PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Gençler 'çıktıklarıyla' evlenmek istemiyor

seva
04.01.2009, 20:16
Günümüz gençleri, "görücü usulü" ile evlenmeyi kendilerine bir saygısızlık olarak kabul ediyor. Evlenecek yaşa gelmiş gençler, hayat arkadaşlarını seçerken (kendi deyimleri ile) "tecrübelerinin elverdiği ölçüde 'titiz' ve 'hassas' davranmaya çalışıyorlar.

Ancak, gençlerin kendilerini tarif ederken kullandıkları "titizlik" ve "hassasiyet" kızlarda farklı, erkeklerde farklı anlam taşıyor.

Genç erkeklerin büyük çoğunluğu okul yıllarında çıktıkları kızlarla "asla" evlenmemeye özen gösteriyorlar ve bunu da "hassasiyet" olarak isimlendiriyorlar. Çünkü genç erkekler için evlenmeyi düşündükleri kızlarda aranan en önemli özellik "ilk ve tek" olmak. Hatta yaşantı itibarı ile çok özgürce yaşayan genç erkekler bile evlenecekleri kızlarda "özel" olmayı tercih ediyor. Bundan dolayı gençler; "Eğer bir kız benimle çıkıyorsa başkaları ile de çıkabilir." diye düşünüyor. Gençlerle yapılan görüşmelerde ve terapi odalarındaki ortak itiraflarda, işte bu nedenle "çıkılan kız" ile "evlenilecek kız" arasında ciddi farklılıklar bulunuyor.

Genç erkeklere göre çıkılan kız; "boş vakit geçirme" ya da "gönül eğlendirme" aracı olarak görülüyor. Genç erkeğin canı sıkıldığı an telefonda karşısına çıkabileceği, rahatlıkla her şeyini konuşabileceği, her türlü derdini açabileceği, "gel hadi" dediğinde itiraz etmeden geleceği kızlar "çıkılacak kızlar" kategorisinde yer alıyor. Aynı gençlere "Nasıl bir kişi ile evlenmek istersin?" sorusu sorulduğunda ise, "hayatında daha önce kimse olmamış" olma şartı ilk başta geliyor ve hemen diğer özellikler sıralanıyor, "gel hadi denildiğinde gelmeyen, herkesle her şeyi konuşmamış olan" şeklinde tanımlamalar yapılıyor.

Genç kızlarda ise evlenilecek erkeklerdeki "hassasiyet" daha farklı anlam taşıyor. Kızlar için "çıkılan erkekler"de olması gereken özellikler, daha çok; "kendini neşelendirecek, yanında bir 'partner' olmanın imkanlarını kendilerine yaşatabilecek; örneğin tek başına gidilemeyecek yerlere birlikte gidebileceği ya da yanında bir erkek olmanın avantajını kullanarak sınırlarını aşmasına yardım eden kişiler 'çıkılan erkek' kategorisine giriyor.

Kızlar, çıktıkları erkeklerde olması gerekli olan özellikleri sıralarken de şunları söylüyor; "Kendilerine yapışmamaları", "ayrılmak istediklerinde zorluk çıkartmamaları", "kıskanç olmamaları" ve ne olursa olsun "özgürlüklerini kısıtlamamaları". Ancak, genç kızlar da tıpkı genç erkekler gibi, "çıkılan erkek" ile "evlenilecek erkek"i ciddi çizgilerle birbirinden ayrı tutuyorlar. Örneğin, genç kızlar her ne kadar çıktıkları erkeklerde, "kendilerine yapışmamaları"nı; ayrılma zamanı geldiğinde zorluk çıkartmadan ayrılmalarını istiyorlarsa da evlenmek istedikleri kişilerde, "asla kendisinden kopmama"larını ve "kendisini asla terk etmemelerini bekliyorlar.

Yine kızlar, çıktıkları erkeklerde "özgürlüklerini kısıtlamamalarını" beklerlerken, evlenecekleri kişiler için; "sevebileceğim bir eşim olursa her şeye razı olabilirim" ya da "Onun için her türlü fedakârlığa göğüs gererim" veya "Ben sevdim mi tam severim" diye tanımlamalarda bulunuyorlar. Bütün bunlara bakıldığında, görülüyor ki, gençler her ne kadar "çıktıkları kişilere" şiirler yazsalar ve sevgi nameleri dökseler de bilinçaltında bir yerlerde, karşısındaki kişinin, hiç de "evlenilecek kişi" olmadığı düşüncesini taşıyorlar. * Uzman Pedagog

