PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ağızlık Yok Oluyor


Sivaslilar.Net
24.09.2009, 01:25
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]

Germişek ağacından yapılan ve el işi süslemeleriyle dikkati çeken Sivas ağızlığı, günümüzde bu mesleği yapan az sayıda ustanın hünerli elleri sayesinde yaşatılıyor.

Yaklaşık 300 yıllık bir meslek olduğu belirtilen Sivas ağızlığını, kentte sayısı 5΄i geçmeyen usta yapıyor. Bu ustaların titiz ve zaman alan uğraşları sonucu ortaya konan Sivas ağızlıkları, hediyelik eşya olarak yerli ve yabancı turistlerden ilgi görüyor.

Kentte babadan oğula, dededen toruna geçerek bugüne kadar yaşatılan ağızlıkçılık mesleği, son günlerde bu işi yapacak çırak bulunamaması nedeniyle adeta yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

PTT merkez binasının yanındaki belediyeye ait atölyesinde mesleğini yürüten Gökmedrese Mahallesi muhtarı Erol Açıl (50), yaptığı açıklamada, ΄΄Sivasımızın el sanatlarını yaşatmak için gayret sarf ediyoruz. Dede mesleğimizdir, dedemden sonra babam, sonra da ben bu mesleği yaptım. Geçimimizi sağlıyoruz΄΄ dedi.

ÇIRAKLAR BEĞENMİYOR

Bu mesleğin gelecek kuşaklara aktarılmasının zor olduğunu ifade eden 4 çocuk babası Açıl, şu ana dek 2 çırak yetiştirdiğini, ancak çıraklarının bu işin ekonomik şartları iyi olmadığı gerekçesiyle başka işlerde çalıştığını belirtti. Açıl, ΄΄Geçim zor, çırak artık el sanatlarını beğenmiyor. (bununla ev geçindirilir mi?) diyor΄΄ dedi.

Şu anda çırağının olmadığını ifade eden Açıl, yaz tatillerinde 14 yaşındaki oğlu Emre΄nin kendisine yardımcı olduğunu söyledi.

Vergi, SSK primi, iş yeri kirası gibi giderlerinin olduğunu anlatan Açıl, hiçbir ustanın bu giderleri karşılayamadığını kaydetti. Açıl, sevdiği mesleğini ölene dek yapacağını ifade etti.

Sipariş üzerine yaptığı ağızlık ve diğer hediyelik ürünleri ilimizde sattığını, ayrıca bazı iş yerlerine toptan olarak verdiğini anlatan Açıl, ΄΄Bir zamanlar Amerika΄ya gönderdim. 2 seneden beri, herhalde krizden dolayı mı, artık gönderemiyoruz΄΄ dedi.

Klasik El Sanatları Merkezi΄ne dönüştürülen tarihi Buruciye Medresesi΄ndeki atölyesinde ağızlık ve diğer hediyelik eşyaları yaparak mesleğini yaşatmaya çalışan Ahat Taşkan (43) ise 9 yaşında başladığı ağızcılığı 34 yıldır sürdürdüğünü ifade etti.

300 yıllık geçmişi olan mesleklerinin günümüzde çırak bulunamaması nedeniyle yok olmaya yüz tuttuğunu ifade eden evli, 2 çocuk babası Taşkan, şu anda bu işi Sivas΄ta yapan 5 ustadan biri olduğunu kaydetti.
Eşinin, ağızlıkların süslenmesinde kendisine yardımcı olduğunu da anlatan Taşkan, mesleğini yaşatmak için elinden gelen çabayı göstereceğini sözlerine ekledi.

Yeni Ülke

Salim58
24.09.2009, 07:44
gerçektende çok güzel işlemeli ve süslemeli işler çıkarıyorlar
sivasın ismini işliyorlar ama rağbet az sadece şehir dışından gelenler bu gibi güzel çalışmalarla ilgileniyorlar bunun yaygınlaşması lazım ve bu ustalarımızın geleceğe çıraklar yetiştirerek bu çalışmaların devam etmesi lazım

besyo_cu
24.09.2009, 14:27
Küçüklüğümüzden beri (gerci hala büyumedik ya neyse) bize Sivas'ın neyi meşhur diye soruldugunda Agızlık diyerek başlardık saymaya. Bu habere çok üzüldüm Sivas'ımızın öemli geleneklerınden olan Ağızlık sanatını geliştirecek yeni nesillere ulaşmasını sağlayacak çırakların olmaması üzücü.

Bu durumun oluşmasında bizimde suçumuz var diye düşünüyorum başka şehirden gelen misafirlerimize buralardan ağızlık alarak hediye etsek çok güzel olur, aslında hala geç değil...

goramaz
24.09.2009, 14:43
doğru diyorsunuz besyo-cu bizim de sahip çıkmamız lazım sivaslılar olarak

büyük işletmelerden vergi düşürüldü ancak küçük işletmeler vergi yükü altında halen eziliyor...adaletli bir vergi sistemi gelmediği dürece bir çok küçük iş ya da zanaat dalı yok olup gidecektir