PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Cennetin Kapilari Sergisi Sanal Mimarlik Muzesi'nde Acildi?


Sivaslilar.Net
11.12.2010, 11:50
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez])

YEM Yayın tarafından Eylül 2010 tarihinde yayımlanan Cennetin Kapıları kitabında Prof. Doğan Kuban, Divriği Külliyesi'nin sanatsal özelliklerini tarihsel ve toplumsal bir bağlam içerisinde inceliyor.

Bu çalışmanın devamı niteliğini taşıyan Sergi,Anadolu'da Selçuklu döneminden kalan anıtsal heykel nitelikli bezemesi ve benzeri olmayan yontularıyla dünya sanat tarihinde Türkiye Ortaçağ sanatının en önemli ve en görkemliyapısı kabul edilen, Unesco Dünya Miras Listesi'ndekitek Türk anıtı Divriği Külliyesi'ni tarih ve sanatseverlerle bir araya getiriyor.

Mengücekoğulları'ndan Ahmet Şah ve eşi Turan Melik tarafından Sivas'ta 1228/9 tarihinde yaptırılan cami, türbe ve şifahaneden oluşan Divriği Külliyesi, İslam mimarisinde başka eşi olmayan bir üslupla gerçekleştirildi. Doğan Kuban'ın 'Hürremşah'ın Heykeli' olarak adlandırdığı büyük yontusal nitelikte taç kapıları ile yalnızca İslam ve Türk sanat tarihinde değil dünya sanat tarihinde başka bir benzeri olmayan bezemesiyle Selçuklu çağının en önemli yapıtları arasındadır.

Taç kapılarının taş oyma bezemesi, İslam'ın figüratif sanata karşı olan sanat geleneği içinde, dünyanın diğer kültürlerindeki özgün yontu geleneklerine eşdeş bir nitelik taşıyan üçboyutlu bir yaratma olarak, yerleşmiş toplumlarla göçer toplumların simbiyotik yaşamlarından kaynaklanan bir kültürel çok kaynaklılığın en önemli gösterilerinden biri olarak sunuluyor.

Mimar – Fotoğrafçı Cemal Emden'in fotoğraflarından oluşan Cennetin Kapıları Sergisi, 1965 yılından bu yana Divriği Külliyesi hakkında kitaplar ve yazılar yayımlayan Prof. Doğan Kuban'ın metinleri ve Y. Mimar Basri Hamulu'nun tasarım ve sponsorluğu ile ilk kez 28 Nisan 2009 – 28 Şubat 2010 tarihleri arasında Taşkışla'daki İTÜ Mimarlık Fakültesi'nde ziyaretçileriyle buluştu. Metz, Famek, Strazburg ve Brezilya'da sanatseverlerle buluşan Sergi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İKSV işbirliğinde 2010 yılı sonuna kadar Unesco Paris Merkezi'nde sergilendi.

"Cennetin Kapıları" Sergisi, Sanal Mimarlık Müzesi; [Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ve [Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] adreslerinden ziyaret edilebilir. Ayrıca Sanal Mimarlık Müzesi'nde yer alan "Galeri" bölümünden müzede bugüne kadar yayımlanmış tüm sergilere ulaşılabilir.

goramaz
11.12.2010, 22:15
Gerçekten muhteşem kopyalayıp pc ye kaydettim.