Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiye’nin ilk robotu Suralp
_DuMaN_58
14.10.2010, 21:10
Sabancı Üniversitesi’nin geliştirdiği Türkiye’nin ilk insansı robotu tanıtıldı.
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]
Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemalettin Erbatur liderliğindeki ekip tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk insansı robotu “SURALP” dün tanıtıldı. Erbatur, Sabancı Üniversitesi Robot Araştırmaları Laboratuvar Platformu’nun kısaltmasından adını alan “SURALP”in hazırlık çalışmalarının yaklaşık 5 yıl sürdüğünü ifade etti. “SURALP”in başındaki kameralarla çevreyi algılayabildiğini ve elleriyle nesneleri tutabildiğini belirten Erbatur, “SURALP”için 1 milyon dolar tutarında kaynağın harcandığını bildirdi. 164 santimetre uzunluğundaki robotun, 114 kiloağırlığında olduğunu söyleyen Erbatur, robotun yürüyebildiğini ve dengesi bozulduğunda da elleriyle destek alabildiğini söyledi.
Kendi yorumum şu yönde: İzlediğim kadarıyla robot dedilen bu çöp tenekesi :) sadece kollarını ileri geri oynatıyor ve ellerini döndürüyor 360 derece. Başkada birşey yok. Japonya robotu konuşturuyor biz daha doğru düzgün yürüyen doğru düzgün hareket eden birşey yapamıyoruz. Diyoruz ki beyin göçü oluyor. La gardaş gözünü gidiğiim göç edenler etti geri kalanların yaptığı bu mu sadece?
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]
Youtube videosu aşağıdadır.
5B5H1x-80eU
barikat58
14.10.2010, 21:14
Türkiye'nin ilk robotu " Alamet "tir.Hatta dünyanın ilk robotu...
_DuMaN_58
14.10.2010, 21:21
Türkiye'nin ilk robotu " Alamet "tir.Hatta dünyanın ilk robotu...
Alameti Osmanlı Devleti zamanında yapıldığını hatırlıyorum ama yanlış mı biliyorum acaba?
barikat58
14.10.2010, 21:26
Yok robotun ne zaman yapıldığını doğru hatırlıyorsunda kardeşim osmanlının kim olduğunu hatırlamıyoruz galiba.
Sonuçta osmanlıda Türkiye'ydi biz burayı gelip fethetmedik.Osmanlının adını Türkiye eyledik :)
_DuMaN_58
14.10.2010, 21:31
Öyle oldu, isim değişikliği oldu bir farklı deyişle ama litatürde böyle geçiyor işte buna diyecek birşeyimiz yok. Türkiyenin robotu ayrı Osmanlının ayrı diye geçiyor.
WåñTêd_øØ7
17.10.2010, 12:28
Dünyayı şaşırtan Osmanlı robotu
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]
Sultan 2. Abdülhamid'in Japonya'ya 1889 yılında robot hediye ettiği ortaya çıktı.
İnsan şeklinde tasarlanan ve ismi 'Alamet' olan robotun özelliği ise sema edip yarım metre yürüyebilmesi ve her saat başı ezan okuyabilmesi...
Osmanlı'nın son dönemine damgasını vuran Sultan 2. Abdülhamid Han'ın, günümüzde teknolojiye öncülük eden Japonya'ya 1889'da robot hediye ettiği anlaşıldı. İnsan şeklinde tasarlanan ve ismi 'Alamet' olan robotun özelliğinde ise yok yok. Araştırmacı-Yazar Oktan Keleş'in arşivinde yer alan Alamet'in orijinal fotoğrafları Yıldız Sarayı yangınında zarar görmüş. Ancak fotoğrafın kalan parçaları bile 120 yıl sonra ilk kez gündeme gelen bu ilginç olayı anlatmaya yetecek cinsten.
GONG YERİNE EZAN SESİ
Sultan Abdülhamid'in çağdaşı olan Japon İmparatoru Meji'nin yeğeni Prens Komatsu'nun, gemiyle İstanbul'a gelişi ve Sultan'a çeşitli hediyeler getirmesiyle başlıyor bu ilginç tarihi olay. Sarayda ağırlanan prensin ardından 1889'da İstanbul'a özel elçiler gönderen Japon İmparatoru, Sultan Abdülhamid'e Japonya'nın en büyük alameti olan, Büyük Krizantem Nişanı'nın da içinde bulunduğu çeşitli hediyelerle beraber bir mektup yollar. Japon İmparatoru mektubunda Abdülhamid Han'dan, İslâm dini, ilim ve teknolojik gelişmeler, vakıflar, hayır kurumları gibi konularda Japonca veya Fransızca bilgiler gönderilmesini rica eder.
Abdülhamid Han, saat mekaniğini çok iyi bilen ve aynı zamanda Yeni Kapı Mevlihânesi saat sanatkârı Musa Dede'den daha önce hiç yapılmamış, eşi benzeri olmayan, teknolojik bir saat yapmasını ister. Derviş Dede bir fikir ortaya atar ve "Bu saat Semâzen şeklinde olsun. Her saat başı kollarını açıp semâ etsin ve gong çalsın" der. Sultan Abdülhamid Han projeyi inceledikten sonra, gong yerine robotun her saat başı ezan okumasını ister. Oktan Keleş, robotun yapımından kısa bir süre önce icat edilen gramafon sayesinde ses kaydı alınabildiğini söyledi.
ALAMET ARADA KAYNADI
Ertuğrul Firkateyni'yle Japonya'ya gönderilen Alamet'in şimdiye kadar duyulmamasının belgelerdeki eşanlamlı ifadelerden kaynaklandığını belirten Keleş, "Tarihi kayıtlarda 'Osmanlı nişanları, hediyelerle beraber Japon İmparatoru'na takdim edilmiştir" şeklinde geçiyor. Osmanlıca nişan kelimesiyle ve robotun ismi olan 'Alametí kelimesinin eş anlamı olduğu için robot olan Alamet adeta araya kaynamış" diyor.
Sultan Abdülhamid Han asrın teknoloji harikası bu eseri, Ertuğrul Firkateyni vasıtasıyla yazılmış özel bir mektup, hediyeler ve nişanlar ile beraber Japon İmparatoru'na göndermişti. Firkateyn dönüş yolunda 450 mürettebatıyla birlikte batmıştı.
120 YIL ÖNCEKİ BULUŞ
Keleş yapılan robotun özelliklerini şu şekilde sıraladı: "Semâzen şeklinde, normal bir insan boyuna yakın, saatli bir robot. Kaideye oturtulmuş gövdesi; saat başı semâ ediyor, bu esnada kollarını açıyor, gümüş levhalardan yapılmış etekleri açılıyor ve aynı anda ezan okuyor. Tüm bunları yaparken yarım metre yürüyor, hem dönüyor ve ezan bitince de tekrar yarım metre geri giderek yerine dönüyor; kollarını ve eteklerini indiriyor. Robotun tamamı gümüş ve altın kaplamadan yapılmıştı. Robotun arka kısmında kurma yeri mevcuttu ve yedi günde bir kuruluyordu." (Bugün)
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]
zaman
altuntas58
17.10.2010, 14:29
Bunada şükür düne kadar buda yoktu bugün Sabancı Üniversitesi bunu yaptı yarın istanbul teknik Üniversitesi daha geliştirilmişini yapar inşallah
vBulletin v3.8.3, Copyright ©2000-2024, Jelsoft Enterprises Ltd.