Sivaslilar.Net
14.05.2010, 06:31
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]
Sivas Belediyesi kentte yeni alanları imara açacak, eski imar alanlarında düzenleme yapılmasını sağlayacak ve şehrin uzun vadeli imar planını hayata geçirecek ‘imar revizonu’ çalışmasını ihale aşamasına getirdi.
Kamu İhale Kurumu'ndan ihale ile ilgili gerekli izni alan belediyenin önümüzdeki günlerde ihaleye çıkması bekleniyor.
Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Çınargil, Sivas için uzun vadede planlamaların yapılacağı imar revizyonu çalışmasında son aşamaya geldiklerini söyledi.
İmar revizyonu için kısa süre sonra ihaleye çıkılacağını belirten Çınargil, çalışma ile Sivas'ın geleceğinin şekilleneceğini belirtti.
Bu çalışma ile birlikte eski ve yeni imar bölgelerinde yeni çalışmalar ve düzenlemelerin hayata geçirileceğini belirten Çınargil, bu konuda kentteki sivil toplum örgütleri ve tüm kurumlarla istişare içinde olacaklarını da söyledi.
Sivas Belediyesi, yeni dönemde kaçak yapılaşma girişimlerine müsaade etmeyecek, bitme aşamasına gelmiş, yada belirli seviyelerde olan kaçak yapılara ise müdahale edecek. Belediye konuyla ilgili çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Bu konuda tavizkar davranmayacaklarını dile getiren Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Çınargil, tüm yasal sorumlulukların yerine getirilmesini sağlamayı hedeflediklerini ve bu konuda tüm yetkilerin kullanılacağını söyledi.
Belediyenin bu kararlılığını koruması halinde kentte ruhsatsız bulunan ve tüm uyarılara rağmen gerekli şartların yerine getirilmediği yapıların yıkılması söz konusu olabilir.
"TAVİZ YOK"
Ruhsatsız yapılaşma konusunda asla taviz vermeyeceklerinin belirten Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Çınargil, bu konuda gereken çalışmaları yapacaklarını söyledi.
Çınargil, “Bu düzenlemelerle birlikte inşaatın temel aşamasından başlamak suretiyle kontrol altına almak istiyoruz” dedi.
Çınargil, şu şekilde konuştu:
“Ruhsatsız inşaat yapma alışkanlığı yeni bir alışkanlık değil. Yıllardır süre gelen, değişik yönetimler döneminde de ‘falan başkan bize bu konuda çok yardımcı oluyordu' şeklinde de değerlendirilen bir konu. Bu nedenle de adeta meşrulaşmış bir durum. Bir hakmış gibi görülen bir durumun doğru olmadığını şu nedenlerle söyleyebilirim ben. Bir kere bu kurumlar sorumlulukla birlikte bize emanet edilen kurumlardır. Yetkilerimizi ve sorumluluklarımızı uygun kullanmak durumundayız. Kişisel işlerimiz gibi ‘tamam sen bunu böyle yap' şeklinde değerlendiremeyeceğimiz onlarca konu var burada.
Elbette ki iyi niyet hoşgörü, vatandaşa yardımcı olma bilincimiz yüksek. Ama bütün bu anlayışlarımıza rağmen imar kanunu ve mevzuatlarına aykırı olan bir yapılaşmayı meşru sayarken ister istemez yanlış anlaşılmalar olabilir, ister istemez kurumsal kayıplar, maddi manevi zafiyetler oluşabilir. Hattı zatında bizim birisine hoş gördüğümüz gayri nizami uygulama bir başkasının hakkını ona ikram etmek gibi bir anlama geliyor.
Ruhsat harçları, otopark harçları ve binanın iskânı ile ilgili maddi konular, oturum alma ile ilgili alınan izinlerle alakalı maddi konular belediyenin gelir kaynakları. Bu gelir kaynaklarını doğru ve düzenli temin ederseniz, şehre hizmeti ona göre vereceksiniz. Eğer bunlara dikkat etmezseniz. Bunu belki bir iş adamı gurubuna, belki bir şahsa kolaylık sağlamak gibi düşünebilirseniz, ama bu insanların sayısı ile şehrin bütününü orantıladığınız takdirde birçok insanın hizmetine sunulacak maddi kaynağı ertelemiş veya almamış oluyorsunuz. Bu bize sorumluluk getiren bir davranıştır. Ayrıca biz kurumsal hüviyetimizle, sosyal sorumluluk bilincimizle, bütün bu kavramlarla bir arada işi nizami yapmak üzerine düzenli intizamlı bir süreci başlatmak istiyoruz.
