PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : YOZGAT 10.SÜRMELİ FESTİVALİ ŞİİR ŞÖLENİ


Sabiha Serin
12.07.2009, 03:41
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]


Yazarımız Sabiha Serin'in kaleminden Yozgat 10. Sürmeli Festivali Şiir Şöleni..


YOZGAT 10.SÜRMELİ FESTİVALİ ŞİİR ŞÖLENİ


Bozok yaylasında Yozgat ilinde
Sürüler otlatır kaval elinde
Yanık bir ses ile sazın telinde
Bir murat almadı dertli Sürmeli

DERTLİ SÜRMELİ başlıklı şiirimden bir dörtlükle merhabalar diyorum.
Evet, tam bir yıl önce idi. Yozgat’a ilk kez 9.Sürmeli Festivali Şiir Şöleni nedeni ile gitmiştim. O zaman yine (YOŞAYBİR) “Yozgat Şairler Yazarlar Birliği Başkanı Ahmet Sargın bey ve emeği geçen herkes tüm gelen konuklar ile olağanüstü ilgilenmişti. Aradan bir yıl geçmesine rağmen ben her fırsatta Yozgat’a olan sevgimi dile getirdim.

Bozok yaylasının sevimli toprağı, can yürek insanları, doğası ve her güzelliği ile yüreklerde taht kuran, Sürmelinin diyarı Yozgat’a 10.SÜRMELİ FESTİVALİ ŞİİR ŞÖLENİ gerçekleştirileceğini öğrenince gitmemek olmazdı tabii. İyi ki gittim, iyi ki şiirlerimi onurla paylaştım. Yozgat’a gidilmez mi, Çamlıktaki kum döken buz gibi suları içilmez mi, yayla havası içimize çekilmez mi? Testi kebabı yenilmez mi. Saat kulesinin ihtişamı seyredilmez mi? Yozgat’a olan hayranlığımı yazmaya kalkarsam, sanırım destan olur.

Şiir şölenimiz 4 Temmuz günü idi ama ben Yozgat’ı kana kana gezmek için iki gün öncesinden gittim. Çünkü geçen yıl geldiğimde görmek isteyip te gidemediğim yerler olmuştu. İyi ki erken geldim, Yozgat’ı, çarşısını, pazarını o güzelim konakları doyasıya gezdim.

4 Temmuz sabahı Yozgat Kültür Müdürlüğüne tüm şair arkadaşlarım ile buluşmak üzere geldiğimde dört dörtlük bir kahvaltı sofrasında buldum kendimi.
Neler yoktu ki. Kahvaltı yaptım desemde Ahmet Sargın, Salim Gülbahçe ve Osman Yüksel beyin sıcak karşılamaları ve ısrarları karşısında dayanmak kolay olur mu? Yavaş yavaş yoldan yeni gelen arkadaşlarımızı karşıladıkça kaynaşma, kucaklaşma anımız görülmeye değerdi. Herkeste ayrı bir heyecan, coşku vardı.

Şiir şölenimiz 14.00 te başladı. Yozgat Valisi Amir Çiçek ve diğer protokolün hazır olduğu salonda Saygı duruşu ve İstiklal Marşının hemen ardından protokol konuşmaları ve plaket töreni gerçekleşti.. Plaket töreninde Yozgat Valisi Sayın Amir Çiçek tarafından “Ahmet SARGIN’a Başarılı çalışmalarından dolayı ,”Salim GÜLBAHÇE’ YE Şebinkarahisar’da düzenlenen yarışmada Yozgat’ı tanıtan YOZGAT GÜZELLEMESİ” İsimli şiiriyle Türkiye Birincilik ödülü almasını kutlamak adına ve “Osman YÜKSEL’e Şehriyar dergisinde yayınlanan Yozgat’ı 66 kıtalık “Yozgat destanı yazmasından dolayı plaketler sunuldu. Yurt içinden ve yurt dışından gelen birbirinden değerli şair, yazar ve gazeteci arkadaşlarımız alfabetik sıra ile şiirlerimizi paylaştık.

Şiir okuma sırası bana geldiğinde, 12.Hikmet Okuyar Ödüllü Şiir Yarışması sonucunda Şebinkarahisar’da 19.5.2009 tarihinde Türkiye Birincilik ödülü aldığım 'TOKAT GÜZELLEMESİ' isimli şiirimi paylaşmak isterdim ama şiirim uzun olduğu için diğer şair arkadaşlarımızın zamanını almak istemedim. Ali Bilecen (Ozan Merdan) tarafından Türk Halk Müziği dalında bestelenen SON KEZ ÖPÜYORUM GİT GÜLE GÜLE isimli şiirimi paylaştım.

