PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bit pazarına Nur Yağdı

Sivaslilar.Net
15.08.2009, 00:24
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]

Tüm Dünyayı ile birlikte Türkiye’yi de etkileyen ekonomik kriz, ikinci el pazarı olan fakat halk arasında bit pazarı olarak bilinen pazara yaradı. Kriz, Sivas’ta da kendini iyiden iyiye hissettirmeye başladı. Dikilitaş mevkiinde hizmet veren ikinci el eşya pazarı dar gelirli vatandaşların uğrak yeri haline geldi. Her Pazar günü eski buğday pazarında kurulan bit Pazarı hafta sonları dolup taşıyor.
Sabahın erken saatlerinde kurulan ikinci el eşya pazarında giyim eşyasından, elektronik malzemeye, ayakkabı çeşitlerinden, otomotiv parçalarının yanı sıra kümes hayvanları da alıcısıyla buluşuyor. Ekonomik krizle birlikte alım gücü daha da azalan vatandaşlar, normal piyasaya göre ürünlerin çok daha ucuz olduğu ikinci el pazarına yöneldiler.
Dünya ile birlikte Türkiye'de de yaşanan küresel kriz üretimleri yavaşlattı, alım gücünü düşürdü, iç talebi daralttı.
Tüm bu olumsuzlukların gölgesinde yaşamaya çalışan vatandaş da krize karşı önlem olarak kemerleri sıkmaya başladı. Her türlü mal ve ürünün bulunduğu ikinci el pazarında, iğneden, ipliğe, bilgisayardan, bisiklete ne ararsanız bulabiliyorsunuz.
Kullanılmış buzdolabı, televizyon, çamaşır makinesi gibi ev eşyalarının satışlarında altın çağ yaşanırken, alt gelir grubunun büyük bir çoğunluğu giyim eşyası ihtiyacını da ikinci el pazarından karşılar hale geldi. Yaşanan bu durum ise ikinci el pazarında faaliyet gösteren esnafın yüzünü güldürüyor.
Dar gelirli vatandaşların ikinci el pazarına yoğun ilgi göstermeye başladığını kaydeden esnaflar, belediye yetkililerinden daha düzenli ve kapalı bir mekânlarının yapılmasını istediklerini kaydettiler.

Salim58
15.08.2009, 08:08
bunlara aslında güzel ve kapalı bir yer tahsis edilse ve sürekli hizmet verseler daha iyi olur gibime geliyor buralara yoğun ilgi her yerde var

Beypinarlim
15.08.2009, 08:29
Hayirlisi olsun...

altuntas58
16.08.2009, 13:43
Hali vakti yerinde olmayan vatandaşların alış veriş yaptığı 2.el eşya pazarı dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizdede her ilde faaliyet göstermekte hayırlı olsun

Cley
16.08.2009, 13:51
Daha önce de açılan bir konuydu bu. Bit pazarının kalabalık olmasının krizle bir ilgisi yok orası her pazar kalabalık oluyor zaten.

barikat58
16.08.2009, 13:58
Evet bende 6-7 ay önce gördüm sanki bu haberi

qio
19.08.2009, 02:57
Bir programda yarışma düzenleniyor , 06 - 10 yaş arası çocuklar bazında soru şu ; Emperyalizm nedir en iyi yorumu yapan Hindistan'lı bir çocuk yapıp ödülünü kazanıyor. Cevapı ise şöyle ; Benim Hindistan'da yaptığım ayakkabıyı Amerikalı bir çocuğun satın alması. Eğer emperyalizm'den hoşlanmıyorsanız marka takıntısı yapmayalım. Bit pazarlarından kriz olmasa bile alışveriş yaparım yapacağım , yapılmasınıda ömrüm yettiğince öğreteceğim.

nas_sina
19.08.2009, 03:18
emperyalizmle alakası yok bence marka takıntısını bilmem ama kaliteli olanlar markaysa
yapacak bişi kalmıyor

ömer yalcin
19.08.2009, 03:23
Türkiyede hic bit pazarina gitmedim,nasil bir yer burdakiki gibi eski esyalarmi satiyorlar ?

qio
19.08.2009, 03:26
emperyalizmle alakası yok bence marka takıntısını bilmem ama kaliteli olanlar markaysa
yapacak bişi kalmıyor

İzmir'de kimi görüyorsam , quicksilver sort yada Lewi's pantolon altta converse yada nike , polo gömlekler Lacoste T-shirtler zartlar zurtlar. Bunlar Amerikan markalarıdır. Ülkenin döner sermayaside olan para bizden çıkıp Amerikan sermayesini oluşturuyor. Emperyalizmle bu manada bağdaştırılabilir.

ömer yalcin
19.08.2009, 03:48
İzmir'de kimi görüyorsam , quicksilver sort yada Lewi's pantolon altta converse yada nike , polo gömlekler Lacoste T-shirtler zartlar zurtlar. Bunlar Amerikan markalarıdır. Ülkenin döner sermayaside olan para bizden çıkıp Amerikan sermayesini oluşturuyor. Emperyalizmle bu manada bağdaştırılabilir.

bizim millet alisik böyle senin dedigin gibi amarikayi beslemeye
yok illada marka olacak,sanki bizimkilerin suyu cikti

qio
19.08.2009, 03:52
Ömer abi , sana bir anımı anlatayım. Ben sosyalizmi savunan bir bireyim yani eşitliği ve dünyadki tüm insanların özgürce yaşayabilmesini savunan bir düşünce yapısı içindeyim. Bir gün gündoğdu meydanında eylemimiz var bende orda hazır bulunuyorum. Çevreme bi baktım hep converse'li , Nike'li , Adidas giyimli insanlar. E biz orda emperyalizm protesto ediyoruz ne işi var emperyalist mallarının üzerimizde. O günden beri spor ayakkabı hariç hep yerli malı kullanıyorum. Ayyakıbıyıda kimse kusura bakmasın adamlar iyi yapıyor. :)

ömer yalcin
19.08.2009, 03:59
haklisin,bizim millet anlamiyorki her aldigimiz yabanci mal bize kursun olarak geri dönecegini