LaEdri
04.01.2009, 22:27
Evliliğin önemi yeni nesil tarafından iyi anlaşılmıyor artık..
Tv'lerde model alıkları soytarılar "ben evlenmeyi düşünmüyorum,beraber yaşamak bana göre","ya da okulda dersten başka her haltı yiyen dizi kahramanalrı oldukça bu daha da vahim bir durum alacaktır..

gezgin_58
04.01.2009, 23:22
onceden sevgilim yok diye dert yanardim simdide kurtulamiyorum nasil is anlamadim ama ben en basinda evlenmiyecegimi soylemistm zaten oyle biseyin olmasi imkansiz cunku kendisi katolik islami anlattim kabul etmedi yani durum ok evlenmicez

yiğidoturan
05.01.2009, 02:55
işte avrupalının istediği TÜRK GENÇLİĞİ evet avrupalıların bir ülkeyi çökertmenin bir yolununda aile kavramını yok etmek olduğunu bildikleri ve de zehirlerini televizyonla internetle saçarak Türkiyede başarılı olmaya başladıklarının emareleri çıkıyor meydana gençlerimizde artık 18 ini dolduran bekar evi açıyor buna en büyük etkenlerden biride arka sıradakiler denen dizi ve onun benzerleri

seva
05.01.2009, 15:19
Evliliğin önemi yeni nesil tarafından iyi anlaşılmıyor artık..
Tv'lerde model alıkları soytarılar "ben evlenmeyi düşünmüyorum,beraber yaşamak bana göre","ya da okulda dersten başka her haltı yiyen dizi kahramanalrı oldukça bu daha da vahim bir durum alacaktır..

Bu diziler yıllardan beri sürüyor size yılların dizisi verebilirim...

Mesela “Aşk-ı Memnu 1974 yılında TRT’de yayınlanan dizi

seva
05.01.2009, 15:21
onceden sevgilim yok diye dert yanardim simdide kurtulamiyorum nasil is anlamadim ama ben en basinda evlenmiyecegimi soylemistm zaten oyle biseyin olmasi imkansiz cunku kendisi katolik islami anlattim kabul etmedi yani durum ok evlenmicez

sizinkide saçmalık evlenmiyeceksiniz bari zina yapmayın...

seva
05.01.2009, 15:24
işte avrupalının istediği TÜRK GENÇLİĞİ evet avrupalıların bir ülkeyi çökertmenin bir yolununda aile kavramını yok etmek olduğunu bildikleri ve de zehirlerini televizyonla internetle saçarak Türkiyede başarılı olmaya başladıklarının emareleri çıkıyor meydana gençlerimizde artık 18 ini dolduran bekar evi açıyor buna en büyük etkenlerden biride arka sıradakiler denen dizi ve onun benzerleri

Biz istemedikçe aile kavramımız yok olmaz..

sadece özenenlere kızmalıyız...

LaEdri
05.01.2009, 15:26
Bu diziler yıllardan beri sürüyor size yılların dizisi verebilirim...

Mesela “Aşk-ı Memnu 1974 yılında TRT’de yayınlanan dizi

1-Aşk-ı menu dizisinie yarım dakika dahi bakmadım.Bu yüzden yorum yapmayacağım.
2-TRT'nin ya da Tv'nin o yıllarda girdiği ev sayısı parmakla gösterilir.Sivas'ta birkaç tane varmış ya da yokmuş..Dikkat edersen Tv'nin o yıllarda evlerine girdiği zengin kesim bu düşünceyi o zaman da beslemiş,bunu eski Yeşilçam filimlerinde görmek mümkün..Tv evlere girmemiş o yıllarda dolayısıyla TRT'nin yaptığı bu dizinin etkilerinden bahsetmek doğru değil.:)

seva
05.01.2009, 15:37
1-Aşk-ı menu dizisinie yarım dakika dahi bakmadım.Bu yüzden yorum yapmayacağım.
2-TRT'nin ya da Tv'nin o yıllarda girdiği ev sayısı parmakla gösterilir.Sivas'ta birkaç tane varmış ya da yokmuş..Dikkat edersen Tv'nin o yıllarda evlerine girdiği zengin kesim bu düşünceyi o zaman da beslemiş,bunu eski Yeşilçam filimlerinde görmek mümkün..Tv evlere girmemiş o yıllarda dolayısıyla TRT'nin yaptığı bu dizinin etkilerinden bahsetmek doğru değil.:)

TV girmesiyle alakası bile yok o yıllarda insanlar daha çok özeniyordu ki böyle dizilerde gösteriliyor...

sibelYILMAZ
05.01.2009, 15:44
Ablacığım öncelikle Allah razı olsun gene önemli bir konuya değindiğin için.....Sana katılmamak ne mümkün ne hale geldik ve hergün biraz daha dibe doğru ilerliyoruz Allahım cümlemizin sonunu hayır eylesin ve bu tarz olayların iç yüzünü görmeyi bizlere nasip etsin inşallah..........

seva
05.01.2009, 15:53
Ablacığım öncelikle Allah razı olsun gene önemli bir konuya değindiğin için.....Sana katılmamak ne mümkün ne hale geldik ve hergün biraz daha dibe doğru ilerliyoruz Allahım cümlemizin sonunu hayır eylesin ve bu tarz olayların iç yüzünü görmeyi bizlere nasip etsin inşallah..........

amin kardeş inş....

hep bu ayıpları normalleştirenlerin suçu..

