Orijinalini görmek için tıklayınız : Sizce Bayanlar Mı Daha Kıskanç Yoksa Baylar Mı ??
bayatlı kenan58
11.06.2008, 11:24
Sizce Bayanlar Mı Daha Kıskanç Yoksa Baylar Mı ??
Bayanlar
Baylar
seven insan kıskanır
yetkı arkadaslardan rıcam bunu anket seklınde yapabılırmıyız?
bayatlı kenan58
11.06.2008, 11:25
İki cins de ilişkilerinde sürekli karşı tarafın kıskançlığından yakınır we buna rağmen sewdiğini her şeyden kıskanır yanı seven ınsan kıskanır dıyorum
kangallim
11.06.2008, 11:25
bence herikiside aynı tabi genelleme yapmak doğru değil, insandan insana ve durumdan duruma değişen bir şey bu,
fatoş_yvz
11.06.2008, 11:27
İki cins de ilişkilerinde sürekli karşı tarafın kıskançlığından yakınır we buna rağmen sewdiğini her şeyden kıskanır yanı seven ınsan kıskanır dıyorum
en guzeL kıskançLıkta budur zaten fazLası zarar:) diger turLeri kaaLe biLe aLmaya gerek yok sonuçLarı berbat durumLar çıkabıLıyo ya:)
_DuMaN_58
11.06.2008, 11:29
Konuya Anket Eklenmiştir .
Kıskançlığın azı iyi ama abartılısı kötü sonuçlar doğurur. Bana göre kıskançlığın bir sebebi de güvensizlik. Eğer sen eşine sevdiğine güveniyorsan kıskançlık ne kadar boş bir duygu oluyor. Ama genele bakılırsa bayanlar çok daha kıskanç.
yigidonun_kızı
bence seven insan kıskanır yani ben öyleyim:)
bayatlı kenan58
ama şuda bı gercektır kıskanclık artık yok olmaya basladı. hersey maddıyata dayanır oldu artık
bayatlı kenan58
11.06.2008, 11:30
Konuya Anket Eklenmiştir .
saolasın kardesım bu duyarlılıgından dolayı
_DuMaN_58
11.06.2008, 11:32
Seven insan kıskanır işte ya bu kadar basit :)
bayatlı kenan58
11.06.2008, 11:53
evet dogru seven ınsan kıskanır ama gunumuzde sevgıler hep maddıyata dayandı paran varsa sevılırsın paran yoksa sevılmezsın ....sevgının maddıyata gore olmasıda gercek sevgıyı ve kıskanclıgı ortadan kaldırmaya basladı
_DuMaN_58
11.06.2008, 11:55
evet dogru seven ınsan kıskanır ama gunumuzde sevgıler hep maddıyata dayandı paran varsa sevılırsın paran yoksa sevılmezsın ....sevgının maddıyata gore olmasıda gercek sevgıyı ve kıskanclıgı ortadan kaldırmaya basladı
Bence öyle değil. Biz diyoruz ki paran varsa şöyle olur böyle olur.. Ama değil işte. Para o kadar önemli değil. Göründüğü gibi değil.
Melankolia
11.06.2008, 12:13
Bencede Seven İnsan Kıskanır..!!
Kaptan-58
11.06.2008, 12:13
VALLA SEVEN İNSAN KISKANIR.. BAY - BAYAN FARKETMEZ......
kıskanmak sadece sevmekle ilgili değilki bence bayanlar komşunun eşyasından kıyafetine parasına evlatlarına kadar aklınıza gelen her şey halbuki her insanın rızkını allah verir böyle düşünseler benim gibi hiç kıskanmayacaklar.
Melankolia
11.06.2008, 12:37
Fakat Konumuz O Değil..
Sevmek İle İlgili O Farklı Bİ konu..
Bazı aşırı kıskanan tipler aslında kendileri eşlerini aldatmaktadır.bunu bastırma amacıyla eşine yansıtmaktadır. Kendisi yaptığı için herkesin ihanet edebileceği kanısındadır. Her şeyden anlam çıkarır, tartışır, kavga eder. Eşi hak ettiği cevabı ona verir, ama yine aldırış etmez. Bazen kaba kuvvete, dayağa başvurur.
İdeal evliliklerin temelinde, dozunda kıskançlık ve eşin sadakatine güven duygusu bulunur. Bu ikisi bir arada yer almalıdır. Evlilikte güvensizliğe yer yoktur. Kıskançlık ve güvensizlik aşırıya vardımı çekilmez olur. İnsanlar birkaç sebeple kıskançlık`larını aşırıya vardırırlar.
