Orijinalini görmek için tıklayınız : Sivastan Göçler
Sivas’ta göç devam ediyor. Okullar bir bir kapanıyor.
725 köyde bayrağımız dalgalanmıyor
Sivas’ta göçün nelere etken olduğu Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yaptığı 725 köy okulunun kapatılması ile bir kez daha ortaya çıktı.
Sivas Nüfus İdaresi’ne kayıtlı ve kaydını almış Sivaslı sayısı 6 milyonu geçerken Sivas topraklarında yaşayan Sivaslı sayısı 757 bin dolayında.
Türkiye genelinde 1950’li yıllarda başlayan göç olgusu günden güne artmış ve son 25 yılda devam eden göç nedeniyle Sivas ve ilçelerine bağlı 725 köy okulunun kapanması ile hafta sonlarında bile olsa şu anda 725 köyümüzde maalesef Türk Bayrağı dalgalanmıyor.
Sivas’ta göç olayının devam etmesi bu şekilde sürecek olursa önümüzdeki 10 yılda en az 300 köy okulu daha kapanma ile karşı karşıya kalacak demektir.
Sivas Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yolcu, “Göç okullarımızın kapanmasına neden olurken şehir merkezlerinde yeni okul ihtiyacını da beraberinde getirmektedir” dedi.
Yolcu, “Sivas ve ilçelerine bağlı bin 291 köyden 76’sına hiç okul yapılmamış, okul yapılan bin 215 köyümüzdeki okullardan 725 köy okulu son 25 yılda meydana gelen göç nedeniyle kapanırken Sivas ve ilçelerine bağlı 490 köyde eğitim ve öğretim sürdürülmektedir. Ayrıca 355 köyden 4 bin 919 öğrenci taşımalı eğitime tabi tutulurken 4 bin 90 öğrenci ise YİBO ve PİO’larda eğitime tabi tutulmakta ve 17 köy merkezine topladığımız öğrencilere 87 branş öğretmenini götürerek köylere branş öğretmeni gitmesini de sağlamış olduk” dedi.
Milli Eğitim Müdürü Ahmet Yolcu, şu anda Sivas genelinde 135 bin ilk ve orta dereceli okul öğrencisi bulunduğunu ve 8 bin 500 öğretmenle eğitim verildiğini de belirtti.
GÖÇÜN ORTAYA
KOYDUĞU ACI
GERÇEK
Sivas ve ilçelerine bağlı köylerde göç olgusunun ortaya koyduğu acı gerçek, 725 köy okulunun kapatılması yanında çoğu köylerde bir kaç hane kalması ile bu köylere yapılan yol, içmesuyu, okul, cami, sağlıkevi gibi tesislerin de hizmet dışı kalması ile milli servet heba olmaya yüz tutmasıdır.
Ama son iki yılda Sivas’ta Köy Hizmetleri kapandı kapanacak, yaptık yapacağız lafları ile iki yıl heba edildiği gibi 2006’da heba edilirse daha çok köy boşalır ve o zaman yönetim daha da kolay olur herhalde!
Geçmişle günümüzü kıyaslayacak olursak bazı ilçelerin köylerinin yüzde 95’i boşalmış veya okulu kapatılmış durumda. Buna örnek Gölova, Doğanşar, Hafik, Zara, İmranlı ve Divriği gösterilebilir.
Köylüyü köyünde tutabilmek için yeterli altyapı ve hizmet gitmeyince zincir halkası gibi şehre giden bir daha köye dönmemekte, köye dönmeyi düşünende yeterli hizmeti görmeyince vazgeçmekte böylece köyler kaderine terk edilmektedir.
Bu sorun küçük bir sorun olmadığı gibi bana ne demekle de olmuyor bunun gerek ekonomik. gerek sosyal ve gerekse psikolojik yönden araştırılması ve etkin tedbirlerin zaman geçirilmeden alınması bu insanların oylarını alan siyasilerin ve bizleri yönetenlerin görevi olsa gerek.
FatihCan
15.06.2008, 20:21
Bu çok üzücü ama gerçek maalesef....
Ben sitede bunu anlatmaya çalışırken bazı arkadaşlar tarafında fitneci ilan edildim hatta sivas düşmanı ilan edildim :mad:
Bu çok üzücü ama gerçek maalesef....
Ben sitede bunu anlatmaya çalışırken bazı arkadaşlar tarafında fitneci ilan edildim hatta sivas düşmanı ilan edildim :mad:
Sen Kim Bilir Sivasa Nasıl Hakaret Etmissindirki Öyle Bir Muamaleyle Karsılasmıssındır..
yakamozz
15.06.2008, 20:40
Yaw arkadaşlar köyün göç vermesi olağan birşey değil mi bu sivasın aksine geliştiğinin kanıtı ne yani Türkiye de 1950 lerden bu yana kırsal kesim kente göç ediyor 1950 lerde kırsal nüfus %70 iken şimdi %30 a indi yani burada Türkiye göç veriyor mu diyecez.Yani bunlar normal şeyler bu rakamlar sivasın gelişmediği göç verdiği anlamına gelmez aksine geliştiği sanayileştiği anlamına gelir...
FatihCan
15.06.2008, 20:42
Sen Kim Bilir Sivasa Nasıl Hakaret Etmissindirki Öyle Bir Muamaleyle Karsılasmıssındır..
