecmisini kitaplardan degil turkulerden dinlersiniz,hangi kitapta yer almisiz gercek ozanlarina sahip cik sivas,tam anlamiyla sivas kultur bircok kulture sahip saygi ile birbirimize sahip cikalim

ero
16.03.2008, 10:14
türk halk müziği şu an %60 oy almış....SİVASLI TÜRKÜ DİNLER.......

sivasslı
17.03.2008, 14:00
türküler sedamız dır bizim vazgeçilmezimiz.Bak ne diyor mustafa yıldızdoğan:,
türkü söyle türkü sev
türkülerle sevdalan
yerden göklere kadar
bayrak gibi dalgalan.

omercoskun
20.03.2008, 00:03
türkü dinlemeye bayılırım bende pc türk halk müziği dolu pc nin başına geçen bu ne ya diyo müzik yokmu

güleyşa_58
13.04.2008, 21:28
Kulağıma hoş gelen her tür müziği dinlerim ama TÜRK HALK MÜZİĞİ bir başka...
TÜRKÜLER SUSMAZ...

settar58
13.04.2008, 21:37
Elbette ki türkü,memleket özlemini en güzel türküler dindiriyor.

seva
12.05.2008, 11:39
türk sanat kulağıma hoş gelen her müziği dinlerim yabancı farketmiyor yani.

altuntas58
12.05.2008, 11:48
Şu anda türk sanat müziği dinliyorum

veysel
12.05.2008, 12:19
ben türk halk müzigini dinlerim veya pop

gürün_güzeli
12.05.2008, 12:44
özgün müzik dinlerim ama içlerine koymamışsınız anketi yapan kardeş eklersen sevinirizz belki dinleyenler vardır özgün müziği saymıyor musunuz müzik türünden ?ama bunların içinden de mecburen türk halk müziğini seçtik yani....

Abdurrahman 58
12.05.2008, 14:49
TÜRK HALK MÜZİĞİİ
özellikle ORHAN HAKALMAZ,HÜSEYİN TURAN,ERKAN UĞUR,ESAT KABAKLI,OZAN ARİF.

gfb34
12.05.2008, 15:38
kulağa hoş gelen bütün müzikleri dinlerim...

Sivasliim.58
23.05.2008, 11:05
Türk halk muzigi .. ve Turkce RAP

altuntas58
23.05.2008, 12:10
Türk sanat müzikisi ve Türk halk müziği tercihlerimin arasında

As!_MéLéK
03.06.2008, 15:20
valla benim ruh halime göre değişiyo ama genelde pop, rock, hip hop, bazen yabancı dinliyorum. Okuduğum bölümden dolayı radyolarla ve gündemdeki müziklerle haşır neşir oluyorum ister istemez :)

Melankolia
03.06.2008, 15:55
Tabikide ROCK .........Müslüm ama arada:D efkar basınca...:)

titizyiğido
03.06.2008, 15:55
müzik ruhun gıdasıdır derler ya bunu biraz açacak olursak türk halk müziği ruhun gıdasıdır derim ben

Fatihmd
03.06.2008, 16:06
Ben öncelikle Türk halk müziği dinliyorum ama Rock, Rap ve TSM dinlemeyide ihmal etmem. Ara sırada pop.

Kaptan-58
03.06.2008, 16:24
İLLEDE TÜRK HALK MÜZİĞİ İLLEDE MUSTAFA YILDIZDOĞAN :)

mertveilkeli
03.06.2008, 16:32
kendim yazar kendim söylerim genelde türk halk müziği ve aşıklama

FurkaN
03.06.2008, 17:11
Türküm türküdür özüm... Adı üstünde "türkü" yani "Türk'e ait".....

Fatihmd
03.06.2008, 17:15
kendim yazar kendim söylerim genelde türk halk müziği ve aşıklama

Mertveilkeli abi kayıtların varsa dinlemek isterim.

sivaslı_gız
03.06.2008, 17:22
hip hop en fazla dinlediğim müzik türü(r&b,rap)beraberinde türk halk müziği ve yabancı dinlerim

PeRi58
03.06.2008, 19:59
tabiki arabesk :):):):):):)

bulutum
03.06.2008, 20:41
hic birinizin dinlemedigi ama genelde guzel olan bi mzk arasıra hint müziği:) counluk olarak halk müziği ve şiir radyo oldugu icin karısık:D

bayatlı kenan58
04.06.2008, 09:38
Sıkıntı gidermek için, kendi kendine nağme okumak caizdir. Fakat, başkalarını eğlendirmek için okumak caiz değildir. Her çalgı haramdır. (Ahlak-ı alaiyye)

Keyf ve eğlence için, her çalgıyı çalmak ve dinlemek haramdır. Yalnız savaşta, askerin moralini kuvvetlendirmek için, bando, mızıka çalmak ve bunlara sulhta da hazırlanmak ve düğünlerde davul, def çalmak caizdir. Mescitlerde her çalgı haramdır. (Ukud-üd-dürriyye)

İbni Âbidin hazretleri buyuruyor ki:
Eğlence veya para kazanmak için başkalarına şarkı söylemek, sözbirliği ile haramdır. Çalgı ile raks etmek büyük günahtır. Sıkıntısını gidermek için kendi kendine şarkı söylemek günah değildir. Çalgı olarak, yalnız kadınların düğünlerde def çalması caizdir. (Redd-ül-Muhtar)

Def, tambur ve her çeşit çalgıyı evinde, dükkanında bulundurmak, kendisi kullanmasa bile, satmak, hediye etmek, kiraya vermek günahtır. (Berika)

Müzik, nefsin gıdası, ruhun zehiridir, kalbi karartır. (Dürr-ül mearif)

İlahileri çalgı ile, ney çalarak okumak bid'attir. Harama helal diyen ve haramı ibadete karıştıran kâfir olur. (S.Ebediyye)

