PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : SİVAS'TA YAŞAMAK

Sabiha Serin
25.08.2010, 20:12
SİVAS'TA YAŞAMAK

Sivas’ta doğup büyüdüm ve halen de Sivas’ta yaşadığım için elbette mutluyum. Sivaslı olduğum içinde her zaman her ortamda bundan onur duyduğumu dile getiririm. Sivas’ımızı yazmak, anlatmak, tanıtmak bana ayrı bir heyecan ve onur vermiştir. Ancak, yinede bazen Sivas’tan bende göç etmeyi düşünüyorum. Sivas’ın yerlisiyim ama annem ve babam rahmetlik, mekânları cennet olsun, ailem, evlatlarım, akrabam, kimsem burada kalmadı birçoğu farklı illere gittiler. Kendi toprağımda kendimi bazen garip hissediyorum. Eş, dost, arkadaş çevrem var ama aile ve evlatların varlığı elbette çok daha başka değil mi? Tuhaf ama kendi toprağımda yaşadığım halde GURBET konulu şiirler yazıyorum. Sivas’tan göç etmeyi düşünüyorum dedim ama çok sevdiğim canım Sivas’ıma nasıl dayanırım diyorum ve sonra da vazgeçiyorum. Sanırım bu biraz bana göre zor. Kanımı akıtsalar Sivas akacak. Memleketimi seviyorum işte ne yapayım. SİVASIM SENİ UNUTAMIYORUM başlıklı bir şiirimde ise .“Yukarı Tekkeden başka yer istemem bilesin sen Sivas’ım “ demiştim. Sivas’ta Yaşamak dedim, çünkü Sivas’ta yaşamak bir başkadır. Sivas’ın özelliğini ve güzelliğini anlamak görmek için Sivas dışında yaşayanlar mutlaka bir gün olsun Sivas’a gelmeleri ve bu güzellikleri görmeleri lazım.

Sivas Yazarlar ve Şairler Derneğimiz (SİYŞAD) 26 – 27 Haziran 2010 tarihinde şiir şöleni yaptık ve Türkiye’nin farklı illerinden Sivas’a 75 şair, yazar,gazeteci konuk ettik,ağırladık, Şiir şölenimiz muhteşemdi.Konuklar memleketlerine döndüklerinde Sivas’ı köşe yazarı oldukları gazetelerinde, dergilerinde, internet sitelerinde övgü ile anlattılar.. Yayınlanan gazeteleri bize gönderdiler. Sivas konulu şiirler yazdılar ve bestelediler. Sivas turizmine ve kültürüne SİYŞAD derneğimiz olarak olağanüstü katkı sağladığımızı düşünüyorum ve bundan dolayı mutluyuz, gururluyuz. Öyle ki birçok şair arkadaşımız çocuklarını Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde okutmayı bile düşündüler. Yüreklerinin yarısını burada bırakarak Sivas’tan ayrıldılar.

Bir hafta önce Ankara’dan Sivas’a görevli olarak bir grup geldi. Eşim ile birlikte onlara Sivas’ı gezdirdik, ilgilendik. Onları Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı Sivas’ımızın gururu Kongre müzemizi gezdirdik, hayran kaldılar. Sivas köftesinin tadına, Sivas kalesinin manzarasına, Tarihi mekânlarımıza, Medreselerimize, havamıza, suyumuza Sivas’ın her şeyine hayran kaldılar. Ancak en çok hayran oldukları ne oldu biliyor musunuz? İftardan sonra Sivas akşamları. Konuklarımız ile beraber iftardan sonra Hükümet Meydanında, İnönü Bulvarında (İstasyon Caddesi) ,Atatürk Caddesinde yürüyüş yaptık. Sivas Belediyemizin organize ettiği BURUCİYE YAZ AKŞAMLARI etkinliklerini izledik. Doğrusu bu konuda Sivas Belediye Başkanımız Doğan Ürgüp’e ve emeği geçen herkese ne kadar teşekkür etsek azdır. Bu yıl Sivas halkı ramazan akşamlarında Ramazan ayının zevkini ve güzelliğini doya doya yaşadı ve yaşamaya devam ediyor. Her akşam iftardan sonra Buruciye Medresesinde mis kokulu çayımızı yudumladıktan sonra medrese önünde kurulan sahnede “ Acaba bu akşam BURUCİYE YAZ AKŞAMLARI etkinlikleri içerisinde bugün ne tür etkinlik olacak” heyecanı yaşıyoruz. Günün stres ve yorgunluğunu gidermek için bu güzellik kaçırılır mı? Sizleri bilmem ama Sivas’ta çocukluğumdaki ramazanlardan sonra ilk kez bu yıl Ramazan akşamlarından bir başka mutlu oldum. Çocukluğuma döndüm sanki. Gece saat 24.00 te olsa Sivas sokaklarındaki canlılık ve güzellikler bu yıl bir başka güzel. Dileğim Sivas’ımızda bu güzelliklerin, huzurun ve barışın devam etmesidir.

