Sivaslilar.Net
08.12.2008, 16:12
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]
Türkiye’de alanında ilk ve tek olan, 1000 Metrekare kapalı alanlı Restaurant, gösteri amaçlı havuzu, yunus, fok, deniz aslanı ve beyaz balinaları ile Dünya markası olma yolunda hızla ilerleyen Türk-Rus ortaklığı ile kurulan Haliç Restaurantın işletmecisi hemşerimiz Halil Uyan beyle yaptığımız röportajı sunuyoruz.
Halil Bey kısaca kendinizden bahseder misiniz?
1965 Zara doğumluyum. Babamın vefatı üzerine eğitimime ara verdim ve hayata küçük yaşta atıldım. 1980 yılında İstanbul’a geldim. Burada çeşitli küçük işlerde çalıştım. 1980 yılında Kristal Avize’yi kurduk ve bu alanda çalışmalarımızı sürdük. Aydınlatma sektöründe ihracat yaparak ülke ekonomisine katkı sağladık. Daha sonra Rus işadamları işbirliği içine girdim, 35 yaşından sonra Rusça öğrendim (Gülüşmeler…) 2004 yılında gıda işine girdim, çok şükür bu alanda da başarılı olduk ve en son bu işletmeyi açtık.
Haliç Restaurantın kuruluş sürecinden biraz bahseder misiniz?
Elbette, burası Ruslara ait bir tesis, ne yapabiliriz diye bana danıştılar sonunda böyle bir işletme üzerinde karar kıldık, ortak olduk. Çok şükür başarı ile işletmemizi faaliyete geçirdik.
Restaurantınızın özelliği nedir?
Restaurantımız Türkiye’de bir ilke imza attı. Bir yandan yemeğinizi yerken diğer yandan da havuzda ki muhteşem gösterileri izleyebileceksiniz, Dünya mutfağından yemekleri tadabileceğiniz ve en önemlisi Sivas mutfağınızı da bulabileceğiniz bir tesis. İçkisiz bir mekânda bu menüyü bulmak oldukça zordur. Ailenizle gelip rahatlıkla yemeğinizi yiyeceğiniz, büyük organizasyonlar yapabileceğiniz İstanbul’daki en büyük mekân Haliç Restauranttır.
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] 0bc4159c1580-nor.jpg
Böylesi modern bir Restaurantta Sivas mutfağına da yer vermenizin sebebi nedir?
Sivas’ın adamı, adam gibi; toprağı, toprak gibi memlekettir. Bizim kötümüzde genele bakıldığında iyidir, kültürümüzü, medeniyetimizi tanıtma görevi her bir hemşerime düşer. Bende kendi alanımda Sivas’ımı tanıtmak istedim. Special menümüze yöresel yemek olarak değil bizzat Sivas mutfağı olarak yazdırdım. Şimdi gelen her misafirimize mutlaka madımak ikram ediyoruz. Madımağı tanıtıyoruz ve madımak üzerinden bize uygulanan kötü intibayı kırmaya çalışıyoruz. Madımak Sivas’a özgü bir yemektir. Hedefimiz Sivas’ı tanıtmak, Sivaslıyı tanıtmaktır.
Yani bütün müşterileriniz mutlaka Sivas yemeklerini tadıyor?
Tabii, bakın mesela Rus Parlamentosu Duma’nın Başkan Yardımcısını misafir ettik. Madımağı tattırdık, birazda övdük ve çok hoşuna gitti, Rusya’da da bu tesisin 3 katını yapmamızı teklif etti. Destek olacağını söyledi, gelecek hedefimizde Rusya ve Dubai’de Haliç Restaurantını kurmak var. Dünyaya madımak yedireceğiz, Sivas’ı tanıtacağız.
Halil Bey madımağı hangi usul ile temin ediyorsunuz?
Sivas’ta ki 20–30 aile ile anlaştık. Madımağı toplayıp bize yolluyorlar. Bu aileleri seçerken tek şart koyduk. Eli yüzü düzgün ve fakir aileler olsun. Arkadaşlarıma talimat verdim. Çok alıyoruz diye ailelerle pazarlık etmeyin çarşıda kaç para ise hemşerilerimize aynı bedelle ödeme yapın. Aynı usul ile dal turşuda yaptırıyoruz.
Madımağı Sivas usulü ile mi yapıyorsunuz?
Sivas’ta nasıl yapılıyorsa, geleneksel tadı koruyarak pişiriyoruz. Hatta Sivas’tan bir aşçı kardeşimize teklif ettik gel burada çalış dedik. Ama hemşerimiz bıyıklarını kesmek istemediğinden anlaşamadık (Gülüşmeler…) Bende tarifi kaynağından yani anamdan aldım. Soranlara anam usulü ile pişiriyoruz diyorum.