Her çeşit çalgı dinlemek haramdır. (Fetava-i Bezzaziyye, Hadika, Ahlak-ı alaiyye)

Müzik bütün dinlerde büyük günahtır. (Dürr-ül-münteka)

İncilin yasakladığı müziği, sonradan papazlar Hıristiyanlığa soktu. (Mevahib-i ledünniyye şerhi Zerkani)

ahmet kaya 58
08.06.2008, 17:51
:rolleyes:valla benim ruh halime göre değişiyo ama genelde pop, rock, hip hop, bazen yabancı dinliyorum. Okuduğum bölümden dolayı radyolarla ve gündemdeki müziklerle haşır neşir oluyorum ister istemez :)

Sen de benim kızım gibi rapci misin?
benim kızım da rap,hip hop ve R&B dinliyo :rolleyes::):D

altuntas58
14.06.2008, 18:06
Halk müziği ve sanat müziği dinlerim

LaEdri
21.06.2008, 23:54
arabeskin en ufak bir parçasını dahi bilmem diğer kalanlardan genelde yabancı ve türk sanat müziiği dinlerim...

HaYLaZ
22.06.2008, 00:16
Her Tür Müzik Var..
Winampımı Acıyorum Sabahtan aksama Kadar O Ne Calarsa Onu Dinliyorum..!!!

köyüm
22.06.2008, 00:38
türk sanat müziği dinliyorum AVNİ ANIL ı rahmetli güzel eserler bıraktı rahmet diliyorum

yiğidoturan
22.06.2008, 08:30
ŞU ANDA BİŞEY DİNLİYEMİYORUM BİLGİSAYARIMIN SES TELLERİNİ KOPARTTILAR

HaYLaZ
22.06.2008, 09:50
Sıklarda Yok Ama Ben Genelde Eski Türk Müziklerinin Ve Bazı Türkülerin Fon Müziklerini Dinlerim..
Beni Bir Diyardan Baska Bir Diyara Sürüklüyor..İnsanı Cok Rahatlatıyor..

!~+4upn| q!y4rI
23.06.2008, 11:57
Turk HaLk Muzugi , Turk Sanat Muzigi... Ama CogunLukLa RAP Sende KoyMaDigin Icin YabaNCi Dedim (=

MaViRuMuZ
02.07.2008, 12:55
ne varsa TÜRKülerde var.....gerisi hikaye

goktan58
02.07.2008, 17:37
genelde turku tercıhımdır ama slow pop ve yabancı muzıklerıde cok sevıyorum ayrıca sanat muzıgıde dınlerım......

bu ulkede tek gectıgım muzık yazarı ve ses olarak erhan guleryuzdur ve göktan

SEMİH-58
07.07.2008, 11:34
bu rock hip hop felan onlardan ne anlarlar hala bişi anlamadım ama diger türleri dinlerim...

seva
07.07.2008, 12:53
kulağıma hoş gelen her müziği dinlerim....

EslemNida
07.07.2008, 13:04
Rock+Pop :D (:

Melankolia
10.07.2008, 13:56
:D:DRock:D:D:)................ ..................

_DuMaN_58
10.07.2008, 14:00
Her zaman olduğu gibi "Türk Halk Müziği" ilk sırada!! :)

gürün_güzeli
10.07.2008, 15:37
tabiki........................ ................

havacı
20.07.2008, 16:35
TOPLAMA DEGİL ÖZÜMÜZÜN SÖZÜMÜZÜN MÜZİGİ OLAN TÜRK HALK MÜZİGİ

akifeker2
20.07.2008, 21:18
sivas fm dınlıyom :D

gürün_güzeli
21.07.2008, 23:08
deniz arcak-eyvallah................

kocak58
21.07.2008, 23:09
rock forever:D

teknoda severim kulağa hoş gelen her müziğide dinlerim saplantılı değilim bir tarza

FurkaN
21.07.2008, 23:16
Türkü ve Türk Sanat Müziği dinlerim...

Kulağımı yormayan müzikler....

ŞıMaRıK KıZ
22.07.2008, 02:51
RnB HiP HoP dinLeRim:D;)onerırım;);)

izmirliyiğido
27.07.2008, 12:44
KULAĞA HOŞ GELEN MÜZİK YERİNE GÖRE

yesim58
27.07.2008, 13:46
her tür takılırım ama türküler önce gelir .......

eyupcan_rock
27.07.2008, 15:48
tabi ki rock dinlerim.başka tür müzik dinlemem.

ayparcam
28.07.2008, 09:25
muzik dinlersem turk halk muzigi dinlerim ama daha cok ilahileri dinlemeyi tercih ediyorum

4Eylul
28.07.2008, 22:54
Ezgi, alternatif ilahi ................

RaZZcE
30.07.2008, 12:11
seceneklerde ilahi eksik o da olsaymis iyi olurdu :)
ben aslinda her tür dinlerim rap,pop,türksanat müzigi ...
rock hariccc

bayatlı kenan58
30.07.2008, 12:15
ben her türlü çalgı aletinin çalınmasına ve dinlenmesine karşıyım.çünkü hadisi şeriflerde yasak olduğu bildirilmiştir

eyupcan_rock
30.07.2008, 14:46
ben her türlü çalgı aletinin çalınmasına ve dinlenmesine karşıyım.çünkü hadisi şeriflerde yasak olduğu bildirilmiştir

ben gitar çalıyorum ve müzik dinlemeyi de çok severim.ayrıca güNah değilmiş hatta sevap yönleri de varmış müzik dinlemenin ve müzik aleti çalmanın.
inancınıza saygı duyarım ama ben böyle biliyorum.