Allah Resulü Hz.Muhammed, “ Kendinizi kıskançlıktan uzak tutunuz; çünkü ateşin odunu yakıp kül ettiği gibi, iyi davranışları yer bitirir.” demiştir.
seven kıskanır demek yanlış aşırıya kaçmamak gerek bence erkekler kıskanç daha çok çünkü bende bir zamanlar kıskanılan biriyim halada öyleyimdir :D
kıskanılmak güzel oluyordur bazıları için :D
şaka bir yana aşırı kıskançlık ateşin odunu yaktığı kül ettiği gibidir
_DuMaN_58
11.06.2008, 13:45
Aşırıya kaçmamak şartıyla kıskanılmak güzeldir elbet.
Bencede seven insan kıskanır !!!
Yalnız bunun dozuda çok önemli
Aşırısı insanı boğuyor :D
Yerinde kıskançlık en doğrusu bence ;)
sewen insan kıskanır kardesim..
Ama yerini bilmek gerekio..
FatihCan
12.06.2008, 14:11
şahsen ben kıskanırım .....
ve kıskanmayan insandan şüphe duyarım açıkcası...
altuntas58
12.06.2008, 14:30
Kıskanclık hiçte iyi bir huy değil
_ђคzєяƒєη_58
24.06.2008, 08:50
Bazıları eşini kıskanmayı ayıp gibi, çağ dışı gibi göstermeye çalışıyorlar.
Gayur olmak, yani namusunu korumak için, meşru hudutlar içinde kıskançlık göstermek dinimizin emridir. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Mümin gayur olur. Allahü teâlâ ise daha gayurdur.) [Müslim]
(Allahü teâlâdan daha gayuru yoktur ve bunun için fuhşu yasaklamıştır.) [Buhari]
(Namus gayreti imandan, kadın-erkek bir arada eğlenmek de nifaktandır.) [Deylemi]
Namusunu kıskanmayana deyyus denir. Deyyuslar için hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Allahü teâlâ, Cenneti yaratınca, “Cimri sana giremez, deyyus senin kokunu bile duyamaz” buyurdu.) [Deylemi]
(İçki içene, ana-babasına asi olan kimseye ve deyyusa, Cennete girmek haramdır.) [İ. Ahmed]
Bu büyük günahları işleyen kimsenin zerre kadar da olsa imanı varsa, günahlarının cezasını çektikten sonra Cennete gider. Fakat günahlar insanı küfre sürüklediği için, bu günahlara devam etmek büyük felakete yol açar.
Zararın neresinden dönülürse kârdır. Bir an önce tevbe edip günahlardan sıyrılmalıdır. Tevbe eden, hiç günah işlememiş gibi olur.
Kadının, kocasını da kıskanması normaldir. Fakat kıskançlığıyla meşru sınırı aşmamalıdır.
(Allahü teâlâ, kıskançlığı kadınlara ve cihadı erkeklere yükledi. Hangi kadın, bu emre iman ederek sabrederse, şehid olan mücahid kadar sevap kazanır) hadis-i şerifinde de, kadınların sabır göstermelerine işaret buyurulmaktadır.
haythuyt
24.06.2008, 08:55
abi kıskanırsın ama yerıne gore olacak ben kendımden ornek vereyım fazla abartabılıyorum
bole olması kotu.....
_ђคzєяƒєη_58
24.06.2008, 09:19
bir mü'minin malını, mulkunu,yaptıgı ıslerı kıskanmamalıdır hased etmemelıdır.buralardakı bahsedılen konu kısının kendı namusunu kıskanmasıdır.şu hadısı şerife dikkat çekmek gerekir
Hz. Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: "Sa'd İbnu Ubade radıyallahu anh dedi ki: "Ey Allah'ın Resulü, ben zevcemle birlikte bir adam yakalasam, dört şahid getirinceye kadar ona mühlet mi tanıyacağım?"
"Evet!" buyurdu Aleyhissalatu vesselam. Sa'd:
"Asla dedi, seni hakla gönderen Zât-ı Zülcelâl'e yemin olsun, şahid aramazdan önce kılıncımı indiririm."
Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm:
"Şu efendinizin söylediğine bakın! Evet (biliyoruz ki) o kıskanç bir adamdır. Ama ben ondan da kıskancım, Allah da benden kıskanç
sivaslıgenç
24.06.2008, 09:32
Evet seven insan kıskanır ama.
