sonbahar5803
17.04.2008, 12:30
Sivas Köftesi, İki Yıldır Tescil Edilmeyi Bekliyor
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]
Ünü ülke sınırlarını aşan Sivas köftesi, iki yıldır tescil edilmeyi bekliyor. İçinde tuz haricinde katkı madde kullanılmayan Sivas köftesi, Almanya'dan Hollanda'ya kadar birçok yabancı ülkede yaşayan gurbetçiler tarafından sipariş ediliyor.
Sivas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 2006 yılında Türk Patent Enstitüsü'ne Sivas köftesini tescil ettirmek için müracaat edildi. Ancak; aradan iki yıl geçmesine rağmen beklenen sevindirici tescil haberi henüz gelmedi.
Lezzetiyle İnegöl köftesinin tahtını sallayan Sivas köftesinin tescil işlemi gecikse de birçok yabancı ülkede aranan yiyeceklerin başında Sivas köftesi geliyor. Şehirde köftecilik yapan birçok firma, itina ile hazırladıkları köfteleri kolilere koyarak uçakla yurtdışına gönderiyor. 27 yıldır köftecilik yapan Tat Köfte Restoran ortaklarından Yüksel Toprak, Sivas köftesinin özelliğinin, içerisinde tuz haricinde başka bir katkı maddesinin bulunmamasından geldiğini söyledi.
Özellikle tatil için memleketlerine gelen gurbetçilerin Sivas'tan ayrılırken koliler halinde yanlarında köfte götürdüklerini belirten Toprak, kimilerinin de gittikleri ülkeden telefon açarak bu köfteden sipariş ettiğini vurguladı. Köftenin yeteri kadar tanıtımının yapılmadığını dile getiren Toprak, iki yıldır yapılan tescil çalışmalarından henüz olumlu bir sonucun çıkmamasının üzücü olduğunu kaydetti.
15 Nisan 2008 ZAMAN GAZETESİ
Sivas Köftesinin Yapılışı
Sivas köftesinin en önemli özelliği, kullanılan etin elde edildiği hayvanların yöredeki otlarla doğal ortamlarda besleniyor olması.
En az iki yaşındaki dananın, kaburga, but, kürek kısmındaki etleri ile koyunun but kısmından alınan eti, sinir, damar ve zarlarından ayıklanıyor.
Ayıklanan koyun ve dana etleri karıştırılıyor ve her 1 kilo başına 20 gram tuz ekleniyor.
Kıyma makinesinde bir defa orta kalınlıkta çekiliyor.
Çekilen et bir kez yoğrulup 12 saat dinlendiriliyor.
Yeniden makineden geçirilen kıyma, 25 gramlık parçalara bölünüp şekillendiriliyor.
Köfteler, daha sonra meşe kömürü ateşinde pişiriliyor.
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]
Ünü ülke sınırlarını aşan Sivas köftesi, iki yıldır tescil edilmeyi bekliyor. İçinde tuz haricinde katkı madde kullanılmayan Sivas köftesi, Almanya'dan Hollanda'ya kadar birçok yabancı ülkede yaşayan gurbetçiler tarafından sipariş ediliyor.
Sivas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 2006 yılında Türk Patent Enstitüsü'ne Sivas köftesini tescil ettirmek için müracaat edildi. Ancak; aradan iki yıl geçmesine rağmen beklenen sevindirici tescil haberi henüz gelmedi.
Lezzetiyle İnegöl köftesinin tahtını sallayan Sivas köftesinin tescil işlemi gecikse de birçok yabancı ülkede aranan yiyeceklerin başında Sivas köftesi geliyor. Şehirde köftecilik yapan birçok firma, itina ile hazırladıkları köfteleri kolilere koyarak uçakla yurtdışına gönderiyor. 27 yıldır köftecilik yapan Tat Köfte Restoran ortaklarından Yüksel Toprak, Sivas köftesinin özelliğinin, içerisinde tuz haricinde başka bir katkı maddesinin bulunmamasından geldiğini söyledi.
Özellikle tatil için memleketlerine gelen gurbetçilerin Sivas'tan ayrılırken koliler halinde yanlarında köfte götürdüklerini belirten Toprak, kimilerinin de gittikleri ülkeden telefon açarak bu köfteden sipariş ettiğini vurguladı. Köftenin yeteri kadar tanıtımının yapılmadığını dile getiren Toprak, iki yıldır yapılan tescil çalışmalarından henüz olumlu bir sonucun çıkmamasının üzücü olduğunu kaydetti.
15 Nisan 2008 ZAMAN GAZETESİ
Sivas Köftesinin Yapılışı
Sivas köftesinin en önemli özelliği, kullanılan etin elde edildiği hayvanların yöredeki otlarla doğal ortamlarda besleniyor olması.
En az iki yaşındaki dananın, kaburga, but, kürek kısmındaki etleri ile koyunun but kısmından alınan eti, sinir, damar ve zarlarından ayıklanıyor.
Ayıklanan koyun ve dana etleri karıştırılıyor ve her 1 kilo başına 20 gram tuz ekleniyor.
Kıyma makinesinde bir defa orta kalınlıkta çekiliyor.
Çekilen et bir kez yoğrulup 12 saat dinlendiriliyor.
Yeniden makineden geçirilen kıyma, 25 gramlık parçalara bölünüp şekillendiriliyor.
Köfteler, daha sonra meşe kömürü ateşinde pişiriliyor.