PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Dua’nın birçok çeşidi


ayparcam
24.08.2008, 15:11
Dua’nın birçok çeşidi vardır.

1. Namaz da ve namazdan sonra yapılan dua.
2. Kulun ihtiyaç duyduğu zaman yaptığı dua.
3. Tespih, tekbir ve tevhid, gibi zikirler.( ki bunlarda duadan sayılıyor)
4. Efendimize sıkça salât ve selam getirmek.
5. Ezanla kamet arasında yapılan dua.
6. Kur’an da geçen dualar v.s

Dua ile ilgili birçok ayet ve hadis vardır. Biz sadece bunlardan birkaç tanesini yazıp noktalayacağız. Zira duanın anlamı o kadar çok hikmet ve fazileti var ki, saymakla ve yazmakla bitmez.

Duayla ilgili ayet ve hadisler:

“Kullarım beni senden soracak olurlarsa, bilsinler ki ben pek yakınım. Bana dua edenin duasına icabet ederim. Öyleyse onlarda davetime icabet ve bana hakkıyla inanıp tasdik etsinler ki, doğru yolda yürüyüp selamete ersinler.” (Bakara 186)

“Bana dua edin ki size karşılık vereyim. Zira bana ibadeti yani, dua etmeyi kibirlerine yediremeyenler zelil ve rezil olarak cehenneme gireceklerdir.” ( Mümin 60)
“ Deki, dualarınız olmazsa Rabbim size ne diye değer versin ki.” ( Furkan 77)

“ Allah (cc) kendisine dua etmeyen kuluna azap eder.” ( Tirmizi)

“O, Hayy (diri) olandır. O'ndan başka ilah yoktur; öyleyse dini yalnızca Kendisi'ne halis kılanlar olarak O'na dua edin... (Mümin Suresi, 65)

“Rabbinize yalvara yalvara ve için için dua edin.” (Araf Suresi, 55)

“Sen de sabah akşam O'nun rızasını isteyerek Rablerine dua edenlerle birlikte sabret.” (Kehf Suresi, 28)

Hz. Peygamber ise, duayı şöyle tanımlar: "Dua ibadetin ta kendisidir." "Dua ibadetin iliğidir, özüdür." "Allah katında duadan daha kıymetli bir şey yoktur.” “Dua müminin silahıdır, dinin direğidir, göklerin ve yerin nurudur.”

Enes bin Malik (r.a.) Rasulallah (a.s.)’in çoğu zaman: "ALLAH’ım! Acizlikten, tembellikten, korkaklıktan, pislikten, doymayan azgın nefisten, senden korkmayan kalpten, fayda vermeyen ilimden, kabul olunmayan duadan, bunaklık derecesindeki ihtiyarlıktan sana sığınırım. Kabir azabından, hayatın ve ölümün fitnelerinden de sana sığınırım." diye dua ettiğini nakletmektedir. İbn-i Abbas (r.a.) ise, Allah Resulü’nün üzüntü ve keder anında: "Ey Allah’ım! Senden başka ibadete layık hiçbir ilah yoktur. Azamet ve vakar sahibi ancak sensin. Sen arş-ı azam sahibisin. Sen, ancak göklerin ve yerin sahibi, arş-ı kerimin sahibisin" diye dua ettiğini nakleder. Yine Hz. Peygamberin en çok yaptığı dualar arasında: "Ey Rabbimiz! Bize dünyada da ahirette de iyilik ve güzellik ver. Bizi cehennem azabından koru." (Bakara, 2/201
Hemen şimdi, şu anda ellerimizi açıp Rabbimize içtenlik ve samimiyetle duada bulunalım!