bayatlı kenan58
30.07.2008, 15:52
ben gitar çalıyorum ve müzik dinlemeyi de çok severim.ayrıca güNah değilmiş hatta sevap yönleri de varmış müzik dinlemenin ve müzik aleti çalmanın.
inancınıza saygı duyarım ama ben böyle biliyorum.

bilginiz için birkaç hadisi şerifi ve islam alimlerinin görüşlerini belirteyim

(İlk teganni eden şeytandır.) [Taberani]

(Sesini gına ile yükseltene şeytan musallat olur.) [Deylemi]

(Rahmet melekleri, ceres, [çan, zil, çıngırak] bulunan yere girmez.) [Nesai]

(Rahmet melekleri, köpek ve çan bulunan kafileye yaklaşmaz.) [Müslim, Ebu Davud, Tirmizi]

(Ceres, şeytanın mizmarıdır.) [Müslim, Ebu Davud, Nesai] [Mizmar çalgıdır]

(Şarkıcı kadını dinlemek, yüzüne bakmak haramdır.) [Taberani]

(Cenab-ı Hak, zurna, gırnata, ud, def gibi bütün çalgı aletlerini, cahiliyet döneminde tapınılan putları kaldırmamı emretti.) [İ.Ahmed]

(Bir zaman gelecek, zina, içki ve mizmarı [çalgıyı] helal sayanlar çıkacaktır.) [Buhari]

(Musiki, kalbde nifak hasıl eder.) [Beyheki]

(Musiki, zinaya yol açar.) [Mektubat-ı Rabbani 3/41]

(Suyun otu büyüttüğü gibi, şarkı, oyun ve eğlence kalbde nifakı büyütür.) [Deylemi]

(Rabbim içkiyi, kumarı, darbukayı ve şarkıcı kadınları haram kıldı.) [İ. Ahmed]

(İçkilere başka isim verilerek içilir. Çalgılarla eğlenirler. Allahü teâlâ, onları yere batırır, domuz ve maymun haline getirir.) [İbni Mace]

(Şunlar zuhur ederse, ümmetimin helaki hak olur: Lanetleşmeler, içkiler, çalgılar ve erkeğin erkekle, kadının kadınla iktifa etmesi.) [Deylemi, Hâkim]

(Mizmarları, putları yok etmek için gönderildim.) [İ.Ahmed, Ebu Nuaym, İ.Neccar]

(İblise, “Mizmarlar [çalgılar] müezzinin, yazıların dövme, Resulün [elçin] kâhinler, ve falcılardır” denildi.) [İbni Ebiddünya, İbni Cerir, Taberani]

(İki ses melundur: Nimete kavuşunca çalgı, musibete maruz kalınca feryat.) [Bezzar]

(Nimete kavuşunca mizmar [çalgı çalmak] gazabı ilahiye sebep olur.) [Deylemi]

(Şarkılar, içkiler yayılınca, yere batmalar görülür.) [Tirmizi, Ebu Davud, İ.Mace]

(Kur’an mizmarlardan okunmadan önce salih amel işlemekte acele edin.) [Taberani]

(Kur'an mizmarlardan okunduğu zaman ölebilirsen öl.) [Taberani]

(Kur'anı mizmarlardan [çalgı aletlerinden] okuyanlara Allah lanet eder.) [Müsamere]

(Belaya maruz bırakan 15 kötü âdetten biri çalgıların yayılmasıdır.) [Tirmizi]

(Gözün zinası [harama] bakmak, kulağın zinası [haram şeyleri] dinlemektir.) [Müslim]

Resulullah çalgı aletleriyle para kazanmayı yasakladı. (Begavi)

Bayramda, savaşta, hac yolunda, sahurda, düğünlerde ve askerlikte davul çalmak, kahramanlık türküleri söylemek, okullarda, millî ve siyasi toplantılarda bando, mızıka, mehter marşı çalmak caizdir. Kadınların düğünlerde ve bayramlarda def çalması caizdir. (Hadika)

Hazret-i Ebu Bekir, iki küçük cariyenin def çalıp şarkı söylediklerini gördü ve onları azarlayarak “Şeytanın çalgısını mı çalıyorsunuz?” dedi. (Buhari)

İbni Ömer hazretleri, ihramlı bir toplulukta şarkı söyleyen birine, “Allah senin ibadetini kabul etmesin” dedi. (İbni Ebid-dünya)

Eshab-ı kiramdan Enes bin Malik hazretleri, “En pis kazanç, şarkı ve çalgı aletleriyle kazanılandır” dedi. (İbni Ebid-dünya)

İbni Abbas hazretleri, “Çalgı aletleri haramdır” dedi. (Beyheki)

Âişe validemiz, bir evde şarkı söyleyen birini görünce ona, “Yazıklar olsun sana. Bu şeytandır, bunu çıkarın dışarı” dedi ve onu çıkardılar. (Buhari)

Fudayl bin İyad hazretleri, “Müzik ve şarkı, zinanın teşvikçisidir” dedi. (İbni Ebid-dünya)

Şeyhül İslam Ahmed İbn-i Kemal Paşazade, Risale-i Münire’de buyuruyor ki:
Cevâhir-i Fetâvâ kitabında (Raks [oyun], şarkı ve çalgı haramdır) diyor. İstihsân kitabında çalgı dinlemenin haram olduğu bildiriliyor. Hidâye kitabının sahibi, (Şarkı söyleyenin şahitliği kabul edilmez) diyor. Tefsir âlimlerinin büyüklerinden İmam-ı Kurtubi, şarkı söylemek, ney çalmak ve raks etmek icma ile haramdır diyor. Abdülkadir-i Geylani’nin (Raksa helal diyen kâfir olur) fetvası vardır. (Vesiletü'n Necat kitabı)

Şeyh Muhammed Rebhami hazretleri buyuruyor ki:
Saz, tanbur, def, ney ve diğer çalgı aletlerini çalmak, Allahü teâlânın emrini tutmamak olur. (Riyad-ün-Nasıhin)