Yani imarda kurallı süreç bizim dönemimizde başlamış diyebilirim gönül rahatlığıyla, o yüzden bir miktar defansla karşılaşıyoruz, o yüzden bazı insanların bizi bu konularda eleştirileriyle de muhatap olabiliyoruz. Fakat toplum ve kurumumuzun menfaatlerini düşündüğümüzde bu eleştirilerin haklı ve yerinde olmadığını rahatlıkla söyleyebilecek durumdayız. Bu düzenlemelerle birlikte inşaatın temel aşamasından başlamak suretiyle kontrol altına almak istiyoruz.
Çünkü temeli eşiyorsunuz, bir güvenlik sorunu o dakikadan itibaren başlıyor. O zaman binanın temeli eşilirken başlayan bu problemini ortadan kaldırmanın yolu güvenlik tedbirleri almaktır.
Güvenlik perdelerini oluşturmak suretiyle orada yapılacak inşaat zaten bir izinle başlayacak, inşaatın statiğini, mimarisini müteahhidini, üstlenici firmasını ifade eden tabelası ile birlikte şekil şartlarını da tamamlamak suretiyle resmi nizami başlamış bir inşaat olduğunu kamuoyuyla da paylaşmak suretiyle aynı zamanda güvenlik tedbirlerini da alarak orada oluşabilecek kazaları önlemek istiyoruz."
"SIKI DENEDİM"
Bu konudaki kararlılıklarını sonuna kadar koruyacaklarını ve sürdüreceklerini dile getiren Başkan Yardımcısı Çınargil, üzerlerine düşen görev ve sorumlulukları taviz vermeden yerine getireceklerini söyledi.
Çınargil, "Bunu sıkı bir denetim altına alacağız. Zaten belediyenin böyle bir görevi ve sorumluluğu var. Ama bunlar, adına hoşgörü, dikkat zafiyeti denilen, adına ihmal denilen nedenlerle yapılamıyor. Ben bu düzenin böyle devam etmesini arzu etmediğim için bu konularda biraz daha dikkatli bir yönetim ortaya koyacağımızı düşünüyorum. Bununla birlikte ruhsatsız inşaata kesinlikle müsamaha göstermeyeceğiz. Geçmişte başlamış ruhsatsız inşaatlarla alakalı, gereken yazışmalarımızı ve kanuni tedbirlerimizi tereddütsüz alıyoruz. Bizim dönemimizde halen eski alışkanlıklarını devam ettiren, belki bizden farklı bir hoşgörü bekleyen insanların da ruhsatsız yapılaşma eğilimleri var. Bunları da zamanında uyarmak suretiyle kangren olmadan, yani bir bina düşünün ki, 8 kata, 10 kata çıkmış hala ruhsatı yok.
Bina eğer projesine uygun yapılmışsa ruhsatlandırmakla ilgili hukuki prosedürü uygulayacağız. Ama projesine de uygun değilse gerekli düzenlemeyi yapması gerekiyor. Bunlar mahkemeye kadar intikal eden konular vardır. Bu konuyla ilgili bir mahkeme kararı da varsa şeriatın kestiği parmak acımaz.
Bu konuda çalışmalarımız sürüyor, çok sayıda ruhsatsız yapı var. Bu yapılara gereken uyarıları ve müdahaleleri yapacağız. Bu konudaki kararlılığımızı göreceksiniz.
Bunun bu şehirde işini düzgün, kanunlara uygun olarak yapan iş adamlarımıza haksızlık olduğunu düşünüyoruz.
Ayrıca buralardan elde edilecek gelirlerin kamu menfaatleri için kullanılacağını düşündüğümüz takdirde de kamunun da hakkının kaybolduğunu hesap ediyoruz. Bu kamu menfaatine aykırı da bir davranıştır.