Hayır aslanım hayırr...
kimse Sivasımızı benim kadar sevmez diye düşünüyorum....
Sivasta yaşamayıpta Sivas hakkında yorum yapanlar.. biizim bire bir yaşlayıp gördüğümüz şeyleri söylediğimiz zaman hopluyorlar.... bu onların bana aldığı tavırlardı bende zaten fazla iplemiyorum herşey ortada.....
ilyas zeki
15.06.2008, 20:58
ben sivasdan ayrıldıgımda iki kişiydim şimdi sekiz kişi oldum.ulaş ilçesi şenyurt köylüyüm saglık ocagı olmayışı yollarının düzgün olmayışı ve kış şartları ile iş imkanının olmaması göç için en büyük neden.taşımalı egitimin başlamasıda geliri olmayan aileler için sorun teşkil ettiginde dönmek istemeyenlerin çogu bu isteklerinden vazgeçmektedirler
yakamozz
15.06.2008, 20:58
Hayır aslanım hayırr...
kimse Sivasımızı benim kadar sevmez diye düşünüyorum....
Sivasta yaşamayıpta Sivas hakkında yorum yapanlar.. biizim bire bir yaşlayıp gördüğümüz şeyleri söylediğimiz zaman hopluyorlar.... bu onların bana aldığı tavırlardı bende zaten fazla iplemiyorum herşey ortada.....
Fatihcan ben sivasta yaşıyorum ve şunu da biliyorum ki sivas son yıllarda büyük bir gelişim içerisinde sen ister kabul et ister etme...
Pusula_58
15.06.2008, 22:26
Sivas milletvekili sayısı kaçtı kaça indirildi, buna bir cevap verebilirmisiniz?
yakamozz
16.06.2008, 02:28
Pusula 58, ben de sana bir soru sorayım, sivas merkez nüfusu kaçtı kaça çıktı?
sivaslıgenç
16.06.2008, 11:50
Beyler bazı arkadaşlar göç normal bir şey demiş ama Sivas Türkiyenin toprak bakımından en büyük 2. ili ama nufusu 650.000 istanbulun bir semti kadar nufusu var.Bakınız Kayseri Sivasın kazasıydı ama nerdeyse merkezinde Sivasın nufsunun tamamı kadar nufusu var.Sivas kalkınıyor yalanlarıyla bizi çok oyaladılar hep laf hep laf paso fabrikalar kapanıyor.Böylemi kalkınacak koca il.Köylerde kimse kalmadı.He birde Sivas gelişiyor diyorlar sadece merkeze, iki onu bunu yaparak, yani görünüm değiştirerek bir şey değişmez.Hem ben geçen yaz Sivastaydım hiçbir gelişmişlik göremedim, Çifte Minareli medreseye gittim kaldırım taşları bile kırık oranın.Bumu güzellik.Arkadaşlar Sivaslıyız diye konuşmayalım neler yapacagımızı konuşalım.Boş laflarlada avunmayalım....
sivaslıgenç
16.06.2008, 11:53
Çokk komik konuşuyorsun merkezin nufüsü bayagı arttı ama nasıl arttı diğer ilçelerden göç alarak arttı dışarıdan göç almıyoruz anlayacagın.Yani bir yerinki artarken diyer yerin ki azalıyor.Buda saçma bir orantı doğurur.Yani hep aynı yere çıkar sonuç.Ayrıca pusula nickli arkadaşın dediği gibi Sivasın milletvekili sayısı kaçtı kaça indi.
sivaslıgenç
16.06.2008, 13:18
1)Abi sen gidip herkese sordun mu peki diğer ilçelerden mi geldiniz yoksa dışarıdan mı geldiniz diye.
2)Hilton otelinin açılacagı daha belli değil.
3)Aksu projesi daha çok Sivasın çehresini değiştirmek güzelleştirmek amaçlı projedir.
4)Sıcak çermiğe gittim pislik içerisinde bakım yok bir şey yok
5)Balıklı çermiğimize yüzme amaçı geliyorlar Allah rızası için bir tane güvenlik görevlisi yok.Sadece kapıda para toplayan görevli var.
6)Anlamadıgım toki konutarının Sivasa ne yararı olacakk...Sadece yerleşmeye yarar.
7)Peki sen neden köylerin o vahim üzücü durumundan bahsetmiorsun.
8)Dikimevinden bahsetsen iyi olur.
9)Sütaşın Sivasta iş alanı kuracagız diyipte gidip Aksarayda kurmasını düşün.
10)Sivasın sürekli dışa göç vermesini inkar edemezsin.
11)Göçe paralel olarak milletvekili sayımızın düşmesi.
12)Sivasın kazası olan Kayserinin Sivastan 5 kat daha fazla gelişmesi.
Abi Sivaslıyız diye konuşmayınnn gerçekleri konuşun.
yakamozz
16.06.2008, 14:09
Çokk komik konuşuyorsun merkezin nufüsü bayagı arttı ama nasıl arttı diğer ilçelerden göç alarak arttı dışarıdan göç almıyoruz anlayacagın.Yani bir yerinki artarken diyer yerin ki azalıyor.Buda saçma bir orantı doğurur.Yani hep aynı yere çıkar sonuç.Ayrıca pusula nickli arkadaşın dediği gibi Sivasın milletvekili sayısı kaçtı kaça indi.
