Orijinalini görmek için tıklayınız : SİVAS BU KADARMI SAHİPSİZ
Sabiha Serin
23.06.2009, 04:12
SİVAS BU KADARMI SAHİPSİZ
Yine burada daha önceki yazılarımdan “ ANILAR’DA KALAN SİVASIMIZ” başlıklı yazımda; Sivas'ın kent meydanı ile Selçuklu ( Cıbıllar) Parkı içerisinde bulunan tarihi eserleri bütünleştirmek amacıyla Selçuklu Parkı ve Tarihi Kent Meydanı Düzenleme Projesi gerçekleştirildi. Ama milyarlar harcanan bu proje kaç tane Sivaslıyı mutlu etmiştir. Tüm Sivas “ Cıbıllar parkı cıbıl oldu” diyor çokta haklılar, demiştim..
Sivas’ımızın yemyeşil Cumhuriyet Meydanını, İnönü Bulvarını çöle çeviren Eski Belediye Başkanı Sami Aydın ve o zamanki yetkililer kestikleri her bir ağacın vebali ile nasıl uyuyorlar, doğrusu şaşarım.
Bazen düşündükçe halen kahroluyorum. Yemyeşil ağaçlara nasıl kıyıp kestiler. Yazıklar olsun. Sözüm ona tarihi eserler görülecek diye ağaçlar kesildi deniliyor ama asıl amaç Belediyeye kar getirecek garaj ve dükkânların yapılması olmasın. Ama işte Allah büyük, ağaç kesenleri halk affetmedi. Allah’ta affetmez.
Peki, olan oldu, Sivas’ın en önemli yeri çöle döndü. Şimdi yeni Belediye Başkanımızdan yapılan bu yanlış için çözüm arayışları üretmelerini ve gerçekleştirmelerini acilen bekliyoruz.
20.6. 2009 günü gözlerimle şahit olduğum bazı şeyler beni bir kez daha yaraladı, üzdü ve bu konuyu tekrar gündeme getirip sizlerle paylaşmamda etkili oldu.
18–21 Haziran 2009 tarihlerinde 3.Sivas Engelliler Şenliği nedeni ile 400 engellimiz Türkiye’nin dört bir tarafından Sivas’ta konuğumuz oldular. 20.6.2009 günü öğlenden sonra Sivas- Kongre Binası Atatürk ve Etnografya müzesinin önünden geçiyordum. Tam o sırada Müzeyi gezdikten sonra dışarı çıkan engelli konuklarımız gölge olan bir çay bahçesine benzer oturacak bir yer bulamadığından. Atatürk anıtı etrafındaki taşlara oturduklarını gördüm. Zaten Sivas halkı da meydanda gölge yer olmadığından tek gölge yer olan Atatürk anıtının çevresindeki taşlara oturmak zorunda kalıyorlar. Oysa Sivas’a gelen konuklarımızı meydanda gölgelik bir mekânda ağırlayıp, açık havada bir bardak çay içirmeyi nasıl da isterdik.
En acısı kent meydanı diye milyarlarca harcanan para ve emek ile oturmak için yapılan banklar bomboş, banklarda oturan hiç kimse yok. Nasıl otursunlar güneş tepelerinde. Gölge ve ağaç olmayan çöl gibi mekânda bankta kim oturur ki. O zaman neden yapıldı, hiç mi bunlar düşünülmedi. Yazık hem de çok yazık.
Konuk engellilerimizden bazı ailelere “ Sizi kapalı bir yere götürüp serinletici bir şey ikram etmek isterim “ dedim. Ama davetimi arkadaşlarından ayrılmamak için kabul etmediler.
Kim bilir? kimler hangi illerden gelmişti. Şimdi onlar gittiler ama acaba Sivas için çevrelerine ne anlatacaklar doğrusu çok üzücü. Koskoca meydanda bir gölge olan çay bahçesi bile yoktu demeyecekler mi.?
Sayın Yeni Belediye Başkanı Doğan Ürgüp umarım sesimizi, duyar. Sivas halkının ve Sivas’a gelen konukların meydanda gölge olan bir mekânda oturup nefes alıp, buz gibi soğuk su ve sıcacık çaylarını yudumlayabilecekleri bir mekân için acilen çareler üretmesini ve gerçekleştirmesini bekliyoruz. Üstelik Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk anıtı çevresinde Sivas’a yakışmayan bu tür görüntülerde olmaz Vatandaş haklı ne yapsın, ağaçlar da yok artık, nereye gitsin tek gölge yer orası. Of of ne diyeyim Sivas’ın ve Sivaslının çilesi bitmiyor ki.