Bugün sorunlar büyümüş, tedbirleri ve çözümleri de zorlaşmış. Bu eksiklikler nedeniyle o binayı ortadan kaldıramıyorsunuz. O zaman iş daha içinden çıkılmaz bir hale geliyor. Bu noktaya gelmeden, daha kepçe toprağa vurulduğu andan itibaren gereken müdahaleyi yapmak suretiyle hem bu hatayı yapan kişinin daha fazla mağdur olmasını önlemek, hem o inşaatla maddi ilişkisi bulunan, oradan konut almak için bağlantı yapan vatandaşımız olabilir, ticaret için dükkânına talip olmuş bir iş adamımız olabilir. Onların da mağduriyetine engel olmak için müdahalelerimizi de yapı denetim ekiplerimizle birlikte zamanında yapmak istiyoruz."
"DIŞ CEPHEYE DE MÜDAHALE EDECEĞİZ"
Daha sonraki dönemlerde inşaatların dış cephelerine de müdahale edeceklerini belirten Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Çınargil, özellikle dış cephede kullanılan renklere standart getirileceğini söyledi.
Çınargil, "İnşaatın ilerleyen aşamalarında da dış cephesine de müdahale etme ihtiyacı hissediyoruz. Çünkü şehrimiz rengarenk hatta geçmişte cam mozaik diye tabir edilen uygulamalarla estetikten yoksun binalara sahip.
Geçmişte yaşanan süreci bugün telafi etme imkânımız olmayabilir ama en azından geleceğe hakim olmak istiyoruz, geleceği kontrol altına almak istiyoruz. Bu anlamda dış cephede önemli bir çalışmadır. Dış cephede mümkün olduğunca pastel tonları ön plana çıkarmak istiyoruz. Yeni yapılara bu şekilde müdahale edeceğiz, eski yapıların da tadilat ve onarımlarında mantolama yapılıyor biliyorsunuz son zamanlarda yoğun bir şekilde mantolama sonrasında dış cephenin boyası da ister istemez değişiyor. Buralarda da renklere ve dekorasyona müdahale edeceğiz. Bununla birlikte tabi eskiye dönük de çalışma yapmak bir anda mümkün değil fakat böyle bir yetkimiz var. Gereken bölgelerde bu yetkimizi de kullanacağız.
Binalarda yapılan tadilatlarda belediyemize müracaat edilmesi ve izin alınması gerekiyor. Bu konuda da vatandaşlarımızın dikkatli olması gerekiyor.
Dış cephede pastel tonları düşünüyoruz, tabi bunu teknik adamlarla, mimarlar odası ile inşaat mühendisleri odası ile müteahhitlerle paylaşarak ortaya çıkarmak gerektiğini düşünüyoruz. Şu ana kadar yaptığımız görüşmelerde bu fikirlerimizin onlar tarafından da doğru bulunduğunu, doğru karşılandığını rahatlıkla söyleyebilirim.
Beyaz, krem, sütlü kahve diye tabir ettiğimiz pastel tonlar ve dış cephe dekorasyonunda ikinci, üçüncü renk girilmesi halinde bu tonların birkaç kat daha yoğunlaştırılmış şekli ama binanın yüzde olarak belirlenecek bir bölümünü teşkil edecek şekilde, buna bir yüzdesel oranda koyarak şehirde görüntü kirliliğini, en azından yeni yapılarla telafi etmeye çalışacağız.
Bu konuda bir standart getireceğiz yeni yapılarda bu standarda uyma zorunluluğu olacak. Eski ile alakalı olarak şöyle bir yetkimiz var, İstasyon Caddesi'ne, Atatürk Caddesi'ne diyebiliriz ki bu bulvardaki binaların renklerinin şu şekilde olması gerekiyor. Bunu aşama aşama yapacağız, vatandaşımıza anlatarak. Halkımız maddi sıkıntılarla da iç içe yaşıyor. Bu yüzden bunları hemen bugünden yarına ortaya koyarız demek istemiyorum ama ilerleyen aşamalarda hedeflerimiz arasındadır."
"İMAR REVİZYONU YAPILACAK"
Yeni imar revizyonunun ihale aşamasına geldiğini ve kısa süre sonra ihalesinin yapılacağını dile getiren Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Çınargil, bu kapsamda yeni imar alanlarının oluşturulacağını, geçmişten bugüne gelen bazı mağduriyetlerin ortadan kaldırılacağını söyledi.
Çınargil sözlerini şu şekilde noktaladı:
"çarpık yapılaşma şehrimizin görüntü kirliliği açısından diğer şehirlerle birlikte anıldığında imajına zarar vermektedir.
