PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bu Sefer Esnaf Konuştu

Sivaslilar.Net
28.06.2009, 16:07
Sivaslilar.Net Esnaf ile görüştü, ekonomik krizden Sivas esnafı ne kadar etkilendi ? Piyasa da durum nasıl? Gelecekten esnafımız umutlu mu? İşte Sivas Esnafının görüşleri ...

[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]

Sivas’ta Esnafın Durumu

İlyas Özdemir

29 yaşında

Küçük market işletmecisi

Kaç senedir bu mesleği yapıyorsunuz?

10 yıl oldu

Büyük firmaların küçük esnafa etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz ?

Olumsuz yönleri çok fazla mesela süper marketin tıpkı mahalle bakkalı gibi çoğalması örneğin benim 30 mt karşımda var aynı malı daha uyguna satması

Krizden ne kadar etkilendiniz?

Oran olarak %70 civarında

Krizden en az etkilenmek için bir öneriniz varmı ?

Var piyasada para dönmüyor bunun en büyük sebebi kredi kartı. Örneğin bir kişi 500 TL maaş alıyor karta 400 TL para yatırıyor para cebinde durmadan tekrar bankaya gidiyor piyasada para olması lazım kredi kartı olan krizden daha fazla etkileniyor.

Birçok esnafta olduğu gibi sizde de veresiye varmı ?

Fazlasıyla var veresiye olmazsa küçük esnafın yüzüne bakan yok.

İşleri hareketlendirmek için bir öneriniz varmı?

Benim açımdan işlerin hareketlenmesi için süper marketlerin şehir dışına taşınması gerekir.
Çünkü süper marketlerin sattığı ürünü biz toptancıdan aynı fiyata alamıyoruz. Tam bir haksızlık var
Büyük firmalar sürümden kazanıyor onların 1000 adet aldığını biz 10 adet alabiliyoruz büyük firmalarda durum böyle iken küçük esnaftan nasıl hareket beklenebilir.

Sivas’ta işsizlik varmı ?

Kahvehanelere gidin cevabını alırsınız.Mağmafil iş beğenmeyende var oda ayrı bir sorun.

Fikret Çağlar

47 yaşında

Tuhafiyeci

Kaç senedir bu meslekle uğraşıyorsunuz?

Yaklaşık 30 sene oldu

Sivas’taki yatırımları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Çok beğeniyorum ama bunların çoğalmasını temenni ediyor ve yan sanayisi olması gerektiğini düşünüyorum yoksa kan kaybeder en önemlisi devlet tarafından desteklenmesi gerekir

Büyük firmaların küçük esnafa etkisi oldumu?

Tabiî ki etkisi oldu küçük esnaf kalmadı artık her alanda büyük firmalar kazanıyor

Kriz herkes gibi bizide etkiledi ama çok fazla değil büyük şirketler daha fazla hissetmiştir

Krizden en az etkilenmek için bir yönteminiz varmı?

Bizim memlekette 8 ay iş yaparsın 4 ay iş olmaz bu böyle bunu ayarlarsan fazla etkilenmezsin ben yazın kışa hazırlık yaparım böylece kışı az riskle geçiririm

Bir çok esnafta olduğu gibi sizde de veresiye varmı?

Bizde veresiye yok denilecek kadar az %98 peşin çalışırız

Sivas’ta işsizlik varmı?

Çok fazla olduğunu düşünmüyorum.

Etem Şahin

26 yaşında

Kebapcı

12 senedir

Büyük firmaların küçük esnafa etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sermaye gücüne dayalı Alışverişlerde ürünün birimi başına düşen iskonto fiyatı küçük Esnafa göre uygun olması ve bunun fiyatlara yansıması Küçük esnafı olumsuz yönde etkiliyor

Fazla değil önemli bir etkilenme olmadı

Krizden en az etkilenmek için bir öneriniz varmı?

Gereksiz harcamalardan kaçınmamız gerek

Üzülerek söylüyorum gereğinden fazla artık bu bir kültür Veresiye kültürü

İşleri hareketlendirmek için ne gibi şeyler yapılabilir?

