Sivaslilar.Net
06.08.2009, 11:36
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]
Sivas Vali Yardımcısı Veysel Çiftçi, “Yoğurdu dünyaya üreten, sunan milletiz ama meyveli yoğurdu yurt dışından alan bir ülkeyiz. Yani yoğurt ile meyveyi bir arada buluşturamamışız” dedi.
Çiftçi, Sivas Tarım İl Müdürlüğü tarafından Sivas-Ankara karayolu üzerinde çeşitli hububat ürünü türlerinin deneme çalışmalarının yapıldığı yerde düzenlenen tarla gününe katıldı. Sivas'ın neredeyse Belçika'nın yüzölçümüne eşit bir toprağa sahip olduğunu kaydeden Çiftçi, ancak her yerde olduğu gibi Sivas'ta da daha çok tarımla uğraşan insanların kalifiyeden yoksun, işsizlik sınıfında olan vatandaşlar olduğunu belirterek, ''Oysa biz istiyoruz ki üniversite mezunu, ziraat fakültesi mezunu insanlarımız da bu işlerle meşgul olsunlar. Daha üst seviyelere getirsinler, gelir artsın, verim artsın'' diye konuştu.
Yoğurdu dünyaya Türk milletinin tanıttığını vurgulayan Çiftçi, şöyle devam etti: ''Yoğurdu dünyaya üreten, sunan milletiz. Ama meyveli yoğurdu yurt dışından alan bir ülkeyiz. Yani yoğurt ile meyveyi bir arada buluşturamamışız. Buğdaydır, arpadır elbette bizim ihtiyaçlarımızdır. Bunlardaki çeşitliliği ve farkındalığı ne kadar artırabilirsek, insanlarımızdaki istihdam oranı artacak, gelir seviyemiz yükselecek, belkide dönüm başına alınan verim artacak. Ar-ge çalışmalarının artık faydası, verimliliği tartışılacak bir konumda değil.''
Sivas Tarım İl Müdürü Mehmet Kaya ise, tarımsız bir hayatın, dünyanın düşünülemeyeceğini, insanın geleceğinin bütünüyle tarıma, beslenmesine bağlı olduğuna dikkati çekerek, ''Tabi tarımsal faaliyetler içerisinde hububatın varlığı da tartışılmaz'' dedi. Buğdayın halen beslenme en temel rol oynayan besinlerden biri olduğunu vurgulayan Kaya, tarımın her geçen gün önemini daha artırdığını ifade etti.
Mevcut olan değerleri korumanın yanında ilerletmenin, ileriye götürmenin de öneminin çok fazla olduğunu anlatan Kaya, şunları kaydetti: ''Sürekli ve her ortamda fark yaratmak lazım. Sivas'ta yaklaşık olarak 3 çeşit buğday üretimi var. Ve bu buğday üretimi aslında ihtiyaca çok da cevap vermemekte. Bizim Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın taşra teşkilatı olarak buğday tarımını ve bununla beraber diğer tarımsal faaliyetleri geliştirmeyle ilgili çalışmalarımız var. Ve bu çalışmalarımızı ufak deneme parsellerinde gerçekleştiriyoruz.''
Bakanlığa bağlı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nün bünyesindeki enstitülerde laboratuvar koşullarında çeşitli araştırmalar yapıldığını bildiren Kaya, tarımda kalite ve verimin önemine değindi. Sürekli alternatif anlayışı içerisinde, Sivas tarımı ve çiftçisine daha iyi nasıl hizmet edebilme anlayışıyla bu çalışmaları yürüttüklerini bildiren Kaya, bu çalışmaların sadece il için değil, ülke ve bütün insanlık için çok önemli olduğunu belirtti. Konuşmaların ardından müdürlük yetkilileri tarafından katılımcılara tarlada deneme üretimi yapılan ürünler hakkında bilgi verildi.
Sivas Vali Yardımcısı Veysel Çiftçi, “Yoğurdu dünyaya üreten, sunan milletiz ama meyveli yoğurdu yurt dışından alan bir ülkeyiz. Yani yoğurt ile meyveyi bir arada buluşturamamışız” dedi.
Çiftçi, Sivas Tarım İl Müdürlüğü tarafından Sivas-Ankara karayolu üzerinde çeşitli hububat ürünü türlerinin deneme çalışmalarının yapıldığı yerde düzenlenen tarla gününe katıldı. Sivas'ın neredeyse Belçika'nın yüzölçümüne eşit bir toprağa sahip olduğunu kaydeden Çiftçi, ancak her yerde olduğu gibi Sivas'ta da daha çok tarımla uğraşan insanların kalifiyeden yoksun, işsizlik sınıfında olan vatandaşlar olduğunu belirterek, ''Oysa biz istiyoruz ki üniversite mezunu, ziraat fakültesi mezunu insanlarımız da bu işlerle meşgul olsunlar. Daha üst seviyelere getirsinler, gelir artsın, verim artsın'' diye konuştu.
Yoğurdu dünyaya Türk milletinin tanıttığını vurgulayan Çiftçi, şöyle devam etti: ''Yoğurdu dünyaya üreten, sunan milletiz. Ama meyveli yoğurdu yurt dışından alan bir ülkeyiz. Yani yoğurt ile meyveyi bir arada buluşturamamışız. Buğdaydır, arpadır elbette bizim ihtiyaçlarımızdır. Bunlardaki çeşitliliği ve farkındalığı ne kadar artırabilirsek, insanlarımızdaki istihdam oranı artacak, gelir seviyemiz yükselecek, belkide dönüm başına alınan verim artacak. Ar-ge çalışmalarının artık faydası, verimliliği tartışılacak bir konumda değil.''
Sivas Tarım İl Müdürü Mehmet Kaya ise, tarımsız bir hayatın, dünyanın düşünülemeyeceğini, insanın geleceğinin bütünüyle tarıma, beslenmesine bağlı olduğuna dikkati çekerek, ''Tabi tarımsal faaliyetler içerisinde hububatın varlığı da tartışılmaz'' dedi. Buğdayın halen beslenme en temel rol oynayan besinlerden biri olduğunu vurgulayan Kaya, tarımın her geçen gün önemini daha artırdığını ifade etti.
Mevcut olan değerleri korumanın yanında ilerletmenin, ileriye götürmenin de öneminin çok fazla olduğunu anlatan Kaya, şunları kaydetti: ''Sürekli ve her ortamda fark yaratmak lazım. Sivas'ta yaklaşık olarak 3 çeşit buğday üretimi var. Ve bu buğday üretimi aslında ihtiyaca çok da cevap vermemekte. Bizim Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın taşra teşkilatı olarak buğday tarımını ve bununla beraber diğer tarımsal faaliyetleri geliştirmeyle ilgili çalışmalarımız var. Ve bu çalışmalarımızı ufak deneme parsellerinde gerçekleştiriyoruz.''
Bakanlığa bağlı Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nün bünyesindeki enstitülerde laboratuvar koşullarında çeşitli araştırmalar yapıldığını bildiren Kaya, tarımda kalite ve verimin önemine değindi. Sürekli alternatif anlayışı içerisinde, Sivas tarımı ve çiftçisine daha iyi nasıl hizmet edebilme anlayışıyla bu çalışmaları yürüttüklerini bildiren Kaya, bu çalışmaların sadece il için değil, ülke ve bütün insanlık için çok önemli olduğunu belirtti. Konuşmaların ardından müdürlük yetkilileri tarafından katılımcılara tarlada deneme üretimi yapılan ürünler hakkında bilgi verildi.