Zaten revizyon planını gündeme getirme nedenimiz de bu. İmarda revizyon şart. Biz yönetime geldiğimizin ilk haftasında bu konuda çalışmalarımızı başlattık. İhale aşamasındayız. Kamu İhale Kurumu'ndan (KİK) ihale ile ilgili iznimizi aldık.
İhalesini yapacağız ciddi kurumlara şehrin revizyon planı ile ilgili çalışmayı emanet edeceğiz.
Tabi bunu yaparken, sivil toplum örgütleri, muhtarlarımız, meslek kuruluşları, ihtisas meslek odaları, mimarlar, mühendisler odası gibi tüm kurumlarla da mutlaka ciddi istişareler yapmak suretiyle de doğruyu ortak akılla bulmak istiyoruz.
İmar revizyonu çalışmamız başlamak üzere. Kısa süre sonra uygulamaya başlayacağız.
Bizim vizyonumuz uzun vadeli, çok uzun vadeli olacak. Bu kapsamda imara yeni açılacak bölgeler olabileceği gibi eskiden imar görmüş yerlerde de vatandaş mağduriyetleri söz konusuysa o bölgelerde de revizyon yapacağız. Bu anlamda vatandaş mağduriyetlerini dinliyoruz. Tabi bunlar ne ile tespit edilecek? Bir taraftan anketler yapılacak. Diğer taraftan da belediyemize yıllardır yapılan müracaatlar var. Bu müracaat geçmişi değerlendirilecek. Hangi bölgelerden daha yoğun talepler gelmiş olara bakılacak. Ama zaten sıkışık bir şehirde yaşıyoruz. Plan yoğunluğunu artıracak bir yaklaşımdan kaçınacağız. Buna rağmen sırf bu nedenle yapılaşamayan, sırf bu nedenle yenileşemeyen bölgeleri en azından müteahhitlerin ilgisini çekebilecek veya kendisi yaptıracaksa vatandaşın ekonomik bir inşaat elde edebileceği bir hale dönüştürmek için revizyonda bir gayret sarf edeceğiz."
Sivasın Sesi
Sivas Belediyesi kentte yeni alanları imara açacak, eski imar alanlarında düzenleme yapılmasını sağlayacak ve şehrin uzun vadeli imar planını hayata geçirecek ‘imar revizonu’ çalışmasını ihale aşamasına getirdi.
Kamu İhale Kurumu'ndan ihale ile ilgili gerekli izni alan belediyenin önümüzdeki günlerde ihaleye çıkması bekleniyor.
Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Çınargil, Sivas için uzun vadede planlamaların yapılacağı imar revizyonu çalışmasında son aşamaya geldiklerini söyledi.
İmar revizyonu için kısa süre sonra ihaleye çıkılacağını belirten Çınargil, çalışma ile Sivas'ın geleceğinin şekilleneceğini belirtti.
Bu çalışma ile birlikte eski ve yeni imar bölgelerinde yeni çalışmalar ve düzenlemelerin hayata geçirileceğini belirten Çınargil, bu konuda kentteki sivil toplum örgütleri ve tüm kurumlarla istişare içinde olacaklarını da söyledi.
Sivas Belediyesi, yeni dönemde kaçak yapılaşma girişimlerine müsaade etmeyecek, bitme aşamasına gelmiş, yada belirli seviyelerde olan kaçak yapılara ise müdahale edecek. Belediye konuyla ilgili çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Bu konuda tavizkar davranmayacaklarını dile getiren Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Çınargil, tüm yasal sorumlulukların yerine getirilmesini sağlamayı hedeflediklerini ve bu konuda tüm yetkilerin kullanılacağını söyledi.
Belediyenin bu kararlılığını koruması halinde kentte ruhsatsız bulunan ve tüm uyarılara rağmen gerekli şartların yerine getirilmediği yapıların yıkılması söz konusu olabilir.
"TAVİZ YOK"
Ruhsatsız yapılaşma konusunda asla taviz vermeyeceklerinin belirten Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Çınargil, bu konuda gereken çalışmaları yapacaklarını söyledi.
Çınargil, “Bu düzenlemelerle birlikte inşaatın temel aşamasından başlamak suretiyle kontrol altına almak istiyoruz” dedi.