Demek sana komik geldi konuşmam:) peki sana birşey diyeceğim sivasın merkez nufusu 30 yıldır aynıydı, yani 225 bin ancak ne oldu da son beş yılda 320 bin oldu bunun açıklamsını yapar mısın bana 30 yıldır diğer ilçeler nerdeydi kendileri şehir olma yolundalar mıydı bence komik olan sensin:):)...
yakamozz
16.06.2008, 14:15
Beyler bazı arkadaşlar göç normal bir şey demiş ama Sivas Türkiyenin toprak bakımından en büyük 2. ili ama nufusu 650.000 istanbulun bir semti kadar nufusu var.Bakınız Kayseri Sivasın kazasıydı ama nerdeyse merkezinde Sivasın nufsunun tamamı kadar nufusu var.Sivas kalkınıyor yalanlarıyla bizi çok oyaladılar hep laf hep laf paso fabrikalar kapanıyor.Böylemi kalkınacak koca il.Köylerde kimse kalmadı.He birde Sivas gelişiyor diyorlar sadece merkeze, iki onu bunu yaparak, yani görünüm değiştirerek bir şey değişmez.Hem ben geçen yaz Sivastaydım hiçbir gelişmişlik göremedim, Çifte Minareli medreseye gittim kaldırım taşları bile kırık oranın.Bumu güzellik.Arkadaşlar Sivaslıyız diye konuşmayalım neler yapacagımızı konuşalım.Boş laflarlada avunmayalım....
arkadaşım şurda son 50 yılı tartışmıyoruz evet sivas çok geri kalmış bir şehir orada senle hemfikirim ancak son yıllarda büyük bir atağa geçti bunu da kabul edin size örnek veriyoruz onu da anlamıyorsunuz bunlar bir süreç içinde oluyor birden olacak birşeyler değil ancak bu süreçte gayet iyi şeyler yapılıyor ben bunlara bizzat şahit oluyorum berat arkadaşım da örnekleriyle bunları somutlaştırıyor saolsun, yani boş konuşmayın ayrıca sivaslıyım diye de konuşmuyorum herşey gayet açık ortada, ayrıca şunu da iyi bilmen gerekirki bir şehir sanayileşmesi ekonomik kalkınmayla eş değerdir ve sanayileştiği zaman tarımsal nüfus sınai nufusa kayar ve bu durumda köylerde yaşayan insanlar kentlere göç eder yani kırsal nüfusun azalması buradan gelir...
yiğidoturan
16.06.2008, 14:23
Sivas milletvekili sayısı kaçtı kaça indirildi, buna bir cevap verebilirmisiniz?
80 Lİ YILLARDA 8 Dİ ŞİMDİ 5 E İNDİ GELİŞEN SİVASIMIZIN TABLOSUNU BURDAN GÖREBİLİRSİNİZ 2002 SEÇİMLERİNDE 100.000 GÖÇ VEREN VE İLK SIRAYI ALAN ŞEHİR ACABA ŞİMDİ GÖÇMÜ ALIYOR
Pusula_58
16.06.2008, 14:25
Merkezin nüfusu artması genel nüfusun artması demek değildir.İlçelerden merkeze göç edimesi neticesinde bu durum olmuştur.Şimdi bana desenki Sivas'ın nüfusu rastgele bir tarih söyleyeyim, 2000 yılında 700 bindi sene 2008 Sivas'ın nüfusu mesela 950 bin ha sana hak veririm.
Genel nüfus 750 binden 680 bine düşmüşse, ve milletvekili sayısı 7 den 6 ya indirilmişse, sizin mantığınızca Sivas'ın nüfüsü nasıl artmış bir anlam veremedim.:confused:
Merkezin nüfusu 250 binden 310 bine çıkması normal. Haa eğer merkez dışındakileri Sivas'lı görmüyorsan ona birşey diyemem, o anlamda siz haklısınız Sivas nüfusu bayağı artmıştır.
Ha burada gerçekelri söylemeyi Sivas'a yapılmış haksızlık olarak lütfen algılamayın, yoksa bizde deriz Sivas'ın genel nüfusu bir milyonu aşmıştır bu birilerini mutlu edecekse:)
yakamozz
16.06.2008, 14:31
Arkadaşlar şunu iyi anlayın ki sivasın nüfusu 750 bin falan değildi zaten şişirme nüfustu bu şu an adrese dayalı nufus sistemiyle beraber gerçekçi bir nufus ortaqya çıkmış oldu yani bu duruma bir dikkart ederseniz araştırırsanız çok sevinecem şu an konya da nüfus kaybetti bayağı bu nufus sistemiyle ve örnek verceğim çok il daha var şimdi aklıma gelmiyor yani yeni nufus sayma sistemiyle sadece sivas değil en az 10 ilde nüfus sayılarında büyük bir değişme var bu değilki sivasta gerileme var kesinlikle böyle birşey yok
yakamozz
16.06.2008, 14:32
Merkezin nüfusu artması genel nüfusun artması demek değildir.İlçelerden merkeze göç edimesi neticesinde bu durum olmuştur.Şimdi bana desenki Sivas'ın nüfusu rastgele bir tarih söyleyeyim, 2000 yılında 700 bindi sene 2008 Sivas'ın nüfusu mesela 950 bin ha sana hak veririm.