Ankara’dan gelen konuklarımızın şu sözleri beni çok etkiledi.” Siz Sivaslılar çok şanslısınız. Biz Ankara’da Kızılay da bile gecenin 24.00 ünde tek başımıza gezemeyiz. Ama Sivas saat 24.00 te dahi cıvıl cıvıl kalabalık, sanki gündüz gibi. Sivas’a hayran kaldık Sivas’ta yaz akşamları bir başkaymış” dediler. Bende onlara “ Daha ne güzellikler gördünüz ki yakında 4.Eylül Şenliklerimiz bir başlasın işte o zaman Sivas’tan daha ayrılamazsınız dedim. Konuklarımız görevlerini tamamlayıp Ankara’ya dönerken uğurladığımızda veda ederken şöyle dediler: “ Biz Sivas’a doyamadık 4 Eylül Şenliklerinde çoluk çocuğu da alıp Sivas’ a geleceğiz “

Bütün Sivaslılar olarak keşke biraz daha tutkun, el ele, gönül gönüle, birlik beraberlik, dayanışma, paylaşma, yardımlaşma içinde olabilsek. Toprağımızı ilkönce biz sevmeliyiz, biz korumalıyız, biz yaşatmalıyız ki başkaları da sevsin, korusun, yardımlaşsın ve yaşatsın. Keşke yaşamımız boyunca her şeye sevgi ve saygı ile yaklaşmayı başarabilsek ne güzel olur. Ufak şeylerden mutlu olmayı öğrenebilsek, her şeye sevgi ile yaklaşabilsek işte o zaman hem kendimiz hem de çevremiz mutlu olur. Hepimizin her konuda birçok sıkıntıları sorunları, dertleri elbette var. Ancak; bir gün olsun bütün sıkıntılarımızı bir kenara bırakıp bu ramazan akşamlarında Sivas şehir merkezini görmek, yürümek sanırım kısada olsa bazı sorunlardan sizleri uzaklaştıracaktır.

Sonuç olarak diyorum ki SİVAS’TA YAŞAMAK güzel hem de çok güzel. Yeter ki bu güzelliği fark edelim, yaşayalım ve yaşatalım. İşte bu güzellikleri yaratmak ve yaşatmak ta yine bizim elimizde diye düşünüyorum.

Yüreğinizdeki sevgi tomurcuklarınızın hiç solmayıp, her zaman çiçek açması dileğimdir.

Sevgi ve saygılarımla..

SABİHA SERİN

SİVAS POSTASI GAZETESİ KÖŞE YAZIMDIR.
Aşağıdaki Sivas Postası Gazetesindeki köşe yazımın linkidir.
Buradaki yazımada değerli görüşlerinizi yazmanızdan onur duyarım.

[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]

ULUBEYTURKTİMİ
25.08.2010, 20:51
SİVASLI OLMAK AYRICALIKTIR SİVASI SEVMEK ONUNLA BÜTÜNLEŞMEK DAHA Bİ AYRICALIKTIR COK GÜZEL Bİ YAZI OKUDUM TEŞEKKÜR EDERİM UMARIM SİVASIMIZI SEVENLER ÖZELLİKLE GURBETTEKİ BAHTSIZ SİVASLILAR BU TÜR GİRİŞİMLERİ HIZLANDIRIRLAR VE SİVASIMIZI Bİ ADIM DAHA İLERİ YE VE HUZURA KAVUŞTURURLAR