Çınargil, şu şekilde konuştu:
“Ruhsatsız inşaat yapma alışkanlığı yeni bir alışkanlık değil. Yıllardır süre gelen, değişik yönetimler döneminde de ‘falan başkan bize bu konuda çok yardımcı oluyordu' şeklinde de değerlendirilen bir konu. Bu nedenle de adeta meşrulaşmış bir durum. Bir hakmış gibi görülen bir durumun doğru olmadığını şu nedenlerle söyleyebilirim ben. Bir kere bu kurumlar sorumlulukla birlikte bize emanet edilen kurumlardır. Yetkilerimizi ve sorumluluklarımızı uygun kullanmak durumundayız. Kişisel işlerimiz gibi ‘tamam sen bunu böyle yap' şeklinde değerlendiremeyeceğimiz onlarca konu var burada.
Elbette ki iyi niyet hoşgörü, vatandaşa yardımcı olma bilincimiz yüksek. Ama bütün bu anlayışlarımıza rağmen imar kanunu ve mevzuatlarına aykırı olan bir yapılaşmayı meşru sayarken ister istemez yanlış anlaşılmalar olabilir, ister istemez kurumsal kayıplar, maddi manevi zafiyetler oluşabilir. Hattı zatında bizim birisine hoş gördüğümüz gayri nizami uygulama bir başkasının hakkını ona ikram etmek gibi bir anlama geliyor.
Ruhsat harçları, otopark harçları ve binanın iskânı ile ilgili maddi konular, oturum alma ile ilgili alınan izinlerle alakalı maddi konular belediyenin gelir kaynakları. Bu gelir kaynaklarını doğru ve düzenli temin ederseniz, şehre hizmeti ona göre vereceksiniz. Eğer bunlara dikkat etmezseniz. Bunu belki bir iş adamı gurubuna, belki bir şahsa kolaylık sağlamak gibi düşünebilirseniz, ama bu insanların sayısı ile şehrin bütününü orantıladığınız takdirde birçok insanın hizmetine sunulacak maddi kaynağı ertelemiş veya almamış oluyorsunuz. Bu bize sorumluluk getiren bir davranıştır. Ayrıca biz kurumsal hüviyetimizle, sosyal sorumluluk bilincimizle, bütün bu kavramlarla bir arada işi nizami yapmak üzerine düzenli intizamlı bir süreci başlatmak istiyoruz.
Yani imarda kurallı süreç bizim dönemimizde başlamış diyebilirim gönül rahatlığıyla, o yüzden bir miktar defansla karşılaşıyoruz, o yüzden bazı insanların bizi bu konularda eleştirileriyle de muhatap olabiliyoruz. Fakat toplum ve kurumumuzun menfaatlerini düşündüğümüzde bu eleştirilerin haklı ve yerinde olmadığını rahatlıkla söyleyebilecek durumdayız. Bu düzenlemelerle birlikte inşaatın temel aşamasından başlamak suretiyle kontrol altına almak istiyoruz.
Çünkü temeli eşiyorsunuz, bir güvenlik sorunu o dakikadan itibaren başlıyor. O zaman binanın temeli eşilirken başlayan bu problemini ortadan kaldırmanın yolu güvenlik tedbirleri almaktır.
Güvenlik perdelerini oluşturmak suretiyle orada yapılacak inşaat zaten bir izinle başlayacak, inşaatın statiğini, mimarisini müteahhidini, üstlenici firmasını ifade eden tabelası ile birlikte şekil şartlarını da tamamlamak suretiyle resmi nizami başlamış bir inşaat olduğunu kamuoyuyla da paylaşmak suretiyle aynı zamanda güvenlik tedbirlerini da alarak orada oluşabilecek kazaları önlemek istiyoruz."
"SIKI DENEDİM"
Bu konudaki kararlılıklarını sonuna kadar koruyacaklarını ve sürdüreceklerini dile getiren Başkan Yardımcısı Çınargil, üzerlerine düşen görev ve sorumlulukları taviz vermeden yerine getireceklerini söyledi.