Şiirler okunduktan sonra salondan ayrıldık. Müze ziyareti ve ardından Özel Ergin İlköğretim okulun da akşam yemeği ayrı bir anı idi. Aslen Göreleli ama Gölcükte oturan, bana Giresun, Görele ve Karadeniz’i sevdiren, yörelerine ait dört adet sitelerinde köşe yazarı olarak yazılarımı paylaşmamı sağlayan, yazar ve editör can kardeşim Ali Dursun bey ile okul koridorunda dizili kocaman santraç taşları ile uzun zamandan beri belki de unuttuğum santraç oyununu oynadık. Tabiî ki yenilen ben oldum. Unutmadan paylaşmam lazım. Yemekten sonra okuldaki masa ve sandalyede diğer şair arkadaşlarımla Yozgat’ın akşam serinliğini içime sindirmeye çalışırken bir baktım bana bir bardak çay ikram edildi. Teşekkür ettim ama içeride semaverlerde hazır olan çayı bana sunma nezaketinde bulunan kimdi? Öğrendiğimde inanın çok şaşırdım ve onur duydum. Evet makamı ile böbürlenmeyen, misafirperver, candan bizlerle ilgilenen bu değer meğer Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahri Akbulut imiş. Kendisini daha çok takdir ettim, alçakgönüllü ve candan davranışı kalbimde ayrı taht kurdu. İşte Yozgat neden farklı, neden seviliyor, neden kültür ve sanat alanında başarılı. İşte böyle bir Kültür Müdürü olduğu için Yozgat halkı gurur duymalılar. Sivas Kültür Müdürümüz Kadir Pürlü ve diğer illerdeki Kültür Müdürleri Bahri Akbulut’tan bence çok şey öğrenmeliler diyorum.Yozgat bu konuda çok şanslı, özendim doğrusu..

Akşam yemeğinden sonra bizleri bekleyen otobüsler ile Hayri İnal konağında Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer’in de katıldığı Şiir Müzik Eğlence ve sohbetler tadına doyulamaz güzellikte idi. Kendimi sanki bir kına gecesinde sandım. Şarkılar, türküler, oyunlar ile bir çocuk sevincinde geçen zaman tatlı bir rüya gibi yüreğimden asla silinmeyecek. Hepimiz sanki akraba aile topluluğunda idik. Gecenin bitmesini istemedik ama ertesi gün gezi programı olması nedeniyle herkes iyi geceler diyerek kaldıkları yere doğru vedalaştılar.

5 Temmuz 2009 Pazar günü sabah Kent parkta Ticaret ve Sanayi Odasının verdiği kahvaltıda buluşan şairler sıcak çaylarımızı Yozgat’ın yemyeşil doğal güzelliğinde yudumladık. Ahmet Sargın Bey katılımcı şairlere Katılım Belgelerini takdim etti. Daha sonra Yozgat Belediyesinin tahsis ettiği iki otobüse bindik ve işte yeni bir gün, yeni güzellikler bizleri bekliyordu.

İlkönce Yozgat Çamlık milli park gezildi. Yol güzergâhında mola verilip kum döken çeşmenin buz gibi sularından içtik. Çamlıkta Adana’dan gelen Halise Tekbaş ve Ürgüp’ten gelen Ayşe Paslanmaz hanım, Gölcük’ten gelen Ali Dursun bey çocuk parkını görünce kendilerini salıncakta buldular. Anlaşılan çocukluklarını nasılda özlemişlerdi. Bana da onları sıra ile sallamak düştü. Daha sonra tahtadan yapılan masalarda oturup çevrenin anlatılmaz doğa güzelliğini yudumladık. .Bu arada Cemile Düzgün, Ömer Tural, Yavuz Kayacık, Ali Dursun, Salim Gülbahçe ve ben yolculuk boyunca otobüste repertuarımızda ne var ne yok neşe ile okuduğumuz şarkı ve türküleri yine aynı mekanda çocuklar gibi sanki evimizde bir aile ortamında gibi coşku ile paylaştık. Bizim bulunduğumuz otobüste olan Prof. Dr. İsa Kayacan hocamızın bizden özel isteğini yerine getirdiğimizde ise yüreğimde ayrı bir burukluk yaşadım. ŞİMDİ UZAKLARDASIN GÖNÜL HİCRANLA DOLDU.. şarkısını bizden istemesinin nedeni ise rahmetlik eşinin çok sevdiği şarkısı imiş.
Biz arkadaşlarla koro halinde otobüste bu şarkıyı okuduğumuzda İsa Kayacan hocamın eşine olan sevgisinin ne denli yüce olduğunu ve onu kaybetmesine rağmen sevgisinin ne denli büyük olduğunu buğulanan gözlerinden anlamak zor olmadı. İşte sevgi, işte vefa, işte yüce duygular.

