Sivaslilar.Net
10.01.2010, 03:08
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]
Sucuk'ta ne var belli değil
Et Balık Kurumu Genel Müdürü hemşehrimiz Bekir Ulubaş, Türkiye'de 3 milyon liraya sucuk satıldığını belirterek, "Et 16 milyon lirayken sucuk 3 liraya satılıyorsa, o sucuğun içerisinde etten başka şeyler var. .
Türkiye'de tahminen 70-80 milyon ton salam, sosis, sucuk ve kavurma üretiliyor."dedi.
Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, ''Türkiye'de tahminen 70-80 milyon ton katma değeri yüksek, salam, sosis, sucuk, kavurma üretiliyor. Biz bunun yüzde 10'una talip olacağız ki bizim kalitemizin altında üretim yapanlar silinsin'' dedi.
Sivas Ticaret ve Sanayi Odası'ndan (TSO) yapılan yazılı açıklamaya göre, odayı ziyaret eden Ulubaş, yaptığı açıklamada, Türkiye konjonktüründe hayvancılıkla iştigal edenlerin ciddi pazar ve kazanç elde ettiklerini, hayvan başına elde edilen et miktarından kiloda 3 milyon lira gelir elde edildiğini söyledi.
Sivas'ın yüzde 35'inin kırsal kesimde yaşadığını belirten Ulubaş, Sivas'ta hayvancılığa çok önem verilmesi ve yatırım yapılması gerektiğini bildirdi.
Hayvancılık sahasında üretilen ette pazar sorununun ortadan kalktığını ifade eden Ulubaş, şöyle devam etti:
''Ülkemizde tüketim arttı. Et ve balık özelleştirmeden çıktı. Bir başı da on bin başı da talep olduğu zaman alıyor, değerlendiriyor. Kendisi de sürekli pazar buluyor. Askeriye ile 25 bin ton kırmızı ve beyaz et sözleşmesi imzalandı. Bu iş bize büyük bir rahatlık getirdi. Hem tüketicinin yanında, hem üreticinin yanında olmak mecburiyetindeyiz. Öyle ki Türkiye'de bu sahaya yatırım yapanların çok ciddi bir kazanç elde ettiğini biliyoruz. Bu sahanın yatırıma ihtiyacı olduğunu da biliyoruz. Yıllar itibariyle bu sahadaki az kazançtan dolayı iş adamlarımız bu sahaya büyük yatırımlar yapmamış, küçük 3-5 başlık işletmeler halinde var olmuşlar. Şimdi bu saha çok cazip. Hemşehrilerimiz, iş adamlarımız bu sahaya yönelecekler. Kendilerine garanti pazar olacak. Biz üreticinin yanında fiyatta eşitiz. Bizim açıkladığımız fiyatın altında kimse fiyat açıklayamaz ve satamaz. Biz garanti oluyoruz. Garanti pazar oluyoruz. Özel sektör icabında 500 tane alıyor, biz 5 bin tane alıyoruz. Sınır da koymuyoruz.''
Tüketicinin yanında ve kaliteden yana olduklarını bildiren Ulubaş, şunları kaydetti:
''3 milyon lira sucuk diye yazıyor. Etin karkasının 16 milyon lira olduğu yerde sucuk 3 milyon lira olamaz. Öyleyse bu sucuğun içerisinde etten başka şeyler de var. Biz teknolojimizi yeniledik. Türkiye'de tahminen 70-80 milyon ton katma değeri yüksek, salam, sosis, sucuk, kavurma üretiliyor. Biz bunun yüzde 10'una talip olacağız ki bizim kalitemizin altında üretim yapanlar silinsin. Dünya çapında ciddi üretim yapan firmalarımız var. Bunların yanı sıra çabuk köşe dönmeye çalışan, merdiven altı üretim yapanlar bizim bu sahada dengeleyici bir üretime ulaştığımızda tüketici kesimini rahatsız edemeyecekler. Bu sahada yeterli özel sektör organize oluncaya kadar bu işi yapacağız. Organize olduktan sonra o zamanki siyasi iktidarın vereceği kararla özel sektöre devredeceğiz.''
Mayıs ayından itibaren bu teknolojileriyle deneme üretimlerini tamamlayıp seri üretime geçtiklerinde ''franchising'' vereceklerini anlatan Ulubaş, şöyle konuştu:
''Bütün etlerimizi paketleyeceğiz. Kıymaların yağ oranını belirleyip paketleyeceğiz. Kuşbaşıları aynı oranda makinede doğrayıp paketleyeceğiz. Salam, sosis, sucuk, kavurma ve hazır-pişmiş döner halinde, balık gibi yani, ürünü çeşitlendirerek et markette olması gereken her şeyi sunduğumuz bir bayilik vereceğiz. İlana çıktığımızda şartları uygun olanlar girebilecek. Arzu ediyorum ki, ilk başladığımız illerde hemşehrilerimizin de bu işe talip olmalarını istiyoruz.''
Sivas TSO Başkanı Osman Yıldırım ise tarımsal sanayinin gelişmesi gerektiğini belirterek, ''Sivas'ın yüz ölçümüne baktığımızda tarımsal verimliliğin çok fazla olmamasından dolayı özellikle hayvancılık olayı pek fazla gelişmemiştir. Hayvancılık ve tarımımızın da iki tane inek alıp onların sütüyle geçinme değil, işletmelere dönüşmesi lazım'' diye konuştu.
