PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : SU DA BALIKLAR KADAR ÖNEMLİ

Sivaslilar.Net
26.05.2008, 08:29
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]
Kangal ilçesindeki tedavi özelliği bakımından dünyada bir benzeri daha bulunmayan Balıklı Kaplıca΄daki ΄΄Doktor Balıklar΄΄ olarak bilinen balıkların yurt dışına illegal yollardan götürüldüğü, ancak balıkların tedavi açısından kaplıcadaki su olmadan tek başına bir önem taşımadığı bildirildi.
Sivas΄a 98, Kangal ilçe merkezine 13 kilometre uzaklıktaki Kangal Balıklı Kaplıcaları΄na, her yıl tedavi ve gezi amaçlı çok sayıda yerli ve yabancı turist geliyor.
Sazlık haldeyken, yıllar önce ayağında yara olan bir çobanın tesadüfen tedavi olması ile keşfedildiği bildirilen kaplıcaların, özellikle sedef hastalığına ve diğer bazı cilt hastalıklarına iyi geldiği biliniyor.
΄΄Doktor balıklar΄΄ olarak adlandırılan balıklarıyla sağlık turizmi açısından önemli bir merkez olan ve tedavi özelliği itibariyle dünyada bir benzeri daha bulunmayan kaplıcadaki balıkların son dönemlerde Japonya΄nın da aralarında bulunduğu bazı ülkelere götürülerek buralarda kullanıldığı belirtiliyor.
Kangal Balıklı Kaplıca İşletmecisi ve Türkiye Kaplıcalar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Fuat Ünsal, yaptığı açıklamada, kaplıcalarındaki balıkların şu anda dünyanın 7 ülkesinde bulunduğunu söyledi.
Burasının suyu, balığı, her şeyiyle patenti Kangal Kaymakamlığı΄na, yani devlete ait bir kaplıca olduğunu belirten Ünsal, ΄΄Fakat balıkları çok önemli. Balıkları alıp götürüyorlar. Nasıl götürüyorlar, nasıl geçiriyorlar? Bunun araştırılması lazım΄΄ diye konuştu.
-΄΄BALIKLARIN TEK BAŞINA BİR ANLAMI YOK΄΄-
Balıkların tek başına götürülmesinin su olmadan bir anlam ifade etmediğini ifade eden Ünsal, şunları kaydetti:
΄΄Yüzde 70-80 oranında suyun önemi var. Suda selenyum var. Bir litre suda 1 miligram selenyum var. Bir litredeki 1 miligram selenyum da bu tedavinin gerçekleşmesini sağlıyor. Çünkü oran çok uygun. Yani bir miligram değil de, 1, 2 veya 5 gram olsa belki daha tehlikeli ve sıkıntılı olacak. Ama 1 miligram sağlığa da zarar vermiyor, üstelik hücre oluşumunda çok faydalı. Bizim suyumuzun özelliği gençlik suyu olarak geçiyor. Sudaki selenyumdan dolayı da hücre oluşumu hızlı oluyor. Bunlar ne kadar balıkları götürürse götürsün, işin membası ve orijini burası. ΄΄
-JAPONLAR, BALIKLI KAPLICA΄DAN SU TALEP ETTİ-
Su olmadan hiçbir şey olmayacağını anlatan Ünsal, ΄΄Su olmadan balığın hiçbir önemi yok. Zaten şimdi Japonlar onu öğrendiler. Japonlar kozmetikte kullanmak için su istiyorlar. Güzellik suyu olarak, kadınların çantasına koyup bizim suyu satmak istiyorlar΄΄ dedi.
Japonların, Balıklı Kaplıca΄nın suyunu tankerlerle ülkelerine götürüp, kozmetikte kullanmak istediklerini anlatan Ünsal, şöyle devam etti:
΄΄Bize söylediler, sonra gittiler. Biz de, (Bir görüşelim, bir bakalım, nerede kullanacaksınız? Orada, kullanacağınız tesisi de görmemiz lazım) dedik. Sonra Vali beyle de görüşmüşler. Balık için kullanmayacaklarını söylüyorlar ama bunun iyice araştırılması lazım. Elimizdeki değeri niye verelim?΄΄
-BALIKLI KAPLICA-
Balıkların yaşadığı küçük bir ırmağın bulunduğu yeşil bir vadi içinde yer alan Kangal Balıklı Kaplıca΄da, 2 otel ve 1 motel, 5 yarı olimpik havuz, tedavi havuzları ve özel banyoların yanı sıra ailece piknik yapılabilecek mesire alanları da bulunuyor.
Restoran, çay bahçesi, çocuk parkı, futbol sahası, spor alanları ve diğer sosyal ünitelerin yer aldığı suyunun sıcaklığı 36-37 derece olan kaplıcada binlerce küçük balık, havuza girenlerin sivilce ve yara kabuklarını yiyerek, deriyle kaplıca suyunun temasını artırıyor.
Romatizmal hastalıklara, sinir hastalıklarına, kırık, çıkık, ezik gibi durumlara, deri ve böbrek hastalıklarına da olumlu etkide bulunduğu düşünülen kaplıca, sedefli hastaların ümit kaynağı olma özelliğini taşıyor. Sedef hastaları, 21 gün kaplıcada tedavi sürecini tamamlayarak evlerine dönüyor.