Genel nüfus 750 binden 680 bine düşmüşse, ve milletvekili sayısı 7 den 6 ya indirilmişse, sizin mantığınızca Sivas'ın nüfüsü nasıl artmış bir anlam veremedim.:confused:
Merkezin nüfusu 250 binden 310 bine çıkması normal. Haa eğer merkez dışındakileri Sivas'lı görmüyorsan ona birşey diyemem, o anlamda siz haklısınız Sivas nüfusu bayağı artmıştır.
Ha burada gerçekelri söylemeyi Sivas'a yapılmış haksızlık olarak lütfen algılamayın, yoksa bizde deriz Sivas'ın genel nüfusu bir milyonu aşmıştır bu birilerini mutlu edecekse:)
pusula 58, 30 yılda neden merkez nüfus ilçelerden göç almadı onun cevabını verir misin bana?
yakamozz
16.06.2008, 14:53
Sadece şunu söyleyeceğim Hilton Otellerinin başkanı Sivasa geliyorsa ve burada yatırım yapmayı düşünüyorsa ve bunun için de arazi tahsis edilmesini bekliyorsa bu başlı başına sivasın iç pazar rekabetinin ne denli geliştiğinin açık bir kanıtıdır, ancak tabi "anlayana sivri sinek saz anlamayana davul zurna az"...
Pusula_58
16.06.2008, 14:57
pusula 58, 30 yılda neden merkez nüfus ilçelerden göç almadı onun cevabını verir misin bana?
Değerli yakamoz konumuz omu işimdi? Benim bildiğim konumuz Sivas'tan göçler ve nüfüs azalması.
İlçelerden yıllara göre ne kadar göç olmuştur onu bilmek için sağlıklı bir istatistik gerekir.Bunu ne ben ne de sen yapabilirz, şimdi ne desem bilmediğim birşeyde yanıltmak istemem.
Benim tek bildiğim şey YSK'nun milletvekili sayımızın 7 den 6 ya düşürdüğünü üzülerek öğrendiğimdir.Buda genel nüfusun azaldığı ve göçün devam ettiğidir.Neden buna inanmak istemiyoruz bunda kötü birşey yokki,yukrada diğer arkadaşlarında bahsettiği gibi bu sadece Sivas'ta değil bazı illerdede yaşandığı doğrudur.
yakamozz
16.06.2008, 15:07
Değerli yakamoz konumuz omu işimdi? Benim bildiğim konumuz Sivas'tan göçler ve nüfüs azalması.
İlçelerden yıllara göre ne kadar göç olmuştur onu bilmek için sağlıklı bir istatistik gerekir.Bunu ne ben ne de sen yapabilirz, şimdi ne desem bilmediğim birşeyde yanıltmak istemem.
Benim tek bildiğim şey YSK'nun milletvekili sayımızın 7 den 6 ya düşürdüğünü üzülerek öğrendiğimdir.Buda genel nüfusun azaldığı ve göçün devam ettiğidir.Neden buna inanmak istemiyoruz bunda kötü birşey yokki,yukrada diğer arkadaşlarında bahsettiği gibi bu sadece Sivas'ta değil bazı illerdede yaşandığı doğrudur.
arkadaşım anlatamıyorum heralde sen bana bir soru sormuşsun ben de cevabını verdim şimdi yine anlatmayayım aynı şeyi, okursun yukarda yazıyor.Sivasın milletvekili sayısı evet düştü ama onun nedenlerini de söyledim ama ben de sana sordum hala bir cevap gelmedi sen sorunca konunun dışına çıkmıyorsun, ben sorunca mı konu dışına çıkıyorum kardeşim yapma:)...
sivaslıgenç
16.06.2008, 15:21
Demek sana komik geldi konuşmam:) peki sana birşey diyeceğim sivasın merkez nufusu 30 yıldır aynıydı, yani 225 bin ancak ne oldu da son beş yılda 320 bin oldu bunun açıklamsını yapar mısın bana 30 yıldır diğer ilçeler nerdeydi kendileri şehir olma yolundalar mıydı bence komik olan sensin:):)...
İlla göç pat diye olacak değilya belli yıllar içerisinde oldu bu göçler.Zaten araştırıp dikkat ettiysen diğer ilçeler sürekli göç veriyor genelde metropol kentlere ve merkeze.:)
sivaslıgenç
16.06.2008, 15:23
sefacığım gençler daha öğrenecekler. mustafa sivasa olan yatırımları pek takip edememiş sadece gördüklerini yazıyor. hele çifte minarenin taşlarından bahsetmiş ki tam komik. mustafa çifte minare vakıflara ait eski bir eser. her önüne gelen restore edemez. bunun bir projesi var hazırlık safhası var. belediye kafasına estiği gibi restore edemez. heralde haberin yok restorasyonuna başlandı çifte minarenin.
mustafa sivasa olan yatırımları merak ediyorsan daha derin araştırmalara yönel bence.
