PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Kesik köprü turizme kazandırılacak


Sivaslilar.Net
17.08.2008, 09:30
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]

Sivas'ın en eski mahallelerinden Karşıyaka ve Esenyurt ile 40 köyü şehre bağlayacak Karşıyaka Köprüsü Kasım ayına yetiştirilecek. Köprünün faaliyete geçmesiyle birlikte halen kullanımda olan tarihi Kesik Köprü ise araç trafiğine kapatılarak turizme kazandırılacak.

2 mahalle ve 40 köyü şehir merkezine bağlayan 716 yıllık tarihi Kesik Köprü, yılların yorgunluğunu taşıyor. 326 metre uzunluğunda ve 4,85 metre genişliğinde olan tarihi köprüden geçişler sırasında özellikle sürücüler büyük zorluk yaşıyordu. Karşıyaka'ya giden halk otobüsleriyle, diğer araçlar köprü üzerinde karşılaşmaları halinde birisi diğerine yol vermek zorunda kalıyordu.

Ayrıca, tarihi köprünün bittiği yerde Karşıyaka hemzemin geçidinin başlaması da kazaları beraberinde getiriyordu. Bütün bu olumsuzlukları ortadan kaldıracak yeni bir köprü yapılmasına karar verildi. Bu karar yaklaşık 2 ay önce uygulamaya sokuldu ve Sivas'ın en eski mahallerine rahatlık getirecek yeni köprünün temelleri atıldı.

Tarihi Kesik Köprü'nün koruma altına alınmasını sağlayacak yeni Karşıyaka Köprüsü'nde inşaat çalışmaları devam ediyor. Yeni köprü 208 metre uzunluğunda ve 11,5 metre genişliğinde olacak. 2 milyon 858 bin YTL ihale bedeliyle köprü inşaatını üstlenen firma, iki ayda büyük bir ilerleme göstererek yüzde 46'lık oranda işi tamamladı.

Firma yetkilisi Hüseyin Kır, köprüdeki çalışmaların büyük bir kısmını yaz bitmeden tamamlayacaklarını söyledi. Akan bir ırmak üzerinde çalışmanın zor olduğuna dikkat çeken Kır, köprüyü 2008 yılı Kasım ayında teslim edeceklerini ifade etti.

Yeni köprünün hizmete girmesiyle birlikte yılların yorgunluğunu sırtında taşıyan tarihi Kesik Köprü de işlevini Karşıyaka Köprüsü'ne devredecek. Araç trafiğine kapatılacak olan Kesik Köprü'nün restore edilerek turizme kazandırılacağı belirtildi.

KESİK KÖPRÜ'NÜN TARİHİ



Sivas-Kayseri eski yolundaki köprü Kızılrmak üzerinde yeralıyor. Bir diğer adı da Kızılırmak Köprüsü olan köprünün uzunluğu 326.35 metre, eni 4.85 metre. 19 gözden meydana gelen köprünün en büyük kemer açıklığı 7.90 metre. Köprünün tamamı kesme taştan yapılmış.

Köprü iki kısım halinde. Sivas tarafında 17 gözlü olan birinci kısım, Kayseri tarafında 2 gözlü olan ikinci kısım yeralıyor. Bu iki kısım arasındaki kemerli gözler toprak altında kalmış olabilir. Köprünün, üzerinde bulunan kitabelere göre 1292 yılında Selçuklular Devleti tarfından yapıldığı anlaşılıyor.

kasparix
17.08.2008, 10:43
sivasspor konusun da nekadar hassas ve samımıysek sıvasımızıın tarıhı ve eserleri kültürü ekonomık yatrın-mları eğitimi konusunda da bi okaadr ilgili olmamız gerekdiği kanaatindeyim...değerlerimiz tarihimiz ortak ülkülerimiz için çalışan gayret eden büyüklerimizi gördükçe biraz daha şevkleniyor heycana kapılıyoruz..bu insanlar memletimize tarihiimize değerlerimize hizmet ediyor acaba bızım elımızden ımkanlarımız dahılınde ne yapmak gerekır dıye düşünmeden yapamıyoruz...
güzel eserleri ile çalışmaları ile arkaalrında iz barakanlar kı ne mutlu onlara...
eseri olmayanın yerınde yeller eser ...güzel eserler verebılmek umıdıyle..

Arif Coşkun
17.08.2008, 17:23
Tarihi köprüye dokunmadan yenisini kazandırmak güzel bir fikir,tarihimize verilen bir değer.Restore edilerek turizme açmak dahada güzel.Yeni köprü hayırlı uğurlu olsun.Emeği geçen herkese teşekkürer.

haythuyt
18.08.2008, 13:47
KOPRUMUZU EN IYI SEKILDE ONARIP RESTORE ETMEK BIZIM GOREVIMIZ YAPILAN CALISMLARADA EMGEI GECENLERE TESEKKUR EDERIM

Ertugrul
18.08.2008, 22:03
Sivasımız bir türlü tarihi ve doğal güzelliklerini ekonomik değere çeviremiyor, oysa
şehrimiz adeta bir açık hava müzesi konumunda, ne yazık ki gerekli tanıtımı
yapamadığımız ve eserlere gereken önemi gösteremedeğimiz için bu büyük
potansiyelden yararlanamıyoruz.

altuntas58
21.08.2008, 13:38
Sivasımızın tarihi ve kültürel zenginliği gün gectikce restorasyonlarla tarihi dokusuna kavuşturuluyor bu değerli eserleri bize bırakanları rahmetle anıyorum

TracyMcGrady58
24.08.2008, 00:58
artik Sivasimizda turizme bayaga acilmaya basliyor. Hayirlisi olsun memleketimiz icin