PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : KAHKAHA AT MUTLU OL :)

heartache58
08.06.2009, 19:21
KAHKAHA AT MUTLU OL:)

Kahkaha atmak insan sağlığına iyi geliyor. Kahkahanın fizyolojik etkilerini inceleyen bilim adamlarının yaptığı araştırmalara göre, kahkaha stresin aksine hareket ederek stres hormonu kortizol seviyesini azaltıyor. Bu da insan sağlığına iyi geliyor…

Kahkahanın oluşumu, onun olumlu etkilerini araştırmayı zorlaştırıyor. Ortalama bir kahkaha, 4 saliselik bir ses patlamasından oluşuyor. Bu ses patlamaları bir saniyenin beşte biri oranındaki aralıklarla tekrar ediliyor. Ses patlamalarının sayısı kahkahanın derecesine bağlı ve içten bir kahkaha bir süre daha devam edebiliyor. Fakat kahkaha yine de kısa süreli bir özelliğe sahip.

ABD’deki Maryland Üniversitesi kahkaha araştırmaları uzmanı Robert Provine, kahkahanın neden ilk bakışta daha çok yorucu bir hareket gibi göründüğünü şöyle açıklıyor:

"Eğer gülen birinin fizyolojik profiline bakarsanız aslında bunun stresle bağdaşlaştırılabilecek özellikleri olduğunu görürsünüz. Örneğin ‘ha ha ha’ derken, gülüyorsunuz, nefesinizi tutuyorsunuz, kan basıncınız artıyor ve kalp atışlarınız hızlanıyor, vücudun farklı bölgelerini zorluyorsunuz.”

Vücuttaki etkileri ölçüldü

Vücuttaki olumlu etkileri ise kahkaha sırasında değil sonrasında ölçülüyor. Maryland Üniversitesi’nden kardiyolog Michael Miller, kahkahanın kan damarları üzerindeki etkilerini araştırıyor. Daha önceki çalışmalar, stres ve öfkenin, damarların iç kısmının daralmasına yol açtığını gösterdi. Miller ise zihinsel stresin damarların daralmasına yol açıp açmadığını ve kahkahayla onları rahatlatabilecek bir yol olup olmadığını merak ederek araştırmalar yapmış.

Araştırmacı, damarların iç tabakasının esnekliğinin ölçülmesini sağlayan yöntemi şöyle açıklıyor:

“Tansiyon aletini kolun üst kısmına koyuyoruz. Aletin basıncını normal tansiyon seviyesinden 50 puan kadar yükseğe ayarlıyoruz. Bu, kan damarlarının daralmasına yol açıyor. Beş dakika böyle tutup ardından tansiyon aletini çıkarıyoruz. Çıkardıktan sonra geçen bir dakika boyunca damar iç tabakasının sağlık durumu hakkında değerlendirme yapıyoruz.”

Deney nasıl yapıldı?

Bu deneye sağlıklı, sigara kullanmayan 20 gönüllü katıldı. Deney sırasında bazı filmlerden sahneler izlediler. İlk önce Steven Spielberg’in 2’inci Dünya Savaşı sırasında geçen Er Ryan’ı Kurtarmak adlı filmi gösterildi.

Filmin açılış sahnesinde, Normandiya kıyılarında ölmek üzere olan askerler kanlı yakın plan görüntüleriyle görülüyor ve buna kasvetli bir müzik eşlik ediyor. Deneklere 48 saat sonra ise izlerken kahkahalar atabilecekleri komedi filmleri gösterildi.

Bütün katılımcılar “Er Ryan’ı Kurtarmak” adlı filmi stresli buldu. Buna ek olarak damarlarında da daralma gözlendi. Ancak komedi filmlerini izledikten sonra damarlar tekrar genişledi.

Müziğin etkisi de araştırıldı

Miller daha sonra kahkaha yerine müziğin damarlar üzerindeki etkisini araştırdı. Neredeyse bütün katılımcılar "Heavy Metal" ve "Rap" müziğini nahoş olarak tanımladı. Tahmin edilebileceği gibi damarlarda da daralma oldu. Denekleri mutlu bir ruh haline sokmak için en sevdikleri müzik türünü laboratuvara getirmeleri istendi. Ve çoğu "Country" müziği tercih etti.