Abi ben zaten çifteminarenin taşlarını demedim.Kaldırım taşladı dedimm.İyi o zaman toprak yol yapsınlar oraya.
sivaslıgenç
16.06.2008, 15:26
üstad ne 10 ili en az 40 ilin nüfusu azalmış gözüküyor. halbüse zaten fazla değildiki azalsın gerçek nüfuslar ortaya çıktı dediğin gibi
Ama abi dikkat et şu 10 yılda en çok göç VEREN 8 il arasında Sivasta var.
yakamozz
16.06.2008, 15:37
İlla göç pat diye olacak değilya belli yıllar içerisinde oldu bu göçler.Zaten araştırıp dikkat ettiysen diğer ilçeler sürekli göç veriyor genelde metropol kentlere ve merkeze.:)
Arkadaşım işte son beş yılda da senin tabirinle göç pat diye oldu sivasa, Neden?Çünkü sivas gelişiyor.Aynı şeyleri anlatmayın bana ya,evet ilçeler göç veriyor ama bu türkiye nin her yerinde oluyor ancak sivas geliştiği için merkezine çok göç alıyor ve almakta şu an ve toplam nufusun da neden az olduğunu anlattım biraz önce....
sivaslıgenç
16.06.2008, 15:38
Arkadaşım işte son beş yılda da senin tabirinle göç pat diye oldu sivasa, Neden?Çünkü sivas gelişiyor.Aynı şeyleri anlatmayın bana ya,evet ilçeler göç veriyor ama bu türkiye nin her yerinde oluyor ancak sivas geliştiği için merkezine çok göç alıyor ve almakta şu an ve toplam nufusun da neden az olduğunu anlattım biraz önce....
Peki Sivas çok gelişmiş ve göç pat diye olmuşsa neden nufusü helen az ve sizin dediğinize göre eski nufüs sallamamış o yalansa şimdiki nufüs eski nufusa göre çok daha azz?
yakamozz
16.06.2008, 15:41
Peki Sivas çok gelişmiş ve göç pat diye olmuşsa neden nufusü helen az ve sizin dediğinize göre eski nufüs sallamamış o yalansa şimdiki nufüs eski nufusa göre çok daha azz?
kardeşim sen benim daha önceki yazdıklarımı okursan anlarsın hepsini biraz önce söyledim anlaşılıyorki bu konuyla ilgili yazıların hepsini okumamışsın;)
sivaslıgenç
16.06.2008, 15:47
mustafa yine sivası takip etmemişin. kent meydanı diye bir proje var ve sivas meydanı yeniden oluşturuluyor. ister çifte minare taşı olsun ister kaldırım taşı olsun hepsi değişiyor.
mustafa son 5 yıl içinde sivas en çok göç veren illerden çıktı.
adrese dayalı nüfus sistemiyle nüfus artışını hep beraber görücez.
mustafa sorularıma yanıt vermemişin yine.
osb, havaalanı, demir çelik, duble yollar, açılan avmler, paşabahçe hiç yapılan bu hizmetleri nedense görmüyorsun. ben bu işe kafa patlatıyorum. şimdi bana bütün istatistiki bilgileri döktürme buraya. 10 sene önce sivasta ekilen arazi alanıyla şimdi ekilen arazi alanı, ekilen ürünlerin kaç tondan kaç tona çıktığı hepsini dökerim resmi olarak cevap yazamazsın.
hayvancılıktaki verim artışlarını sanayinin nasıl geliştiğini hepsini yazarım.
sırf osb de 1200 den 5000 lere çıktı çalışan işçi sayısı. bu yeterlideğil ama hızlada artmaya devam ediyor mustafa. bu işin uzmanı olarak konuşuyorum. bana bilgileri döktürme buraya.
sivas osb de bir tane firma ismi say desem sayamazsın ama ben sana listeyi aklımdam sayim mustafacığım.
tekrar ediyorum daha derin araştır. bak hep bilgi eksikliklerini yakalıyorum. ama bunu yapmak istemiyorum çünkü seni seviyorum biliyorsun.
Sivas il dışından çok sınırlı ölçüde göç almaktadır. 1995’te Sivas’ta yaşayan başka il doğumluların sayısı 30.000’e ulaşıyordu. Bunun ise 18.000’ini kamu görevleri için gelenler oluşturuyordu.
Toprakların kullanıma göre dağılımı yüzde olarak; Tarıma elverişli alan 96.8 olup, bunun 41.8’ini ekili dikili, 11.6’sını orman-funda, 43.4’ünü çayır ve meralar oluşturur. Tarıma elverişsiz alan 3.2 civarındadır.
Bir yerden buldum abi bunu.
Peki hep kent merkezini göz önünde bulunudurarak konuşuyorsn diğer ilçelerimiz ne olacak...
sivaslıgenç
16.06.2008, 15:50
mustafa adrese dayalı nüfustan bahsediyoruz sabahtan beri sen hala az diyorsun. az değil. o nüfus gerçek olmayan nüfustu. şimdi gerçek nüfus ortaya çıktı. bence sivasın nüfusu 600 binden 650 bine çıktı. bu artışta ilerleyen yıllarda artmaya devam edecektir.
Abi sende saçmalamışsın nereden biliyorsun 600.000 binden 650.000 e çıktıgını.Abi inşallahh artar gelişir ama bu en az 20-25 yıl alır.
yakamozz
16.06.2008, 15:52
Abi sende saçmalamışsın nereden biliyorsun 600.000 binden 650.000 e çıktıgını.Abi inşallahh artar gelişir ama bu en az 20-25 yıl alır.
