PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ayna ve vitrin karşısında namaz kılınabilinir mi?

ayparcam
09.05.2009, 12:30
Ayna ve vitrin karşısında namaz kılınabilinir mi?

Namaz esnasında mekruh sayılan birtakım hareketler vardır ki; bunlar her ne kadar namazı bozmasa da, namazın ruhu hükmünde olan masnevi haz ve zevkine gölge düşürür. Bunun için dikkat edilmesinde fayda vardır.

Genel kaide; namazdaki huşua zarar veren, yani namaza duran insanın dikkatini dağıtan, kendisini bütünüyle namaza vermesine engel olan şeyler mekruh sınıfına girer. Namaza durulduğunda insanın karşısına gelen ayna ve vitrin gibi şeyler ve birtakım manzaralar dikkatimizi dağıtıp, bizi kendisiyle meşgul ediyorsa, namazdaki huşua zarar veriyorsa şüphesiz bu hal de mekruh sınıfına girer. Dikkatimizi dağıtmıyorsa mekruh sayılmaz. (2)

(2)Aileye Özel Fetvalar, Mehmed

barikat58
09.05.2009, 13:27
yararlı paylaşım için teşekkürler

ofgurleyuk78
09.05.2009, 13:47
Namazını kılda nerede kılarsan kıl. Yüce yaradan kabul eder. Böyle teferruatlarla uğraşmamak lazım. Kuranı Kerimde ne yazıyorsa o.

barikat58
09.05.2009, 13:50
Namazını kılda nerede kılarsan kıl. Yüce yaradan kabul eder. Böyle teferruatlarla uğraşmamak lazım. Kuranı Kerimde ne yazıyorsa o.

teferruat dedigin olay mekruh bi durum.mekruh ise namazdan alınacak sevabın derecesini düşürür.bunun için namazı kılmak kadar tam manasıyla ona yönelmek dünyadan kopmak mekrhlardan kaçmakta önemlidir.

ofgurleyuk78
09.05.2009, 14:04
teferruat dedigin olay mekruh bi durum.mekruh ise namazdan alınacak sevabın derecesini düşürür.bunun için namazı kılmak kadar tam manasıyla ona yönelmek dünyadan kopmak mekrhlardan kaçmakta önemlidir.

Katılmamak mümkün değil. Doğru söylüyorsun da. Bunlar nerede yazıyor anlamadım. Kuranı defalarca okudum.(Türkçe) Benim dediğim Kuranı Kerim ne yazıyorsa o. Her din ulemasının söylediğini uygulamaya kalkarsak işimiz zor. Tekrar diyorum ki Namazını kıl da nerede kılarsan kıl. Yüce Rabbim sevabını eksiltmez. Kuranı kerimde şurada kıl, şurada kılma diye bir ayet yok. Namazın farzlarında da böyle bir şey yok. En önemlisi kılacağın yerin temiz olması. Kolay gelsin.

barikat58
09.05.2009, 14:09
Katılmamak mümkün değil. Doğru söylüyorsun da. Bunlar nerede yazıyor anlamadım. Kuranı defalarca okudum.(Türkçe) Benim dediğim Kuranı Kerim ne yazıyorsa o. Her din ulemasının söylediğini uygulamaya kalkarsak işimiz zor. Tekrar diyorum ki Namazını kıl da nerede kılarsan kıl. Yüce Rabbim sevabını eksiltmez. Kuranı kerimde şurada kıl, şurada kılma diye bir ayet yok. Namazın farzlarında da böyle bir şey yok. En önemlisi kılacağın yerin temiz olması. Kolay gelsin.

işte kur'an-ı kerimde bu yazmıyor belki ama kur'an-ı kerimde nasıl namaz kılınacagıda yazmıyor.onu peygamberimiz açıklıyor.bunun dışında namazdaki mekruh halleride peygamberimiz açıklıyor.yani kitabımızda bir çok yerde emirler var ve bu emirleri peygamberimiz açıklıyor.işte kişinin dikkatini dagıtan şeylerin mekruh oldugunu biliyoruz.aynada dagıtıyorsa oda namazdaki mekruh hallere girer.dagıtmıyorsa sorun yok demektir.

ayparcam
09.05.2009, 14:22
Boyle yerlerde kılınabilir, fakat huşu ve feyzimizide koruma şuurunda olmalıyız.

drummer
09.05.2009, 14:44
ÖNEMLİ OLAN İBADET İSE ONUDA NE ŞEKİLDE YAPARSAN YAP.ŞEKİL ÖNEMLİMİ.ALLAH SAMİMİ TÜM YAKARIŞLARI KABUL EDER.