Peki efendim hemşerilerimiz geldiğinde hangi Sivas yemeklerini tadabilecekler?
Dediğim gibi madımak ve dal turşusu her masaya mutlaka konuyor ve bunlardan ücret alınmıyor. Bunların yanı sıra Sivas döneri, Sivas köftesi, hingel ve bizim yaptığımız özel Patmacun yapıyoruz
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] 5301bc63132d-nor.jpg
Patmacun yeni bir yemek mi?
Aslına bakarsan sadece ismi yeni. Analarımızın yaptığı, çökelekli, patatesli katmerlerin İstanbullusu. Urfalının lahmacunu varsa bizim de Patmacunumuz var dedik ve bu tadı Türkiye’ye tanıttık. Bunu da Sivas yemeklerinin arasında sunuyoruz ve böylece şehrin yemek kültürünü tanıtıyoruz.
Sivas yemekleri arasında sizin en önemli gördüğünüz çeşit hangisidir?
Hangi birini sayayım bilemiyorum ki, madımak üzerinde yoğunlaştık, hatta madımağın konservesini de yakında yapacağız ve tüm Türkiye’ye tanıtacağız. Birde Sivas döneri, aslında Türkiye’de en güzel döneri Sivas’ta yersin ancak bunu kimse bilmez, çünkü tanıtımını yapamamışız ve bu bizim için büyük eksiklik. İnşallah bu eksikliği de zamanla tamamlayacağız ve bir gün gelecek özellikle Sivas döneri istenir olacak. Bizde un, yağ, şeker var ama bir türlü helva yapıp karnımızı doyuramıyoruz.
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] 6bf89673670f-nor.jpg
Sivas ile dialoğunuz devam ediyor mu?
Sivas’tan kopmak ne mümkün, her yaz mutlaka Sivas’a giderim. Ailemle beraber doğduğum toprakları gezer, akrabalarımı ziyaret ederim. Sivas bir başka, insanı, havası, suyu, toprağı bir başkadır. Bir anımı anlatayım, Zara’dan bir teyzemiz Sivas’tan katmer istemişti, bizde Sivas’tan dönmeden teyzemizin isteğini yerine getirelim diye katmer almak için bir fırının önünde durduk. Ben fırında katmer alırken fırıncı arabaya katmer, çay, peynir göndermiş. 5 liralık katmer alacağız hemşerimiz 10 liralık ikram yapıyor. Sordum neden böyle yapıyorsun, ağbi 34 plakayı gördüm Sivas’ın misafirperverliği bunu gerektirir dedi. İşta Sivas budur, Sivaslı budur, kıymetini bilmeliyiz.
Halil bey Sivas’a yatırım konusunda neler düşünüyorsunuz?
Sivas ülkenin tam merkezinde, geniş arazileri mevcut, ulaşımı kolay ama şehirde birlik yok, birazda hemşerilerimin ruhunda tembellik var. Bakın biz Zara’ya zamanında bir işletme açtık ama inanırmısınız çalışacak eleman bulamadığımızdan kapatmak zorunda kaldık. Hemşerimiz kahvede oturuyor da gelip çalışmıyor, ya işi beğenmiyor ya ücreti bu zihniyeti kırmamız gerekiyor. Bütün bu olumsuzluklara rağmen biz yinede Sivas’a yatırım yapacağız, gelecek için güzel projelerimiz var.
Son olarak Sivaslilar.Net üyelerine mesajınız nedir?
Sitenizle Amasyalı bir arkadaşım sayesinde tanıştım, hemşerilerimin yakın ilgisi ve samimiyeti beni çok duygulandırdı. Yani hiç tanınmadıkları birine sırf Sivaslı olduğu için başarılar dilemeleri, iyi niyetli dualar etmeleri müthiş bir olay. Sivaslilar.Net gözlemleyebildiğim kadarı oldukça dinamik ve samimi bir site, gelecekte çok daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum. Sizlerin nezdinde Sivaslilar:net üyelerine tek tek teşekkür ediyor ve hep Sivaslı kalmalarını diliyorum.
Efendim röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz ve bu güzel ortamda bizi ağırladığınız için teşekkür ediyoruz.
Rica ederim. Kapım her zaman hemşerilerime açıktır.