Anlaşıldı sen kesinlikle okumuyorsun yazılanları kardeşim bir zahmet et oku yaw biraz önceki yazdıklarımızı hepsinin cevabını bulacaksın...
sivaslıgenç
16.06.2008, 15:54
Peki Sivasın en vahim durumlarından olan köy göçlerine ne diyeceksiniz.Örnegin bizim köy önceden 100 haneymiş şuan 10 hane he tamam bayagı ev yapan var özelliklede İstanbulda oturanlardan ama onlar genelde yazlıkçılar.Mesela bizim köydeki öğrenciler Hafikte doğru dürüst okul olmadıgından ta zaraya gidip orada kalıyorlar.
yakamozz
16.06.2008, 16:04
Peki Sivasın en vahim durumlarından olan köy göçlerine ne diyeceksiniz.Örnegin bizim köy önceden 100 haneymiş şuan 10 hane he tamam bayagı ev yapan var özelliklede İstanbulda oturanlardan ama onlar genelde yazlıkçılar.Mesela bizim köydeki öğrenciler Hafikte doğru dürüst okul olmadıgından ta zaraya gidip orada kalıyorlar.
senin iyi niyetinden şüphe duymadığım için son cevap daha yazıcam ama bu kadar da olmazki hep yazdıklarımızı soruyorsun bak şu yazdığım senin sorunun cevabı daha önce yazmıştım diğerleri gibi okusan sormazsın neyse lafı uzatmayayım ben kopyala yapıştırımı yapayım;)
bir şehir sanayileşmesi ekonomik kalkınmayla eş değerdir ve sanayileştiği zaman tarımsal nüfus sınai nufusa kayar ve bu durumda köylerde yaşayan insanlar kentlere göç eder yani kırsal nüfusun azalması buradan gelir...
sivaslıgenç
16.06.2008, 16:09
Abi bakın size geçen sene milli eğitim bakanlıgının dağıttıgı haritadan bazı yerleri göstereyim.Detaylı harita her ilçenin göç yogunlugunu felan yazmış.
Bakın Sivas Göç veren iller arasında.Haritada Şırnak bile göç alıyor.Dikaatinize.
Sivasta nufus artış hızı %0-10 arasıında.
Yıldızeli:Nufusu %0-15 arasında artıyor.
Merkez:Yıldızeliyle aynı derecede artıyor.
Hafik:%30 azalıyor.
Zara:%11-20 azalıyor.
Kangal:%11-20 azalıyor.
Gürün:%11-20 azalıyor.
Divriği:%21-30 azalıyor.
İmranlı:%30 dan fazla azalıyor.
Gölova:%21-30 azalıyor.
Akıncılar:%21-30 azalıyor.
Suşehri:%100 artıyor.
Koyulhisar:%01-15 artıyor.
Doganşar
sivaslıgenç
16.06.2008, 16:13
senin iyi niyetinden şüphe duymadığım için son cevap daha yazıcam ama bu kadar da olmazki hep yazdıklarımızı soruyorsun bak şu yazdığım senin sorunun cevabı daha önce yazmıştım diğerleri gibi okusan sormazsın neyse lafı uzatmayayım ben kopyala yapıştırımı yapayım;)
bir şehir sanayileşmesi ekonomik kalkınmayla eş değerdir ve sanayileştiği zaman tarımsal nüfus sınai nufusa kayar ve bu durumda köylerde yaşayan insanlar kentlere göç eder yani kırsal nüfusun azalması buradan gelir...
Ama ben vikipedinden olsun diğer yerlerden olsun okudugum zaman nedense köylerden göç edenlerin sebebi ekonomik yetersizliklerden dolayı yani senin dediğinin hiç duymamıştım:)
Ayrıca Berat abi sen başkasını napacaksın kendi şehrine bak.
yakamozz
16.06.2008, 16:18
Ama ben vikipedinden olsun diğer yerlerden olsun okudugum zaman nedense köylerden göç edenlerin sebebi ekonomik yetersizliklerden dolayı yani senin dediğinin hiç duymamıştım:)
Ayrıca Berat abi sen başkasını napacaksın kendi şehrine bak.
arkadaşım ben vikipediadan okumuyorum kentleşmeden okuyorum kentleşme dersi bilir misin ayrıca ders olarak da görürüz ayrıca ekonomik yetersizlik dediğin de sanayileşmeden dolayı çıkar yani köye makineleşmenin gelmesiyle birlikte işsizlik oluşur bu da senin dediğin ekonomik yetersizliğe neden olur yani şurda illa ders verdirecen bunu biraz kentleşme bilgisi olan herkes de bilir senin bilmemene de şaşırdım yani hayret:)
sivaslıgenç
16.06.2008, 16:22
arkadaşım ben vikipediadan okumuyorum kentleşmeden okuyorum kentleşme dersi bilir misin ayrıca ders olarak da görürüz ayrıca ekonomik yetersizlik dediğin de sanayileşmeden dolayı çıkar yani köye makineleşmenin gelmesiyle birlikte işsizlik oluşur bu da senin dediğin ekonomik yetersizliğe neden olur yani şurda illa ders verdirecen bunu biraz kentleşme bilgisi olan herkes de bilir senin bilmemene de şaşırdım yani hayret:)
Sağol dersin için:)Da anlamadıgım bir şey var köylere makinelerin gelmeseiyle ekonomik yetersizliğin ne alakası var.
yakamozz
16.06.2008, 16:26
Abi bakın size geçen sene milli eğitim bakanlıgının dağıttıgı haritadan bazı yerleri göstereyim.Detaylı harita her ilçenin göç yogunlugunu felan yazmış.
Bakın Sivas Göç veren iller arasında.Haritada Şırnak bile göç alıyor.Dikaatinize.