Yolculuğumuz Tarihi Sarıkaya kaplıcasında noktalandı. Sarıkaya Kaymakamı Sayın Yaşar DÖNMEZ bizleri karşıladı, Kaplıca Restoranda öğle yemeği ikram edildi ve kaplıcada banyo imkânı sağlandı.

Yemekten sonra bizlere bu mekânın tarihini Kaplıca işletmecisi Bülent Doğan Bey çok başarılı biçimde anlattı. Sanatsal ve arkeolojik değerleri konusunda bilgilendirdi. İsteyen arkadaşlarımız kaplıcadan yararlandı. Ben ise o eşsiz güzellikteki bahçede buz gibi ayran içip kuş cıvıltılarını dinlemeyi, gözleme yapan hanımlarla tatlı sohbeti tercih ettim. Saat 16.00 civarında toparlanıp Yozgat’a döndük. Yolculuğumuzdaki ve Yozgat anılarımızı asla unutmayacağım. Şimdiden 11.Sürmeli Festivali Şiir Şölenine kadar ömrüm olsa da Yozgat’a tekrar gelsem diyorum.

Yozgat Otogara indiğimizde vedalaşmalar başladı. Çok değerli dostluklar edindik. Kalbimizin yarısını Yozgat’ta bırakarak ayrıldık.

Bu güzel ve başarılı organizasyonu gerçekleştiren Yozgat ValisiSayın Amir ÇİÇEK, Yozgat Belediye Başkanı Sayın Yusuf BAŞER, Kültür Müdürü Sayın Bahri AKBULUT, (YOŞAYBİR) Yozgat Şairler Yazarlar Birliği Başkanı can yürek Sayın Ahmet SARGIN ve tüm üyelerine, Salim GÜLBAHÇE, Osman YÜKSEL ve belki unuttuğum var ise bağışlasınlar emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ederiz.

Yozgat anılarımı yazmaya başladığımda o güzel geçen iki günün neresinden başlasam diyordum, Kısa olmasına özen gösterdim ama sanırım başaramadım. Yozgat’ı sayfalar dolusu yazsam sanırım yinede doyamam.

Yaşam hikayesini araştırdığım Sürmeli için yazdığım şiirimi sizlerle paylaşmaktan onur duyacağım.

Cumhuriyet, kültür sanat ve ozanlar diyarı Sivas’tan kucak dolusu selam, sevgi ve saygılarımla


SABİHA SERİN
Şair Araştırmacı Yazar
SİVAS



DERTLİ SÜRMELİ

Bozok yaylasında Yozgat ilinde
Sürüler otlatır kaval elinde
Yanık bir ses ile sazın telinde
Bir murat almadı dertli Sürmeli

Ne sevdaya doydu ne geçti yazı
Ne terk edip gitti kalpten ayazı
Gönül bahçendeki o Türkmen kızı
Yar deyip kalmadı dertli Sürmeli

Ne beyler ağalar yalvarsa da boş
Sürmeli aşk ile olmaz mı sarhoş
Değişmez bu kader koş Allah’ım koş
Sanma kul yanmadı dertli Sürmeli

Kudretin çok derin derindir derdin
Yanık bir ses ile söyle ne derdin
Akdağları dergâh, mekân eyledin
Bir duyan olmadı dertli Sürmeli

Yozgat Sürmelisi bilinmez mi hiç
Gönül bahçende gül silinmez mi hiç
Sürmeli ozanım dert denmez mi hiç
Gül açtı solmadı dertli Sürmeli

Anlatır SABİHA yazar bir destan
Bugün ilham aldım pir ile dosttan
Selamlar getirdim size Sivas’tan
Sadık yar bulmadı dertli Sürmeli