LaEdri
05.01.2009, 16:01
TV girmesiyle alakası bile yok o yıllarda insanlar daha çok özeniyordu ki böyle dizilerde gösteriliyor...

Demek halk o zaman da özeniyordu..
Peki söyler misin Sivas'ın bilmem ne köyünde hatta Sivas'ın merkezinde insanlar evlilik dışı beraber yaşamanın olduğunu nsıl öğrendi?
Pek çoğu ölene kadar şehir merkezi bile görmedi..Şehir merkezindekiler de nasıl öğrenecekti bu durumu.Ya radyo ya Tv.Radyodan evlilik dışı ilişki anlatılamayacağına göre,en iyisi Tv.O da işte çok zengin,o zamanın en lüks şeylerinden biri olan Tv den öğrendi.:)

Halk bilmediği bir şeye özenir mi?
Hayır!
Peki bu bilmediği şeyi halka kim öğretti?
Tabi ki TV..

seva
05.01.2009, 16:24
Demek halk o zaman da özeniyordu..
Peki söyler misin Sivas'ın bilmem ne köyünde hatta Sivas'ın merkezinde insanlar evlilik dışı beraber yaşamanın olduğunu nsıl öğrendi?
Pek çoğu ölene kadar şehir merkezi bile görmedi..Şehir merkezindekiler de nasıl öğrenecekti bu durumu.Ya radyo ya Tv.Radyodan evlilik dışı ilişki anlatılamayacağına göre,en iyisi Tv.O da işte çok zengin,o zamanın en lüks şeylerinden biri olan Tv den öğrendi.:)

Halk bilmediği bir şeye özenir mi?
Hayır!
Peki bu bilmediği şeyi halka kim öğretti?
Tabi ki TV..

evlilik dişi ilişkiler yıllardan beri var şimdi bunun tv ile ne alakası var..

Halk gördüğü şeye özenir benimde olsun ister...

mesela kendimden örnek veriyim ben engelli bir insan olarak yürüyen insanlara hep bakarım ve özenirim çünkü çocukluğumdan beri yürümeyi tatmadım tatmadığım veya bilmediğim bi şeye nasıl özeniyorum ben ???

kim öğretebilir toplumdan alınan bir nevi geçmişten bu yana yaşananlar...

seva
05.01.2009, 16:30
Yaşananlar zaten Tv ile gösteriliyor...

LaEdri
05.01.2009, 16:41
evlilik dişi ilişkiler yıllardan beri var şimdi bunun tv ile ne alakası var..

Halk gördüğü şeye özenir benimde olsun ister...

mesela kendimden örnek veriyim ben engelli bir insan olarak yürüyen insanlara hep bakarım ve özenirim çünkü çocukluğumdan beri yürümeyi tatmadım tatmadığım veya bilmediğim bi şeye nasıl özeniyorum ben ???

kim öğretebilir toplumdan alınan bir nevi geçmişten bu yana yaşananlar...

Bilmediği şeyi diyorum..
O yıllarda nüfusun çoğunluğu köylerde idi ve Tv diye bir şey yoktu bile..
İnsanlar bilmediği şeye özenebilir mi?

seva
06.01.2009, 00:44
Bilmediği şeyi diyorum..
O yıllarda nüfusun çoğunluğu köylerde idi ve Tv diye bir şey yoktu bile..
İnsanlar bilmediği şeye özenebilir mi?

özenir gördüğü şeye bakar beğenir ve özenerek böyle olmak ister onun için çalışır öğrenir...

çılgın_türk
06.01.2009, 00:57
yaw siz her yerde tartışmak zorundamısnız :D:D

bencede güzel konu olmuş gerçekten toplumun kanayan bi yarası bence bu yara ilerde daha da azacak ve çok kötü durumlara sürükleyecek memleketi ...

seva
06.01.2009, 13:59
yaw siz her yerde tartışmak zorundamısnız :D:D

bencede güzel konu olmuş gerçekten toplumun kanayan bi yarası bence bu yara ilerde daha da azacak ve çok kötü durumlara sürükleyecek memleketi ...

yaparlar ederler sonra suçlu ararlar el insaf ya..