OSMAN ECE
25.08.2010, 20:58
biraz serttir yiğitoların bakışı
çetindir gardaşların yokuşu
kızları halı dokur imlek imlek nakışı
bir başkadır halısı kilimi sivasın

Siyahnur
25.08.2010, 21:06
Güzel yazi...

ben Sivas´da dogup, büyümedim ama kendimi bildim bileli Babam bizi her yaz götürdü 3-4 haftaliginada olsa...kücükken nefret ederdim, dönmek icin gün sayardik...ama büyüdükce sevdik, sevdirdi kendini :)

Döner dönmez özlemeye basliyoruz...ama ordayken ilk günler tuhafliklar görünce "Buranin nesini özlüyor, seviyorsak" diye sordugumuz anlarda oluyor:D
Sonra ki günler alisiyor,ama dönme vakti gelmis oluyor...

Tr de cok yer görmedim ama gördüklerim arasindan en güzel bizim memleketimiz!:)

Arif Coşkun
25.08.2010, 21:10
Sivas'lılar olarak keşke biraz daha tutkun birbirimize daha bağlı olabilsek. Sivas bu kadar dışarı göç vermeseydi, büyüyen bir Sivas bölgenin en büyük kentlerinden birisi olurdu eminimki.
Böyle güzel anlamlı bir yazınızdan dolayı sizi kutluyorum Sabiha Hanım. Yüreğinize, elinize sağlık teşekkür ederiz.

LaEdri
25.08.2010, 21:39
Gurbette yaşayıp da memleketini bu kadar seven,bu kadar özleyen,bu kadar dile getiren başak bir insan topluluğu yok.üniversite yıllarında o kadar çok söylerdim ki Sivas'ı ve Sivasspor'u millet benim sayemde nefret eder olmuştu Sivas'tan..:D

Sivas'ı çok seviyorum.Ancak insanlarının huylarını,anlayışsızlıklarını sevmiyorum ve bundan nefret ediyorum.Eğer bir gün göçersem sırf insanalrı yüzünden olacak!

Salim58
25.08.2010, 21:55
Sivaslı olmak ayrıcalıktır.

Yıllar önce bu güzel şehirden malesef ayrılmak zorunda kaldık.Fakat Sivasa olan özlem bitürlü bitmek bilmedi.

Gurbetin en sevdiğim yanı ney bilirmisiniz.? Nerelisin diyene gururla Sivaslıyım demek bana büyük mutluluk veriyor...

HasreT
25.08.2010, 22:00
Bende çokk özledim, resmen burnumda tütüyor, şimdiki aklım olsaaaa hiç çıkmazdım Sivas tan, Sivas her şeyiyle bambaşka İNSANI bile...

OSMAN ECE
25.08.2010, 22:03
eline yüreğine sağlık sabiha serin
kalemine dökülür anlında terin
sivaslılar sevmiş seni kalplerde yerin
sevgi muhabbetler hep daim olsun

ismail 58
25.08.2010, 22:14
Soguğu sert,
İnsanı mert olan SİVAS"ta yaşamak herşeye bedeldir...

Bize nasip olmadı,,,

Epey zaman oldu gurbet gurbet gezmeye başlayalı

ALLAH kimseyi memleketinden ayırmasın.

OSMAN ECE
25.08.2010, 22:17
Soguğu sert,
İnsanı mert olan SİVAS"ta yaşamak herşeye bedeldir...

Bize nasip olmadı,,,

Epey zaman oldu gurbet gurbet gezmeye başlayalı

ALLAH kimseyi memleketinden ayırmasın.

inşallah emeklilikten sonra sivasta iyi günler geçirirsin ismail bey

ismail 58
25.08.2010, 22:22
Teşekkür ederim Osman abi.

YÜCE RABBİM"de size memleket hasretinizi dindirecek fırsatlar versin.

Cley
25.08.2010, 22:34
Başkent olmuşsun neye yarar.
Dar geliyorsun Ankara dar...

Anneyi babayı kardesleri arkadasları Sivasta bırakıp başkentte yaşasan neye yararki. Bir yerin güzelliği içindekilerledir. Allah kimseye memleket hasreti yaşatmasın.