İmam-ı Şarani hazretleri buyuruyor ki:
“Hakim-i Tirmizi’nin Nevadiru’l Usul adındaki kitapta rivayet ettiği hadis-i şerifte Resul-i Ekrem efendimiz, (Her kim şarkı sesine kulak verirse, onun ruhanileri dinlemesine izin verilmez) buyurdu. Oradakilerden biri tarafından, (Ya Resulallah, ruhaniler kimlerdir?) diye soruldu. Resulullah da, (Cennet ehlinin okuyucularıdır) buyurdu. (Muhtasar-ı Tezkire-i Kurtubi)

İmam-ı Birgivi hazretleri buyuruyor ki:
Saz dinlemekten kulaklarını korumalıdır. (Risale-i Birgivi)

İbni Teymiye bile, “Şarkı ve müzik, şeytani duyguları harekete geçiren en etkili unsurlardan biridir” demiştir. (Mecmu-ul Fetava)

Şarkı, Kitap ve Sünnetle yasaklanmıştır. (İmam-ı Kurtubi)

Şarkı ve müzik aletlerinin haram olduğu konusunda icma vardır. (İbni Salâh)

İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
İmam-ı Şami, Mültekıt kitabında (Hiçbir âlim, teganniye mubah demedi) buyurdu. (m. 266)

Kur'an-ı kerimi musiki perdelerine uydurarak okumak haramdır. (Fetava-i Bezzâziyye)

Çalgı çalmanın haram olduğu, icma ile bildirildi. (Makamat-ı Mazheriyye)

Çalgı çalarak veya oyun arasında Kur'an okuyan kâfir olur. (Tergib-üs-salât)

İmam-ı Münavi hazretleri (Nikahı herkese duyurun! Bunun için de, camide yapın ve def çalın) hadis-i şerifini açıklarken, (Mescitlerde def çalınmaz. Hadis-i şerif, mescit dışında çalınmasını, mescitte yalnız nikah yapılmasını emrediyor) diyor. (Hadika)

Dümbelek, ney, saz çalmak haramdır. (Tahtavi şerhi)

Teganni ile okuyan bir imamın arkasında kılınan namazın iadesi gerekir. (Halebi)

Teganni ile şarkı söylemek ve dinlemek haramdır. Tekkelerde ilahiler okuyarak raks etmek, oynamak, dönmek haramdır. Şimdi, dinden haberi olmayan fasıklar, böyle tarikatçılık yapıyorlar. (Fetava-yı Hindiyye 5/352)

Allame Zahirüddin bin Cafer diyor ki:
(Mevlidde, salihlerle salevat okumak, her zaman sevaptır. Fakat, buna haram karıştırmak, mesela çalgı, şarkı, raks gibi şeyler yapmak büyük günah olur.)
Büyük âlim ibni Arabi hazretleri Fütuhat-ı Mekkiyye kitabında, raks ile ve dönerek olan simanın yasak olduğunu bildirmiştir. (Mektubat)

Sima esnasında raks günahtır. (Merec-ül-bahreyn)

Ney de, diğer çalgılar gibi asla caiz değildir. Eğlence ve para kazanmak için şarkı söylemek haramdır. Her çalgıyı çalmak ve dinlemek, raks etmek caiz değildir. (Redd-ül Muhtar)

Allahü teâlânın aşkı ile dolmuş, evliyanın büyüklerinden olan Mevlana Celaleddin-i Rumi hazretleri, ney ve başka hiçbir çalgı çalmadı. Musiki dinlemedi ve raks etmedi. Zikrin kalb ile, sessiz olacağını Mesnevi’de bildirmektedir. (S. Ebediyye)

Raks ile, söz ile [şarkı, çalgı ile] başkalarını eğlendiren şahit olamaz. (Mecelle m. 1705)

İlahi, hasta olmayan kalbi yumuşatır, haram olmaz. Çalgı çalmak ise bütün âlimlerce haramdır. (Makamat-ı Mazheriyye)

Hak sevgisi ile sima dinleyen sıddık, nefse uyup dinleyen zındık olur. (Siyerül-aktab)

Sıkıntı gidermek için, kendi kendine nağme okumak caizdir. Fakat, başkalarını eğlendirmek için okumak caiz değildir. Her çalgı haramdır. (Ahlak-ı alaiyye)

Keyf ve eğlence için, her çalgıyı çalmak ve dinlemek haramdır. Yalnız savaşta, askerin moralini kuvvetlendirmek için, bando, mızıka çalmak ve bunlara sulhta da hazırlanmak ve düğünlerde davul, def çalmak caizdir. Mescitlerde her çalgı haramdır. (Ukud-üd-dürriyye)

Eğlence veya para kazanmak için başkalarına şarkı söylemek, sözbirliği ile haramdır. Çalgı ile raks etmek büyük günahtır. Sıkıntısını gidermek için kendi kendine şarkı söylemek günah değildir. Çalgı olarak, yalnız kadınların düğünlerde def çalması caizdir. (Redd-ül-Muhtar)

Def, tambur ve her çeşit çalgıyı evinde, dükkanında bulundurmak, kendisi kullanmasa bile, satmak, hediye etmek, kiraya vermek günahtır. (Berika)

Müzik, nefsin gıdası, ruhun zehiridir, kalbi karartır. (Dürr-ül mearif)

İlahileri çalgı ile, ney çalarak okumak bid'attir. Harama helal diyen kâfir olur. (S.Ebediyye)

Her çeşit çalgı dinlemek haramdır. (Fetava-i Bezzaziyye, Hadika, Ahlak-ı alaiyye)

Müzik bütün dinlerde büyük günahtır. (Dürr-ül-münteka)