Sivasta nufus artış hızı %0-10 arasıında.
Yıldızeli:Nufusu %0-15 arasında artıyor.
Merkez:Yıldızeliyle aynı derecede artıyor.
Hafik:%30 azalıyor.
Zara:%11-20 azalıyor.
Kangal:%11-20 azalıyor.
Gürün:%11-20 azalıyor.
Divriği:%21-30 azalıyor.
İmranlı:%30 dan fazla azalıyor.
Gölova:%21-30 azalıyor.
Akıncılar:%21-30 azalıyor.
Suşehri:%100 artıyor.
Koyulhisar:%01-15 artıyor.
Doganşar
Kardeşim bunun gibi onlarca istatistik var bazı yerler göç alır bazı yerler verir bunlar normal sivasa yapılan yatırımlar ve yapılacak yatırımlar 2000 öncesinde ne idi ve ne oldu ayrıca sanayileşme 2000 öncesi ne durumdaydı ve ne oldu nüfus (gerçek nüfus) 2000 öncesi durumda ne idi ne oldu ve işsizlik 2000 öncesinde ne idi şimdi ne oldu kalkınmayı ilgilendiren faktörler bunlardır ve 2000 den itibaren tüm bu alanlarda büyük bir gelişmenin olduğu çok açık ve nettir bunu anlamayanları anlamakta güçlük çekiyorum sivasın geliştiğini anlamak için sadece sivasın merkez nufusunun son 30 yılda yerinde sayıp da son beş yılda yaklaşıp 80-90 bin artmasına bakın buradan anlarsınız ne diyeyim artık anlayana sivri sinek saz anlamayana davul zurna az ...
sivaslıgenç
16.06.2008, 16:31
Abi%0-10 derece azalıyor yemin edeerim.:)Hem o kadar artsa bile çok komk rakam.
yakamozz
16.06.2008, 16:35
Sağol dersin için:)Da anlamadıgım bir şey var köylere makinelerin gelmeseiyle ekonomik yetersizliğin ne alakası var.
Anlatayım koçum:)sen bilgi öğrenmeyi çok seviyorsun galiba:) köye makineleşmenin gelmesiyle bir işi birden fazla kişi yaparken makineyle bu işi daha az kişi yapmıştır bu durum işsizliğe neden olur yani bu işi yapan kişilerden bazıları artık bu işle uğraşmaz yani şöyle düşün bir fabrikada 10 kişi çalıştırıyorsun ancak fabrikayı küçültmen gerekir birkaç kişiyi işten çıkartman gerkir bu çıkan kişiler işsiz kalır ve bir geliri olmaz dolayısıyla tarımda uğraşan bu kişiler de kendilerinin yaptığı işleri makine yaptığından işsiz kalırlar, işsiz kalınca da bir ekonomik kazancın olmaz dimi:) işte bu yüzden de kente göç edersin anladın mı kardeşim:)
yakamozz
16.06.2008, 16:38
sivaslıgenç kardeşim daha ne anlatmamızı istiyorsun bak sana haddim olmayarak ders de anlatıyorum istersen amuda da kalkalım hayret birşey yani...
sivaslıgenç
16.06.2008, 16:40
Sivasta nufus artış hızı %0-10 arasıında. mustafa azalıyor olsa (- %0 - 10) yazardı. başında -(eksi) işareti olurdu. ama yok gördüğün gibi. ayrıca komik bir rakam değil.
650 000 in %10 u kaç eder 65000 eder hadi yarısı olsun 32500. senede 32500 artış bence az değil. ki bu en az 45000 dir.
Abi ben bunu ben kendi yazdım Atlastan.Yani - de yok nufus %0-10 arasında azalıyormuş.Ya neyse çözüm üretelim tartışmayalım.Sıkıldım hee:)Hep ben hakı hep ben haklı:D
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürlr.İnşallah bende size bir iki şeyde olsa bilgi katmışımdır yani boş boş konuşmamışımdır.:)
sivaslıgenç
16.06.2008, 16:41
sivaslıgenç kardeşim daha ne anlatmamızı istiyorsun bak sana haddim olmayarak ders de anlatıyorum istersen amuda da kalkalım hayret birşey yani...
Amuda kalk diyen olmadı.Ayrıca söylediklerin için teşekkürler.Ben bildiklerimi söyledi saygı duyacaksın.
yakamozz
16.06.2008, 16:43
Amuda kalk diyen olmadı.Ayrıca söylediklerin için teşekkürler.Ben bildiklerimi söyledi saygı duyacaksın.
sen de benim yazdığım bu yoruma saygı duyacaksın
sivaslıgenç
16.06.2008, 16:46
sen de benim yazdığım bu yoruma saygı duyacaksın
K.b mada sanki ben salakmışım gibi bir yorum yapmışsın amuda kalkayım felan İstersen cevaplamazdın.Sana zorla sorumu yanıtla diyende olmadı.Hem sen o konuyu pat diye açtın.
sivaslıgenç
16.06.2008, 16:47
sefacığım gençlerimiz öğrenecekler. yanlış bilgiler yüzünden böyle gençlerimiz. mustafa akıllı çocuktur. araştırır öğrenir. mustafacığım sana tavsiyem istatistik bilgilerinden takip et sivasın gelişim rotasını.