Çınargil, "Bunu sıkı bir denetim altına alacağız. Zaten belediyenin böyle bir görevi ve sorumluluğu var. Ama bunlar, adına hoşgörü, dikkat zafiyeti denilen, adına ihmal denilen nedenlerle yapılamıyor. Ben bu düzenin böyle devam etmesini arzu etmediğim için bu konularda biraz daha dikkatli bir yönetim ortaya koyacağımızı düşünüyorum. Bununla birlikte ruhsatsız inşaata kesinlikle müsamaha göstermeyeceğiz. Geçmişte başlamış ruhsatsız inşaatlarla alakalı, gereken yazışmalarımızı ve kanuni tedbirlerimizi tereddütsüz alıyoruz. Bizim dönemimizde halen eski alışkanlıklarını devam ettiren, belki bizden farklı bir hoşgörü bekleyen insanların da ruhsatsız yapılaşma eğilimleri var. Bunları da zamanında uyarmak suretiyle kangren olmadan, yani bir bina düşünün ki, 8 kata, 10 kata çıkmış hala ruhsatı yok.
Bina eğer projesine uygun yapılmışsa ruhsatlandırmakla ilgili hukuki prosedürü uygulayacağız. Ama projesine de uygun değilse gerekli düzenlemeyi yapması gerekiyor. Bunlar mahkemeye kadar intikal eden konular vardır. Bu konuyla ilgili bir mahkeme kararı da varsa şeriatın kestiği parmak acımaz.
Bu konuda çalışmalarımız sürüyor, çok sayıda ruhsatsız yapı var. Bu yapılara gereken uyarıları ve müdahaleleri yapacağız. Bu konudaki kararlılığımızı göreceksiniz.
Bunun bu şehirde işini düzgün, kanunlara uygun olarak yapan iş adamlarımıza haksızlık olduğunu düşünüyoruz.
Ayrıca buralardan elde edilecek gelirlerin kamu menfaatleri için kullanılacağını düşündüğümüz takdirde de kamunun da hakkının kaybolduğunu hesap ediyoruz. Bu kamu menfaatine aykırı da bir davranıştır.
Bugün sorunlar büyümüş, tedbirleri ve çözümleri de zorlaşmış. Bu eksiklikler nedeniyle o binayı ortadan kaldıramıyorsunuz. O zaman iş daha içinden çıkılmaz bir hale geliyor. Bu noktaya gelmeden, daha kepçe toprağa vurulduğu andan itibaren gereken müdahaleyi yapmak suretiyle hem bu hatayı yapan kişinin daha fazla mağdur olmasını önlemek, hem o inşaatla maddi ilişkisi bulunan, oradan konut almak için bağlantı yapan vatandaşımız olabilir, ticaret için dükkânına talip olmuş bir iş adamımız olabilir. Onların da mağduriyetine engel olmak için müdahalelerimizi de yapı denetim ekiplerimizle birlikte zamanında yapmak istiyoruz."
"DIŞ CEPHEYE DE MÜDAHALE EDECEĞİZ"
Daha sonraki dönemlerde inşaatların dış cephelerine de müdahale edeceklerini belirten Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Çınargil, özellikle dış cephede kullanılan renklere standart getirileceğini söyledi.
Çınargil, "İnşaatın ilerleyen aşamalarında da dış cephesine de müdahale etme ihtiyacı hissediyoruz. Çünkü şehrimiz rengarenk hatta geçmişte cam mozaik diye tabir edilen uygulamalarla estetikten yoksun binalara sahip.
Geçmişte yaşanan süreci bugün telafi etme imkânımız olmayabilir ama en azından geleceğe hakim olmak istiyoruz, geleceği kontrol altına almak istiyoruz. Bu anlamda dış cephede önemli bir çalışmadır. Dış cephede mümkün olduğunca pastel tonları ön plana çıkarmak istiyoruz. Yeni yapılara bu şekilde müdahale edeceğiz, eski yapıların da tadilat ve onarımlarında mantolama yapılıyor biliyorsunuz son zamanlarda yoğun bir şekilde mantolama sonrasında dış cephenin boyası da ister istemez değişiyor. Buralarda da renklere ve dekorasyona müdahale edeceğiz. Bununla birlikte tabi eskiye dönük de çalışma yapmak bir anda mümkün değil fakat böyle bir yetkimiz var. Gereken bölgelerde bu yetkimizi de kullanacağız.
Binalarda yapılan tadilatlarda belediyemize müracaat edilmesi ve izin alınması gerekiyor. Bu konuda da vatandaşlarımızın dikkatli olması gerekiyor.