KESİLEN AĞAÇLARIN VEBALİNİ HALK ÖDÜYOR
SABİHA SERİN
Ertugrul
23.06.2009, 04:25
Cıbıllar Parkı tamda ismine layık cıs cıbıl oldu. Sabiha hanım hakikaten bu Kent meydanı düzenlemesinde ki en büyük eksiklik yeşil eksikliği, sökülen asırlık ağaçların yerine hiç olmaz ise gölgelik yapacak yeni ağaçlar dikilmeli, birde Valilik tarafındaki o Roma Sutunlarına hiç bir mana veremedim.
Sabiha Serin
23.06.2009, 04:40
Cıbıllar Parkı tamda ismine layık cıs cıbıl oldu. Sabiha hanım hakikaten bu Kent meydanı düzenlemesinde ki en büyük eksiklik yeşil eksikliği, sökülen asırlık ağaçların yerine hiç olmaz ise gölgelik yapacak yeni ağaçlar dikilmeli, birde Valilik tarafındaki o Roma Sutunlarına hiç bir mana veremedim.
Sizi yürekten kutluyorum hatta alkışlıyorum. Çünkü acaba Sivas'ta o sütunların yanından yüzlerce geçen insan hiçmi farketmiyor anlamak çok zor.Evet çok haklısınız o sütunlar neye benziyor roma sütunu gibi ne anlamı var.Dikkatinizi ve duyarlılığınıza yürekten teşekkür ederim. Doğrusu şu kent meydanı Sivas'tan neler neler götürdü ah bunu herkes idrak edebilse. Gerçekci olabilse nerede sizin gibi mert ve cesur yürek insanlar. Sırf siyasi çıkar ve şiirin gözükmek için birçok hemşerimixz gerçekleri görmeyip kabullanmeyip halen Sivas'a sahip çıkmak varken menfaat uğruna olanlara gözleri kapalıdır,üzgünüm.
sabiha ablamız çok güzel bi konuya değinmiş dilerim bu güzel çalışmalar yapılırda yeşil bi sivas görürüz teşekkürler ellerinize sağlık sabiha abla
Sabiha Serin
27.06.2009, 00:41
SİVAS POSTASI GAZETESİ 23.6.2009 tarihli köşe yazımdır..
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]
Yine burada daha önceki yazılarımdan “ ANILAR’DA KALAN SİVASIMIZ” başlıklı köşe yazımda; Sivas'ın kent meydanı ile Selçuklu ( Cıbıllar) Parkı içerisinde bulunan tarihi eserleri bütünleştirmek amacıyla Selçuklu Parkı ve Tarihi Kent Meydanı Düzenleme Projesi gerçekleştirildi. Ama milyarlar harcanan bu proje kaç tane Sivaslıyı mutlu etmiştir. Tüm Sivas “ Cıbıllar parkı cıbıl oldu” diyor çokta haklılar, demiştim..
Sivas’ımızın yemyeşil Cumhuriyet Meydanını, İnönü Bulvarını çöle çeviren Eski Belediye Başkanı Sami Aydın ve o zamanki yetkililer kestikleri her bir ağacın vebali ile nasıl uyuyorlar, doğrusu şaşarım.
Bazen düşündükçe halen kahroluyorum. Yemyeşil ağaçlara nasıl kıyıp kestiler. Yazıklar olsun. Sözüm ona tarihi eserler görülecek diye ağaçlar kesildi deniliyor ama asıl amaç Belediyeye kar getirecek garaj ve dükkânların yapılması olmasın. Ama işte Allah büyük, ağaç kesenleri halk affetmedi. Allah’ta affetmez.
Peki, olan oldu, Sivas’ın en önemli yeri çöle döndü. Şimdi yeni Belediye Başkanımızdan yapılan bu yanlış için çözüm arayışları üretmelerini ve gerçekleştirmelerini acilen bekliyoruz.
20.6. 2009 günü gözlerimle şahit olduğum bazı şeyler beni bir kez daha yaraladı, üzdü ve bu konuyu tekrar gündeme getirip sizlerle paylaşmamda etkili oldu.