örneğin 2000 yılında sivasta ekilen alan ne kadardı
2007 yılında ne kadar
2000 yılında osb de çalışan fabrika sayısı kaç taneydi
2007 yılında osb de çalışan fabrika sayısı kaç oldu.
almanlar sivasa fabrika kurdu mu kurmadı mı vs vs. uzar gider mustafa.
daha çok bilgiler verebilirim sana istersen
Yok abi kalsın bazıları yanlış anlar boş koy.Sağolun.
yakamozz
16.06.2008, 16:54
K.b mada sanki ben salakmışım gibi bir yorum yapmışsın amuda kalkayım felan İstersen cevaplamazdın.Sana zorla sorumu yanıtla diyende olmadı.Hem sen o konuyu pat diye açtın.
Sen bu konuya ilk önce ne söyleyerek başladın sivas gelişmiyor dedin dimi,tezin buydu.Biz ne dedik, hayır sivas gelişiyor dedik ve bu konu hakkında tonlarca yorum yaptık ve ayrıca senin sorularına da cevap verdik senin tezini çürüttük hatta haddim olmayaraktan sana birkaç bilmen gereken bazı şeyler de söyledim ama ben sana bir soru sordum hala cevap alamadım soru şuydu;
sivasın merkez nüfusu son 30 yılda 225-250 bin arasında seyderken şu an neden 320 bin oldu
ayrıca sen bunlara cevap vermezken senin sorularını biz cevaplarken hala kendi görüşünde diretmen doğru birşey mi ve daha ne anlatayım diyorum,sen söyle ne anlatayım?
sivaslıgenç
16.06.2008, 18:16
Bak Sivas merkezi diğer ilçelerinden önemli göç alıyor.Zaten ilçelerininin nufüsuna bakarsan bunuda görürsün.Yani diğer ilçelerde iş veya iğer sorunlara baglı olarak merkeze göç ediyorlar.Ve sanmıyorum ki Sivas dışarıdan göç alsın 1 yıl öncesine kadar.Örnegin İstanbulda Alibeyköy ,Karagümrük gibi yerler gelişmemiş ama 100.000lerce kişi yalıyor.
sivaslıgenç
16.06.2008, 18:20
Bak Sivas merkezi diğer ilçelerinden önemli göç alıyor.Zaten ilçelerininin nufüsuna bakarsan bunuda görürsün.Yani diğer ilçelerde iş veya iğer sorunlara baglı olarak merkeze göç ediyorlar.Ve sanmıyorum ki Sivas dışarıdan göç alsın 1 yıl öncesine kadar.Örneğin İstanbulda Alibeyköy ,karagümrük gibi yerler gelişmemiş ama 100.000lerce kişi yaşıyor.Cevabım yeterlimi.
Hee eğer kalbinin kırdıysam özür dilerim.
Veli Bircan
16.06.2008, 18:22
Bizim KÖyde'de Okul Yok...Kışın Köydeki Hane Sayısı ParmaklaSayılacak Kaadar az
Pusula_58
16.06.2008, 18:43
Bizim KÖyde'de Okul Yok...Kışın Köydeki Hane Sayısı ParmaklaSayılacak Kaadar az
Bundan 20-25 sene önce bazı ilçe köylerinde hane 60-70-80 civarında iken bugün 10-15 haneyi geçmeyen bir durumda.Ve burada yaşayan genç sayısıda çok az.Yaşayanlarda da 70-80 yaşlarında.Böyle giderse çok değil 10-15 yıl
sonra çoğu köy haritadanda silinir.
Çoğu köy okulları kapatılmış ve olan bir iki öğrencide zorunlu ilçe ilköğretime gitmek zorunda.
Ülkemizde veya memleketimizde ne bir tarım politikası var ne bir sanayileşme projeleri var,bunların olmadığı yerde elbette göç olur elbette viran olur.Hazırcı,tembel, üretemden tüketen, umudunu hemen hemen hergün oynanan şans oyunlarına bağlayan, değişik bir hal aldı halimiz.
Anadoluda yaşanan bu viranenin altında, yalnış politikalar ve yalnış yönetimden kaynaklananmaktadır.Tarım ülkesiyiz güya pek çok tarım ürünleri dışardan ithal edilmekte.Bunca nüfüsa bunca toprağa ve bunca işsizliğe rağmen bunları yaşıyorsak kimse kurura bakamasın yönetim acizliğinden başka birşey değildr.
sivaslıgenç
16.06.2008, 18:46
mustafa sivas merkez 4 5 yıl önce göç almaya başladı doğu taraflarından. çünkü teşviklerde 1. oldu sivas. organize sanayi doldu. ayrıca 12 cazibe merkezinden biri ilan edildi. artık bölgesel yatırımların merkezi olacak.
ayrıca sivasın ilçelerinin 9 10 tanesinin nüfusunda bir azalma yok. sadece dağlık ilçelerinde nüfus azalması var.
bizim için önemli olan sivas merkezin gelişmesi. sivas merkez geliştikçe sivas türkiye nin gündemine oturacak. dışardan insanlar sivasa geldiğinde sivas merkeze bakıyor köylere değil ondan sonra memleketlerine gittiklerinde sivasın ne kadar geliştiğini anlatıyorlar.
Ya ama abi Sivasın merkezi gelişti diyelim çok güzel bir hal aldı.Ya diğer yerler.Dışarıdan gelenler illaki merkeze gelmeyecekya.
vBulletin v3.8.3, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.