Bu güzel yazıdan dolayı Sabiha Serin'i kutlarım

Arif Coşkun
25.08.2010, 22:38
CANIM SİVAS’IM

Bir başka kokar baharın yazın
Yetişir şairin büyük ozanın
Nam salmış kışın, soğuk ayazın
Seni çok özledim canım Sivas’ım

Güller açar, bahçende bağında
Temmuz ayının bir sabahında
Kaleden şöyle baksam Sivas’a
Oy göresim geldi canım Sivas’ım

Bir yanda madımak bir yanda yemlik
Yiğittir insanı bulunmaz kemlik
Kaynar ocaklarda çay demlik, demlik
İçilir bahçende canım Sivas’ım

Pir Sultan’ın Veysel’in sözü
İnsanlığın sevginin gerçek yüzü
Nam salmış yiğitlik mertlik özü
Tarihinle büyüksün canım Sivas’ım

Arif COŞKUN

Sabiha Hanım bu şiirimi sizlerle paylaşmak istedim selam ve saygılarımla,

goramaz
12.09.2010, 16:12
Hayatımda ilk defa bugün Sivas'ta olmaktan nefret ettim..

aysima58
12.09.2010, 18:59
leadri kardeşim size katılmamayı çok isterdim ama maalesefki bende bu gidişimde kötü anılarla döndüm sivasdan canım yurdum benim güzel memleketimin insanları keşke dışardan gelenlere uzaydan gelmiş gibi davranmasalar ne olur unutmayınki bizde sivasın bağrında doğmuş büyümüş bir sivas sevdalısı insalarız neden gurbetten gidince bize karşı davranışlar değişiyor bizler buralarda sivasdan gelenlere böylemi davranıyoruz lutfen biraz daha anlayış bekliyorum unutmayınki sizinde anneleriniz ve bacılarınız var onları nasıl koruyor kolluyorsanız biz bayanlarıda onlardan biri olarak görünki bizde vatanımıza geldiğimizde rahat gezip dolaşalım sayın sabiha serin hanımefendiye sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

AĞAOĞULLARI
12.09.2010, 19:49
Bayan Sabiha hanım bir yazar olarak Sivas ta kalmanız ve aynı zamanda Sivas ın yerlisi olmanız Sivas ı sevmeniz sizi bu şehre bağlamiş. Ayrıca bu Şehirde yazar olarak hayatınızı idame ettirmenizden dolayı sizi kutlarım. Yazdığınız eserlerle
Sevgili Sivas a bir nebze olsun katkıda bulunuyorsunuz bunu anlıyorum. Bu da çok güzel bir duygu.
Bende Sivaslıyım öyle bir Sivaslıyım ki 1600 Yıllarından 1990 yılları arasında ki zaman diliminden günümüze kadar. 1966 -1976 iş hayatım Sivas merkezde 1976- 1990 yılları arası Sivasta ticari hayatım var. 1990 dan sonrası İstanbul .
Her yıl Sivası ziyaret ederim orada yakınlarım var yazar arkadaşlarım var görüşürüz Sivas tan kopamıyorum. Oralarda acı tatlı hatıralarım var kaldırımlarında ayak izlerim, çocukluk yıllarımın parklarında göz yaşlarım var. İçimiz de ve ruhumuz da Sivas a olan hasretimiz geliştikçe daha da güzelleşiyor eski günlerimizi yad ediyoruz. Dolaysıyla Sivas ı sokak sokak
Mahalle mahalle olarak çok iyi tanırım .Böyle olmamıza rağmen biz dahi Sivas ı
terk ettik .Terk etmeyen varmı Sivas yıllarca göç veriyor bunun önüne bir türlü geçilemiyor. Sivas hak ettiği yere gelemedi kendisini geliştiremedi . Bunun sebeplerini teşkil eden faktörler nelerdir.Sivas havasıyla ,suyu ile, Köftesi ile yeterli değil. Sivasa görevli gelen bir kaç kişi Şehri gezerek çok beğenir burada size iş verelim aş verelim deseniz istemezler. Bu sözler gelip geçiçidir onlar yine kaldıkları mekanları tercih ederler. İnsan topluluklarının mekanları doydukları yerlerdir. Siz de Sivastan ayrılma noktasında olduğunuzdan bahsediyorsunuz bu da normaldir.
Mekan değişmede göç etmede yani tebdili mekanda huzur var derler. Hiç kimse olduğu yerde doğduğu yerde kalamıyor genel anlamda söylüyorum istisnalar kaideyi bozmaz buda doğaya aykırıdır olsa gerek.Değişim gelişmektir büyümektir huzur ve mutluluğu aramaktır. Sivaslı olmak bir ayrıcalıksa ,Sivas ta yaşamak bir ayrıcalıksa Sivas ın kapital sermayedarları neden Şehri terk ettiler. Neden büyük kentlere taşındılar bu sorunun cavabını arayalım. Güzel bir mevsimde Sivas ı her gören beğenir sever,bu insanoğlunun bir anlık ruh halidir .
Sivas ı çok güzel anlatmışsınız Sivas bunların daha da fazlasına laik . Burada bir konuya temas etmek istiyorum Sivas a gelen her yerli ve yabancı konuklara sıcak bakmalı yakınlık göstermeli sizin yaptığınız gibi gelen yabancıları gezdirmeli ,Şehri tanıtmalı gereken ilgi ve alakayı göstermeli Sivaslı sizi örnek almalı . İstanbul da yaşayan bir Sivaslı olarak Sivasa gelen yabancılara göstermiş olduğunuz yakın ilgi ve alakadan dolayı sizi kutlarım sayğılarımla
Ağaoğulları
12/09/2010.

