PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İşsiz Sivas’ta, sigortasız işçi çoğalıyor


Sivaslilar.Net
27.01.2010, 02:45
Sivas’ın yıllardır en büyük sorunları arasında yer alan işsizlik yüzünden bir çok insan işverenler tarafından sigortasız ve asgari ücretin altında çalışmaya mahkum ediliyor.

Sigortasız işçi çalıştırılması Sivas Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü’nün de dikkatini çekmiş olmasına rağmen, denetim yapacak personelin azlığı kanayan bu yaraya çare olmuyor.
SGK Sivas’ta sigortasız çalışan işçi sayısını tespit etmekte yetersiz kalırken, Sivas’ın kanayan bu yarasına ne türlü bir önlem alınacağı ise kamuoyu tarafından merak ediliyor.
Konuyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Sivas Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü İdris Aydın, yaşanan bu sorunu inkâr etmezken, “Sigortasız işçi çalıştırmak Sivas’ta kanayan bir yara haline geldi. Ancak denetim yapacak elemanımız yok” dedi.
Aydın, sigortalı işçi çalıştırmanın 1946 yılından itibaren kanunen zorunlu hale geldiğini, ancak günümüzde işyeri sahiplerinin işçileri sigortasız bir şekilde çalıştırarak bu olayı kanayan bir yara haline getirdiklerini söyledi.
Sigortasız işçi çalıştırmanın cezasının asgari ücretin bir katı ile on iki katı arasında değiştiğini belirten Aydın, “Bir işyerine alınan kişi orada çalışmaya alındığı günden itibaren kanun karşısında otomatikman sigortalı sayılıyor. İşveren bize ister bildirsin ister bildirmesin, kanun karşısında o kişi sigortalıdır. İşverenlerin çalıştırdıkları sigortalıları mevzuat gereği bir gün öncesinden bildirmeleri gerekiyor. İlk defa açılan işyerlerinde bu süre bir ay oluyor ama daha önceden beri işverenlerin işçiyi çalıştırmadan önce bildirmesi gerekiyor” dedi.
Aydın, sigortalıyı zamanında bildirmeyen işyerlerine idari para cezası olarak asgari ücretin bir katı ile 12 katı arasında değişen oranda ceza uygulandığını ve bu durum sayesinde işçilerin sigortasız çalışma gibi bir imkânının olamayacağını belirtti.
Aydın, sigortasız çalışan işçilerin kendi durumlarını Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’ne bildirmelerinin de mümkün olduğunu söyleyerek, “Çalışan sigortalıların ayrıca kendilerini de kuruma bildirmeleri kanunen mümkün. Bu durum sigortalıların faydalanması açısından düzgün bir uygulama olacaktır. Bir kişi bir yerde çalışmakla beraber sigortalı bildirilmemiş ise sigortası yatırılmamış ise eğer çalışması hala devam ediyorsa bize de müracaat ettiği takdirde orada bir fiili tespit yaptırıyoruz, fiili tespitte işçi hangi tarihten itibaren çalışıyorsa biz onun sigortalılarını resmen sağlıyoruz” dedi.
FİİLİ TESPİT ÇALIŞMASI İÇİN ELEMANIMIZ YOK
Aydın, “Sigortasız eleman çalıştıranlara yönelik fiili tespit uygulaması yapmak istiyoruz ancak bunun için elemanımız yok” dedi.
İşverenin kanun gereği yanında çalıştırdığı işçiye sigorta yapması gerektiğini vurgulayan Aydın, “Bu uygulamada genellikle deneme için aldık diye birtakım mazeretler söyleniyor, SGK mevzuatına göre sigortada deneme süresi diye bir şey yok, işe girdiği günden itibaren kısa süreli bile olsa sigortalı olması gerekir” dedi.
Aydın, uygulamada fiili tespitlerin çok önemli olduğunu da dile getirerek, “Biz SGK olarak o fiili tespitleri yaygınlaştırmak istiyoruz. Ama eleman yetersizliği sebebiyle genel tarama yapma şansımız yok, bu yüzden elimizde net bir rakam bulunmuyor, şu anda Sivas bölgesinde bu işi yapacak nitelikte yetkili 3 kişi var, o 3 kişi de ancak çok acil işleri hallediyor, tarama imkânımız yok ileriki zamanlarda tabi olacak” şeklinde konuştu.
Sivas’ta sigortasız işçi çalıştıran kurumların yanı sıra asgari ücretin altında eleman çalıştıran çok sayıda kurum bulunuyor.
Sigortasız çalışmaya mahkum edilen işçi ise ekmek parasını kazana bilmek için şikayet noktasında baş vuruda bulunamıyor.
Yetkililer konu ile ilgili net bir açıklama yapmaktan kaçınırken SGK eleman yetersizliği yüzünden gerçekleştiremediği denetimlerde sınıfta kaldı.

Sivas Hürdoğan

MUTLU İTİK
27.01.2010, 22:13
Sürekli söyldiğimiz konu nasıl eleman yetersiz oluyor Bakın Sivas Belediyesi dediki ben ev ev dolaşıp kayıtsız vatandaşları kayıt altına alıp geçek nüfusu belirleyecem ve yaptı senyeterki yapmak iste SGK sana sivas taki bütün kurumlar yardımcı olur elemanda sağlar.
Mesela üniversite okuyan öğrencilerden işletme bölümü özellikle anket tarzı her işyerinde kaç kişi bulunduğunu tc no ları telefon numaraları ile birlikte kayıda alın. Bir ay sonra yine bir anket tarzı çalışma ile devam edin en fazla 6 ayda bu işi çözrsiniz iş yeri sahipleri sırtından para kazandıkları elemanlarının hakkını yememiş olur

altuntas58
27.01.2010, 22:33
SGK eleman yetersizliği yüzünden denetim gerçekleştiremediklerini söylemeleri devletimiz adına büyük bir ayıp 81 ilve yüzlerce ilçe 100 binlerce sigortasız calışan insanımız iş sahası yok diyorlar işte size iş sahası her şehire ve ilçeye kontrol amaclı eleman sigortasız işci calıştırılmaz disiplin sağlanır hemde yüzlerce hatta binlerce ekmek kapısı acılır