PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Muzaffer Sarısözen'i Anma Gecesi


polite
06.03.2009, 14:32
Yurttan Sesler Korosu Kurucusu değerli hemşehrimiz Muzaffer SARISÖZEN,
Sivaslılar Vakfının öncülüğünde her yıl düzenlenen anma geceleriyle yad ediliyor.

Bu yılki anma töreni 7 Mart Cumartesi Saat 19.30'da Ümraniye Atakent Kültür Merkezi'nde TRT Sanatçılarının katılımı ile olacak.


Sarısözen 1945-1960 yılları arasında o günün şartlarında at ve merkep sırtında Türkiye’yi karış karış gezip bizzat kaynaklarına inerek birinci ağızdan on bine yakın türkü derleyerek TRT Repertuarına kazandırmıştır.

Geçen Yıllardaki Anma Programlarından Görüntüler:
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]

KİMDİR
Sivas’ta doğdu. İlkokulu Sivas’ta bitirdikten sonra, lise öğrenimine Sivas’ta başladı. Ancak öğrenimini tamamlamadan Sivas Valiliği tarafından müzik öğrenimi görmesi için İstanbul Belediye Konservatuarına gönderildi. Burada 4 yıl öğrenim gören Sarısözen, bir süre, konservatuar müdürü Yusuf Ziya Demircioğlu’yla birlikte folklorla ilgili çalışmalar yaptı. Daha sonra Sivas’a gelerek, önce öğretmen okulunda, sonra da lisede müzik öğretmenliği yaptı. Öğretmenliği sırasında, bir yandan da halk müziği ve oyunlarıyla ilgili derleme çalışmalarını sürdürdü.

Halk oyunlarından halaylarla ilişkin ilk yazılar Sarısözen’in imzasıyla 1930’lu yıllarda bazı gazete ve dergilerde yayımlanmaya başladı.

Sivas’ta öğretmenliği sırasındaki çabalarından dolayı Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerince 1938 yılında Ankara Devlet Konservatuarı (Ankara Musiki Muallim Mektebi) folklor arşivine atandı.

1937-1951 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Türkiye’nin birçok yöresinde derleme çalışmaları yapıldı. Bu derlemelerin çoğuna katılan Sarısözen, derlenen bu türkü ve ezgilerin arşivde bir düzen içinde saptanması, korunması ve değerlendirilmesini sağladı.

Muzaffer Sarısözen’in Türkiye’deki folklora katkısı, türkü ve oyun havalarının derleme ve notaya alınmasından başka, Türkiye düzeyinde yaygınlaştırılması, tanıtılması konusunda oldu.

Halk müziğiyle ilgili radyo yayınları Sarısözen’in 1938’de Ankara’ya gelmesiyle, önceleri birer ikişer solo program olarak sürmüş, Milli Musiki Sanatkarları Kolu adıyla Türk Halk Müziği ve Klasik Türk Müziği birlikte yürütülmüştür. Halk müziği yayınlarının dikkatle dinlenmeye başlandığı 1938-1941 yılları arasında, müzik yayınları şefi Mesut Cemil Sel, halk müziğinden sorumlu şef yardımcısı ise Sarısözen’di. Sarısözen, o yıllarda Ankara Radyosuna gelip zaman zaman programlar yapan yöre sanatçılarını biraraya getirip ilk halk müziği programlarını başlattı.

1940 yılından sonra zamanla artan halk müziği yayınları 1941 yılının sonlarına doğru Sarısözen yönetiminde »Biz Türkü Öğreniyoruz« ve »Yurttan Sesler« adı altında Klasik Türk Müziği korosundan ayrılarak yayınlarını sürdürmeye başlamıştır. Bu topluluk elemanlarının sayıları gün geçtikçe artmış, böylece Türkiye Radyolarının ilk Yurttan Sesler Korosu, Muzaffer Sarısözen’in öncülüğünde resmen kurulmuş oldu. Bu gelişmeyi çağdaş halk müziğindeki birinci kopuş ve yeniden yapılanma olarak adlandırmak yerinde olur.

