Orijinalini görmek için tıklayınız : YILLARA GÖRE TÜRKÇE | | DİLİMİZİ YOZLAŞTIRMAYALIM
EyüphanAydın
31.05.2008, 23:36
Yıl: 1965
"Karşıma âniden çıkınca ziyâdesiyle şaşakaldım ve mütehassis oldum... Nasıl bir edâ takınacağıma hükûm veremedim, âdetâ vecde geldim. Buna mukâbil az bir müddet sonra kendimi toparlar gibi oldum, yüzünde beni fevkalâde rahatlatan bir tebessüm vardı... Üstümü başımı toparladım, kendinden emin bir sesle 'akşam-ı şerifleriniz hayrolsun' dedim.."
Yıl: 1975
"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım ve hislendim.. Ne yapacağıma karar veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Ama çok geçmeden kendime gelir gibi oldum, yüzünde beni rahatlatan bir gülümseme vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle 'iyi akşamlar' dedim.."
Yıl: 1985
"Karşıma âniden çıkınca fevkalâde şaşırdım ve duygulandım.. . Nitekim ne yapacağıma hükûm veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Amma ve lâkin kısa bir süre sonra kendime gelir gibi oldum, nitekim yüzünde beni ferahlatan bir tebessüm vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle 'hayırlı akşamlar' dedim.."
Yıl: 1995
"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım ve duydulanımlandı m... Fenâ hâlde kal geldi yâni.. Ama bu iş bizi bozar dedim. Baktım o da bana bakıyor, bu iş tamamdır dedim... Manitayı tavlamak için doğruldum, artistik bir sesle 'selâm' dedim.."
Yıl: 2006
"Abi onu karşımda öyle görünce çüş falan oldum yani ve duygudurumum kabardı... Oğlum bu iş bizi kasar dedim, fena göçeriz dedim, enjoy durumları yani... Ama concon muyum ki ben, baktım ki o da bana ke***.. Sarıl oğlum dedim, bu manita senin... 'Hav ar yu yavrum?'"
Yıl: 2016
"Ven ay vaz si hör, ben çok yani öyle işte birden ve çok imoşınıllaştım... Off, ay dont nov abi yaa... Ama o da bana öyle baktı, if so aşık len bu manita.. 'Hay beybi..'"
Yıl: 2026
"Onu görselimde duyumsayınca imgelemim almadı ve duyalamam tutarıklandı, ben çok yani öyle işte birden ve çok kabarık oldum... Off, ekinsel körlük zihinsel anlığımı kapımsadı... Ama o da bana öyle baktı, bu XY bana kesin sevili... 'Herkese mrb..'"
EyuphanAydın Böyle Güzel Bir Konuya Degendigin İcn Cok Saol..!!!
Arkadaslar Gercektende Dilimize Sahip Cıkmalıyız..
Peyami Safa ' Nın Bir Sözü Vardır...
Dilini kaybeden bir millet, herşeyini kaybetmiş demektir.
İste Bu Söz Herseyi Acıklıyor..!!!
1965 yılında kullanılan Türkçemiz ne kadar güzel ve etkiliymiş o dille diyalog kurmayı çok isterdim ama şimdi kullansakta birçoğu sadece bakmakla yetinir anlayamayacağı için :D
_DuMaN_58
01.06.2008, 07:42
Arkadaşlar eski geri gelmez!! Fakat bugünü koruyabiliriz. Eskiye dönmeye uğraşmayın olmaz, beceremezsiniz. Ama bugünki konuşma dilini, şivesini koruyabiliriz.
yiğidoturan
02.06.2008, 23:34
"Karşıma âniden çıkınca fevkalâde şaşırdım ve duygulandım.. . Nitekim ne yapacağıma hükûm veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Amma ve lâkin kısa bir süre sonra kendime gelir gibi oldum, nitekim yüzünde beni ferahlatan bir tebessüm vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle 'hayırlı akşamlar' dedim.."
EN GÜZEL ANLATIM BU OLSA GEREK DAHA DÜZGÜN
EyüphanAydın
25.06.2008, 19:42
Arkadaşlar lütfen biraz ilgi gösterelim..
o kadar değiştirilmiş ki bir Türkçe dilimiz yabancı dille cevrilirmiş.
kasparix
26.06.2008, 12:07
BİR MİLLETİN DİLİ DİNİNDEN ÖNCE GELİR KIZMAYIN TARİHTEKİ YOK OLAN ÖZÜ TÜRK OLAN MİLLETLERE BAKIN ÖNCE DİLLERİNİ SONRA DİNLERİNİ SONRA HERSEYLERİNİ KAYBETMİŞLERDİR..
