PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Veliler temizlik yapmasın mı?

besyo_cu
26.09.2009, 13:55
Dün gazetelerimizden birinin manşetinde ‘Veliler temizlikte’ başlıklı bir haber vardı. Övgü mü, yoksa yergi mi olduğunu anlamak için başlığın altını da okudum: Sivas’ta bir ilkokulda ödenek ve personel bulunmadığı için, okulun açılmasından önceki temizliği veliler yapmış. Gazete haberi bunun yanlış bir şey olduğunu ima ediyor, Milli Eğitim Bakanlığı’nı eleştiriyordu.

Oysa, bu haber ‘Bravo velilere!’ türünden olumlu bir manşetle de verilebilirdi. Öyle ya, zor durumda aldığı anlaşılan bu okulda bazı velilerin çocuklarının okulu için hep birlikte giriştikleri uğraş övülmeyecekti de, ne övülecekti! Haberde ‘Beceriksiz bürokrasi’ açısı yerine ‘kahraman sivil toplum’ açısı vurgulanabilir, çocuklarının eğitimi için böyle örgütlenebilen veliler övülebilirdi.

Amerika’da olsaydı eminim böyle olurdu.

Orada bu gibi konularda yurttaş kendisini yalnızca yükümlü ve hak sahibi değil, aynı zamanda sorumlu ve etken sayıyor.

Bize gelince...

Her şeyi devletten beklemek refleksi içimize o kadar yerleşmiş ki, birazcık sıkışınca hemen ona başvuruyoruz. Farkında olmasak da, bunu sivil yurttaş edilgenliğinin bir mazereti olarak kullanıyoruz.

Devlet görevini yapmamış ya, biz de o konuda bir şey yapmıyoruz ve her şey olduğu gibi devam edip gidiyor. Böyle bir kısır döngü söz konusu. Etrafınıza bir bakın, bunun pek çok örneğini bulacaksınız.

Yıllardır örgütlü olmanın erdemlerinden ve öneminden söz etsek de fiiliyatta bir türlü başarılı olamıyoruz.Kâğıt üzerinde on binlerce derneğimiz var.
Bunlardan kaç tanesi gerçek potansiyelini yaşama yansıtabiliyor ki?
Yüzde 5’i geçtiğini sanmam. Çoğu, kongreden kongreye toplanan tabela kuruluşlar halinde. Ötekilerde de en iyi eğitimli ve donanımlı gördüğünüz insanlar bile birlikte çalışmayı başaramıyorlar. İdealler ne kadar önemli olursa olsun, hemen çatışmalar çıkıyor, bölünmeler oluyor, vakit ve enerji israf ediliyor.

Bir zamanlar ben de dernekçilik yaptım. Hatta iki tanesinde başkanlığa kadar yükseldim. Seçilen listeye göre, çok iyi dava arkadaşlarım olacaktı. Bana yardım edeceklerdi. Her şeyi elbirliğiyle yapacaktık...

Bir gün baktım, düzenlediğimiz etkinliğin davetiye zarflarını tek başıma yalayarak yapıştırmaktan ağzım yapış yapış olmuş...

Herkesin gelmemek ve o gün o işi yapmamak için bir mazereti var.Tabanda örgütlü çalışma alışkanlığının olmaması en büyük toplumsal eksikliklerimizden birisidir. Bu ağır faturalara yol açan ciddi bir zaaftır.

Teorik sivil toplum şakşakçılığı kolay. Önemli olan somut gerçekliği değiştirmek üzere el ele vermek, ödeneksiz okulu hep birlikte pırıl pırıl yapmak ve bunu başaranları övmektir.

Haluk Şahin Radikal

Salim58
26.09.2009, 14:03
o gazetedeki yazıyı hiç dikkate almıyorum farkı düşündüğü belli oda biliyordur ne yazılması gerektiğini ama işine gelmiyordur ramazanlarda kandil günlerinde cami temizliğine giden bayanlarıda diyanetle eleştirsin nasıl bi mantık anlamıyorum eğitim için yapılan her hizmet güzeldir bilmeyen varsa ne yapalım okumamış okuyamamıştır heralde

ONuR
26.09.2009, 14:07
Dün ben de bu haber doğrultusunda ismi geçen okula gittim.Muhabir arkadaşımla(bende eski bir muhabirim:)} bu haberi araştırmak üzere gittiğimizde okul müdürünün tepkisi ile karılaştık.Amacımız olayın medyaya yansıdığı gibi olup olmadığını öğrenmekti.Ancak müdür bey biraz sinirliydi biraz olumsuzluklar yaşadık.