18–21 Haziran 2009 tarihlerinde 3.Sivas Engelliler Şenliği nedeni ile 400 engellimiz Türkiye’nin dört bir tarafından Sivas’ta konuğumuz oldular. 20.6.2009 günü öğlenden sonra Sivas- Kongre Binası Atatürk ve Etnografya müzesinin önünden geçiyordum. Tam o sırada Müzeyi gezdikten sonra dışarı çıkan engelli konuklarımız gölge olan bir çay bahçesine benzer oturacak bir yer bulamadığından. Atatürk anıtı etrafındaki taşlara oturduklarını gördüm. Zaten Sivas halkı da meydanda gölge yer olmadığından tek gölge yer olan Atatürk anıtının çevresindeki taşlara oturmak zorunda kalıyorlar. Oysa Sivas’a gelen konuklarımızı meydanda gölgelik bir mekânda ağırlayıp, açık havada bir bardak çay içirmeyi nasıl da isterdik.
En acısı kent meydanı diye milyarlarca harcanan para ve emek ile oturmak için yapılan banklar bomboş, banklarda oturan hiç kimse yok. Nasıl otursunlar güneş tepelerinde. Gölge ve ağaç olmayan çöl gibi mekânda bankta kim oturur ki. O zaman neden yapıldı, hiç mi bunlar düşünülmedi. Yazık hem de çok yazık.
Konuk engellilerimizden bazı ailelere “ Sizi kapalı bir yere götürüp serinletici bir şey ikram etmek isterim “ dedim. Ama davetimi arkadaşlarından ayrılmamak için kabul etmediler.
Kim bilir? kimler hangi illerden gelmişti. Şimdi onlar gittiler ama acaba Sivas için çevrelerine ne anlatacaklar doğrusu çok üzücü. Koskoca meydanda bir gölge olan çay bahçesi bile yoktu demeyecekler mi.?
Sayın Yeni Belediye Başkanı Doğan Ürgüp umarım sesimizi, duyar. Sivas halkının ve Sivas’a gelen konukların meydanda gölge olan bir mekânda oturup nefes alıp, buz gibi soğuk su ve sıcacık çaylarını yudumlayabilecekleri bir mekân için acilen çareler üretmesini ve gerçekleştirmesini bekliyoruz. Üstelik Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk anıtı çevresinde Sivas’a yakışmayan bu tür görüntülerde olmaz Vatandaş haklı ne yapsın, ağaçlar da yok artık, nereye gitsin tek gölge yer orası. Of of ne diyeyim Sivas’ın ve Sivaslının çilesi bitmiyor ki.
KESİLEN AĞAÇLARIN VEBALİNİ HALK ÖDÜYOR
SABİHA SERİN
Şair Araştırmacı Yazar
SİVAS
Kardelencicegi
27.06.2009, 22:45
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez])
Ins sesini duyar Sivas halkimizin.
Emeginize saglik Sabiha Hanim.
Yazınıza Aynen katılıyorum Ama bazı kişiler bunu bir türlü anlamıyor neymiş ağaçların kesilmesi iyi olmuş Modern meydanlarda ağaç olmazmış diyorlar Körü körüne koruyanlar var Sami aydını.
Konu Sami Aydın Doğan Ürgüp atışmasına dönmesin lütfen.
arikarinkuchi
27.06.2009, 23:12
sami aydını korumak değilki o
bence çok güzel oldu oralar
kale cami - çifte minare -medrese ortaya çıktı , sivasa ayrı bi güzellik geldi
kesilen ağaçlar yerinede sivasın diğer yerlerine bir sürü yeşillendirme yapıldı sivas halkı da bence bu işten çok memnun oldu ordaki kalabalıktan belli oluyor bunlar
tabi benim fikrim bu
daha başka düşünenlerinizde vardır
ki var zaten :)
Konu Sami Aydın Doğan Ürgüp atışmasına dönmesin lütfen.
Atışmayla Alakası yok Meydanı bu halini yapan belediye başkanı kimdi Sami aydındı tabikide onu eleştiririm Yaptığın iyi şeyleri överim aksu gibi ikisini karıştırmayın.
Veli Bircan
27.06.2009, 23:15
Sivasa En Son Gittğimde Bende Çok Üzüldüm O Ağaçların Kesilmesine....Gerçek'den Cıp Cıbıl Kalmış
Atışmayla Alakası yok Meydanı bu halini yapan belediye başkanı kimdi Sami aydındı tabikide onu eleştiririm Yaptığın iyi şeyleri överim aksu gibi ikisini karıştırmayın.