Baynlar erkeklere göre daha kıskanç;)
!~+4upn| q!y4rI
24.06.2008, 09:41
SeVeN KıSKaNıR....... KıSKaNıRıM SeeeeNii :D:D:D:D:D
Bence BayanLar... Ama Bazen Bende Kıskanç oLabiLiyorum ( sevdğime karşi :D )
valla bende bir bayanım ama yemin billah bu karı milleti ne olsa kıskanıyor (ben hariç) başkasının kötüsünü bilem kıskanır... mazallah eğer onda olmayan başkasında ise töbe töbe !!! günlerce uykusu kaçar ve eğer birde evli ise kocasının kafasını tık tık tık yer taaaaaaa ki onun da olana kadar!!!!!
blueblue
09.08.2008, 01:46
Seçim yapmak çok zor bence ikisi de birbirinden kıskanç..
bilalfındık
09.08.2008, 02:27
[/COLOR]seven insan sevdiğini kıskanır kıskanmayan tek varlık domuzdur
Kaptan-58
09.08.2008, 11:58
Kıskanç ol;ama ölçülü--Kıskanç ol; ama kıskançlıkta haddi aşma.
Peygamberimiz:
"Kıskanmak imandan, kıskanmamak ise, münâfıklıktan ileri gelir." buyurmuştur
MeLody58
09.08.2008, 11:59
evet seven insan kıskanır diye düşünüyorum bende !
Seven İnsan Kıskanır.. Tabi Haddini Asmadıkca..!!!
seven insan kıskanır bencede tatlı kıskançlıklar ama eğerki bu aşırıya giderse huzursuzluğa dönüşürse kişinin güvensizliğinden kaynaklanır sevgiyle alakası yoktur bu durumun çareside tabiki:confused:
Sweetgirl
09.08.2008, 16:20
valla bende bir bayanım ama yemin billah bu karı milleti ne olsa kıskanıyor (ben hariç) başkasının kötüsünü bilem kıskanır... mazallah eğer onda olmayan başkasında ise töbe töbe !!! günlerce uykusu kaçar ve eğer birde evli ise kocasının kafasını tık tık tık yer taaaaaaa ki onun da olana kadar!!!!!
burda sevdigini kiskananlardan bahsediliyor galiba ???
oysa senin söyledigin daha cok GIPTA'ya giriyor
bence sevdigini kiskanmakla, birinin birseyi oldu veya var diye kiskanmayi karistirmamak gerek :)
Sizce bayanlarmı daha kıskanç, erkeklermi ?
akifeker2
26.08.2008, 23:39
konularına bıraz ozen gostersen ii olr bence çok basıt!
haythuyt
27.08.2008, 09:42
TABIKI SEVEN INSAN KISKANIR
AMA OLE INSANLAR VARKI KISKANMAYA GELMEDEN
BIN TURLU BAHANE SUNUYORLAR...
dark_yamtar58
27.08.2008, 09:55
Valla kıskançlık konusunda üstüme yoktur alim allah,,,Sahiplenirim sahiplendiğim herşeyi kıskanırım kıskandığım şeyi korurum,korumak istediğim şey için ölürüm.Vatanımı Türk olamayan herkesten kıskanırım korurum Ailemi uçan sinekten bile kıskanırım Ülkücü kardeşlerimi severim kıskanırım onların boyunlarınını bükük görmeye dayanamam kahrolurum.
*Malatya&Sivas*
07.09.2008, 20:47
Hiç kıskanç değilimdir.Bu vatanda Alevi ,Kürt ,Türk hep beraber yaşadığımız için kimseyi kimseden kıskanmam.Solcuları sağcıları ülkücüleri alevileri değil insan olanları severim onları kötü durumda görürsem ezim ezim ezilirim.
jacop162000
07.09.2008, 22:14
kişiye göre deĞİsİr DiyoRuM....................... ............. kişİliK meSeLesi..... tabiKİde seVEn kısKaNıR
tatli-dilli
07.09.2008, 22:16
ben sever insan kiskanir diyorum, ama kiskancligin da bir dozu olmali fazlasi zarar ve yipratici olabiliyor...
kıskanmak değilde kıskanılmak güzel oluyor :D
dark_yamtar58
08.09.2008, 10:55
Valla bu işin Bayanı Erkeği yok seven insan kıskanır bu insanoğlunun doğasında olan bir şey.Kıskanan insanda erkek veya bayan her türlü çılgınlığı yapabilir..................... .....
bayatlı kenan58
16.09.2008, 09:59
Allah Resulü Hz.Muhammed, “ Kendinizi kıskançlıktan uzak tutunuz; çünkü ateşin odunu yakıp kül ettiği gibi, iyi davranışları yer bitirir.” demiştir.