Birinci suçlanan tv zaten yaşananlar dizi ile veya program ile yapılıyor Mesela “Aşk-ı Memnu bu dizi gerçekte yaşanmış ama abartılmış birazda avrupaya özenen aile yapısını anlatan yaşanan bi dizidir..

Tv nin etkisi ancak aklı bi karış havada olanlar ve nefis olarak zayıf olanlardır....

gezgin_58
06.01.2009, 15:06
seva bırıyle tanıstın cok guzel bır ılıskınız var kısa bır sure sonra anlasamadın ve ayrıldın onunla bır omur buyu mutsuz yasamaktansa ayrılmak daha ıyı deılmı

LaEdri
06.01.2009, 15:35
özenir gördüğü şeye bakar beğenir ve özenerek böyle olmak ister onun için çalışır öğrenir...

Hala gördüğü diyorsun.
Yahu 1974lerde adam köyde evlilik dışı ilişkiyi nerden görecek de özenecek.?
Nerden gördü bu adamlar evlilikdışı ilişkileri,,Köydeki Ahmet ağada mı,bahçedeki Ayşe Teyzede mi?
ikisinde de değil.TV'de gördü işte:)

seva
06.01.2009, 16:42
Hala gördüğü diyorsun.
Yahu 1974lerde adam köyde evlilik dışı ilişkiyi nerden görecek de özenecek.?
Nerden gördü bu adamlar evlilikdışı ilişkileri,,Köydeki Ahmet ağada mı,bahçedeki Ayşe Teyzede mi?
ikisinde de değil.TV'de gördü işte:)

1974 llerde evlilik dişi ilişkiler sanki hiç olmuyorduda hani Allah Allah adam deli değil heralde O zaman ki yaşananlar bugünün hikayesi diye yayınlıyorlarya bu tür ilişkiler duyuluyor bi yere kadar hani derler ya yalancının mumu yatsıya kadar diye bu ilişkilerde bir gün ortaya çıkıyor nasıl birinin hoşuna gitmeyen ötekinin hoşuna gider işte böyle bişey anladın mı şimdi yıllardır varolan şeyi tv ile karıştırma onlar insanların yaşadıklarını anlatıyorlar yıllar önce Peygamber efendimizin zamanında vardı bunlar..

seva
06.01.2009, 16:45
seva bırıyle tanıstın cok guzel bır ılıskınız var kısa bır sure sonra anlasamadın ve ayrıldın onunla bır omur buyu mutsuz yasamaktansa ayrılmak daha ıyı deılmı

kardeş sen böyle devam et inş birgün karşına hayırlı sadık biri çıkar...

arayı arayı bulursun...

MeLody58
06.01.2009, 17:30
ßende karşıyım gençler gününü gün edip çıkıyorlar sonra tekmeyide vuruyorlar Allahıma sükür 19 yaşımdayım kimseyle çıkmadım çünkü benim konumum ailem kim oldugum belli eger bir gün evlenmem gerekirse ailelerin onayı tabiki çok önemli.. çünkü bizim göremedigimiz gelecegi büyüklerimiz görüyor Evlilk konusu açılmışken allah inşallah hepinizin kalbine göre versin temiz terbiyeli saygıyı seviyeli bilen insanlarla karşılaşırsınız umarımm....

arkadaşlar kimse yanlış anlayıp üstüne alınmasın herkesin görüşüne saygım var birini sevmeye karşı deilim seviyorsan evlen kardeşim :)kimsenin gururu ile oynamaya hakkımız yok deilmi .. :)

seva
06.01.2009, 17:34
ßende karşıyım gençler gününü gün edip çıkıyorlar sonra tekmeyide vuruyorlar Allahıma sükür 19 yaşımdayım kimseyle çıkmadım çünkü benim konumum ailem kim oldugum belli eger bir gün evlenmem gerekirse ailelerin onayı tabiki çok önemli.. çünkü bizim göremedigimiz gelecegi büyüklerimiz görüyor Evlilk konusu açılmışken allah inşallah hepinizin kalbine göre versin temiz terbiyeli saygıyı seviyeli bilen insanlarla karşılaşırsınız umarımm....

aminnnn inş kardeşim herkesin istediği dört dörtlük eş ister inş en azından birbirini tamamlayan hayırlı evlilikler nasip olur...

MeLody58
06.01.2009, 17:40
inşallah tabiki kimse 4/4 lük deil sahsen benim istedigim hayırlısı allah hayırlısını versin tüm bekar arkadaşlarmııza ..