Bu durum tartışılır bir konu bu konuda herkese görev düşüyor

Kaliteli üretim-doğrudan satış-bilinçli tüketici

Maalesef işsizlik var ama ne gariptir ki işte var anlayamıyorum bu denklem çözülemiyor Kimse hakkını alamıyor kalitesiz bir durum oluyor

Şükrü Filiz
42 yaşında

Büfe işletmecisi

5 yıldır bu işi yapıyorum

Maalesef piyasayı allak bullak edip bize yaşama şansı vermiyorlar birde Devlet prosedürü oda cabası

Dünyanın jandarması ABD bile etkilendikten sonra bende etkilendikten sonra benim bir yorum yapmama gerek varmı artı burası Sivas bizler her zaman krizdeyiz

İşsizliğe çare, Ekonomimizin dış güçler tarafından yönetilmesi Vatandaşın kredi kart borçlarının Devlet tarafından ödenip bankalara köle edilmesi buna sebep Devletin aciz politikasıdır

Yok ALLAH’A şükür

Sivas açısından değerlendiriyorum haftalık bütün şans oyunlarının talihlilerinin en az 6 ay Sivas’tan çıkması lazım tabi büyük ikramiye

Dünyada var e Sivas tada illaki olacak.

Bülent Yüksel

33 yaşında

Unlu gıda işletmecisi

Kaç senedir bu meslekle uğraşıyorsun?

Toplam 7 sene oldu

Oldukça fazla etkisi var küçük esnafı yavaş yavaş kaybediyoruz kepenk kapatıyor çoğu

%50 bana pek fazla etkisi olmadı

Evet müşteri isteyince yok çekemiyorsun

İnsanları krediye iten en büyük etken nedir?

İnsanların bankalardan uzak durması lazım çalışan gelir düzeyinin düzenli olması lazım. Hazır yemekten vaz geçip üretim yapmak lazım.

Var ama iş beğenmeyende var onlar yatayım ama para kazanayım diyor çoğu kolay iş peşinde. Ben yıllardır bu mesleği yapıyorum bu zamanda meslek seçme gibi bir lüksümüz yok.

Hüseyin Öz

33 yaşında

Telefon satış ve bakım servisi

Kaç yıldır bu meslekle uğraşıyorsunuz?

11 yıldır bu mesleğin içindeyim

Sivas’taki yatırımları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Eğer bir aksilik olmazsa Sivas geleceğin şehri olmakta aday olacak bunu göreceğiz

Büyük firmaların küçük esnaf üzerindeki etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Büyük firmalar aynı malı daha ucuza satması küçük esnafı olumsuz etkiliyor büyük firmalar
Sürümden kazandıkları için onlar ucuzda satsalar etkilemiyor bura küçük esnafı tuz gibi eritiyor

Krizden ne kadar etkilendiniz ?

Bunun cevabını halk söylüyor benim söylememe gerek yok

Bir çok esnafta olduğu gibi sizde de veresiye varmı ?

O her esnafın kaderi alabilene aşk olsun

Sivas’ta işsizlik varmı sizce ?

İşsizlik var ama büyük şehirler kadar değil ama Sivas’ta maaşlar az diye düşünüyorum.

Ahmet Baloğlu

35 yaşında

Gelinlikci

Kaç senedir bu mesleği yapıyorsunuz ?

10 senedir

Hiç iyi değil büyük firmanın aldığı fiyatla küçük esnafın alış fiyatı aynı değil. Toptancılar büyük firmaya ucuz verirken küçük esnafa pahalı veriyor buda müşteriye yansıyor

Krizden ne kadar etkilendiniz ?

Herkes gibi bizde etkilendik ama krizi medya daha da büyütüp halkı korkuttuğu için kriz daha büyük oluyor

Krizden en az etkilenmek için bir öneriniz varmı ?

Evet Televizyon seyretmeyin.

Olmazmı gelmeyen veresiyeler bile var.

İşleri hareketlendirmek için ne gibi şeyler yapılabilir ?

Reklam, fiyat indirimi ve bunun gibi etkinlikler.

A.Adem Okan

43 yaşında

Pastane işletmecisi

Kaç senedir bu meslekle uğraşıyorsunuz ?