şaka bir yana aşırı kıskançlık ateşin odunu yaktığı kül ettiği gibidir
Buradaki bir yanlışı düzeltmek istiyorum.Resul-i Ekrem aleyhısselatu vesselam bu hadisi şeriflerinde kıskançlıktan deil hased den bahsetmıştır.bahsedilen hadisi şerif şöyledir
Hz. Ebu Hüreyre (RA) anlatıyor: “Resululah (SAV) buyurdular ki: ‘Hasedden kaçının. Çünkü o, ateşin odunu yiyip tükettiği gibi,bütün hayırları yer tüketir’.
Kaptan-58
16.09.2008, 10:15
Kıskanç ol;ama ölçülü--Kıskanç ol; ama kıskançlıkta haddi aşma.
Peygamberimiz Efendimiz:
"Kıskanmak imandan, kıskanmamak ise, münâfıklıktan ileri gelir." buyurmuştur
Arif Coşkun
16.09.2008, 10:29
Kıskançlık her insanda mutlaka vardır, ben hiç kıskanmam diyen zaten doğru değildir.Fakat herşeyin fazlası zarardır diye bir söz vardır.Yani herşey normalinde güzeldir.
Ben çok kıskancım çok seviyorum anlamına gelmez, bu birazda huy meselesidir.
Hiç olmadık şeyler ortaya atıp kıskançlık krizlerine kapılmak var.
Hiç olmadık şeyleri mesele yapıp karşı tarafı rahatsız edici yaklaşımlar var.
Bu bayan yada erkek farketmez her iki kesimde bu tur davranış şekilleri vardır.
Elbette kıskanacaz elbette sahiplenecez fakat normalinde,aşırı bir şekilde karşı tarafı rahatsız edici bir boyuta varırsa sırf bu aşırı kıskançlık yüzünden dayanamayıp ayrılan çift sayısıda fazla.
Onun için herşeyin normali olmalı,anormal olunca çekilmez olur herşey.
yerliturkuaz
06.12.2008, 23:00
Seven her insan kıskanır bunda cinsiyet ayrımı yoktur fakat erkekler bunu fazla belli etmezler sadece....
love_me_58
19.01.2009, 21:58
Seven İnsan Kıskanır aynen katılıyorum...!
ramazan_d
02.02.2009, 22:56
bayanlar çok dahada kıskanç oluyorlarrrr
insanın sevdiğini kıskanmasından daha doğal bir şey olamaz
bayanlar sanki biraz daha kıskançlar erkeklere nazaran
sivassporlukiz
02.02.2009, 23:11
bay bayan fark etmez bence.yürekten seven kisi kiskanir....
sivaslıgenç
02.02.2009, 23:14
Gerçekten seven insan kıskanır ama bayanlar biraz daha kıskanç gibi mi ney:D
ramazan_d
03.02.2009, 00:07
kardeşim bayanlar kıskanç olur niçin sevdiği için kıskanır seven kişi kıskanırrrrr
Veli Bircan
03.02.2009, 00:46
SEVEN İNSAN KISKANIR
...Kangallı...
03.02.2009, 00:56
Seven insan kıskanır ama bayanlar daha çok kıskanır :)
yusufulku58
03.02.2009, 01:09
tabiki bayanlar kıskanç çünkü bir bayan diğerini kıskanır ama bir erkek diğer erkeği pek nadir kıskanır
MeLody58
21.04.2009, 04:31
ßence erkekler daha çok kıskanır eşinin kıyafetlerine hep karışır şunu giyme bunu giyme erkekler çoooooookkk kıskanç.
deniz kızı
24.04.2009, 18:30
bence bayanlar kendimden biliyorum:D:D:D:D gözüm döner hatta
ABDULLAH DUMAN
24.04.2009, 18:31
Bence eşit seven insan gerçekten kıskanır bence
ErdalGüler
24.04.2009, 18:43
seviyorsan kıskanacaksın,
İslamda domuz etinin haram kılınmasının sebeplerinden biriside kıskançlık hormonunu yok etmesidir.
Buna göre dinimizde:
İki türlü kıskançlık vardır: Biri haram, diğeri sünnettir.
1- “Hased” karşılığı kullanılan kıskançlık. Müslüman kardeşinin iyiliğini çekememekten ve kötülüğünü istemekten ibâret olan bu kıskançlık, dinimizce haram kılınmıştır.
2- Eşimizi, kızımızı, kız kardeşimizi, annemizi ve sâir mahremlerimizi nâmahremlere karşı korumayı ifâde eden içimizdeki sevk-i İlâhî (iç güdü) de dilimize kıskançlık olarak girmiştir. Bu kıskançlık sünnettir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu kıskançlığı teşvik ve tavsiye etmiştir.