1953 yılında İzmir Radyosu, 1954 yılında İstanbul ve daha sonraki yıllarda da Erzurum Radyosu Yurttan Sesler Korosu kurulmuştur.

Muzaffer Sarısözen, bugün sesini ve sazını dinlediğimiz birçok sanatçının öğretmeni olup, ilk Ankara’ya gelişinde Ankara Devlet Konservatuarı Folklor Arşivi’ndeki görevi sırasındayken başlattığı tarih ve halk oyunları öğretmenliğini uzun yıllar sürdürerek, pekçok öğrencinin bu alanda yetişmesini sağladı. Türkiye’nin birçok yöresinde Mahmut Ragıp Gazimihal, Ahmet Adnan Saygun, Ulvi Cemal Erkin, Halil Bedii Yönetken, Nurullah Taşkıran ve Rıza Yetişen’den oluşan derleme ekibiyle birlikte on binlerce türkü ve öykü derledi. Bunların binden çoğunu Muzaffer Sarısözen notaya aldı, değerlendirdi.

Türkiye’de az sayıda yapılan halk müziğine ilişkin basılı yayınların başında, 1926’da İstanbul Belediye Konservatuarının yayımladığı 14 defter durumundaki »Anadolu Halk Şarkıları« adlı kitapların dışında önemli bir yayın olarak, Sarısözen’in 1941 yılında yayımladığı »Seçme Köy Türküleri« adlı kitabı gelmektedir.

Sarısözen daha sonra, 1952 yılında »Yurttan Sesler«, 1962 yılında günümüzde halk müziği ile ilgili önemli bir kaynak olan »Türk Halk Musikisi Usulleri« adlı kitabını yayımladı.

Sarısözen, ilk Türk Halk Müziği toplu çalışmalarına başladığı yıllarda bağlamaların ses perdelerinin eşit olmasını sağlamaya çalışıp, koma seslere ayrı numara verdi.

1949-50 yıllarında İtalya ve İspanya’da yapılan halk oyunları şenliklerine Türkiye’den ilk kez halk oyunları ekipleri Sarısözen’in başkanlığında gönderildi ve büyük başarı sağladı. 1952 yılında bir bankanın kurduğu halk oyunlarını yayma ve yaşatma kurumunda da önemli görevlerde bulundu.

Özellikle halk müziğine ilişkin görüşlerini çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlayıp, genç kuşağı halk müziğinin derlenmesi, araştırılması ve tanıtılması konusunda özendirmeye çalıştı.

4 Ocak 1963'te Ankara'da vefat etti ve orada toprağa verildi.





Eserleri
Seçme Köy Türküleri,(1941)
Yurttan Sesler,(1952)
Türk Halk Musikisi Usulleri,(1963)

MeLody58
06.03.2009, 14:43
paylasımın icin tesekkür ederim arkadasımm Mekanı cennet olsun

abircan
06.03.2009, 15:19
inşallah birgün gelir sivaslılar vakfının, pir sultanı, aşık ali izzeti, aşık veyseli, zaralı halil söyleri, anacağı konser günlerinide görürüz , haber olur,

sivas grubu
06.03.2009, 16:26
Muzaffer sarısözen hocamızı anma gecesinde bende orada olucam.Geçen senekinede gitmiştim.Çok güzel olmuştu.anma gecesini a.turan şan yönetecekmiş.Sivaslılar vakfı yönetim kuruluna ve vakıf başkanı muhsin kayaya gerçekten çok teşekkür ederim.çok güzel faaliyetler düzenliyorlar.Vakıftaki sıra gecelerinede katılıyorum vakıf tıklım tıklım oluyor oturacak yer bulamıyorum.Gerçekten vakıfta Sivas havası var.Tekrar başkan muhsin kaya ve yönetimine teşekkür ediyor çalışmalarınada başarılar ve devamını diliyorum.

KÜRŞAT BOZKURT

LaEdri
06.03.2009, 16:33
Sivaslılaarın yüzde 90'ı bu büyük ustayı tanımıyor maalesef..Hele hele gençler...

