PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : MERSİN 'E ÖZEL KEREBİÇ TATLISI

kronik
05.09.2008, 00:53
KEREBİÇ Kerebiç, Mersin yöresine ait biraz da ramazan ayıyla özdeşleşmiş bir tatlı. Bu yüzden ramazan ayında yoğun olarak yapılıyor ve tüketiliyor. Beyaz bir köpüğün içinde yatan irmikle yapılmış, içi fıstık veya ceviz dolu, içli köfte şeklinde oldukça şekerli değişik bir tatlı. İlk lokmada hoşlanmasanız da devam etmeyi deneyin, çünkü ilk lokma daha önce kerebiçi tadmamış birisi için şaşırtıcı olabiliyor. Bunun sebebi beyaz köpüğün kendisi. Tatlının dışındaki beyaz köpük aslında krema değil; çöven kökünün suyu. Bu değişik tada sonraki lokmalarınızda alışıyor hatta bu taddan hoşlanmaya başlıyorsunuz.

İçliköfte şekline getirilerek yapılan kısmın dışı irmik, yağ, karbonat ve şekerle yapılıyor; içine de fıstık veya ceviz konuluyor. Sosunun hazırlanışı ise daha zahmetli: Çöven kökü ıslatılıyor ve ertesi güne kadar bekletildikten sonra beş saat kaynatılıyor. Beş saatin sonunda süzülmeye bırakılıyor ve süzülen yeşil su büyük çırpma aletlerinde çırpılıyor. Bu çırpma işlemi; yeşil su, beyaz köpük halini alana kadar devam ediyor. Bu köpüğe, neredeyse karamelize olacak kadar yoğunlukta şeker ekleniyor ve çırpma işlemine devam ediliyor herşey bittikten sonra üzerine tarçın serpiliyor
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]

TracyMcGrady58
05.09.2008, 01:03
Mersinin künefesi meshur mu abla ?? Buda cok lezzetli gözüküyor, bi yemek lazim :D

kronik
05.09.2008, 01:05
künefe aslında hatay mutfağı ile özdeşleşmiş bi talı ama mersin de en az hatay kadar iddialı .Çünkü mersin de yaşayan hataylı çok olduu için zamanla yemek kültürü de yerleşmiş

TracyMcGrady58
05.09.2008, 01:08
künefe aslında hatay mutfağı ile özdeşleşmiş bi talı ama mersin de en az hatay kadar iddialı .Çünkü mersin de yaşayan hataylı çok olduu için zamanla yemek kültürü de yerleşmiş

Anliyorum :D Bi kere Sivasta lokantada yemistimde, orda adam demisti size Mersin künefesi getirim diye. Bende Mersinin künefesi meshur diye düsündüm :D

Engin58
05.09.2008, 01:24
BACIM BU GUZEL YEMEK VE TATLI TARIFLERIN ICIN TSK EDERIZ.SAYGILARIMLA...

Engin58
05.09.2008, 01:25
AYRICA YENI VAZIFENDE BASARILAR DILERIM BACIM

kronik
05.09.2008, 02:03
AYRICA YENI VAZIFENDE BASARILAR DILERIM BACIM
çok teşekkür edrim abi sağol ................

Ertugrul
05.09.2008, 02:18
Emeğinize sağlık, evet bu tatlı çok güzel olur, bikere yemişliğim var emme hakkaten güzel oluyor.

Salim58
21.08.2010, 18:31
Kronik ellerine sağlık eyce duruyor.

Bu tatlıyı hatırladım bi kere yemiştim bi daha nezaman nasip olur acaba.

kronik
23.08.2010, 00:43
Kronik ellerine sağlık eyce duruyor.

Bu tatlıyı hatırladım bi kere yemiştim bi daha nezaman nasip olur acaba.

kargo ile göndereyim abi lafı olmaz ama bu aralar hava çok sıcak ulaşım esnasındakerebiçin köpüğü etkilenebilir havalar serinlesin söz göndereyim sana

Deliilyasliyiz
28.09.2010, 23:26
elinize sağlık...güzel bir tarif..

aysima58
29.09.2010, 03:16
uğraşamam bunuunan ben en iyisi kunefe yapıyım kele daha golay eyle daalmi genede eline sağlıh kronik anam sağulasın gız.

kronik
29.09.2010, 08:14
Abla zaten bizde uğraşmıyoruz zira bunun köpüğü kolay kolay yapılcak birşey değil evlerde yapılmıyor ben sadece tanıtım amaçlı bilginiz olsun diye eklemiştim sen yap künefeni :D