İncilin yasakladığı müziği, sonradan papazlar Hıristiyanlığa soktu. (Mevahib-i ledünniyye şerhi Zerkani)

eyupcan_rock
30.07.2008, 16:00
ama camilerde ilhiler söyleniyor ve dinleniyor.bu da mı günah.

bayatlı kenan58
30.07.2008, 16:08
ama camilerde ilhiler söyleniyor ve dinleniyor.bu da mı günah.

camilerde ilahiler çalgı aleti olmadan söylenıyor

Sual: Büyük camide birkaç imam var. İmamlar sıra ile namaz kıldırıyor. İmamın birisi, kendi sırası gelince, namazdan sonra ilahi ve şiir okuyor. Hep aynı ilahiyi okuyor. Böyle ilahi okuması bid’at midir?
CEVAP
Mümini kötülemek, şehevi aşk, ahlaksızlık gibi haram şeyler bulunan şiiri okumak tahrimen mekruhtur. Vaaz, nasihat, hikmet, Allahü teâlânın nimetleri bulunan, müminleri öven şiirleri yani ilahi ve mevlidi teganni etmeden okumak sevap ve tarihi şiirleri ara sıra okumak mubah ise de, şiirle meşgul olmak makbul değildir. Camilerde ilahi ve mevlidleri [namaz kılanlara mani olmamak şartı ile], ara sıra okumak caizdir. Her zaman okuyup, âdet haline getirmek caiz değildir. (Redd-ül muhtar)

İlahi, kaside ve Kur'an-ı kerimi teganni ile okumak ve dinlemek, bizim yolumuzda yasaktır. (1/266 ve 3/7)

Şiir, vezinli söze denir. Nağme bulunmayan güzel sesi dinlemek mubahtır. Sıkıntı gidermek için, nağme ile, kendi kendine okumak caiz diyenler vardır. Fakat, başkalarını eğlendirmek veya para kazanmak için okumak haramdır. (Ahlak-ı alai)

Görüldüğü gibi, imamın ilahiyi âdet haline getirmesi uygun olmaz.

SEMİH-58
30.07.2008, 17:19
camilerde ilahiler çalgı aleti olmadan söylenıyor

Sual: Büyük camide birkaç imam var. İmamlar sıra ile namaz kıldırıyor. İmamın birisi, kendi sırası gelince, namazdan sonra ilahi ve şiir okuyor. Hep aynı ilahiyi okuyor. Böyle ilahi okuması bid’at midir?
CEVAP
Mümini kötülemek, şehevi aşk, ahlaksızlık gibi haram şeyler bulunan şiiri okumak tahrimen mekruhtur. Vaaz, nasihat, hikmet, Allahü teâlânın nimetleri bulunan, müminleri öven şiirleri yani ilahi ve mevlidi teganni etmeden okumak sevap ve tarihi şiirleri ara sıra okumak mubah ise de, şiirle meşgul olmak makbul değildir. Camilerde ilahi ve mevlidleri [namaz kılanlara mani olmamak şartı ile], ara sıra okumak caizdir. Her zaman okuyup, âdet haline getirmek caiz değildir. (Redd-ül muhtar)

İlahi, kaside ve Kur'an-ı kerimi teganni ile okumak ve dinlemek, bizim yolumuzda yasaktır. (1/266 ve 3/7)

Şiir, vezinli söze denir. Nağme bulunmayan güzel sesi dinlemek mubahtır. Sıkıntı gidermek için, nağme ile, kendi kendine okumak caiz diyenler vardır. Fakat, başkalarını eğlendirmek veya para kazanmak için okumak haramdır. (Ahlak-ı alai)

Görüldüğü gibi, imamın ilahiyi âdet haline getirmesi uygun olmaz.

şimdi benim çaldıgım saz bana zarar mı yani...

ayparcam
30.07.2008, 18:19
ben def in yasak edildigini bilmiyordum ve biz ilahi dinliyoruz bunlardada oluyor saz ve diger calgilar .helede su donemlerde ilahiler bile karisti ilahi diyerek nerdeyse sarkiya benzeyen ilahiler yapiliyor icinde saz gitar hebsi var sarkilardan farki yok yani ... adi ilahi neyse bu konu hakkindada aciklama yaparmisiniz?

bayatlı kenan58
30.07.2008, 18:42
ben def in yasak edildigini bilmiyordum ve biz ilahi dinliyoruz bunlardada oluyor saz ve diger calgilar .helede su donemlerde ilahiler bile karisti ilahi diyerek nerdeyse sarkiya benzeyen ilahiler yapiliyor icinde saz gitar hebsi var sarkilardan farki yok yani ... adi ilahi neyse bu konu hakkindada aciklama yaparmisiniz?

Bayramda, savaşta, hac yolunda, sahurda, düğünlerde ve askerlikte davul çalmak, kahramanlık türküleri söylemek, okullarda, millî ve siyasi toplantılarda bando, mızıka, mehter marşı çalmak caizdir. Kadınların düğünlerde ve bayramlarda kendi aralarında def çalması caizdir. Bunun dışındakiler haramdır. (Hadika)

Def ile şarkı türkü söylenir, ilahi söylenmez. Çünkü ilahi ibadettir. İbadete çalgı karıştırılmaz. Tasavvuf müziğinin dinde yeri yoktur. Resulullah efendimizin geldiği bir evde, küçük zenci kızları [cariyeler] def çalıp şarkı söylüyorlardı. Şarkıyı bırakıp, Resulullahı övmeye başladılar. Resulullah efendimiz, (Onu bırakın, oyun arasında beni övmeyin. Beni övmek [ilahi söylemek] ibadettir. Eğlence, oyun arasında ibadet caiz değildir) buyurdu. (Kimya-i Saadet

