PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Taş aslan heykelleri yıllara meydan okuyor

Sivaslilar.Net
03.04.2010, 00:27
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]

Sivas'ın Divriği ilçesindeki tarihi kalenin surlarında bulunan aslantaş heykelleri yıllara meydan okuyor.

Divriği Kalesinin güney kısmındaki aslan burcun konsolunda bulunan 2 aslantaş heykeli, kaleye farklı bir görünüm katıyor.
Mengücekoğulları Beyliğinin son dönemlerinde Ahmet Şah'ın oğlu Melik Salih tarafından 1251 yılında yaptırılan anıtsal burcun tepesinde, birer metre arayla duran aslan figürlü 2 taş heykel, adeta kaleden Divriği'yi gözetliyor.
Bazı kaynaklara göre, heykellerin Mengücekoğulları Beyliği'nin kudretini ve kuvvetini temsil etme, şehir halkının kendini güvende hissedebilmesini sağlama amacıyla yaptırıldığı kaydediliyor.
Tarihi Divriği Kalesi ile çevresindeki sur ve kilise kalıntılarının gün yüzüne çıkarılması için geçtiğimiz yıllarda yürütülen kazı çalışmalarının başkanlığını yapan Cumhuriyet Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Erdal Eser, yaptığı açıklamada, kazı çalışmaları ve aslantaş heykelleri ile ilgili bilgi verdi.
Kazı çalışmalarının 2007'de başladığını ifade eden Eser, Bakanlar Kurulu Kararı ile Cumhuriyet Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü tarafından başlatılan Divriği Kalesi Arkeolojik Kazısı'nın ana hedeflerinden birisinin kale surlarının restorasyonuna yardımcı olacak verileri ortaya çıkarmak olduğunu söyledi.
Geçen yılki çalışma sezonu sırasında ''Sultan Kapısı'' olarak bilinen B kapısı civarında küçük çaplı bir sondaj gerçekleştirildiğini anlatan Eser, şunları kaydetti:
''Yapılan çalışma sırasında, halen devrilmiş olarak yerinde duran arslan figürü de temizlenmiş ve koruma altına alınmıştır. Bu yıl kazı sezonunda, Sultan Kapısı çevresi açılacak ve kale surları arka bölümünde yer alan kalın moloz tabakasının kaldırılmasına başlanacak. Derinliğinin yaklaşık olarak 10 metre olduğu tahmin edilen moloz dolgunun kaldırılması sonrası, restorasyon çalışmalarına başlanması da mümkün olabilecek.''

Sivasın Sesi

ela58
03.04.2010, 08:58
divriği gerçekten harikalar yaratan bir ilçe kıymeti bilinsin ve aynı zamanda burda kutsal bişeler var özellikle ulu camide

FurkaN
03.04.2010, 11:18
Ne Divriğili farkında bunun ne de Kültür Müdürlüğü herkes Ulu Camii için bir şeyler yapmak istiyorum diyor ama iş icraate gelince elini taşın altına sokan yok. Elimizdeki hazinelerin kıymetini bilmiyoruz.

Arif Coşkun
03.04.2010, 12:09
Var olanları ya görmezlikten gelmişiz ya tahrip etmişiz, yada çaldırmışız,aslında bunlar birer kültür hazinesi, umarım gerekli ilgi, alaka gösterilir. Bu tür şeyleri bakıp görselleştirildiğinde en güzel turizm kaynağı olur.

burak5866
03.04.2010, 16:52
arkadaşalr bizde gerçekten süper eserler var sadece diviriğide bile kale cami konaklar ve bu heykeller.kangalda köprekler balıklı kaplıca merkez zaten bir açık hava müzesi ama neden hiç bir turist sivasa gelmiyor.nevşehirdeki taşalra bile o kadar turist gidiyor.yoksa bunları biz abartıyoruz diyecem ama hepsi bencede gerçekten şaheser.tanıtım eklsik deseniz hergün ist ank da sivas tanıtım günleri oluyor ama neden k
imkse gelmiyor.bence bir eksiklik var oda barınma.koskoaca sivasta ilçeler de dahil bir tane 5 yıdlızlı otel yok.tek sebebi bu bence.sivasspor sayesinde oalcaktı ama olmadı.eğer sivasa 5 yıdlızlı otel yapılamzsa ben eğer büyük adam olursam ben yapacam inş.okulumun bitmesine 2 sene kaldı.
:)))))

MUTLU İTİK
04.04.2010, 23:27
Turist dediğiniz gelip sadece eski taşları yapıları inceleyip memlekete para akıtıp gitmez. Sivas'a her gelen yabancının çektiği sorun gece yaşantısıdır. Yazın gelen gurbetçi hemşehrilerimiz de dahil en fazla 1 hafta SİVAS'ta kalıp hemen eğlencenin olduğu illere kayıyorlar. Sivas'ta şimdiye kadar kurulan yada kurulmak istenen eğlence mekanlarının da sorunu büyük nerede bir eylence mekanı açılıyor 1 ay içerisinde kendini mafya sanan serseriler kesinlikle orada bir olay çıkarıp mekanın kapanmasına sebep oluyorlar gelin göürünki sivas ta türkü kafeden aşka eğlence mekanıda yok. Kim gelipte türkü kafeden bile haraç almak isteyen iki kız içerde oturuyor diye arkasından 2 düzine abazanın doluştuğu memlekete disko veyada eğlence mekanı açar. Bu sektörler artık gerekli Gurbetçilerimizin yaşları artık gençleşti onlarda dışarıda günlük yaşamlarında gittileri mekanları bile bulamıyorken gelen turistleri nerede oyalayıp zaman geçirmelerini sağlayacağızda. Turizm şehri olacağız.