Hakikat Gazetesi
Sucuk'ta ne var belli değil
Et Balık Kurumu Genel Müdürü hemşehrimiz Bekir Ulubaş, Türkiye'de 3 milyon liraya sucuk satıldığını belirterek, "Et 16 milyon lirayken sucuk 3 liraya satılıyorsa, o sucuğun içerisinde etten başka şeyler var. .
Türkiye'de tahminen 70-80 milyon ton salam, sosis, sucuk ve kavurma üretiliyor."dedi.
Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, ''Türkiye'de tahminen 70-80 milyon ton katma değeri yüksek, salam, sosis, sucuk, kavurma üretiliyor. Biz bunun yüzde 10'una talip olacağız ki bizim kalitemizin altında üretim yapanlar silinsin'' dedi.
Sivas Ticaret ve Sanayi Odası'ndan (TSO) yapılan yazılı açıklamaya göre, odayı ziyaret eden Ulubaş, yaptığı açıklamada, Türkiye konjonktüründe hayvancılıkla iştigal edenlerin ciddi pazar ve kazanç elde ettiklerini, hayvan başına elde edilen et miktarından kiloda 3 milyon lira gelir elde edildiğini söyledi.
Sivas'ın yüzde 35'inin kırsal kesimde yaşadığını belirten Ulubaş, Sivas'ta hayvancılığa çok önem verilmesi ve yatırım yapılması gerektiğini bildirdi.
Hayvancılık sahasında üretilen ette pazar sorununun ortadan kalktığını ifade eden Ulubaş, şöyle devam etti:
''Ülkemizde tüketim arttı. Et ve balık özelleştirmeden çıktı. Bir başı da on bin başı da talep olduğu zaman alıyor, değerlendiriyor. Kendisi de sürekli pazar buluyor. Askeriye ile 25 bin ton kırmızı ve beyaz et sözleşmesi imzalandı. Bu iş bize büyük bir rahatlık getirdi. Hem tüketicinin yanında, hem üreticinin yanında olmak mecburiyetindeyiz. Öyle ki Türkiye'de bu sahaya yatırım yapanların çok ciddi bir kazanç elde ettiğini biliyoruz. Bu sahanın yatırıma ihtiyacı olduğunu da biliyoruz. Yıllar itibariyle bu sahadaki az kazançtan dolayı iş adamlarımız bu sahaya büyük yatırımlar yapmamış, küçük 3-5 başlık işletmeler halinde var olmuşlar. Şimdi bu saha çok cazip. Hemşehrilerimiz, iş adamlarımız bu sahaya yönelecekler. Kendilerine garanti pazar olacak. Biz üreticinin yanında fiyatta eşitiz. Bizim açıkladığımız fiyatın altında kimse fiyat açıklayamaz ve satamaz. Biz garanti oluyoruz. Garanti pazar oluyoruz. Özel sektör icabında 500 tane alıyor, biz 5 bin tane alıyoruz. Sınır da koymuyoruz.''
Tüketicinin yanında ve kaliteden yana olduklarını bildiren Ulubaş, şunları kaydetti:
''3 milyon lira sucuk diye yazıyor. Etin karkasının 16 milyon lira olduğu yerde sucuk 3 milyon lira olamaz. Öyleyse bu sucuğun içerisinde etten başka şeyler de var. Biz teknolojimizi yeniledik. Türkiye'de tahminen 70-80 milyon ton katma değeri yüksek, salam, sosis, sucuk, kavurma üretiliyor. Biz bunun yüzde 10'una talip olacağız ki bizim kalitemizin altında üretim yapanlar silinsin. Dünya çapında ciddi üretim yapan firmalarımız var. Bunların yanı sıra çabuk köşe dönmeye çalışan, merdiven altı üretim yapanlar bizim bu sahada dengeleyici bir üretime ulaştığımızda tüketici kesimini rahatsız edemeyecekler. Bu sahada yeterli özel sektör organize oluncaya kadar bu işi yapacağız. Organize olduktan sonra o zamanki siyasi iktidarın vereceği kararla özel sektöre devredeceğiz.''
Mayıs ayından itibaren bu teknolojileriyle deneme üretimlerini tamamlayıp seri üretime geçtiklerinde ''franchising'' vereceklerini anlatan Ulubaş, şöyle konuştu:
''Bütün etlerimizi paketleyeceğiz. Kıymaların yağ oranını belirleyip paketleyeceğiz. Kuşbaşıları aynı oranda makinede doğrayıp paketleyeceğiz. Salam, sosis, sucuk, kavurma ve hazır-pişmiş döner halinde, balık gibi yani, ürünü çeşitlendirerek et markette olması gereken her şeyi sunduğumuz bir bayilik vereceğiz. İlana çıktığımızda şartları uygun olanlar girebilecek. Arzu ediyorum ki, ilk başladığımız illerde hemşehrilerimizin de bu işe talip olmalarını istiyoruz.''
Sivas TSO Başkanı Osman Yıldırım ise tarımsal sanayinin gelişmesi gerektiğini belirterek, ''Sivas'ın yüz ölçümüne baktığımızda tarımsal verimliliğin çok fazla olmamasından dolayı özellikle hayvancılık olayı pek fazla gelişmemiştir. Hayvancılık ve tarımımızın da iki tane inek alıp onların sütüyle geçinme değil, işletmelere dönüşmesi lazım'' diye konuştu.
Hakikat Gazetesi