Müzik ve kahkaha deneylerinin sonuçları karşılaştırıldığında şu durum ortaya çıktı: İyi bir kahkaha, en sevilen müziği dinlemek kadar güçlü bir etkiye sahip. İkisi de damarları rahatlatıyor.

8 Haziran 2009

------------ALınTı----------

barikat58
08.06.2009, 19:23
hah hah hah ha ha :D :D

heartache58
08.06.2009, 19:46
Al bendende okadar:D :)

qio
08.06.2009, 20:05
Kahkaha atmanın psikoloji bazında araştırmalarının sonuçlarını biliyormusunuz ?

heartache58
08.06.2009, 20:15
Kahkaha atmanın psikoloji bazında araştırmalarının sonuçlarını biliyormusunuz ?

hayır ben cok gülen birisi oldugum için güldüğümde psikolojik olarakta rahatlıyorum ama bilimsel sonuclarını bilmiyorum..paylaşırsanız eğer sevinirim:)

Cley
08.06.2009, 20:21
Üç şey kalbi karartır: Çok gülmek, acıkmadan yemek ve lüzumsuz konuşmak. “Bilhassa, kahkaha ile katıla katıla gülmekten sakın. Çünkü onda sekiz afet vardır...

“1– İlim sahipleri ve akıllı kimseler seni ayıplar.
2– Sefihler ve cahiller başına üşüşürler.
3– Eğer cahil bir kimse isen, cehaletin artar. Bir ilim sahibi isen, ilmin eksilir. Bu konuda şöyle bir rivaret vardır: “Bir ilim sahibi kahkaha ile gülerse ilminin bir kısmını atmış olur.”
4– Geçmişte işlenen günahlar unutulur.
5– Gelecekte günahlara cüret artar. Çünkü kalbi karartır.
6– Ölümü ve ahireti unutur.
7– Sana bakıp gülenlerin günahlarını da yüklenirsin.
8– Ahirette çok ağlamaya vesile olur.
“Bu manada gelen bir ayet mealen şöyledir:
“Yaptıklarının cezası olarak az gülsünler, çok ağlasınlar.” (Tevbe sûresi, 82)
Bu ayetin tefsirinde, Ebû Zer (r.a.) şöyle der: “Dünya kısadır; orada istedikleri kadar gülsünler. Ancak, ahirete vardıklarında, Allah’ın huzuruna çıktıkları zaman hep ağlarlar. Ahiret sonsuzdur. Bu yüzden oranın ağlaması da sonsuz olur.” (a.g.e., c.1/226)

heartache58
08.06.2009, 20:28
Üç şey kalbi karartır: Çok gülmek, acıkmadan yemek ve lüzumsuz konuşmak. “Bilhassa, kahkaha ile katıla katıla gülmekten sakın. Çünkü onda sekiz afet vardır...

“1– İlim sahipleri ve akıllı kimseler seni ayıplar.
2– Sefihler ve cahiller başına üşüşürler.
3– Eğer cahil bir kimse isen, cehaletin artar. Bir ilim sahibi isen, ilmin eksilir. Bu konuda şöyle bir rivaret vardır: “Bir ilim sahibi kahkaha ile gülerse ilminin bir kısmını atmış olur.”
4– Geçmişte işlenen günahlar unutulur.
5– Gelecekte günahlara cüret artar. Çünkü kalbi karartır.
6– Ölümü ve ahireti unutur.
7– Sana bakıp gülenlerin günahlarını da yüklenirsin.
8– Ahirette çok ağlamaya vesile olur.
“Bu manada gelen bir ayet mealen şöyledir:
“Yaptıklarının cezası olarak az gülsünler, çok ağlasınlar.” (Tevbe sûresi, 82)
Bu ayetin tefsirinde, Ebû Zer (r.a.) şöyle der: “Dünya kısadır; orada istedikleri kadar gülsünler. Ancak, ahirete vardıklarında, Allah’ın huzuruna çıktıkları zaman hep ağlarlar. Ahiret sonsuzdur. Bu yüzden oranın ağlaması da sonsuz olur.” (a.g.e., c.1/226)

'cok gülmek kalbi karartır' bunu daha öncedende duymuştum ama açılımını tam olarak bilmiyordum..tesekkurler bilgi için..ama hersey yerinde güzel ya,abartısız olmak kaydıyla.. bide yapı meselesi sanki birazda..