Atışma olmasın dedim atışma var demedim.sadece uyarı mesajıydı.
Ben Halkın Görüşünü Söylüyorum Ama İyi şeyleride Söylerim Kötü olanıda Mesela Aksu Çok güzel oldu fakat Kent meydanı iyi olmadı Tamam gözükmesine gözüktüde güzel görüntü olmadı birde çifte minarenin onarımı durdu bu da kötü görüntü oluşturuyor eski günlerini özledim oraların.
Veli Bircan
27.06.2009, 23:21
bu Sene giresundan arkadaşlar gezi düzenledi sivasada uğramışlar...Nasıl Buldunuz Dedim MEydanınız olsun CAddeleriniz olsun çok güzel çok ferah dediler ama hiç ağaç yok dediler ufak bi yeşillk bile yok dediler....
bahar5834
27.06.2009, 23:22
Sayın Yeni Belediye Başkanı Doğan Ürgüp umarım sesinizi duyar.
elinize sağlik sivasa yıllardır gelmiyorum son halini bilmiyorum o yuzden fazla yorum yapamiyorum sayın sabiha serin en iyisi neyse olur inş sivasimiz için ........
ama ağaç kesimi hiç hoş deyil
Kullanım alanı açısından güzel bir meydan oldu ama başta ağaç olmak üzere birçok eksiği var inşallah eksikler tamamlanıp güzel bir meydan olur.
Ağaçlandırması eksikte En önemlisi Çifte minarenin onarımının durmasıdır ora bitince meydan daha güzel olur fakat durmuş vaziyette Vakıflar diğer illerde onarımlar yapıyor Sivasa Gelince niye böyle oluyor anlamış değilim.
Şuan için ne olacağını bilmiyorum.Ağaç dikilecek mi,projede köklü değişiklikler olacak mı soruları kafamda cevapsız.Bilen varsa ve bilgilendirme yaparsa sevinirm..
Geçen hafta Sivastaydım gördüğüm manzara pek hoş değildi. Dikkatimi çeken bişey vardı ne kadar çok kaldırım taşı varmış bitmek bilmiyor kaç dönemdir :)
gardasin.58
28.06.2009, 00:08
Ellerinize ve yureginize saglik gercektende gecen yaz meydanda oturup bi cay icecek yer bulamadigimiz gibi nefes almakda zorlandik hic yesillik buda sehirde nefes almayi zorlastiriyor.
giden ağaçlara yanarım.selcuk cay bahcesınde ferah ferah oturamadıgıma yanarım..kent meydanının benım gozumde kesılen bır agac kadar degerı yok..o tarıhı eserlerın dogal koruyucusydu o agaclar,sımdı dımdızlak kaldılar,ruzgar dıyıp gecmeyın,tarıhı eserlerın yıpranma hızı da artacaktır. eskıden ıstasyon caddesı kocaman uzunca bı cadde gıbıydı,yürürken keyıf alırdık,bunaldık mı agac golgelıklerıne sıgınırdık,sımdı bak staddan hukumet konagı sankı ıkı adım ılerde gıbı duruyo resmen caddenın boyu kısaldı sankı:) sıgınacak golgede yok.sehırlerı sehır yapan sahıp oldugu yesıllıklerdır arkadaslar.
bu benım kısısel gorusum,umarım bu yesıllık durumuna bı care bulunabılır..
Klimasuyu
28.06.2009, 07:07
Tarih boyunca insanların bilinçsiz tüketimi ve duyarsızlığı sonucu, dünyadaki ormanlar gün geçtikçe azalmıştır. Yok edilen orman alanlarının yerlerini çöller, çorak, bozkır araziler almıştır. Bu hem insan sağlığına, hem de ülke ekonomilerine büyük zararlar vermiştir. Bu denli önemli olan ve çok uzun yıllar sonucu oluşan bu kaynakları, ormanları korumak ve yeni orman alanları oluşturmak, hepimizin vatandaşlık görevidir...