Arif Coşkun
24.04.2009, 19:28
Kim ne derse desin "seven kıskanır arakadaş" bunun kadını erkeği yok :)
2954
kıskançlık insanın sahip olduğu veya sahip olduğuna inandığı şeyleri kaybetme korkusundan kaynaklanır...yaniii
SEVEN İNSAN KISKANIR...
Bayanların ki anlamsız kıskançlıklar oluyor :)
altuntas58
01.05.2009, 01:26
Bunu sormak bile hata tabiki bayanlar çok kıskanc
metin 07
01.05.2009, 01:38
erkekler daha kıskanç ama kadınların da bu konuda takıntılı olanı oluyor bazen.NOT,seven insan kıskanır...
gönül3458
01.05.2009, 01:41
GERÇEK SEVEN SEVEREN KİSKANİR
yiyvvivvyiy
01.05.2009, 11:12
bir seçenek daha olmalı bence bu anketi yapan daha kıskanç
arikarinkuchi
01.05.2009, 11:53
seven kıskanır doğruda
bayanlar daha çok kıskançlık ediyo :)
Kıskançlık, insanı alçatan ve küçülten bir duygudur.
titizyiğido
27.06.2009, 17:20
kıskanmak sevmenin kanununda var......kıskanmak iyidir seva............
seven insan tabikide kiskanirr ama bencede asirisi biraz kötü olabilr daha dogrusu ben emin konusumm hayat tecrübesinden dolayii yhanee:D
sivaslı fd
27.06.2009, 17:26
Sevdiği insanı kıskanmak korumaya çalışmak alçaklıksa hepimiz yerlerde sürünüyoruz........... Yok eğer çevremizdeki insanların malını mülkünü veya mutluluğunu çekememezlikten bahsediyorsan tabiki ona bir sözüm yok saygı duyarım sevgili kardeşim...........
sivaslii58
30.06.2009, 00:41
Seven insan kiskanir....
Seven kiskanmalidir sevdigini ama asiriya kacmamalidir.Sonucta cok fazla kiskanmak da bir beraberligi bozabilir....
Herseyin asirisi zarardir...:))
Sevdiği insanı kıskanmak korumaya çalışmak alçaklıksa hepimiz yerlerde sürünüyoruz........... Yok eğer çevremizdeki insanların malını mülkünü veya mutluluğunu çekememezlikten bahsediyorsan tabiki ona bir sözüm yok saygı duyarım sevgili kardeşim...........
KIskançlıkla , koruma farklıdır mantık olarak birbirine bağlamaz , kıskançlık insanların birbirine olan güvenzisliğinden kaynaklanır. Seven insan kıskanır ama bu kıskanmak , kaybetmek korkusundan kaynaklanır, insan partnerine güvendiğini sansada karşıdan ayartılacağını düşünür ve kıskançlık böyle bir düşünceye sıfat olur. Kıskançlık bir ilişkide olmaması ilişkiye daha sağlıklı kılar. Korumak ise güç eşitsizliğinden kaynaklanan taraflı olma durumudur.
çok özür dileyerek bir ata sözümüzü yazmak zorundayımyanlış anlamayın sözüm meclisten dışarı.köpek bile yal yediği tabağını kıskanıyorsa bizlerde sevdiğimiz kocamızı,yada karımızı kıskanırız tabiki bu böyle gelmiş böylede gider ama sizlerinde dediği üzere aşırıya kaçmamak şartıyla.çünkü seviyosun değilmi sevmediğin birini kıskanırmısın hayır.ben mesela eşim deseki ben birini buldum evleneceğim, dese çok sevinirim ve hemen gider her kise allahın emriyle isterim.bende sağdıç olurum arkadaşlar vallahi.ama nerdeeee
adam nuh diyor ama nebii demiyor.
Kardelencicegi
01.07.2009, 23:37
Ne desem bilmiyorum:D
Yorumsuzum.