SABİHA SERİN



ŞİİR ŞÖLENİ KATILIMCI LİSTESİ

1-Yavuz KAYACIK -GİRESUN /ALUCRA
2-Coşkun GÖNÜLLÜ -YOZGAT
3-Ahmet ŞAHİNOĞLU ANKARA
4-İbrahim SAYAR –ANKARA
5-Şakir SUSUZ-ANKARA
6-İbrahim İMER-ANKARA
7-Ömer TURAL-KAYSERİ
8-Sabiha SERİN-SİVAS
9-Saadet ÜN-ŞANLIURFA
10-Nesrin AKALMIŞ-İZMİR
11-Ali DURSUN-KOCAELİ
12-Süleyman KARACABEY-KAYSERİ
13-Secaettin ÖZTÜRK-ANKARA
14-Zübeyde GÖKBULUT-KIRŞEHİR
15-Deniz ŞİMŞEK-KAYSERİ
16-Duran TAMER-KAYSERİ
17-Mustafa Ferit YILDIZ-KAYSERİ
18-İsmail Adil ŞAHİN-KAYSERİ
19-Sergül VURAL-KAYSERİ
20-Pakize ALTAN-ANKARA
21-Rıfat ÇAKIR-ANKARA
22-Münevver DÜVER-ADANA
23-M.Demirer BABACANOĞLU-ADANA
24-Halise TEKBAŞ_ADANA
25-Osman BAYMAK-KOSOVA
26-Dursun DEMİRAY-(ÇEKİÇOĞLU) ANKARA
27-Meryem ÖZDEMİR –MERSİN
28-Züleyha Özbay BİLGİÇ-KÜTAHYA
29-Afet KIRAT-MERSİN
30-Cemile DÜZGÜN-ORDU
31-Ayşe PASLANMAZ-NEVŞEHİR
32-İsa KAYACAN-ANKARA
33-Nihat AYMAK-TOKAT
34-Hilmi CAN-ESKİŞEHİR
35-Sebahattin AKGÜL-MERSİN
36-Ahmet DİVRİKLİOĞLU-TOKAT
37-Hasan AKAR-TOKAT
38-Ahmet Turan ERDOĞAN-TOKAT
39-Mustafa ZORLA-TRABZON
40-Salim GÜLBAHÇE-YOZGAT
41-Osman YÜKSEL-YOZGAT
42-Kelami AKDEMİR-YOZGAT
43-Serap Hoca-ANKARA
44-Habib DAĞ-İSTANBUL
45-Arzu ALTINÇİÇEK-İSTANBUL
46-Sedat EMER-İSTANBUL
47-İsmet ÖZKUL-MUĞLA
48-Hasan ÖZTÜRK-Muğla
49-Osman KARACA-İZMİR
50-DilekHOKKAÖMEROĞLU
51-Kadir ÖREN-YOZGAT
52-Yusuf KOÇ-YOZGAT
53-Yaşar YİĞİTSOY-YOZGAT
54-Ahmet YETİM-YOZGAT
55-Erdoğan BEKTAŞ –YOZGAT
56-Nuh ŞAHİN-YOZGAT
57-Kemal UYAR-YOZGAT
58-Yaşar DEMİR---
59-Canseli DONAT-KOSOVA
60-Mevlüt VURAL---
61-Uğur GÖKBULUT---
62-Hikmet ÖZKUL---
63-Hasan ÖZTÜRK---
64-Saciye YAYLAZ- AYDIN /SÖKE

Salim58
12.07.2009, 08:16
DERTLİ SÜRMELİ

Bozok yaylasında Yozgat ilinde
Sürüler otlatır kaval elinde
Yanık bir ses ile sazın telinde
Bir murat almadı dertli Sürmeli

Ne sevdaya doydu ne geçti yazı
Ne terk edip gitti kalpten ayazı
Gönül bahçendeki o Türkmen kızı
Yar deyip kalmadı dertli Sürmeli

Ne beyler ağalar yalvarsa da boş
Sürmeli aşk ile olmaz mı sarhoş
Değişmez bu kader koş Allah’ım koş
Sanma kul yanmadı dertli Sürmeli

Kudretin çok derin derindir derdin
Yanık bir ses ile söyle ne derdin
Akdağları dergâh, mekân eyledin
Bir duyan olmadı dertli Sürmeli

Yozgat Sürmelisi bilinmez mi hiç
Gönül bahçende gül silinmez mi hiç
Sürmeli ozanım dert denmez mi hiç
Gül açtı solmadı dertli Sürmeli

Anlatır SABİHA yazar bir destan
Bugün ilham aldım pir ile dosttan
Selamlar getirdim size Sivas’tan
Sadık yar bulmadı dertli Sürmeli
SABİHA SERİN