arikarinkuchi
28.06.2009, 17:33
birşey gözüme takıldı da
sabiha serin ablamızda ben hariç herkese teşekkür etmiş
fikirlere önem veren biri olarak biliyordum ama yanılmışım
neyse ben söyledikleriminde arkasındayım
Ertugrul
28.06.2009, 18:26
birşey gözüme takıldı da
sabiha serin ablamızda ben hariç herkese teşekkür etmiş
fikirlere önem veren biri olarak biliyordum ama yanılmışım
neyse ben söyledikleriminde arkasındayım
Sanada ben teşekkür ederim Samet'cim ayıpsın, farklı fikirler olmaz ise hayatın tadı da olmaz, gelişmede sağlanmaz. Herkesin aynı görüşte olduğu bir başlıkta farklı fikir beyan etmek taktiri hak ediyor.
giden ağaçlara yanarım.selcuk cay bahcesınde ferah ferah oturamadıgıma yanarım..kent meydanının benım gozumde kesılen bır agac kadar degerı yok..o tarıhı eserlerın dogal koruyucusydu o agaclar,sımdı dımdızlak kaldılar,ruzgar dıyıp gecmeyın,tarıhı eserlerın yıpranma hızı da artacaktır. eskıden ıstasyon caddesı kocaman uzunca bı cadde gıbıydı,yürürken keyıf alırdık,bunaldık mı agac golgelıklerıne sıgınırdık,sımdı bak staddan hukumet konagı sankı ıkı adım ılerde gıbı duruyo resmen caddenın boyu kısaldı sankı:) sıgınacak golgede yok.sehırlerı sehır yapan sahıp oldugu yesıllıklerdır arkadaslar.
bu benım kısısel gorusum,umarım bu yesıllık durumuna bı care bulunabılır..
Ne güzel Yamışsın Yazdıklarına aynen katılıyorum Çoğu insanlarda bunu diyor ama hala bazıları bu şikayetleri anlamıyor Körü körüne koruyor.
Siyahnur
28.06.2009, 23:09
Yenilenmez sikayet edilir,
yenilenir yine sikayet edilir...
"Hersey kötü, hepsi olumsuz , Sivas sahipsiz..." ? :)
Klimasuyu
28.06.2009, 23:22
Yenilenmez sikayet edilir,
yenilenir yine sikayet edilir...
"Hersey kötü, hepsi olumsuz , Sivas sahipsiz..." ? :)
Eğer ki bir yerler yenilenecekse bu işi doğaya zarar vermeden de yapabilirler....
Geçen gün TRT2'de bir vekil öyle hararetli hararetli bir konuyu açıklıyordu..Dedim ki ben bu adamı tanıyorum,gözüm ısırıyor..Hafızamı iyice yokladıktan sonra Mustafa Açıkalın yani bizim vekilimiz olduğunu hatırladım...:)
Demem o ki;vekilller yönünden sahipsiziz!
arikarinkuchi
01.07.2009, 21:26
Sanada ben teşekkür ederim Samet'cim ayıpsın, farklı fikirler olmaz ise hayatın tadı da olmaz, gelişmede sağlanmaz. Herkesin aynı görüşte olduğu bir başlıkta farklı fikir beyan etmek taktiri hak ediyor.
sağol ertuğrul abi :)
aylar önce burada bu konuyu açıp irdelemiştik bu haberi, arkadaşlarda epeyce ilerleme olmuş, yaş kesen baş keser atasözünü sanki bu milletin ataları söylememiş gibi inadına sök tak kaldırım ustası belediyeciliğe takılıp kalmış yerel yönetim anlayışımızı tepeden tırnağa değitirmedikçe say babam say yerinde , ayrıca sabiha hanımın yazısını köşesinde okumuştum bugün buraya taşıyacaktım şimdi dedim yine akp bbp eski yeni belediye bilek güreşine döncek diye vazgeçmiştim ama yinede iyi olmamış ağaçların kesilmesi, yıllarca o ağaçların altında atölyenin dağılmaasını bekleyip işçilerimize meyve sebze satmak için az beklememiştim
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez])
Foto : Yener ŞAHİN
Fena da olmadı Kent Meydanı. az bi düzenleme ve eksiklerin tamamlanmasıyla güzel bir meydan olur. Seneye Sivas Tuning orda yapılır belki. Tarih ve teknolojinin buluşması.
Gece Meydan Güzel Sadece Ağaç eksikliği var yoksa iyi resmini eklediğin bölüm tek eksik Ağaç konusu ayrıca Çifte minarenin Onarımının bitmesi lazım o da kötü duruyor
vBulletin v3.8.3, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.