Kimi neden niye kiskaniyoruz. icinde olan istedigini zaten yapiyor.:rolleyes:
Kıskanmak kötü ama kıskanılmak çok güzel:D
bayanlar daha kıskanç
ama beyefendilerde de biraz var kıskançlık
aslında fazlası kötü oluyor ama napııım:D
bayanlar daha kıskanc masallah nefes aldırmıyorlar :D:D
sandal-58
09.09.2009, 07:31
bence baylar daha kiskanc gibi gözüksede nefes aldirmayan bayanlar kiskandirmiyorlar bile
nas_sina
10.09.2009, 04:16
bence erkekler daha çok kıskanıyorlar güvensizliklede alakalı ama tek neden güvensizlik değil çünki hiç sorun yokkende kıskançlık olabiliyor
kosemsultan
14.09.2009, 12:20
seven ınsan kıskanır ama fazla abartmaya gerek yok
Ayşegül1967
15.09.2009, 00:03
Bayanlar daha kıskanç olur ama belli etmez kendi kendini yer :D
KARAMELLL58
15.09.2009, 00:07
seven insan kıskanır aama ben bi bayan olarak sevdiğim insanı aşırının daha üstünde kıskanırım çok kıskancımm aşırı hemdeee
doğan bulut
15.09.2009, 01:06
EŞİNİ KISKANMAYAN TEK CANLI VARLIK DOMUZ O EŞİNİ KISKANMAZ
Bayan erkek bilemem de, ben şahsen bizzat kendim kıskanırım, bunu da direk söylerim :))
sivaslı fd
15.09.2009, 01:30
Bayan erkek farketmez kıskanmayanların sevgisinden şüphelenirim ve kıskanmayan erkeklerden nefret ederim onlarada erkek gözüyle bakmam yani yanımda bir erkek değilde kız arkadaşım varmış gibi hissederim :)
ama erkekler daha kıskanç... Erkek dediğin kıskanç olur :)
Dilsad Hatun
22.09.2009, 12:59
İki türlü kıskançlık vardır: Biri haram, diğeri sünnettir. Sırayla görelim:
1- “Hased” karşılığı kullanılan kıskançlık. Müslüman kardeşinin iyiliğini çekememekten ve kötülüğünü istemekten ibâret olan bu kıskançlık, bir kötü huydur. Haramdır.
2- Eşimizi, kızımızı, kız kardeşimizi, annemizi ve sâir mahremlerimizi nâmahremlere karşı korumayı ifâde eden içimizdeki sevk-i İlâhî (iç güdü) de dilimize kıskançlık olarak girmiştir. Bu kıskançlık sünnettir. Peygamber Efendimiz (asm) bu kıskançlığı teşvik ve tavsiye etmiştir.
Resûl-i Ekrem Efendimiz (asm) buyurmuştur ki: “ALLAH, mahremlerini namahremlerden kıskanan kullarını sever.”1
Mahremini kıskanmak, mahremini haramdan koruyan ve onu helâl sınırları içinde barındıran güzel bir örtüdür. Kur’ân, “Onlar sizin örtünüz, sizler de onların örtülerisiniz.”2 âyeti ile eşleri harama karşı birbirleri için örtü îlân ediyor. Bu örtünün önemli bir ayağı kıskançlıktır. Çünkü kıskançlık damarıyla beyini haramlardan çekip alan kadın da, karısını açık saçıklıktan ve erkeklerle terbiye sınırlarını incitecek derecede muhatap olmaktan alıkoyan erkek de aslında yekdiğerini ALLAH’ın rızasına, takvaya, ALLAH korkusuna, Cehennemden korunmaya ve Cennete girmeye dâvet etmiş ve yol açmış olmaktadır.
Nitekim erkek için haram bakışlar ne kadar kötü ve haram ise, kadın için de açık saçıklık o kadar onur kırıcı ve harama dâvet edicidir. Netice itibariyle; erkeği haram bakışlardan ve haram meyillerden alıkoyan kadının kıskançlığı da, kadını açık saçıklıktan ve erkeklerle ar damarını çatlatacak derecede muhatap olmaktan alıkoyan erkeğin kıskançlığı da ALLAH’ın rızası yolunda atılmış en fıtrî ve en saygı değer birer adımdır.
Daha açık konuşalım: Erkeğinin gözünün harama kaymasını kadın kıskanıyorsa; bu güzel bir huydur ve kadın—kendisi bilsin, bilmesin—bu tavrı ALLAH adına gösteriyor. Çünkü “Mü’min erkeklere söyle: Gözlerini haramdan sakınsınlar”3; “ALLAH gözlerin gizlice harama bakışını da bilir, gönüllerin sakladığını da”4 buyuran, Cenâb-ı ALLAH’tan başkası değildir.