abdussvs
26.05.2008, 08:41
İşte Allah'u Tealanın bizlere bahşettiği mucize. >Sana binlercekez şükürler olsun Yarabbi...

Pusula_58
26.05.2008, 08:45
Elimizde bulunan bu varlığın,değeri gerçekten çok büyük.Ne kadar farkındayız tartışılır.Yöreye hiç gitmedim ne tür yatırımlar yapılmış,neler yenilenmiş yerli yabancı turiistlere yönelik konaklama imkanaları ne durumda? Veya buranın internet adresi varmı, reklamı yeterlimi? Bir bilgimiz yok.Resimleriyle birlikte böyle bir siteyi ziyaret etmek isterdim.
Japonlar kafaya koymuş,ellerinden gelse toprağıyla,suyuyla balığıyla kökten alıp gidecekler.Bol bol nöbetçi yerleştirsinler bu japaonların ne yapacağı belli olmaz:D

kangallim
26.05.2008, 08:48
Allaha şükürler olsun, kıymetinide bilebilirsek ne mutlu, gelmeyenlerin gelmesini ve görmesini tavsiye ediyorum...

banu58
26.05.2008, 09:26
Hakikatende çok büyük bir nimet,böyle bir güzelliği ve değeri bizlere nasip eden Alah'a hamd olsun!

altuntas58
26.05.2008, 20:38
Kangal balıklı cermiğe çocukluğmdan bu yana defalarca gitmişliğim var güzel bir yer görmeyenlere tavsiyem bu tabiat harikası yeri herkes mutlaka görmelidir elalem dünyadanın dört bir köşesinden gelip görüyorlar suyundan balığından her türlü tedavilerini olup gidiyorlar bizim Türkiyeden bu değerin farkında olan insanımız çok az baksanıza japonlar nerdeyse cermiği komple satın alacaklar

_DuMaN_58
26.05.2008, 20:42
Gazetede okumuştum. Ve birden "İşte bu be" dedim. Nedenini bende anlamadım ama söyledim işte. Galiba suyumuzun kalitesi anlaşıldığı için bu tepkiyi verdim.

Japonlar şimdi kara kara düşünüyorlardır :) "Çan çin çun" = "Kazık Yedik" :D

abircan
27.05.2008, 16:48
japonlarda uyanık kardeşim
gel sivasa konakla hiç değilse para bırakırsın , otel motel yapılır iki gariban iş bulur, yok öyle yağma, gel burada konakla kal japon kardeş

FurkaN
27.05.2008, 20:17
Suyun asla verilmemesi gerekir... Taş yerinde ağırdır... Balıkla su burada çare burada o kaplıcanın kiracısı olan Fikret Ünsal asla böylesi bir yanlışa düşmemeli...

PeRi58
28.05.2008, 23:47
ıns bıgun gıtmek nasip olur oraya :(