Cley
08.06.2009, 20:33
'cok gülmek kalbi karartır' bunu daha öncedende duymuştum ama açılımını tam olarak bilmiyordum..tesekkurler bilgi için..ama hersey yerinde güzel ya,abartısız olmak kaydıyla.. bide yapı meselesi sanki birazda..

Tabiki gülmek kötü bişey değil. Abartmamak kaydı ile zaten abartınca da kahkaha oluyor. Allah kimseyi ağlatmasın hep güldürsün. ( amin)

qio
08.06.2009, 20:39
hayır ben cok gülen birisi oldugum için güldüğümde psikolojik olarakta rahatlıyorum ama bilimsel sonuclarını bilmiyorum..paylaşırsanız eğer sevinirim:)

Psikiloji hakkında donanımlı birisi değilim , üni. yıllarında bir arkadaşım vardı şuanda psikiyatır kendisi. Buna benzer bir konuda konuşmuştuk kendisiyle , İnsanların çok gülme , güldürme , yanlış anlaşılmasın şebeklik yapma durumlarında , içindeki acıları bastırma tedavisi olarak adlandırılıyormuş psikoloji dalında. Söylediğim gibi donanımlı değilim , yalnızca bu konuda bilgili olan bir arkadaşımdan duyduğum bişeydir.

arikarinkuchi
08.06.2009, 20:58
çok gülmek şimdi iyi mi kötü mü ?
bilelim ona göre gülelim :D

qio
08.06.2009, 21:04
çok gülmek şimdi iyi mi kötü mü ?
bilelim ona göre gülelim :D

Çok gülmenin durumları vardır , neye gülündüğü yada neden gülündüğü. Boş boş gülmek ruhsal anlamda tedaviye ihtiyaç oluşturuyor. Kahkahayı abartısız gülmek olarak nitelendirirsek Belki fizik sağlığı için faydalı olabilir ama ruh sağlığı açısından ne kadar sağlıklıdır tartışılabilir.

altuntas58
08.06.2009, 21:22
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez])
Allah kimseyi gülmekten geri koymasın

arikarinkuchi
09.06.2009, 09:36
Çok gülmenin durumları vardır , neye gülündüğü yada neden gülündüğü. Boş boş gülmek ruhsal anlamda tedaviye ihtiyaç oluşturuyor. Kahkahayı abartısız gülmek olarak nitelendirirsek Belki fizik sağlığı için faydalı olabilir ama ruh sağlığı açısından ne kadar sağlıklıdır tartışılabilir.

teşekkürler :)

Salim58
09.06.2009, 09:39
Allah kimseyi gülmekten geri koymasın

amin cümlemize ...........................

qio
10.06.2009, 01:09
teşekkürler :)

Beni dikkate alıp dinlediğin için asıl ben tşk ederim. Buna kahkaha atılır, hani bir şeyin şerefine içilir der gibi kastım. :))

Kardelencicegi
10.06.2009, 08:50
Sekiz Güzel Hediye

DINLEME...
Ama gercekten dinleyin
Kesmeden,hayal kurmadan,vereceginiz cevabi düsünmeden
Can kulagiyla dinleyin...

SEVGI...
Kucaklamalar,öpücükler,sirt sivazlamalar ve el tutmalar konusunda cömert olun.
Bu ufak hareketler,ailenize ve dostlariniza olan sevginizi daha acik göstermenizi sagliyacaktir...

KAHKAHA...
Fikra anlatin,neseli hikayeler paylasin.
Bu armaganiniz"Seninle birlikte gülmeyi seviyorum" anlamina gelir...

YAZILI BIR NOT...
Basit bir"yardimin icin tesekkürler "notu ya da belki bir siir...
Kisa elle yazilmis bir not bazen ömür boyu hatirlanir.

ILTIFAT...
Basit ictenlikle söylenmis bir söz"bu renk sana cok yakismis"
"harika bir is cikardin ","yemek nefis olmus"gibi karsinizdakinin icini aydinlatir.

IYILIK...
Her gün rutininizi kirip birisine hos,nazik bir sey yapin.

YANLIZLIK...
Bazen tek istedigimiz yanliz kalmaktir.
Bu anlara duyarli olun ve ihtiyaci olana yanliz kalma armagani verin.