Teganni ile şarkı söylemek ve dinlemek haramdır. Tekkelerde ilahiler okuyarak raks etmek, oynamak, dönmek haramdır. Şimdi, dinden haberi olmayan fasıklar, böyle tarikatçılık yapıyorlar. (Fetava-yı Hindiyye 5/352)

Allame Zahirüddin bin Cafer diyor ki:
(Mevlidde, salihlerle salevat okumak, her zaman sevaptır. Fakat, buna haram karıştırmak, mesela çalgı, şarkı, raks gibi şeyler yapmak büyük günah olur.)
Büyük âlim ibni Arabi hazretleri Fütuhat-ı Mekkiyye kitabında, raks ile ve dönerek olan simanın yasak olduğunu bildirmiştir. (Mektubat)

İlahi, hasta olmayan kalbi yumuşatır, haram olmaz. Çalgı çalmak ise bütün âlimlerce haramdır. (Makamat-ı Mazheriyye)

İlahileri çalgı ile, ney çalarak okumak bid'attir. Harama helal diyen kâfir olur. (S.Ebediyye)

görüldüğü gibi ilahileri çalgı aleti ile okumak yasaktır.def ise sadece bıkaç işte mubah kılınmıştır

ayparcam
30.07.2008, 22:19
ALLAH razi olsun cok guzel aciklamisiniz simdi briazdaha rahatladim :)

SAWAS
30.07.2008, 22:19
Özümüz sözümüzü dile getiren Halk Müziğimiz...
İllede Halk müziği...

mertveilkeli
31.07.2008, 12:49
bende türkhalkmüziği dinlerim şiir yazmayıda seviyorum ama şiir öyle her an yazılan bir şey değil ne zaman yazacağınızı siz dahi kesitiremessiniz oda böyle bişey işte saygılar

sivASLI-34-58
08.08.2008, 22:57
bende en çok pop dinlerim diğerleri beni sarmıyor

sen popdan başka bi muzık dinlesen dunya yerinden oynar zaten :D:D

ŞERİFE
08.08.2008, 23:21
TÜRK TASAVVUF MÜZİĞİ, TÜRK HALK MÜZİĞİ VE TÜRK SANAT MÜZİĞİ

nihat83
09.08.2008, 00:12
ben türk halk müzigi dinliyorum daha cok

blueblue
09.08.2008, 00:42
bence türk halk müziği en iyisi...

ByKaRaM
10.08.2008, 11:24
Genelde Slow Pop Ve Türkü Dinlerim

asitane3458
16.08.2008, 22:10
en haz almadıım muzık turleri hard rock,heawy metal,rap bunlar haricinde türkçe olan tüm müzikleri dinlerim (özellikle de slow parçaları )

nagi_han
29.08.2008, 17:51
hepsinden dinlerim ama ağırlık pop

Arif Coşkun
27.09.2008, 12:16
Ağırlık Türk Halk ve Sanat Müziği ama kulağıma hoş gelen müziklerede hayır demem keşke seçeneklerde birde "KARIŞIK" olsaymış sanırım oda bir tercih hakkı olabilirdi.

CrSivaslim58
27.09.2008, 12:26
Türk Sanat Müziği;)...............

Svs_Crazy_58
27.09.2008, 12:44
RaP........................... ................

MeLody58
28.09.2008, 13:50
Slow müzik
--------------------

hamitgüneyli
28.09.2008, 13:52
türküler bizim özümüzü anlatıyor arkadaşlar tabiki türkhalk muziği veysel nedemiş uzun ince biryoldayım gidiyorum gündüzgece anlamı çok büyük deyilmi

haris58
01.10.2008, 16:46
En cok türkce hip hop dinliyorum. Ama rock, türk halk müzigini, pop ve baska müzik türlerinide seviyorum:D:D

ebubekir çakmak
11.10.2008, 19:08
halk müziğinin üstüne dünyada müzik tanımam

black58
11.10.2008, 22:31
hepsinin ayrı bir tadı var tabi:rolleyes::rolleyes:

ama hip hop a karşı özel bir ilgim varr:D:D:D

:rolleyes::rolleyes::rolleyes:

Abdurrahman 58
17.10.2008, 21:17
TÜRK HALK MÜZİĞİ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

EyüphanAydın
17.10.2008, 22:12
Türk Halk Müziği

Çok seviyorum ve severek dinlemeyide çok seviyorum :)

yigidonun_kızı
20.10.2008, 20:10
türk halk müziği ve rock :)

tatli-dilli
21.10.2008, 07:03
o anki ruh halimin neye ihtiyaci var ise onu vermeye calisirim, yani bir nevi hepsini de dinliyorum diyebilirim...

nihat83
21.10.2008, 11:59
türk halk müzigi........................ ..........

Sweetgirl
21.10.2008, 13:29
kulaga hos gelen ruha hitap eden her türlü müzigi dinlerim
yeterki dinledigim müzik türkce olsun

tabiki yabancilarin arasindada sözleri cok hos olan parcalar var ama tercihim herzaman türkce olmusdur

bektaşli
26.10.2008, 11:24
::::::::::::::::BEN TÜRKÜ DİNLER :::::::::::::::::::::::TÜRKÜ DİNLEYİNCE RAHATLIYORUM

Sivasprensi
26.10.2008, 12:51
su sıralar daha cok rap dınlıyorum

Ertugrul
30.10.2008, 01:01
Leman Sam - Ben ağların yane yane

özdemir
30.10.2008, 10:17
halk müziği her zaman bir numaradır

EyüphanAydın
30.10.2008, 12:27
Bu aralar arabesk'e merak saldım,Kapıldım gidiyorum :D

mesut_sivasliyiz_58
05.11.2008, 00:03
pop yetiyor bana hip hop rap seviyorum ben

nihat83
05.11.2008, 00:35
türk halk müzigi........................ .

sandalli
23.11.2008, 02:17
Türkü, ama bazen Popta dinliyorum............

seva
26.11.2008, 11:34
her tür dinlerim yeterki kulağıma hoş gelsin....

