PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Etrafı Kamulaştırılıyor


Sivaslilar.Net
07.09.2009, 03:26
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]

Divriği ilçesindeki Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası΄nın çevre düzenlemesi çalışmaları kapsamında tarihi yapının etrafındaki 138 bina kamulaştırılacak. Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü΄nün (UNESCO) koruma çalışmaları kapsamında oluşturulan Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası΄nın çevre düzenlemesi çalışmaları kapsamında bir süre önce bölgede istimlak kararı alındı.

İstimlak çalışmaları kapsamında ilk yıkım, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay΄ın katılımıyla bugün gerçekleştirildi. Tarihi yapının etrafındaki toplam 67 dönümlük alanda 2 etap halinde kamulaştırma yapılacağını bildiren yetkililer, ilk etapta 51 ev ve 69 parselin istimlak edileceğini, ikinci etapta ise 87 evin kamulaştırılacağını kaydettiler.

Birinci ve ikinci etapta toplam 138 yapının kamulaştırılacağını ifade eden yetkililer, istimlak çalışmaları sırasında vatandaşların mağdur edilmeyeceğini, çalışmaların vatandaşların rızasıyla yapılacağını kaydettiler.
Evi istimlak çalışmaları kapsamında yıkılacak vatandaşların konut ihtiyacının giderilmesi için de TOKİ ile ortak bir çalışma yapılabileceğini belirten yetkililer, şu an 15 ev sahibinin yıkım içinin onayının alındığını, diğer vatandaşlarla da görüşmelerin sürdüğünü bildirdiler.

-KAZI ÇALIŞMALARI SIRASINDA MENGÜCEK SARAYI ORTAYA ÇIKABİLİR

İstimlak çalışmalarının tamamlanmasının ardından yapının çevresindeki alanda Sivas Müze Müdürlüğünce kazı çalışması yapılacağını aktaran yetkililer, tarihi yapının etrafında başka önemli tarihi eserlerin temellerinin ve kalıntılarının da olduğunun tahmin edildiğini belirtiyor.
Yetkililer, kazı çalışmaları sonucunda aralarında bölgede hüküm süren Mengüceklilere ait sarayın kalıntılarının da bulunduğu bazı yapıtların gün yüzüne çıkabileceğini kaydediyor.

-DİVRİĞİ ULU CAMİİ VE DARÜŞŞİFASI-

Anadolu beyliklerinden Mengücekoğulları döneminde, hükümdar Süleyman Şah΄ın oğlu Ahmed Şah tarafından 1228 yılında yaptırılan Divriği Ulu Camii ve caminin bitişiğine Behram Şah΄ın kızı Melike Turan Melek tarafından aynı yıl yaptırılan darüşşifa, inanç ve tarih turizmi açısından önemli bir eser olarak gösteriliyor.

UNESCO΄nun Dünya Kültür Mirası listesinde Türkiye΄den 9 doğal ve kültürel varlık arasında ilk 3΄te yer alan, Görmeden Ölmeyin sloganıyla tanıtımı yapılan Ulu Camii ve Darüşşifası, özgün mimarisi, estetik, kültürel ve evrensel değeriyle 13. yüzyılda kadın-erkek eşitliğini de simgeleyen bir anıt olarak nitelendiriliyor.

-MÜZEYE KALDIRILMASI GEREKİYOR AMA SIĞMAZ

Avrupalı bilim adamları tarafından Anadolu΄nun El-Hamrası olarak görülen tarihi yapı, mimari yapısıyla başta sanat tarihçileri olmak üzere mimar ve mühendisleri büyülüyor.
Sanat tarihi uzmanı Prof. Dr. Doğan Kuban, 1997 yılında yayınladığı Divriği Mucizesi adlı kitabında, Ulu Cami΄nin taç kapılarının müze ortamında korunması gerektiğine işaret ediyor. Kuban, tarihi yapının önemini Eşi yok. Heykel gözüyle bakmak lazım. Müzeye kaldırılması gerekiyor ama sığmaz. Topkapı Sarayı΄ndaki Mukaddes Emanetler gibi saklanmalı΄΄ ifadesiyle dile getiriyor.

besyo_cu
07.09.2009, 13:41
Senelerdir kaderine terk edilen içerisinde nerdeyse koyun otlatılan bir yerin önemine yavaş yavaş varıyoruz demek.

İnşallah ellerine yüzlerine bulaştırmadan bu işi yaparlar yoksa aksini düşünmek bile istemiyorum.

LaEdri
07.09.2009, 13:48
35 yıla biter herhalde..

Salim58
07.09.2009, 14:53
hadi hayırlısı büyük bi gelişme demekki tarihi değerlerimize yavaş yavaş sahip çıkmaya başlıyoruz desenize