27 senedi bu mesleği yapıyorum

Büyük balık küçük balığı yutuyor misali hiçte iyi değil esnaf kan ağlıyor

% 50 civarında birde bizim meslek mevsimlik olduğu için o yönden de çok etkilendik

Çok hizmet güler yüz müşteriyi aldatmamak yani müşteri tutmak müşterisi sağlam olanlar az etkilenirler

Promosyonları artırmak güler yüz

Oldukça fazla var gençler sabahtan akşama kadar istasyon caddesinde bir aşağı bir yukarı dolanıyorlar Allah gelecek neslin yardımcısı olsun.

Hazırlayan: Abdullah Duman

Sivaslilar.Net Özel Haberi

Cley
28.06.2009, 16:24
Güzel bir çalışma olmuş Teşekkürler Abdullah.
Alınan görüşlere bakılırsa kriz Sivas esnafını teğet geçmiş.:)
Büyük firmaların küçükleri ezdiği dile getirilmiş
Esnafımız Sivasın geleceğinden umutlu.
Bir esnafımızın kredi konusundaki tespiti de çok doğru vatandaş bir ay boyunca kredi kartıyla alışverişini yapıyor ve maaşını çekince maaşın tamamına yakınını geri bankaya yatırıyor geri kalanın büyük kısmı diğer hizmet kuruluşlarına(elkt.su,gaz, tel. vs.) gidiyor. piyasada kullanacak para kalmıyor piyasada nakit para dolaşımı olmayınca sıkıntı başlıyor.

Salim58
28.06.2009, 17:56
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez])

ABDULLAH DUMAN
28.06.2009, 18:16
Bir esnafımızın kredi konusundaki tespiti de çok doğru vatandaş bir ay boyunca kredi kartıyla alışverişini yapıyor ve maaşını çekince maaşın tamamına yakınını geri bankaya yatırıyor geri kalanın büyük kısmı diğer hizmet kuruluşlarına(elkt.su,gaz, tel. vs.) gidiyor. piyasada kullanacak para kalmıyor piyasada nakit para dolaşımı olmayınca sıkıntı başlıyor.

Teğet olurmu çoğu şikayetçi :) esnafına göre değişiyor :)

BekirBayrak
28.06.2009, 18:58
Abdullah gerçekten çok güzel bi çalışma yapmışsın
Sorularına içtenlikle cevap veren esnaflarımızada tşkler.....

Cley
28.06.2009, 19:12
Teğet olurmu çoğu şikayetçi :) esnafına göre değişiyor :)

Aşırı bir şikayetçilik yok. Hallerinden memnun gibiler ya da şükretmeyi bilen esnaflar hepsi.

Arif Coşkun
28.06.2009, 19:17

Eski Maliye Bakanı Unakıtan bile artık itiraf ediyor, krizi en kötü şekilde hissettik yaşadık diye. (tabiki sonradan aklı başına gelmiş normaldir rahatsızdı, düzeldi şimdi :) Hala biz vardı yoktuya geldik yine :D

Ama bizim Sivas'ımıza pek uğramamışa benziyor, aman uğramasında ne güzel çok sevindirici bir durum...

Cley
28.06.2009, 19:20

Eski Maliye Bakanı Unakıtan bile artık itiraf ediyor, krizi en kötü şekilde hissettik yaşadık diye. (tabiki sonradan aklı başına gelmiş normaldir rahatsızdı, düzeldi şimdi :) Hala biz vardı yoktuya geldik yine :D

Ama bizim Sivas'ımıza pek uğramamışa benziyor, aman uğramasında ne güzel çok sevindirici bir durum...

Gazetenin ismi Sözcü olunca böyle bir manşet normaldir Arif abi :) Küçük esnaf pek etkilenmedi krizden olan başta tekstil olmak üzere olan büyük firmalara oldu

Klimasuyu
28.06.2009, 22:09
Allah*tan teğet geçmiş !...

bahar5834
28.06.2009, 22:27
Abdullah kardeş size sivas esnafına tşk ederiz guzel allah herkesın yardımcısı olsun....