BİR MİLLETİN DİLİ DİNİNDEN ÖNCE GELİR KIZMAYIN TARİHTEKİ YOK OLAN ÖZÜ TÜRK OLAN MİLLETLERE BAKIN ÖNCE DİLLERİNİ SONRA DİNLERİNİ SONRA HERSEYLERİNİ KAYBETMİŞLERDİR..
insanlar dinden insan olduklarını anlarlar bence bu yorumunuz çok saçma..
Melankolia
26.06.2008, 12:14
evet ewet yok yoq Yohk var war birşey bishi daha aklıma gelmeyen cok sey tamamen turkceden cıkmıs durumda
güleyşa_58
26.06.2008, 12:26
Renk renk hatıralarım oda oda silindi;
Anne kokan Türkçem vardı, o da silindi... N.F.K.
Son yıllarda Türkçe'nin Batı dillerinin etkisi altına girdiği bir gerçek. Dilimiz neredeyse Arapça, Farsça, İngilizce vb. dillerin bir arada konuşulduğu karma ve melez bir dil haline geldi. TÜRK DİLİ HEPİMİZİN, ona gerekli özeni gösterelim. NE DE OLSA BAŞKA TÜRKÇE YOK...
evet ewet yok yoq Yohk var war birşey bishi daha aklıma gelmeyen cok sey tamamen turkceden cıkmıs durumda
onlarrı söyleyende aramızda :D
Melankolia
26.06.2008, 12:37
onlarrı söyleyende aramızda :D
Kimmiş Onlar Aramızda Olanlar Doveyim iki dakika:D
kasparix
26.06.2008, 12:44
sayın seva ablamız onu ben üretmedim ya haklısın onu yazarken 3 kere düşündüm yanş bi uslüpla mi yazırum die ancak bunu ben kırmızı kitapların müellifinden okudum yanlş anlamış oalbilirim ancak tarihde böle olmuşdur bilesiğiz ..
sayın seva ablamız onu ben üretmedim ya haklısın onu yazarken 3 kere düşündüm yanş bi uslüpla mi yazırum die ancak bunu ben kırmızı kitapların müellifinden okudum yanlş anlamış oalbilirim ancak tarihde böle olmuşdur bilesiğiz ..
Medeniyetler, aslında büyük ölçüde dillerin uygarlıklarıdır. Medeniyetleri önce din, sonra da diller oluşturur. İnsanları ruhundan kavrayan şiir ve edebiyatın, şaheser ve klasiklerin, toplumları ve medeniyetleri asırlar boyunca etkileyen muhteşem güçlerini kim inkâr edebilir. Ayrıca yazılı ve sözlü edebiyatın meydana getirdiği geleneğin cemiyetler üzerindeki etkisiyle toplum ve medeniyetlerin süreklilik kazandıkları aşikârdır. Bir de şurası var: Bir dilin diğer dillerden etkilenmesinde rahmet bulunduğunu söylemiştik. Aynı din ve medeniyete mensup diller de birbirine daha açık, alışverişe çok daha yatkındırlar. Mesela, İslam'ın üç büyük dili olan Arapça, Farsça ve Türkçenin birbirine yakınlığı, diğer dillere göre daha fazladır. Bu da ayrıca bir rahmettir ve bu dinden gelmektedir. (Latincenin Batı dilleri üzerindeki büyük etkisi de din ve medeniyet kavramlarıyla açıklanabilir. Medeniyetlerin, dillerin uygarlığı olduğu fikrinin evrenselliğini vurgulanması bakımından bu da başka bir örnektir.)