Ayak üstü bize anlattığına göre Okulun tadilat işlemlerini üstlenen firma belirlenen tarihte bitirememiş.Temizlik işlemlerinin herhangi bir şirkete verilmesi içinde yeterli bütce olmadığı için velilerin KENDİ İSTEĞİ ile bu temizliği yaptığını söyledi.Ancak davranışları suçlu psikolojisinde olduğunu gösteriyordu.Sebebi konunun üst makamlara medyaya yansıdığı gibi ulaşmasıydı.Yani biraz korkmuş..

Okul aile birliği başkanı aynı zamanda okulun bulunduğu mahalle muhtarını bulduk.Onunla konustuk.Muhtar beyde hemen hemen aynı şeyleri söyledi.Temizliği gerçekleştiren velilerle konuştuk..

Yani olayın özeti herhangi bir baskı ve ya zorlama olmadan,velilerin kendi rızaları ile bu temizliği yaptığı..Ancak benimde içinde bulunduğum medya,olayı biraz çarpıtmış.

Kibrisli
26.09.2009, 14:12
Ben de o haberi gördüm ama orada Veliler eleştirilmiyor ki... Okula para gelmemiş temizlik için o yüzden de veliler temizlik yapmış... Aslında bence o haberde yanlış, burada Haluk Şahin beyin yazdıkları da...

Birisi sadece bürokrasiyi ve devleti eleştirmiş, Radikal'de sadece haberi eleştirmiş bence hem bürokrasi eleştirilip hem sivil toplum yüceltilmeliydi...

kronik
26.09.2009, 21:56
okul aile birliği yönetiminin içinde olmam dolayısı ile şunu belirtmek isterim temizlik veya temizlik ihtiyaçları için okullara ödenek verilmiyor kayıt sırasında alınan bağışlarla ve her dönem için okula katkı payı adı altında toplanan öğrenci başına 20 tl ile bu işler dönüyor önceden okullara hizmetli tayin edilirdi şimdi ise bu toplanan bağışlarla sigortalı hizmetli alınıyor okullara dışardan bakınca devlet ödenek veriyor hizmetli veriyor bu toplanan bağışlar alınan katkı payları okul yönetiminin cebine gidiyor sanılıyor oysa hiçbirşey göründüğü gibi değil

bzafer
26.09.2009, 22:35
bende bir okul müdürüyüm naapsın ha o şekildemi eğitim öğretime başlasın.kendi okulunu kendin yapınca iyide şkendi okulunu kendin temizleyince kötümü.Ulusal basına yansıdı. Bende muhabiri tanırım ama çok yanlış yapmışlar helal olsun o velilere. tbrkler.

sandalli
26.09.2009, 22:44
Benim iki tane cocugum okula gidiyor, eger okul yönetimi benden öyle bir talepte bulunsa dengem bozulurdu. Devlet anayasada ki görevini yerine getiremiyor demek ki. Biz devleti baba bilirdik, yanilmisiz. Herkes kendi isini yapacak, velinin görevi degil okulu temizlemek. Ödenek gelmiyor demek de ne demek, ayni olay Almanya da olsa,egitim bakani istifa ederdi.

kronik
26.09.2009, 22:54
Benim iki tane cocugum okula gidiyor, eger okul yönetimi benden öyle bir talepte bulunsa dengem bozulurdu. Devlet anayasada ki görevini yerine getiremiyor demek ki. Biz devleti baba bilirdik, yanilmisiz. Herkes kendi isini yapacak, velinin görevi degil okulu temizlemek. Ödenek gelmiyor demek de ne demek, ayni olay Almanya da olsa,egitim bakani istifa ederdi.

işte orası Almanya burası Türkiye fark ortada konuşturma beni hasan abi ;)