58_SEMİH_58
26.11.2008, 12:01
SeCeNeqLeR ArAsınDa NdEN RAP Yoq

yerliturkuaz
06.12.2008, 16:06
Ruhuma hitap eden her turlu muzigi dinlerim fakat tabikide Turk halk muzigi....

sandalli
14.12.2008, 15:39
Türkü tabii ki............................ ...........

Arif Coşkun
14.12.2008, 15:46
1-HALK müziği
2-Sanat
3-Çağdaş pop tarzı
4-Kulağıma hoş gelen müzik te olabilir:D

sevgim 58
14.12.2008, 16:42
tabiki ve hep türkü .............................. ....

haticeözlü
14.12.2008, 17:58
YERLİ YABANCI HİÇ FARK ETMEZ.BENDE KULAĞIMA HOŞ GELEN HER TÜRLÜ MÜZİĞİ DİNLERİM.

sivassporlukiz
09.01.2009, 11:42
Slow Niye Yok Yaaw :D
En Cok sLow dinLeRimm Oda Yok...
Arabesk de iyi oLuYooR :)

MeLody58
09.01.2009, 12:05
Slow ve arebeks türü evet :)

Arif Coşkun
10.01.2009, 08:48
Her tür olabilir yeterki kulağıma sözleri ve melodisi hoş gelsin...

.

melis58
20.01.2009, 17:27
KULAĞIMA HOŞ GELEN TÜM ŞARKILARI DİNLİYORUM

LaEdri
20.01.2009, 17:49
Türküler kulağıma hep hoş ve çekici geliyor..
Hele hele Sivas türküleri ayrı bir tat veriyor..
Hayatımda hiç arabesk dinlemedim ,dinlemem de..:)

ramazan_d
20.01.2009, 20:15
trt nin albümünden sivas yöresi türkülerii ve türk sanat müziklerini ve türk halk müziğini hoşşşş sakin müzikler tarzımdır

HaZaN
21.01.2009, 10:12
Genelde Türk halk müziği ama Türk sanat müziğinide çok severim .

Dilsad Hatun
21.01.2009, 10:45
Türk halk muzigi benim icin yeterlidir , yabanci hiç dinlemem dinlememde ...

harbikiz58
21.01.2009, 11:02
türk müzigi tabiki ;) halk müzigi arabesk fantazi sanat müzigi hersey yani :)

gezgin_58
21.01.2009, 14:06
muzık olması yeterlı ayrım yok

...Kangallı...
01.02.2009, 14:48
Türk Halk Müziği, deyişler, nefesler.

ofgurleyuk78
02.02.2009, 17:35
Canımın yoldaşı ol gönlüme bin neşe bırak. Ahhhh Sevgilim...
Beni sev öpte uyut..aaaahhhhh.... Bağrıma bas kırma sakın.....

seva
25.02.2009, 11:59
kulağıma hoş gelen herşeyi dinlerim :D

barikat58
25.02.2009, 12:14
caz-rap- mecbur kalmadıkça asla dinlemem.pop tada bazı şarkıları ve bazı şarkıcıları dinlerim
arabesk-sanat müziği-halk müziği-ilahi

recosan58
07.03.2009, 12:21
genelde halk müziğini tercih ederim

TÜRKÜ GÖZLÜ
07.03.2009, 13:07
kesinlikle halk müziği dinlerim:):)

sevgim 58
07.03.2009, 19:46
herzaman heryerde TÜRKÜ ........................

love_me_58
09.03.2009, 23:39
türk halk müziği, pop, arabesk, hip hop

HaKaaN
10.03.2009, 01:30
Genelde ilahi dinlerim///erol budan ve selehattin özdemiride cok seviyorum onun için arabesk de dinlemiş oluyorum:)

gul-i_ahmer
18.03.2009, 14:17
BEN EZGİDE DİNLİYORUM NE OLCEK ŞİMDİ:D

zaralı ülkücü
22.03.2009, 02:49
TURK HALK MUZIGI ESAT KABAKLI,HASAN SAĞINDIK VAR BİRDE OSMAN ÖZTUNÇ

Arif Coşkun
22.03.2009, 06:19
Onur AKIN.............. geceyi sana yazdm

altuntas58
22.03.2009, 08:55
Anadoludan türküler dinliyorum

ukba
12.04.2009, 16:01
uğur arslan-- biz barışmayız artık

Kardelencicegi
12.04.2009, 17:12
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez])

Haydi Anadolu

Çatık kara gözün
Namustur her sözün
Senin alnın yüzün
Ak, ak, ak

Kalk doğrul tez elden
Ayrılma güzelden
Yardımcın ezelden
Hak, hak, hak

Dönersen kendine
Gün senindir yine
Dönüp tarihine
Bak, bak, bak

Sil gönül pasını
Sev dostun hasını
Dostluk çırasını
Yak, yak, yak

Gel gayrı, gül gayrı
Olmasın ayrı gayrı

Haydi Anadolu
Yol kardeşlik yolu
Şahlansın ne varsa
Edirne'den Kars'a
Haydi Anadolu
Kalk, kalk, kalk......

erdoğan orhan
12.04.2009, 19:29
Sezen Aksu ........... Ben sende tutuklu kaldım.