Röportaj ve Fotoğraflar : Ertuğrul Özdemir, Osman Günay
İstanbul Haliç Restaurant
Adres : Silahtarağa Mah. Ordu Cad. No : 95/A Eyüp/ İstanbul
Tel : 616 46 46
Internet Sayfasi [Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]
Türkiye’de alanında ilk ve tek olan, 1000 Metrekare kapalı alanlı Restaurant, gösteri amaçlı havuzu, yunus, fok, deniz aslanı ve beyaz balinaları ile Dünya markası olma yolunda hızla ilerleyen Türk-Rus ortaklığı ile kurulan Haliç Restaurantın işletmecisi hemşerimiz Halil Uyan beyle yaptığımız röportajı sunuyoruz.
Halil Bey kısaca kendinizden bahseder misiniz?
1965 Zara doğumluyum. Babamın vefatı üzerine eğitimime ara verdim ve hayata küçük yaşta atıldım. 1980 yılında İstanbul’a geldim. Burada çeşitli küçük işlerde çalıştım. 1980 yılında Kristal Avize’yi kurduk ve bu alanda çalışmalarımızı sürdük. Aydınlatma sektöründe ihracat yaparak ülke ekonomisine katkı sağladık. Daha sonra Rus işadamları işbirliği içine girdim, 35 yaşından sonra Rusça öğrendim (Gülüşmeler…) 2004 yılında gıda işine girdim, çok şükür bu alanda da başarılı olduk ve en son bu işletmeyi açtık.
Haliç Restaurantın kuruluş sürecinden biraz bahseder misiniz?
Elbette, burası Ruslara ait bir tesis, ne yapabiliriz diye bana danıştılar sonunda böyle bir işletme üzerinde karar kıldık, ortak olduk. Çok şükür başarı ile işletmemizi faaliyete geçirdik.
Restaurantınızın özelliği nedir?
Restaurantımız Türkiye’de bir ilke imza attı. Bir yandan yemeğinizi yerken diğer yandan da havuzda ki muhteşem gösterileri izleyebileceksiniz, Dünya mutfağından yemekleri tadabileceğiniz ve en önemlisi Sivas mutfağınızı da bulabileceğiniz bir tesis. İçkisiz bir mekânda bu menüyü bulmak oldukça zordur. Ailenizle gelip rahatlıkla yemeğinizi yiyeceğiniz, büyük organizasyonlar yapabileceğiniz İstanbul’daki en büyük mekân Haliç Restauranttır.
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] 0bc4159c1580-nor.jpg
Böylesi modern bir Restaurantta Sivas mutfağına da yer vermenizin sebebi nedir?
Sivas’ın adamı, adam gibi; toprağı, toprak gibi memlekettir. Bizim kötümüzde genele bakıldığında iyidir, kültürümüzü, medeniyetimizi tanıtma görevi her bir hemşerime düşer. Bende kendi alanımda Sivas’ımı tanıtmak istedim. Special menümüze yöresel yemek olarak değil bizzat Sivas mutfağı olarak yazdırdım. Şimdi gelen her misafirimize mutlaka madımak ikram ediyoruz. Madımağı tanıtıyoruz ve madımak üzerinden bize uygulanan kötü intibayı kırmaya çalışıyoruz. Madımak Sivas’a özgü bir yemektir. Hedefimiz Sivas’ı tanıtmak, Sivaslıyı tanıtmaktır.
Yani bütün müşterileriniz mutlaka Sivas yemeklerini tadıyor?
Tabii, bakın mesela Rus Parlamentosu Duma’nın Başkan Yardımcısını misafir ettik. Madımağı tattırdık, birazda övdük ve çok hoşuna gitti, Rusya’da da bu tesisin 3 katını yapmamızı teklif etti. Destek olacağını söyledi, gelecek hedefimizde Rusya ve Dubai’de Haliç Restaurantını kurmak var. Dünyaya madımak yedireceğiz, Sivas’ı tanıtacağız.
Halil Bey madımağı hangi usul ile temin ediyorsunuz?
Sivas’ta ki 20–30 aile ile anlaştık. Madımağı toplayıp bize yolluyorlar. Bu aileleri seçerken tek şart koyduk. Eli yüzü düzgün ve fakir aileler olsun. Arkadaşlarıma talimat verdim. Çok alıyoruz diye ailelerle pazarlık etmeyin çarşıda kaç para ise hemşerilerimize aynı bedelle ödeme yapın. Aynı usul ile dal turşuda yaptırıyoruz.
Madımağı Sivas usulü ile mi yapıyorsunuz?
Sivas’ta nasıl yapılıyorsa, geleneksel tadı koruyarak pişiriyoruz. Hatta Sivas’tan bir aşçı kardeşimize teklif ettik gel burada çalış dedik. Ama hemşerimiz bıyıklarını kesmek istemediğinden anlaşamadık (Gülüşmeler…) Bende tarifi kaynağından yani anamdan aldım. Soranlara anam usulü ile pişiriyoruz diyorum.