NESELI BIR YAPI...
Birine tatli bir söz söylemek gibisi yoktur.
Selam vermek veya tesekkür etmek o kadar zormu ??

Salim58
10.06.2009, 08:59
ILTIFAT...
Basit ictenlikle söylenmis bir söz"bu renk sana cok yakismis"
"harika bir is cikardin ","yemek nefis olmus"gibi karsinizdakinin icini aydinlatir.

deniz kızı
10.06.2009, 09:14
hiç atamam kahkaha hatta bazen komik olan şeylere bile gülmek gelmiyor içimden en fazla tebessüm ederim. onu da zaten hep yapıyorum insanlarla iç içe olduğum için. ama kahkaha attığım nadirdir.gülmek güzeldir gerçekten. yüzümüzdeki bir tebessüm karşıdaki asık suratlı memnuyetsiz insanlar üzerinde olumlu etki ediyor ve onlarında yüzünün gülmesine sıcak yaklaşımına neden oluyor.

altuntas58
10.06.2009, 09:33

Gülmek kadar güzel şey varmı dünyada

Salim58
10.06.2009, 09:33
gülünecek yerde gülmek gülmelerin en güzelidir

qio
15.06.2009, 07:32
Gülüyorum o halde mutluyum :D

Salim58
15.06.2009, 07:45

ÖnceVatan_58
15.06.2009, 08:06
Gülmek için bir neden olması gerek, cüzdanı şişikler gülerde zayıflar gülermi bilemem. Bunca aç, işsiz , yoksul, şehitlerimiz ve acılı insanlarımız varken, valla kahkaha atacak hiç halimiz kalmadı, gülebilene aşk olsun, kutluyorum onları. İnşallah toplum olarak birgün hep beraber güleriz

heartache58
15.06.2009, 08:56
Gülmek için bir neden olması gerek, cüzdanı şişikler gülerde zayıflar gülermi bilemem. Bunca aç, işsiz , yoksul, şehitlerimiz ve acılı insanlarımız varken, valla kahkaha atacak hiç halimiz kalmadı, gülebilene aşk olsun, kutluyorum onları. İnşallah toplum olarak birgün hep beraber güleriz

Siz hiç gülmüyorsunuz sanırım...

Salim58
15.06.2009, 09:13
BAZEN GÜLMEKTE GEREKLİ TABİ YERİ VE ZAMANINA GÖRE

qio
15.06.2009, 09:17
Abi benim güleç bi yüzüm var devamlı sırıtıyorum :))

heartache58
15.06.2009, 09:18
orası öyle zaten abi ama arkadas neredeyse güldüğünüz için utanın der gibi açıklama yapmış,tuhafıma gitti..sonucta acılarda sevinçlerde insanlar için..

ÖnceVatan_58
17.06.2009, 07:50
Siz hiç gülmüyorsunuz sanırım...

Gülmesini iyi bilirim, ama (ağlanacak halimize güleriz) deriz bazen .Yerine göre. Durup dururken gülene ne derler bilirsin. Kahkaha at mutlu ol demiş, bende nasıl kahkaha atayım atmak için bir neden olması gerek dedim, neden kızıyonki bana ;)

Salim58
17.06.2009, 08:01

heartache58
17.06.2009, 09:46
Gülmesini iyi bilirim, ama (ağlanacak halimize güleriz) deriz bazen .Yerine göre. Durup dururken gülene ne derler bilirsin. Kahkaha at mutlu ol demiş, bende nasıl kahkaha atayım atmak için bir neden olması gerek dedim, neden kızıyonki bana ;)

hayır ne kızması her fikre saygı duyarım ama biraz sert çıkmşsınız gibi geldi bana,nedensiz kim kahkaha atarki zaten:)

qio
17.06.2009, 09:47
ben öyle irini tanıyorum , namıdeğer deli recep :))

HaZaN
17.06.2009, 12:38
ALLAH(cc) gülmekten geri bırakmasın yeri ve zamanı geldiğinde güler ve ağlarız durup dururken kimsen ne ağlar ne de güler , Rabbim kimseyi ağlatmasın .

bahar5834
17.06.2009, 12:42
bende güler yüzlü biriyim çünkü tüm üzüntülerim güler yüzümüm ardinda saklir........

Salim58
17.06.2009, 13:04

bu tip gülmelerden hiç hoşlanmam az bi tebessüm kafi bence