nihalim
12.09.2010, 20:04
Bende sivaslıyım ama 25 yıldır gelmiyordum Antalya,da yaşıyordum ama 15 gündür Sivas Kangaldayım burda çalışıyorum Sivasta olmaktan mutluyum insanların doğdukları yer bir başka oluyormuş arkadaşlar

aysima58
12.09.2010, 20:08
aaaaaaaaah ah be sivas sana özlemim giderek dahada artıyor sanırım on yıllık ömrüm bir yıla düşüyor memleket özlemindenallah tez kavuşmayı bütün gurbetçilerimize ve sonrada bana nasiip etsin.

AĞAOĞULLARI
12.09.2010, 22:01
Sivas ta yaşamak ve Sivaslı olmak bir ayrıcalıktır.Bu da Sivaslı için geçerlidir.
Sivaslı olarak bu şehirden ayrılan Sivaslılar tekrar geldiklerinde yerli Sivaslının bakış açısı farklı oluyor. Yabancı gibi bakıyorlar kılık kıyafetleri dikkat çekiyor.Bir çokları Sivas tan memnun dönmüyor hüsrana uğruyorlar. Hatta sakal ve saç traşı dahi söz konusu oluyor. Kendi öz memleketimize doğup büyüdüğümüz mekanlara giderken kendimize bir çekidüzen vermek zorundamıyız. Olduğumuz gibi görünmek zorundayız farklı bir şekilde olmamalı.
Sivaslı olarak her şekli her kıyafeti hoş görüyle karşılamak güler yüz tatlı
sözle karşılık vermek gerekmektedir. uzaydan gelmiş gibi görünmeyi kimse istemez. Sivas yanlız Sivasta yaşayanların şehri değil başka şehirlerde de yaşayan Sivaslının şehridir niçin onlar hor görülsün . Onlara Sivası sevdirmeli
gezdirmeli iyi ve hoş bir intiba bırakmalı tekrar gelmesi sağlanmalı dır. Sivas a
her yıl gittiğimde gördüğüm yabancı plakalı arabalar beni mutlu ediyor. Orada bir çoklarımızın akrabaları yakınları dostları hatta mekanları arazileri olanları var.
71 Yaşın verdiği bilgi ve tecrübeye dayanarak söylüyorum Sivas eski sivas değil her yıl mutlaka giderim sosyal ve kültürel alanda büyük mesafeler almış .
Şehir merkezi modernleşmiş sosyal faliyetler gelişmiş sokağa çıkma korkusu yok
bunlar güzel gelişmeler mutluluk duyuyoruz. İstisnalar kaideyi bozmaz bunlar Sivas için çok az. Bizler 25-30 sene önce ayrıldığımız Sivası bu günkü Sivas ile karşılaştırdığımız zaman arada çok büyük gelişmeler görüyoruz. Bu değişiklikler de bizi sevindiriyor biz bunları göremedik . Sivas lı yazar hemşehrimiz Sabiha hanımın yazısını okudum mutlu oldun .Sivasta yerli ve yabancılara göstermiş olduğu misafirperverlik takdire şayan bir gelişmedir teşekkür ederiz. Bütün Sivas halkını böyle görmek böyle tanımak isteriz saygılarımla.
Ağaoğulları
12/09/2010.