Hoş; Polat,Hepsi Grubu,Tarkan,Adanalı duruken Muzaffer Sarısözen de kimmiş..:(

polite
07.03.2009, 00:13
inşallah birgün gelir sivaslılar vakfının, pir sultanı, aşık ali izzeti, aşık veyseli, zaralı halil söyleri, anacağı konser günlerinide görürüz , haber olur,

Efendim Sivaslılar Vakfı Sivas'ın tüm değerlerini zaten belirli günlerde anıyor, takip edenler ve bilenler görüyor, ama malesef bazı yerel ve ulusal haber kaynakları belki populer bulmadıkları için yer vermiyor olabilir.

@sivas grubu 'nun da dediği gibi İstanbulda Sivaslılar Vakfı'nın düzenlediği Sıla Geceleri ve diğer programlarda oluşan atmosferi anlatabilmek mümkün değil. Sizi alıyor, Sivas'a götürüyor..

ben geçmişteki anma törenlerinden bazı örnekler veriyim:
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]

sivas grubu
09.03.2009, 17:24
C:\Documents and Settings\musa1.MUSA\Desktop

Cley
09.03.2009, 17:33
inşallah birgün gelir sivaslılar vakfının, pir sultanı, aşık ali izzeti, aşık veyseli, zaralı halil söyleri, anacağı konser günlerinide görürüz , haber olur,

Oluyormuş demekki abi. senin işin muhalefet oldugu için görmeyebilirsin :)

Arif Coşkun
09.03.2009, 18:12
Bilmem Şu Feleğin
Bilmem şu feleğin bende nesi var
Her gittiğim yerde yar ister benden
Sanki benim mor sümbüllü bağım var
Zemheri ayında canım gül ister benden

Yoruldum da yol üstüne oturdum
Güzeller başıma toplansın diye
Gittim padişahtan ferman getirdim
Herkes sevdiğine canım kavuşsun diye

Evlerinin önü zeytin ağacı
Dökülmüş yaprağı kalmış ağacı
Eğer senin gönlün bende yok ise
Sen bana kardeş de canım ben sana bacı

Muzaffer Sarısözen



10 bine yakın türkü derleyen büyük onurumuz Muzaffer Sarısözen'i sevgi ve saygı ile anıyorum.

sivas grubu
10.03.2009, 13:18
SİVASLILAR VAKFI MUZAFFER SARISÖZENİ ANDI
Sivaslılar Vakfının organize etmiş olduğu ve geleneksel hale gelen Muzaffer SARISÖZEN’ i anma programı, Ümraniye Atakent Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Programa çok sayıda, Siyasetçi, Bürokrat, Sivil Toplum örgütü temsilcileri, Görsel ve yazılı medya mensupları ve kalabalık bir davetli topluluğu katıldı. Programda Uğur SARISÖZEN bir konuşma yaparak, Muzaffer SARISÖZEN’ in Türk folkloruna yaptığı katkılar hakkında bilgiler verdi.
Daha sonra vakıf başkanı Muhsin KAYA söz alarak günün anlam ve önemine dair kısa bir konuşma yaptı.

Programda ayrıca, TRT İstanbul Radyosu sanatçısı Ahmet Turan ŞAN’ ın şefliğini yaptığı, Türk Halk Müziği korosu birbirinden güzel SARISÖZEN türküleriyle dinleyicilere müzik ziyafeti sundular.

Geceye gelemeyip telgraf yollayanlar;

TC Başbakanı Recep Tayyip ERDOĞAN, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul GÜNAY, BBP Lideri Muhsin YAZICIOĞLU MHP Genel Başkanı Devlet BAHÇELİ, Sivas Valisi Veysel DALMAZ, Sivas Belediye Başkanı Sami AYDIN, BBP Sivas Belediye Başkan Adayı Doğan ÜRGÜP, Saadet Partisi Sivas Belediye Başkan Adayı Osman SEÇİLMİŞ, Maltepe Belediye Başkanı Fikri KÖSE, Samandıra Belediye Başkanı Yusuf BÜYÜK