PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sakız Çiğnemenin Zararları...

HaZaN
20.05.2009, 12:07
Sakız Çiğnemenin Zararları...

British Medical Journal’da bu hafta yayımlanan bir makalede, aşırı sorbitol tüketiminin tehlikelerine dikkat çekildi.

Pek çok şekersiz sakızda sorbitol isimli tatlandırıcı bulunur. Bir tür laksatif olan sorbitol, ince bağırsak tarafından çok zor absorbe edilir.

Kronik diyare, karın ağrısı ve tehlikeli boyutlarda aşırı kilo kaybı bulunan iki hastanın yemek yeme alışkanlıklarının analiz edilmesiyle birlikte, problemin sorbitol içeren sakızların aşırı tüketimine bağlı olduğu tespit edildi.

Hastalardan birinin 21 yaşında genç bir bayan olduğu, ve günde ortalama 16 sakız çiğnediği, yani günde 18-20 g sorbitol tükettiği açıklandı. 46 yaşında olan diğer hastanın ise, günde yaklaşık 30g sorbitol tükettiği belirtildi.

Sorbitol tüketiminin sonlanması ile, her iki hastanın da iyileştiği ve normal kilolarına döndükleri gözlemlendi.

Uzmanlar, tüketicilerin genellikle sorbitolün muhtemel yan etkilerini bilmediklerini belirtiyorlar. Diyare, karın ağrısı gibi şikayetleri olan kişiler bunun nedeninin sorbitolün laksatif etkisi olabileceğini genellikle düşünmüyorlar.

Sorbitol tüketiminin kronik diyare ve bağırsak bozukluklarının yanı sıra, %20 gibi ciddi boyutlarda kilo kaybına da neden olduğunu söyleyen uzmanlar, sebebi belirlenememiş aşırı kilo kaybının görüldüğü durumlarda, sorbitol içeren yiyeceklerin tüketiminin dikkate alınması gerektiğini belirtiyorlar.

kronik
20.05.2009, 22:25
sakız çiğmemekten ve özellikle yolda sokakda çakkur çukkur sakız çiğneyen insanlardan nefret ederim üstelik ne zaman çiğnemek istesem çiğneyemem doğal olarak yutma hissi uyandırıyor bende ve yutuyorum anında ( sakın gülmeyin ! )

Klimasuyu
20.05.2009, 22:34
sakız çiğmemekten ve özellikle yolda sokakda çakkur çukkur sakız çiğneyen insanlardan nefret ederim üstelik ne zaman çiğnemek istesem çiğneyemem doğal olarak yutma hissi uyandırıyor bende ve yutuyorum anında ( sakın gülmeyin ! )

:D:D:D:D...................... ..

Cley
20.05.2009, 22:40
Sakız Çiğnemenin Zararları...

...

Hastalardan birinin 21 yaşında genç bir bayan olduğu, ve günde ortalama 16 sakız çiğnediği, yani günde 18-20 g sorbitol tükettiği açıklandı. 46 yaşında olan diğer hastanın ise, günde yaklaşık 30g sorbitol tükettiği belirtildi.

...

Bunlar çiğnememiş ekmek gibi yemiş nerdeyse.

hasretm58
20.05.2009, 22:50

sen yinede yutma çöpe atabilirsin

Salim58
21.05.2009, 07:18
çiğnemiyorumda çiğneyenide sevmiyorum helede şakır şakır patlatanı hiç sevmem

qio
15.06.2009, 07:33
Sakız çiğnemesinide , çiğneyenide , çıkardığı seside sevmiyorum.

ÖnceVatan_58
15.06.2009, 08:13
Aynen bende sokakta yada toplum içinde sakız çiğnenmesinden nefret ederim. Sakızın 10 dk. çiğnenmeden sonraki sürecinin çok zararlı olduğunu duymuştum.

heartache58
15.06.2009, 09:01
Bende Gecenlerde bir yazı okumuştum..sakız çiğnemek unutkanlıga iyi geliyormuş,Çünkü sakız çiğnerken beyne doğru olan kan akışı hızlanır ve bu da hatırlama gücünüzün yüzde 40 oranında artmasını sağlarmıs.

qio
15.06.2009, 09:04
Bende Gecenlerde bir yazı okumuştum..sakız çiğnemek unutkanlıga iyi geliyormuş,Çünkü sakız çiğnerken beyne doğru olan kan akışı hızlanır ve bu da hatırlama gücünüzün yüzde 40 oranında artmasını sağlarmıs.

Mantıklı bir çağrışım uyandırdı, ama yinede gizli çiğnenirse rahatsızlık vermicek şekilde hem beyne hemde kişiliğe faydası olur kanaitindeyim :)

heartache58
15.06.2009, 09:12
Mantıklı bir çağrışım uyandırdı, ama yinede gizli çiğnenirse rahatsızlık vermicek şekilde hem beyne hemde kişiliğe faydası olur kanaitindeyim :)

:) bende sevmem,hiç haz etmem bir ortamda oyle cok bariz sakız çiğnenmesinden..özellikle ben konusurken beni dinleyen insan yapıyosa bunu bende yüzüne bakmadan konusurum(gıcıklık değilmi:D)

qio
15.06.2009, 09:28
yani bu konudan çıkacağımız sonuç şumudur sakız çiğneme sakızsızda kalma mı? :)

heartache58
15.06.2009, 10:18
yani bu konudan çıkacağımız sonuç şumudur sakız çiğneme sakızsızda kalma mı? :)

evet fal işine benzedi ve çelişti dolayısıyla ama ,katılıyorum hemserim:D :)

Glock23
15.06.2009, 11:11
Vallaha ne cignemeyi severim, nede cigneyeni. Bence cok saygisiz vede rahatsiz edici bir davranis toplum icinde yapilan. Cigniyorsanda her seyin bir usulu ve adabi var yani degilmi? Agzini kapata cigne!:mad:

besyo_cu
15.06.2009, 11:55
Yolculuk yaparken yada bir yerde otururken çevreden birisinin çak çak sakız çiğnemesini o iğrenç ötesi sesi çıkarmalarına dayanamıyorum ve hemen uyarıyorum bence sakız çiğnemenın verdiği en büyük zarar bu olsa gerek.

Ama adabıyla sakız çiğnemeyide normal görüyorum ve yemeklerden sonra yada ağız kokusu oldugu zaman kullanılması gerek.

altuntas58
15.06.2009, 12:35
sakız çiğnemeyi bende sevmem ancak ara sıra ağız kokusunu gidermek amaclı çiğnerim

sivaslı yıldız
15.06.2009, 22:38
Sakız çiğnemek yüz kaslarını geliştirir.. Ayrıca yüz felcinden korunmada etkili yöntemlerden biridir..