PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Divriği Ulucamii'ye Ait Cennet Kapısı'nın Minyatürü, Gümüş Üzerine İşlendi


Sivaslilar.Net
13.03.2010, 08:50
Sivas'ta dünya harikası Divriği Ulu Camii'nin kapılarından biri olan Cennet Kapısı ve üzerindeki eşsiz motifler, 7 santimetrelik gümüş levhaya işlendi.

Sivas'ta Buruciye Medresesi El Sanatları Merkezi'ndeki gümüş ustaları hazırladıkları Selçuklu koleksiyonu ile gümüşe, tarihi eserlerden alınan motifleri işliyor. Eserler arasında Dvriği Ulucamii'ye ait Cennet Kapısı'nın minyatürü de bulunuyor. Maharetli eller, Cennet Kapısı üzerindeki taşa işlenmiş eşsiz motiflerin bire bir kopyasını, 7 santimetrelik gümüş üzerine işlemeyi başardı. Gümüş işleme ustalarının hazırladığı yüzükler, kolyeler ve küpelerin yanı sıra üzerine Selçuklu kartalı figürünün işlendiği Sivas'a özgü kemik taraklar da yoğun ilgi görüyor.

Sivas'a özgü el sanatlarını geliştirmek istediklerini ifade eden Buruciye Medresesi El Sanatları Merkezi Müdürü Arkeolog Himmet Taşpınar, bu sanatların unutulup gitmesine engel olmak gerektiğini vurguladı.

Sivas ve ilçelerindeki tarihi eserleri sıralayarak bunların üzerindeki motiflerin geç de olsa farkına vardıklarını belirten Taşpınar, medreseler ve Divriği Ulu Camii Şifahanesi'ndeki motifleri tek tek gümüş üzerine aktardıklarını ifade etti.

Taşpınar, "Biz bu motifleri ortaya çıkartmak için gümüş üzerine işliyoruz. Bunlardan birisi de Divriği Ulucamii'nin Cennet Kapısı üzerindeki motiflerin gümüş üzerine aktarılması. Çalışma sonunda yaklaşık 7 santimetre yüksekliğinde ve süs eşyası olarak kullanılabilecek bir ürün ortaya çıktı. İlimize gelen yerli ve yabancı turistler Selçuklu motiflerinin işlendiği eserlere büyük ilgi gösteriyorlar." dedi.

İşlemelere ek olarak yeni yeni tasarımlar da yaptıklarını anlatan Himmet Taşpınar, ortaya çıkan eserlere de 'Selçuklu koleksiyonu' ismini verdiklerini dile getirdi. Selçuklu eserlerinden alınan motifleri gümüşe işlemenin yanı sıra kemik tarak üzerine de aktardıklarını ifade eden Taşpınar, özellikle çift başlı Kartal motifinin olduğu tarakların büyük ilgi gördüğünü belirtti.

Taşpınar, "Turistler 'Sivas'a özgü ne var?' dediklerinde, biz rahatlıkla Selçuklu koleksiyonumuzu gösteriyoruz. İlimizde yapılan el sanatları bugüne kadar tek çeşit oluyordu. Yaptığımız yeni çalışmalarla çeşit sayısını artırdık." diye konuştu.

Sivas'ta gümüş işlemeciliğini yaygınlaştıracak bir çalışma içine girdiklerini de belirten Taşpınar, bunun için bu sanatı gençlere öğreteceklerini anlattı. Taşpınar, "Bu konuda bir AB projemiz var. Eğer proje kabul edilirse, bu el sanatını gençlere öğreterek onları hem meslek sahibi yapacağız hem de ilimize özgü gümüşçülüğü yaşatmış olacağız." açıklamasında bulundu.


(CİHAN)