PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sivas Halıcılıgı Bu Halde

Sivaslilar.Net
11.11.2009, 02:28
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]

Her nakışında ayrı anlamlar taşıyan ve dünyaca ünlü olan Sivas Halıcılığı’nın geliştirilmesi için bir müstecire verilen Halıcılık Okulu, uzun süredir çürüyor. İşletmede kar elde edemediği gerekçesiyle faaliyetleri durduran müstecir atıl halde bulunan halıcılık okulunu elinde tutmaya devam ederken okulun aslına uygun işletilmesi için harekete geçmeye çalışanların elinden bir şey gelmiyor. Görünen o ki bu sanatı geliştirmek bir kenarda dursun değeri büyük olan halıcılık yavaş yavaş unutulmaya terk ediliyor.

Mülkiyeti İl Özel İdare’ye ait olan ve Akdeğirmen Mahallesi’nde bulunan Halıcılık Okulu geçtiğimiz yıllarda Sivaslı bir müstecire verilmişti. Halıcılık okulunun kiraya verilmesindeki amaç ise dünyaca ünlü Sivas Halısı’nın geliştirilmesi ve halıcılık sanatının unutulmamasını sağlamaktı. Sebahattin D. isimli müstecir kiraladığı halıcılık okulunu amacına uygun şekilde bir süre işletti. Ancak kar elde edemediği gerekçesi ile işletmeci, halıcılık okulundaki faaliyetleri durdurdu. Atıl halde kalan binanın aslına uygun şekilde işletilmesini isteyen İl Özel İdare yargı yoluna gitti. Ancak kirasını sekteye uğratmadan ödeyen Sebahattin D., mahkemeyi kazandı. Hal böyle olunca boş duran tarihi bina için kimse bir şey yapamadı. Şu an şehrin göbeğinde camları kırılmış halde bulunan tarihi bina atıl halde duruyor.

Dillere destan Sivas halısının gelişimi için bir şey yapılamıyor. İşletme sayesinde bu sanatı öğrenen bu şekilde de aile bütçesine katkıda bulunmak isteyen vatandaşlara da istihdam kapısı kapandı. Kapanan Ayça Halıcılık Okulu’nun yeniden açılmasını isteyen Sivaslılar, yetkililerin müstecirle görüşerek orta yolun bulunmasını bekliyor. Bir işletmenin kirası düzenli ödense bile atıl halde bulunmasını istemeyen vatandaşlar, Sivas’ın kaybedecek zamanı olmadığını düşünüyor. Vatandaşlar, göreve geldiği ilk günlerde Sivas halıcılığının canlandırılacağını bu sayede ekonomiye katkı sağlanacağını söyleyen Doğan Ürgüp’ün de bu konuya el atabileceğini belirtiyor.

Sivas Postası

seva
11.11.2009, 12:18
Halıcılık çok önemli bir sanat gereken değeri vermiyoruz resimde gördüğüm kadarı ile....

goramaz
11.11.2009, 21:57
Sivaslılar olarak maddi manevi bütün değerlerimizi kaybediyoruz.yazacak kelime bulamıyorum.. Artık bu haberleri okumak etkilemiyor.. O kadar sıradanlaştı ki...Kendi kültürümüzü yansıtan el sanatları yok olmaya yüz tuttu..değerlendirilebilse eğer, genç kızlarımıza kadınlarımıza bir iş kapısı olurdu..
paramızı zamanımızı emeğimizi kültürümüzü tarihimizi hızla tüketiyoruz.. yerine yenisini koymadan

sade58
11.11.2009, 22:27
Sivas'ımızın Valisi haftanın 1 gününü hemşehrilerine ayıracağına, bunun gibi önemli konularla ilgilense daha güzel olur. Maalesef Sivasın en önemli değerini kaybediyoruz ve biz sivasın sorunları ile ilgilenmek yerine, başkalarının sorunlarıyla ilgileniyoruz.

Böylesine Sivasın en önemli bir sorununa sadece 2 yorum yazılması ise başka bir ayıbımız.

Uyan Sivaslı uyan, değerlerin kayboluyor, ve sen halen uyuyorsun!!!!

Abdullah Bulmus
12.11.2009, 01:49
Bizi kahreden bir haber daha, 50 yıllık geçmişini kültür diye savunan milletlerin yanında bizlerse asırlık kültür parçalarımızı birer birer kaybediyoruz. Birzamanlar insanların dili olmuş acılarını, özlemlerine kilime dokumuş insanlar, günümüzde ise herşeyi kenara ittiğimiz gibi kültürümüzün birparçasınıda böylece unutuyoruz ne yazıkki, İnsanların şarkılarına konu olan el emeği göz nuru kilimlerimiz için şimdilerde gösterdiğimiz hassasiyet haberden anlaşılıyor. Umarım en kısa zamanda yetkililer olaya el atarda , ev de boş boş zamanını öldüren kızlarımız veya sanat-meslek edindirme kursları şeklinde kilimcilik kursları açılırda tekrar kazanırız kültür hazinelerimizi...
Kilim Türküsünün dizlerini paylaşıyorum.. yazan ne güzel yazmış...
saygılar...

Sevdiğine Sözü Olan Bir Kilim Dokur
Kilimin Dilinden Ancak Anlayan Okur
Sırlarımı Verdim Sana Sevgimi Verdim
Şu Gönlümü Kilim Yaptım Yoluna Serdim

Ayıptır Günahtır Diye Kilit Vurdular Dilime
Aşkı Dokudum Kilime Anlıyor Musun
Yetinmedim Türkü Yaptım
Gayri Bu Canımdan Bıktım
Hani Senin Olacaktım Dinliyor Musun

Kilim Kalbin Aynasıdır Gönül Sesidir
Her Nakışı Bir Duygunun ifadesidir