Peki efendim hemşerilerimiz geldiğinde hangi Sivas yemeklerini tadabilecekler?
Dediğim gibi madımak ve dal turşusu her masaya mutlaka konuyor ve bunlardan ücret alınmıyor. Bunların yanı sıra Sivas döneri, Sivas köftesi, hingel ve bizim yaptığımız özel Patmacun yapıyoruz
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] 5301bc63132d-nor.jpg
Patmacun yeni bir yemek mi?
Aslına bakarsan sadece ismi yeni. Analarımızın yaptığı, çökelekli, patatesli katmerlerin İstanbullusu. Urfalının lahmacunu varsa bizim de Patmacunumuz var dedik ve bu tadı Türkiye’ye tanıttık. Bunu da Sivas yemeklerinin arasında sunuyoruz ve böylece şehrin yemek kültürünü tanıtıyoruz.
Sivas yemekleri arasında sizin en önemli gördüğünüz çeşit hangisidir?
Hangi birini sayayım bilemiyorum ki, madımak üzerinde yoğunlaştık, hatta madımağın konservesini de yakında yapacağız ve tüm Türkiye’ye tanıtacağız. Birde Sivas döneri, aslında Türkiye’de en güzel döneri Sivas’ta yersin ancak bunu kimse bilmez, çünkü tanıtımını yapamamışız ve bu bizim için büyük eksiklik. İnşallah bu eksikliği de zamanla tamamlayacağız ve bir gün gelecek özellikle Sivas döneri istenir olacak. Bizde un, yağ, şeker var ama bir türlü helva yapıp karnımızı doyuramıyoruz.
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] 6bf89673670f-nor.jpg
Sivas ile dialoğunuz devam ediyor mu?
Sivas’tan kopmak ne mümkün, her yaz mutlaka Sivas’a giderim. Ailemle beraber doğduğum toprakları gezer, akrabalarımı ziyaret ederim. Sivas bir başka, insanı, havası, suyu, toprağı bir başkadır. Bir anımı anlatayım, Zara’dan bir teyzemiz Sivas’tan katmer istemişti, bizde Sivas’tan dönmeden teyzemizin isteğini yerine getirelim diye katmer almak için bir fırının önünde durduk. Ben fırında katmer alırken fırıncı arabaya katmer, çay, peynir göndermiş. 5 liralık katmer alacağız hemşerimiz 10 liralık ikram yapıyor. Sordum neden böyle yapıyorsun, ağbi 34 plakayı gördüm Sivas’ın misafirperverliği bunu gerektirir dedi. İşta Sivas budur, Sivaslı budur, kıymetini bilmeliyiz.
Halil bey Sivas’a yatırım konusunda neler düşünüyorsunuz?
Sivas ülkenin tam merkezinde, geniş arazileri mevcut, ulaşımı kolay ama şehirde birlik yok, birazda hemşerilerimin ruhunda tembellik var. Bakın biz Zara’ya zamanında bir işletme açtık ama inanırmısınız çalışacak eleman bulamadığımızdan kapatmak zorunda kaldık. Hemşerimiz kahvede oturuyor da gelip çalışmıyor, ya işi beğenmiyor ya ücreti bu zihniyeti kırmamız gerekiyor. Bütün bu olumsuzluklara rağmen biz yinede Sivas’a yatırım yapacağız, gelecek için güzel projelerimiz var.
Son olarak Sivaslilar.Net üyelerine mesajınız nedir?
Sitenizle Amasyalı bir arkadaşım sayesinde tanıştım, hemşerilerimin yakın ilgisi ve samimiyeti beni çok duygulandırdı. Yani hiç tanınmadıkları birine sırf Sivaslı olduğu için başarılar dilemeleri, iyi niyetli dualar etmeleri müthiş bir olay. Sivaslilar.Net gözlemleyebildiğim kadarı oldukça dinamik ve samimi bir site, gelecekte çok daha iyi yerlere geleceğine inanıyorum. Sizlerin nezdinde Sivaslilar:net üyelerine tek tek teşekkür ediyor ve hep Sivaslı kalmalarını diliyorum.
Efendim röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz ve bu güzel ortamda bizi ağırladığınız için teşekkür ediyoruz.
Rica ederim. Kapım her zaman hemşerilerime açıktır.
Röportaj ve Fotoğraflar : Ertuğrul Özdemir, Osman Günay
İstanbul Haliç Restaurant
Adres : Silahtarağa Mah. Ordu Cad. No : 95/A Eyüp/ İstanbul
Tel : 616 46 46
Internet Sayfasi [Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]