Kardelencicegi
12.04.2009, 21:18
Erol Evgin

Bir Ilkbahar sabahi

Bir ilkbahar sabahı güneşle uyandın mı hiç
Çılgın gibi koşarak kırlara uzandın mı hiç
Bir ilkbahar sabahı güneşle uyandın mı hiç
Çılgın gibi koşarak kırlara uzandın mı hiç
Bir his dolup içine uçuyorum sandın mı hiç
Bir his dolup içine uçuyorum sandın mı hiç
Geçen günlere yazık yazık etmişsin gönül sen
Öyle ise hiç sevmemiş sevilmemişsin gönül sen
Albümdeki o resme bakarken ağladın mı hiç
Mazideki günlere kalbini bağladın mı hiç
Albümdeki o resme bakarken ağladın mı hiç
Mazideki günlere kalbini bağladın mı hiç
Öyle ise hiç sevmemiş sevilmemişsin gönül sen...

baran_07
12.04.2009, 21:19
osman öztunc(MUHSİNLER ÖLMEZZZ)

Kardelencicegi
12.04.2009, 21:31
Mustafa Yıldızdoğan

Yandı Yürekler Yandı

Kurtlar puslu havada
Toplandı ankarada
Giden heybetli çınar
Milyonlarsa arkada

Yandı yürekler yandı
Yagan kar ıle sönmez
Mılyonlar bır agızdan
Dıyor basbuglar ölmez
Başbuglar ölmez

Vatan mıllet aşkına
Gecen cılelı omur
Yatak yorganda degıl
Cınar ayakta olur

Yandı yürekler yandı
Yagan kar ıle sönmez
Mılyonlar bır agızdan
Dıyor basbuglar ölmez
Başbuglar ölmez

Neyler kerkükte türkmen
Türkıstan neyler onsuz
Sabır ver yüce mevlam
Kaldık bassız ve kolsuz

Yandı yürekler yandı
Yagan kar ıle sönmez
Mılyonlar bır agızdan
Dıyor basbuglar ölmez
Başbuglar ölmez....

HaZaN
06.05.2009, 14:16
Mustafa Yıldızdoğan / ŞAHİT

Kardelencicegi
06.05.2009, 14:22
GÜLER ISIK

Su metrisin Önü

Şu Metris’in Önü Bir Uzun Alan
Bir Tek Seni Sevdim Gerisi Yalan
Senin Hasretindir Hücreme Dolan
Bir Tek Seni Sevdim Gerisi Yalan
Gerisi Yalan

Hücremdeyim Hasretinle Yanarım
Senin Için Her Gün Her Gün Ağlarım
Kanım Hep Içime Akar Kanarım
Beni Anlamadın Ona Yanarım
Ona Yanarım

Şu Metrisin Önü Bir Uzun Alan
Bir Tek Seni Sevdim Gerisi Yalan..........

seva
06.05.2009, 15:21
dinlediğim müzik tarzları halk ve pop karışınca çok güzel oluyor :D

Klimasuyu
08.05.2009, 23:00
kulağa hoş gelen bütün müzikleri dinlerim.....

atlantis
08.05.2009, 23:16
sanat müziği,türkü ve slow yerli ve yabancı dinlerim.yeterki içinde duygu olsun.

benign
08.05.2009, 23:18
klasik, tsm, thm, r@b, rock vs....

Salim58
21.05.2009, 07:27
GÜZEL OLAN HALK MÜZİĞİNİN TAMAMINI SEVERİM VE DİNLERİM

seva
21.05.2009, 14:33
Çocuklar çocuk şarkıları
Gençler pop
orta gençler Klasik
Yetişkinler Türk halk tabi kişiden kişiye göre değişir...

Salim58
21.05.2009, 14:40
gurbet türküleri çok güzel hele bide gurbetteysen

sivasımın bütün türkülerini dinlerim

heartache58
21.05.2009, 14:49
arabesk hariç kulagıma hoş gelen bütün muzık tarzlarını dinlerm

suzii
03.06.2009, 14:26
her telden dinliyorum kulağıma hangisi hoş gelirse :)

Salim58
03.06.2009, 14:31
halk müziğini çok severim helede eski türküleri

Rasimsivasli
03.06.2009, 14:38
benimde kendim radyom var flastcastta karisik sarkilar dinliyoruz suan adresi veriyorum isteyen gelir dinleyebilir aile ortami olan radyo [Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] herkes davetlidir

arikarinkuchi
03.06.2009, 15:13
deniz toprak - dj cambaz
hazan nedir

Salim58
03.06.2009, 15:18
her telden dinliyorum kulağıma hangisi hoş gelirse :)

suzii kardeşim sen bizden iyiymişsin valla tebrikler

sevdagülü
03.06.2009, 15:19
kardesş aryonu açamadım galiba sorun var . ben ençok ilahi denlerim oda burda yok ama hal müziginide severim aslında her taldden dinlerim:)

Salim58
09.06.2009, 09:48
halk müziğini çok severim helede eski türküleri

sivaslii58
24.06.2009, 23:32
bende moralime bagli eger keyfim yerindeyse pop dinlioyrum
keyfim yoksa türkü ::)))

Klimasuyu
25.06.2009, 20:37
müzik seçmem alayını dinlerim ...

WåñTêd_øØ7
25.06.2009, 22:24
Hip Hop demıyelim Rap :):)

SaGo :) anD CeZa.............

Türk Kızı_58
09.07.2009, 23:44
Tabiki Türk Halk Müziği.

Halaylarımız,Semahlarımız,Türk ülerimiz özümüzü yansıtır.Diğerlerine gerek duymuyorum :)

65serdal58
09.07.2009, 23:56
bugünlerde kürtçe müzik dinliyorum...unutmamak için:D:D:D:D::D:D

sevgim 58
09.07.2009, 23:58
1. TÜRKÜ
2. TÜRKÜ
3. TÜRKÜ .............................. .....

qio
10.07.2009, 00:18
Trance
Tecno
Club mix

65serdal58
10.07.2009, 00:20
hoşgeldin kardeş...............:D

Türk Kızı_58
10.07.2009, 00:34
Semahlardan vazgeçmem :)

65serdal58