Keza kadınının açık saçık giyinmesini ve başkalarıyla cazibeli biçimde muhatap olmasını erkek kıskanıyorsa eğer; bu erkek için de güzel bir huydur ve erkek—kendisi bilsin, bilmesin—bu tavrı ALLAH adına gösteriyor. Çünkü “Mü’min kadınlara söyle: Gözlerini bakılması yasak olandan çevirsinler, iffetlerini korusunlar, süslerini kendiliğinden görünen kısmı müstesna açmasınlar. Başörtülerini yakalarının üzerine salsınlar. Süslerini kocalarından veya babalarından... başkasına göstermesinler”5 ve “Eğer takva içinde olmak isterseniz, namahremlerinizle cazibeli ve çekici bir eda ile konuşmayın. Ki, kalbi bozuk olanlar bir ümide kapılmasın. Konuşurken ciddiyet ve ağırbaşlılıkla söz söyleyin”6 buyuran Kur’ân’dan başkası değildir.
Üstad Bedîüzzaman Hazretleri, kadın ve erkek arasındaki şiddetli bağlılığın yalnız dünyevî hayatın ihtiyacı için olmadığını; kadının kocasına yalnız dünya hayatında değil, ebedî hayatta da hayat arkadaşı olduğunu; böylesine değer verilen kadının da, ebedî hayat arkadaşı olan kocasının nazarının dışında başkasının nazarını kendi güzelliklerine çekmek suretiyle, kocasını kendisinden darıltmaması ve onu kıskandırmaması gerektiğini kaydeder.7
Demek eşlerin birbirlerini yabancılardan ve nâmahremlerden kıskanmaları bir örtüdür; bu, yaşanmalıdır.
Fakat kıskançlığı bir kâbus hâline getirmemeye dikkat etmek lâzımdır. Kıskançlığı abartarak aile yuvasının yıkılmasına kadar götürmek doğru değildir. Kıskançlık, haramlara karşı örtü mahiyetini korumalı; bunun ötesinde akıldan uzaklaşarak ve duygusallığı başına geçirerek zorbalıklara, zulümlere, ayrılıklara, boşanmalara ve cinayetlere kesinlikle sebep olmamalıdır.
Bilinmelidir ki, eşine karşı haddi aşmayan kıskançlık ne kadar iyi bir huysa; hak, adalet, merhamet, müsamaha, iyi niyet, iyi zan, güven, aff ve bağışlama da en az, “tadında bırakılan kıskançlık” kadar iyi birer huydur. Normal seyrinde iyi huylarımızdan olan kıskançlığı; iftiraya, su-i zanna, kötü muameleye, dargınlığa, kırgınlığa, kavgaya, geçimsizliğe, mutsuzluğa, ayrılığa ve cinayete vardıracak derecede abartılı kullanmak zulümdür.
Dipnotlar:
1- Câmiü’s-Sağîr, 2/1078.
2- Bakara Sûresi, 2/187.
3- Nûr Sûresi, 24/30.
4- Mü’min Sûresi, 40/19.
5- Nûr Sûresi, 24/31.
6- Ahzab Sûresi, 33/32.
7- Lem’alar, s. 198, 199.
sarıpapatyam
22.09.2009, 16:47
bence seven insan herkesi kıskanır
KARAMELLL58
22.09.2009, 17:42
erkek bayan yok ÇÇÇÇÇÇÇÇÇÇÇÇÇÇÇÇÇÇÇÇÇÇÇOOOOOOO OOOOOOOOOOOOOOOOOKKKKKKKKKKKKK KKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK seven insan kıskanırrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr hem kız olduğum halde aşırı kıskancım ama benim için çok değerli olan insanları kıskanırım
mertveilkeli
02.10.2009, 13:32
güzel bir söz şarkılarda var kıskanmak aşkın kanununda var diye kıskanma yoksa aşk ve sevmek te yok demektir
Erkek kıskanır;kadın hem kıskanır hem dırdırını yapar..:D
sanki erkek dır dır yapmıyomuş gibi oldu yiğiter özür diliyorum herkesten ama ataların bir sözü vardır hani köpek bile yal yediği çanağı kıskanır dermişler büyükler boşa değil bu söz sevende kıskanır sevmeyende nedeni ise sevmesede namusu olmuş adını taşıyor kim adına kötülük gelsin ister tabiki hiç kimse kıskanmanın erkeği karısı olmaz her iki tarafda kıskanır kardeşim.
Bence erkekler kıskançtır :)))
hala ısrar ediyorum seven insan kıskanır erkek bayan fark etmez
seviyorsa kısanır kardeşim.
gönlüm58
11.10.2009, 11:45
Bencede inasının dogasında var kıskançlık,bayanlar daha kıskanç gibi en azından ben öyleyim....
seheresma
11.10.2009, 12:27
dogrusunu söylemek gerekirse ben asiri kiskancim bellide ederim bu benim elimde olan birsey degil :-):-P:))))))))))))))))))))
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez])
benim kız kardeşimde abilerin bile eşlerinden beni çocuklarımdan kıskanır bence bu kıskançlığıda aşıyor ama neyse.