Dış cephede pastel tonları düşünüyoruz, tabi bunu teknik adamlarla, mimarlar odası ile inşaat mühendisleri odası ile müteahhitlerle paylaşarak ortaya çıkarmak gerektiğini düşünüyoruz. Şu ana kadar yaptığımız görüşmelerde bu fikirlerimizin onlar tarafından da doğru bulunduğunu, doğru karşılandığını rahatlıkla söyleyebilirim.
Beyaz, krem, sütlü kahve diye tabir ettiğimiz pastel tonlar ve dış cephe dekorasyonunda ikinci, üçüncü renk girilmesi halinde bu tonların birkaç kat daha yoğunlaştırılmış şekli ama binanın yüzde olarak belirlenecek bir bölümünü teşkil edecek şekilde, buna bir yüzdesel oranda koyarak şehirde görüntü kirliliğini, en azından yeni yapılarla telafi etmeye çalışacağız.
Bu konuda bir standart getireceğiz yeni yapılarda bu standarda uyma zorunluluğu olacak. Eski ile alakalı olarak şöyle bir yetkimiz var, İstasyon Caddesi'ne, Atatürk Caddesi'ne diyebiliriz ki bu bulvardaki binaların renklerinin şu şekilde olması gerekiyor. Bunu aşama aşama yapacağız, vatandaşımıza anlatarak. Halkımız maddi sıkıntılarla da iç içe yaşıyor. Bu yüzden bunları hemen bugünden yarına ortaya koyarız demek istemiyorum ama ilerleyen aşamalarda hedeflerimiz arasındadır."
"İMAR REVİZYONU YAPILACAK"
Yeni imar revizyonunun ihale aşamasına geldiğini ve kısa süre sonra ihalesinin yapılacağını dile getiren Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Faruk Çınargil, bu kapsamda yeni imar alanlarının oluşturulacağını, geçmişten bugüne gelen bazı mağduriyetlerin ortadan kaldırılacağını söyledi.
Çınargil sözlerini şu şekilde noktaladı:
"çarpık yapılaşma şehrimizin görüntü kirliliği açısından diğer şehirlerle birlikte anıldığında imajına zarar vermektedir.
Zaten revizyon planını gündeme getirme nedenimiz de bu. İmarda revizyon şart. Biz yönetime geldiğimizin ilk haftasında bu konuda çalışmalarımızı başlattık. İhale aşamasındayız. Kamu İhale Kurumu'ndan (KİK) ihale ile ilgili iznimizi aldık.
İhalesini yapacağız ciddi kurumlara şehrin revizyon planı ile ilgili çalışmayı emanet edeceğiz.
Tabi bunu yaparken, sivil toplum örgütleri, muhtarlarımız, meslek kuruluşları, ihtisas meslek odaları, mimarlar, mühendisler odası gibi tüm kurumlarla da mutlaka ciddi istişareler yapmak suretiyle de doğruyu ortak akılla bulmak istiyoruz.
İmar revizyonu çalışmamız başlamak üzere. Kısa süre sonra uygulamaya başlayacağız.
Bizim vizyonumuz uzun vadeli, çok uzun vadeli olacak. Bu kapsamda imara yeni açılacak bölgeler olabileceği gibi eskiden imar görmüş yerlerde de vatandaş mağduriyetleri söz konusuysa o bölgelerde de revizyon yapacağız. Bu anlamda vatandaş mağduriyetlerini dinliyoruz. Tabi bunlar ne ile tespit edilecek? Bir taraftan anketler yapılacak. Diğer taraftan da belediyemize yıllardır yapılan müracaatlar var. Bu müracaat geçmişi değerlendirilecek. Hangi bölgelerden daha yoğun talepler gelmiş olara bakılacak. Ama zaten sıkışık bir şehirde yaşıyoruz. Plan yoğunluğunu artıracak bir yaklaşımdan kaçınacağız. Buna rağmen sırf bu nedenle yapılaşamayan, sırf bu nedenle yenileşemeyen bölgeleri en azından müteahhitlerin ilgisini çekebilecek veya kendisi yaptıracaksa vatandaşın ekonomik bir inşaat elde edebileceği bir hale dönüştürmek için revizyonda bir gayret sarf edeceğiz."
Sivasın Sesi