PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Musluman, mirasini kesfet!


seva
07.06.2008, 22:38
Musluman, mirasini kesfet!

Tarihin tozlu raflarinda kalmis gun yuzune cikmamis bircok fikir ve icadin insanlik tarafindan bilinmediginden yola cikan Prof. Dr. Salim El-Hassani, akademik olarak gerceklestirdigi uzun calismalarin ardindan, 1001 Bulus projesini hayata gecirdi.

Proje, Batinin 'karanlik caglar' olarak niteledigi ortacagda bilim ve teknolojinin olmadigina dair yanlis bir yargidan hareketle olusturuldu. Bu dusunceyi ortadan kaldirmak, Muslumanlarin bilim ve teknolojiye nasil katkida bulunduklarini anlatmak icin, Muslumanlarin yaptigi icatlar bir araya getirildi. Bu icatlarin ornekleri, hikayeleri 2007 yilinda Ingiltere'de Glasgow Bilim Merkezinde sergilendi. 'Musluman Mirasini Kesfet' ismi verilen sergide binlerce eser yer aldi. Sergi butun dunyanin ilgisini cekti ve medyada yer aldi. The Guardian, genis yer ayirdigi bu sergi icin 'Islam uygarliginin Bati dunyasina yaptigi buyuk tarihsel katkilar artik gormezden gelinemez.' yorumunu yapti. 1001 Bulus projesi, ozellikle astronomi alaninda Muslumanlarin dunya bilim hayatina cok onemli katkilari gozler onune seriyor.

9. yuzyilda yasamis olan El Battani'nin Kopernike yol gosterdigi, trigonometrinin ilk mimarlarindan oldugu ifade ediliyor. Yine 9. yuzyilda yasamis olan Cabir Ibni Hayyan'in kimya biliminin kurucularindan oldugu ve kendine ait bir laboratuarda yaptigi kimyasal calismalar ve deneyler gozler onune seriliyor. 10. yuzyilda yasamis olan Gokbilimci Abdurrahman El Sufi, galaksimizin disinda bir galaksi oldugunu ilk kesfeden kisi olarak anlatiliyor. 12. yuzyilda yasamis cografyaci El-Idrisi'nin 70 haritayi iceren 'The Book of Roger' diye bilinen atlasi insanliga hediye ettiginden bahsediliyor. Bunlara benzer pek cok icat 1001 icat projesiyle dunyaya tanitiliyor. Proje, uc binden fazla akademik yayinin taranmasi, bunlardan belgelerin ve resimlerin secilmesiyle olusturulmus.

1001 Icat belgesel oldu

Prof. Dr. Salim El Hassani'nin baskanligini yaptigi Bilim Teknoloji ve Medeniyet Vakfi cesitli ulkelerden bircok akademisyenin katilimiyla hazirladigi 1001 Invention (1001 Icat) kitabi icerigi ve tum detaylariyla Hilal Tv ekranlarinda bir belgesel formatinda da Turk izleyiciyle bulusuyor. Muslumanlarin tarih boyunca basta egitim, sehir, tip, ticaret, astronomi, cografya olmak uzere gunumuzdeki bilim ve teknolojinin alt yapisini olusturan birbirinden ilginc icatlari ve parlak fikirleri gerceklestirenler bu program ile meraklisina sunuluyor. Bir cok universiteden akademisyenin, konuya dair arastirmalari, belgeleri ve yorumlari ile katildigi 1001 Icat belgeseli, her birinde farkli bir alanin ele alindigi yedi bolum halinde hazirlanmis. Fatih Universitesi Ogretim Uyelerinden Yrd. Doc. Dr. Ebubekir Ceylan ve Doc. Dr. Salim Ayduz tarafindan hazirlanan belgesel Hilal Tvde Pazar gunleri saat 17:00, sali gunu de 17:30 da yayinlaniyor.

Bazi Musluman mucitler ve icatlari

Ibni Yunus: (?-1009) Galileden once sarkaci buldu.

Ibnunnefis: (1210-1288) Kucuk kan dolasimini bulan unlu Islam alimi.

Ibrahim Efendi: (18.yuzyil) Osmanlilarda ilk denizaltiyi yapan muhendis.

Aksemseddin: (1389-1459) Pasteurden cok cok once mikrobu bulan ilk bilim adami.

Ammar: (11.yuzyil) Ilk katarak ameliyatini kendine has bicimde yapan bilim adami.

Battani: (858-929) Dunyanin en meshur 20 astronomundan biri, trigonometrinin mucidi, sinus ve kosinus tabirlerini kullanan ilk bilgin.

Cabir Bin Eflah: (12. yuzyil) Cubuklu gunes saatini bulan bilim adami.

Cahiz: (776-869) Zooloji ilminin onculerinden. Hayvan gubresinden amonyak elde etti.

Cezeri: (1136-1206) Ilk sistem muhendisi, sibernetikci, elektronikci ve bilgisayarin babasi; oysa bilgisayarin babasi yanlis olarak Ingiliz matematikci Charles Babbage olarak bilinir.

Demiri: (1349-1405) Ilk zooloji ansiklopedisini yazan alim.

Ebu'l Vefa: (940-998) Matematik ve Astronomi bilginidir, trigonometriye; tanjant, kotanjant, sekant ve kosekanti kazandiran matematik bilginidir.

Ebu Maser: (785 - 886) Med-Cezir olayini (gel-git) ilk kesfeden bilgin.

Giyasuddin Cemsid: (?-1429) Ondalik kesir sistemini bulan Cemsid ayni zamanda cebir ve astronomi alimi.

Harizmi: (780 - 850 ) Ilk cebir kitabini yazan ve batiya cebiri ogreten kisidir. Adi algoritmaya isim olurken, rakamlari Avrupaya ogreten kisi olarak taninir.

Ibni Cessar: (?- 1009) Cuzzam hastaliginin sebeb ve tedavilerini 900 sene once aciklayan Musluman tabip.

Ibni Fazil: (73 -805) 12 asir once ilk kagit fabrikasini kuran vezir.

Ibni Havkal: (10. yuzyil) 10 asir once ilmi degeri yuksek bir cografya kitabi yazan alim.

Ibni Karaka: (?- 1100) Dokuz yuz yil once torna tezgahi yapan bilgin.

Istahri: (10. yuzyil) Minyaturlu cografya kitabi yazan bilgin.

Kadizade Rumi: (1337-1430) Osmanlinin ve Turklerin ilk astronomudur.

Kazvini: (1203-1283) Astronom ve cografyaci bilgin.

Vesim: (?- 1761) Verem mikrobunu Robert Kochdan 150 sene once kesfeden unlu doktor.

yakamozz
08.06.2008, 00:38
Tarihte o kadar çok türk-islam bilgini var ki ancak bizler maalesef adlarını saymaya kalsak parmakla gösteririz.Bizler tarihimizi bilmiyoruz ki.Bize okullarda öğretilenler avrupa tarihi.Karl max tan tutun tomas hobbes,jean bodin,machiavelli falan filan bizler bunları öğrensek nolur öğrenmesek nolur kendi tarihimizi bilmedikten sonra farabi yi biruni yi bilmedikten sonra...

yakamozz
08.06.2008, 00:47
Maalesef acı olan da şu ki elin avrupalısı(gavuru:)) bizim buluşlarımızı icatlarımızı alıyor ve devam ettirerek sanki yeni bir buluş yapmış gibi ortaya çıkarıyor biz de vay be helal olsun diyerek hayran hayran izliyoruz....