OSMAN ECE
11.10.2009, 12:36
affedersiniz eşini hayvanlar bile kıskanır domuz hariç
evet hayvanlar kıskanıyor be bak bu aklıma gelmemiştide
domuz niye kıskanmıyor acaba yaa vallahi kafam karıştı oda hayvan ama neyse vardır bir bildiği onunda.
tatli-dilli
11.10.2009, 12:43
Her iliskite biraz kiskanclik olmali,
ama dozunu ayarlayabilmek en önemli mesele.
Bayan ya da erkek ayrimi yapamicam
cünki bu insanindan insanina degisiyor...
vallahi öyle kardeşim insandan insana değişiyor ben pek kıskanç değilimdir yanımdan alsa götürseler teşekkür edesim gelir
ama ilk eşim olsaydı yırtardım yanında birini görsem o ayrı.
bence her ikisi de kıskanç.kıskanç da olmalı.sevginin bir belirtisidir kıskançlık
gönlüm58
11.10.2009, 13:30
evet hayvanlar kıskanıyor be bak bu aklıma gelmemiştide
domuz niye kıskanmıyor acaba yaa vallahi kafam karıştı oda hayvan ama neyse vardır bir bildiği onunda.
O yüzden kıskanc olmuyan insana domuz etimi yedın diye sorarlar.Şükür domuz eti yemedık ya da yedıysekte haberımız yok.....
yoh anam domuz eti yemedim kıskançlığımı kontrol ettim evet sevdiğim şeyleri kıskanıyorum ama sevmediğim şeyleri niye kıskanayımki bana ne dimi
yahu seven insan kıskanır be bu konuyu kim açtıysa önce kendisine bir sorsydıda öyle açsaydı keşke .
Bencede en güzel cevap işte budur.
KARAMELLL58
27.01.2010, 21:53
bence bayanlar daha kıskanç mesela ben;)
Can sıkıcı,lüzümsuz kıskançlıklar zararlıdır!
KARAMELLL58
27.01.2010, 22:33
Can sıkıcı,lüzümsuz kıskançlıklar zararlıdır!
evet katılıyorum hemde çok can sıkıcı oluyooo
Arif Coşkun
24.03.2010, 13:55
Herşey dozajında iyidir. Fazlası zarardır. Paranın bile :D
rüzgar79
24.03.2010, 14:06
güvenmeyi ögrenmeden sevmeyelim lütfennnnnnnnnn:D:D:confused:
kiskanmakda guzeldir kiskanilmakda bu sevginin buyuklugunden gelir kimi kiskanildimi kacis arar aslinda anlayamaz sevildginden kiskanildgini
ömer yalcin
24.03.2010, 14:21
kim kimi kiskaniyor simdi anlayamadim yaw..............:))
aysima58
24.03.2010, 15:11
galip beni yahu bunu bilmiycek ne var benmi
ben saldım çayıra mevlam kayıra iyi birini bulsam evlendirecem ******** herifi ölmeden gözüm görürken dimi gözüm arkada kalmasın diyom.
aysima58
24.03.2010, 15:35
yahu arkadaşlar şakamı bu yapılan yoksa protestomu nedir anlayamadım
ne istiyosunuz benden neden yazdıklarım yok ediliyor üstelik sadece buraya yazdıklarım diğerleri duruyo ama buraya yazılanlar siliniyor kötü bişiy yazmıyorum naaptığınızı sanıyosunuz biri açıklama yapacakmı yoksa kafayı yemeğe devammı edeyim.
sibelYILMAZ
24.03.2010, 16:28
Seven insan kıskanır kardeşim bitmiştir ;)
eserikli
24.03.2010, 17:56
seven kıskanır seven
geçççççççç :)
ömer yalcin
24.03.2010, 18:35
Kiskananlar catlasinnnn................... .....geccccccccccccccccccccccc cccc
kıskanılmakta kıskanmakta güzeldir dozunu aşmadan bu sevgiden ibarettir bide güven kazanmak ve vermek önemlidir kıskanılacak bişe yapmazsan bide kendine güvenin olursa herşey yolunda gider
ömer yalcin
29.03.2010, 05:58
POLISLER DAHA KISKANCTIR BENCE
eserikli
29.03.2010, 07:58
sevilmeyende kıskanabiliyormuş......
ankete kaytılmaadım ama seven insan kıskanır demiyorumkıskançlık tamamen insanın yapısıyla alakalı bir duygudur diye düşünüyorum
tamamen yapısal
vBulletin v3.8.3, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.