goramaz
12.09.2010, 23:57
Sivas ta yaşamak ve Sivaslı olmak bir ayrıcalıktır.Bu da Sivaslı için geçerlidir.
Sivaslı olarak bu şehirden ayrılan Sivaslılar tekrar geldiklerinde yerli Sivaslının bakış açısı farklı oluyor. Yabancı gibi bakıyorlar kılık kıyafetleri dikkat çekiyor.Bir çokları Sivas tan memnun dönmüyor hüsrana uğruyorlar. Hatta sakal ve saç traşı dahi söz konusu oluyor. Kendi öz memleketimize doğup büyüdüğümüz mekanlara giderken kendimize bir çekidüzen vermek zorundamıyız. Olduğumuz gibi görünmek zorundayız farklı bir şekilde olmamalı.
Sivaslı olarak her şekli her kıyafeti hoş görüyle karşılamak güler yüz tatlı
sözle karşılık vermek gerekmektedir. uzaydan gelmiş gibi görünmeyi kimse istemez. Sivas yanlız Sivasta yaşayanların şehri değil başka şehirlerde de yaşayan Sivaslının şehridir niçin onlar hor görülsün . Onlara Sivası sevdirmeli
gezdirmeli iyi ve hoş bir intiba bırakmalı tekrar gelmesi sağlanmalı dır. Sivas a
her yıl gittiğimde gördüğüm yabancı plakalı arabalar beni mutlu ediyor. Orada bir çoklarımızın akrabaları yakınları dostları hatta mekanları arazileri olanları var.
71 Yaşın verdiği bilgi ve tecrübeye dayanarak söylüyorum Sivas eski sivas değil her yıl mutlaka giderim sosyal ve kültürel alanda büyük mesafeler almış .
Şehir merkezi modernleşmiş sosyal faliyetler gelişmiş sokağa çıkma korkusu yok
bunlar güzel gelişmeler mutluluk duyuyoruz. İstisnalar kaideyi bozmaz bunlar Sivas için çok az. Bizler 25-30 sene önce ayrıldığımız Sivası bu günkü Sivas ile karşılaştırdığımız zaman arada çok büyük gelişmeler görüyoruz. Bu değişiklikler de bizi sevindiriyor biz bunları göremedik . Sivas lı yazar hemşehrimiz Sabiha hanımın yazısını okudum mutlu oldun .Sivasta yerli ve yabancılara göstermiş olduğu misafirperverlik takdire şayan bir gelişmedir teşekkür ederiz. Bütün Sivas halkını böyle görmek böyle tanımak isteriz saygılarımla.
Ağaoğulları
12/09/2010.

çok teşekkürler.

Bir insan bir şehri ne için tercih eder?

Dediğiniz gibi ilk önce işi ordadır ailesi oradadır..

Ancak bir şehri cazip kılan alternatiflerinin fazlalığıdır. Zaman çok hızlı değişiyor ve insanoğlu da bu değişimin gerisinde kalmak istemiyor. Daha fazla kazanan daha fazlasını istiyor. İşte bu noktada Sivas tıkanıp kalıyor. malesef imkanlarımız fazla ama kullanacak aklımız yok . Neden ikinci bir üniversitemiz olmasın ya da mevcut üniversitemizde neden daha fazla fakültemiz olmasın, neden alternatif alışveriş merkezlerimiz sinemalarımız kütüphanelerimiz olmasın. Yurtdışından gelen Sivaslı gurbetçiler bile Sivas'ı bırakıp Antalya 'ya tatile gidiyor. Kaç Sivaslı Divriği Ulu camii gezmiştir, sızırı, gökpınarı , Kangal Balıklı Kaplıcayı gezmiştir. Gezmez çünkü buraları malesef alternatif turizm alanları haline getiremiyorz. Değil buraları insan çekmek elimizdeki değerleri de kaybediyoruz yavaş yavaş..