Ertugrul
28.06.2009, 23:06
Bir konuyuda politize etmeden tartışabilsek, hemen tarafgillik yapmayıp Sivas için, Sivaslılar için fikir üretebilsek ve sitemizin ismine layık bir şekilde Sivaslılar olabilsek, birliğimizi, dirliğimi korusak, memleketimiz için, Sultan Şehrimiz için projeler üretme gayretinde bulunsak ne olur ki.

Abdullah kardeşimiz çok güzel bir haber hazırlamış, emeğine yüreğine sağlık canım. Sivas mükellef sayısı ne yazık ki Tokat'tan daha az buda gösteriyorki memleketimizin hızlı bir gelişmeye ihtiyacı var. Bu gelişmeyi yakalayabilmek için önce bizlerin Sivas'ı tanıması, Sivas'ın var olan potansiyelini bilmesi ve iyi bir reklam yapması gerekiyor. Yer yüzünde gezen her Sivaslı önce Gnüllü Sivas Tanıtım Elçisi olması, Gururla, Onurla Sivaslıyım demesi ve Sivas'ı tanıması gerekiyor.

ABDULLAH DUMAN
29.06.2009, 07:58
Aşırı bir şikayetçilik yok. Hallerinden memnun gibiler ya da şükretmeyi bilen esnaflar hepsi.

Yani tabi hallerine şükrediyorlar fazla etkilenmedikleri için ama dediğim gibi esnafına göre değişiyor Sivasta hemen hemen hergün bir işyeri kepenk kapatıyor

Salim58
29.06.2009, 08:03
abdullah kardeşim ellerine sağlık güzel bi çalışma yapmışsın teşekkürler

abircan
29.06.2009, 11:35
henüz 1 yıl dolmadan kriz söylemine başlayalı beri , çok şüükür arkadaşlar varlığını kabul etti,önlem içinde artık bir iki
yıl plan yaparlar, sonrada harekete geçerler, derken bir bakmışın kriz dağılmış olur doğal olarak, sonrada ne başarılı hükümet deyip allayıp pullayıp oy veriririz sonrada yetmedi ödül olarak başbakanı cumbaba yaparız ne dersiniz buna , fena fikir değil değilmi

Cley
29.06.2009, 16:18
OoOoOoOoO abircan abi hoşgeldin nerelerdesin ya özletiyorsun kendini. irtibatı koparmayalım abi tam senlik konular vardı ama sen yoktun :)

FALÇATA 58
30.06.2009, 08:05
İçlerinde tanıdık simalarda var :) başarılı bir çalışma olmuş tebrikler

qio
30.06.2009, 11:56

Doğru söyle yastık altında kaç paran var ki kriz seni teğet geçiyor 70 milyon içinde :))

FALÇATA 58
30.06.2009, 13:51
Krizi en fazla hissedenlerden birde benim geçtiğimiz aylarda dükkan kapattık veresiyenin etkisi çok oldu

betüs58
30.06.2009, 14:08
saolsinn abdullah abii paylasimm icin cok güzell olmsu:)Caglar giyimdekii amcayii bide geliinlikciyii taniyorumm ama:)

TracyMcGrady58
01.07.2009, 17:04
Emegi gecen Abdullah'a ve diger arkadaslara öncelikle tesekkürler bu calismadan dolayi. Bu kadar esnafla irtibata gecmek kolay degil, helal olsun. Calismalarinizin devamini bekliyoruz :)

Görünen o ki krizden etkilenmeyen kimse yok. Allah esnaflarimizin yar ve yardimcisi olsun.

kronik
02.07.2009, 22:02
büyük olsun küçk olsun alınteri ile rızkını arayanlara Allah bol rızık ,hayırlı kazanç versin .Bir an önce sıkıntıdan kurtuluruz inşallah

seva
03.07.2009, 09:32
Allah yardımcıları olsun ne diyelimki :)

ABDULLAH DUMAN
03.07.2009, 09:48
Krizi en fazla hissedenlerden birde benim geçtiğimiz aylarda dükkan kapattık veresiyenin etkisi çok oldu

Elinde veresiye defteri akşama kadar borçlu peşinde dolaşan iflas etmiş bir esnaf :)