kasparix
26.06.2008, 13:40
size gene katılıorum ancak medeniyetlerin yok olusundaki dedim varoluşunda dememişdim ilk etmenin dilin kaybolması demişdim tabiiki önce insanlarda ki inançlar buna bağlı olarkda dinler ortaya çıkmşdır gönderilmişdir ülkemiz çapında düşünürsek şuan dil mi dikkat din birliği mi var hiç terttütsüz dil ve sonrsında dini milli örfi birlktelik diorum ermenisi var kürdü var arabı var varda var ama dil birliği birleşdirici etmen inanç ve din tabii değer olarak algılıoruz dil nasıl dinden sonra gelir die sasrtıcı bir sey onu demiorum o ayrıma dikkat edelim.....kaç defa yüz yüze göz göze geldik.. kaç defa sinemiz delindi sineelr deldik ..din dedik vaatn dedik yürüdük şehadete ..ne eyvallah ettik nede onlara boyun eğdik...işde bu seviyeey önce dilin kaybedilmesi ile gelinio diorum ben gene....
sonbahar5803
27.06.2008, 12:04
Güzel paylaşım, emeğinize sağlık.
Ben burada dil harici bir şey daha farkettim;
Edep anlayışımız da değişmiş.
Bakın, 65'li yıllarda ne kadar çekinerek ifade ediyor duygularını, üstüme başıma çeki düzen vereyim sözleri.
Ya daha sonraki yıllarda...
EyüphanAydın
12.10.2008, 10:53
Dilini kaybetmiş toplum , Bayrağını kaybetmiş toplumdan daha kötüdür.
Kendi öz türkcemize cok yabanci kelimlerin eklemesi gercektende üzücü ama kendi öz kültürümüze örfümüzü adetlerimizi yoksun oldukca malesef türkcemizdede ayni sekilde yavas yavas yoksun olmaya basladik kendi öz türkcemize deger verip konusursak gelecek kusaklara en guzel bir hediye oldugu gibi kendi kültürümüzü örf adetlerimizi gelenek göreneklerimizide gelecek kusaklara güzel bir hediye etmis oluruz [Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez])
YuNuSPaSa58
12.10.2008, 12:02
Tarih: Cum Ksm 02, 2007 3:43 pm Mesaj konusu: Türkçenin evrimi
--------------------------------------------------------------------------------
TÜRKÇENİN EVRİMİ
Yıl: 1965
"Karşıma âniden çıkınca ziyâdesiyle şaşakaldım.. Nasıl bir edâ takınacağıma
hükûm veremedim, âdetâ vecde geldim. Buna mukâbil az bir müddet sonra
kendime gelir gibi oldum, yüzünde beni fevkalâde rahatlatan bir tebessüm
vardı.. Üstümü başımı toparladım, kendinden emin bir sesle 'akşam-ı
şerifleriniz hayrolsun' dedim.."
Yıl: 1975
"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım.. Ne yapacağıma karar veremedim,
heyecandan ayaklarım titredi. Ama çok geçmeden kendime gelir gibi oldum,
yüzünde beni rahatlatan bir gülümseme vardı.. Üstüme çeki düzen verdim,
kendinden emin bir sesle 'iyi akşamlar' dedim.."
"Karşıma âniden çıkınca fevkalâde şaşırdım.. Nitekim ne yapacağıma hükûm
veremedim, heyecandan ayaklarım titredi. Amma ve lâkin kısa bir süre sonra
kendime gelir gibi oldum, nitekim yüzünde beni ferahlatan bir tebessüm
vardı.. Üstüme çeki düzen verdim, kendinden emin bir sesle 'hayırlı
akşamlar' dedim.."
Yıl: 1995
"Karşıma birdenbire çıkınca çok şaşırdım.. Fenâ hâlde kal geldi yâni.. Ama
bu iş bizi bozar dedim. Baktım o da bana bakıyor, bu iş tamamdır dedim..
Manitayı tavlamak için doğruldum, artistik bir sesle 'selâm' dedim.."
Yıl: 2006
"Âbi onu karşımda öyle görünce çüş falan oldum yâni.. Oğlum bu iş bizi
kasar
dedim, fenâ göçeriz dedim, enjoy durumları yâni.. Ama concon muyum ki ben,
baktım ki o da bana kesik.. Sarıl oğlum dedim, bu manita senin.. 'Hav ar yu
yavrum?'"
Yıl: 2026
"Ven ay vaz si hör, ben çok yâni öyle işte birden.. Off, ay dont nov âbi
yaa.. Ama o da bana öyle baktı, if so âşık len bu manita.. 'Hay beybi..'"
Bu Herşeyi açıkLıyor:):):):)
vBulletin v3.8.3, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.