PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : CÜ. Enerji evi kuracak

Sivaslilar.Net
08.01.2010, 20:32
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]

CÜ. Enerji evi kuracak

Bölüm Başkanı Prof.Dr. Ertan Buyruk, bilimsel metotlarda yapılmakta olan yalıtım çalışmalarının aile ekonomilerine büyük katkı ve önemli tasarruflar sağlayacağını söyledi

Cumhuriyet Üniversitesince başlatılan Enerji Evi Projesi ile oluşturulacak odalarda farklı yalıtım malzemeleri kullanılarak, yapılacak ölçümlerle Sivas için uygun yalıtım konusunda tespitlerde bulunulacağı açıklandı.
CÜ Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Enerji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ertan Buyruk, yaptığı açıklamada, enerji tasarrufu konusunda bina yalıtımının büyük önem taşıdığını söyledi.
Termal kameradan da faydalanarak, uygun bina yalıtımı konusunda enerji evi adında bir projelerinin olduğunu ifade eden Prof. Dr. Buyruk, Projeyi rektörlüğümüze, araştırma fonumuza sunduk, onaylandı, bu yıl içinde çalışmalarımıza başlayacağız dedi.
Proje kapsamında 2 tane küçük 10 ar metre karelik odacık yapacaklarını anlatan Prof. Dr. Buyruk, Bu odaların dış duvarlarını farklı malzemeyle döşeyerek, değişik kalınlıkta yalıtım malzemeleri kullanarak yüzeysel ve ara sıcaklık ölçümleri yaparak Sivas için doğru tespit etmeyi planlıyoruz dedi.
Bunun aynı zamanda sayısal ve matematiksel olarak da modellemesini ve karşılaştırmasını yaparak daha sağlıklı bir sonuç bulmayı arzu ettiklerini bildiren Prof. Dr. Buyruk, En azından yalıtım yapılırken vatandaşımızın aklına takılan yalıtım malzemeleri kalındığı tereddüdünü bilimsel olarak ortadan kaldırmayı amaçladıklarını ifade etti.

GÜNEŞTEN ENERJİ
Bu çalışmanın yüksek lisans çalışması olarak devam edeceğini dile getiren Prof. Dr. Buyruk, ayrıca şunları kaydetti.
Bu evimizin çatısına da bir güneş pili yerleştirerek bu odacıklardaki aydınlatmayı da güneşten aldığımız enerjiyle sağlamayı planlamaktayız. İnşallah tamamladıktan sonra liseden, ortaokuldan öğrencilerimizi getirip burada onlara tanıtım günleri düzenlemeyi planlıyoruz, vatandaşlarımızdan merak edenler olduğu takdirde projemizi onlarla da paylaşacağız"

Sivas Demokrat Gazetesi

EyüphanAydın
08.01.2010, 20:48
Güneşten enerjinin yeni yeni kullanıldığı ülkemizde güzel bir gelişme,İnşallah daha çok geniş kapsamlı bir çalışma olur.

Cley
08.01.2010, 21:44
Üniversitemiz hocalarını bilimsel çalışmalarda görmek güzel. Başarılar dilerim çalışmalarında.

Ertugrul
09.01.2010, 18:21
Yalıtım teknolojisi enerji tasarrufu açısından büyük önem teşkil ediyor. Yalıtım denildiğinden halkın aklına ısı yalıtımı gelsede bu başlık altın bir çok katagori bulunuyor. Isı yalıtımı, ses yalıtımı, nem yalıtımı v.s. Yalıtımdaki temel hedef dış etkenlerden ortamı ve malzemeyi korumak olduğundan malzeme yalıtımıda dikkatle incelenmeli. Enerji evi prohjesinde sadece güneş pili kullanmakta eksik olur. Yenilenebilir enerji kaynaklarının bütünsel bir perspektifte kullanılması Lisans Öğrencileri açısından da iyi bir tecrübe olur.