PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : SİVAS’TA KAYNANADAN İZİN ALMADAN HAMAMA GİDEN GELİN

Sabiha Serin
28.02.2011, 10:56
SİVAS’TA KAYNANADAN İZİN ALMADAN HAMAMA GİDEN GELİN (Sivas şivesi ile)

Sivas'ta günün birinde kaynana ile gelin aynı evi paylaştıkları bir kış gününde evde sobalı , ama her taraf buz gibi imiş .Gelin çok üşümüş.Zemheri ayı,evlerin bacalarındaki saçaklardan buzlar sallanıyor. Gelinin canı hamama gitmek istemiş günlerce kaynanasına yalvarmış,yalvarmış kaynanası bir türlü izin vermiyormuş. ( O dönemde gelinlerin kaynanadan izin almadan nefes bile alması fermana mahsusmuş .)Gelin kaynanasına demiş ki' Gız ana etme dutma gı iliğim gemüğüm buydu donuyom,essah diyom bu ne ki ev bark han gibi soğuk ecük hamama gediyimde iliğim gemüğüm yumuşasın' demiş.Ama kaynana yine ' Otur oturduğun yerde babıya olasıca diziği bük otur,nedecanki hamamda' demiş.Ama gelin kararlı imiş,bakmış olmayacak gitmiş odasına hamam bohçasını hazırlamış,giyinip kuşanmış dış kapıdan tam çıkmak üzere iken kaynanasına seslenmiş' Anaa aha ben hamama gediyom da izin veriyonmu,vermiyonmu' demiş.Kaynana ayağa kalkmış dış kapıya doğru kafasını yöneltip bağırarak' Hele şuğa bahele bohçasını goltuğunun altına almış, birde izin istiyor benden,anam sen zaten gediyon,daha bağa ne soruyon mehelsüz, aha akşam gişin gelsin ben sağa gosteririm boyu devrilesice' demiş.Gelin aldırmayıp kapıyı çekip hamama gitmiş.
Bu temsili büyüklerimiz herhangi bir şey için kafasına koyduğunu yapıp emrivakiye getirip,formalite ,için izin almaya kalkışanlara söylerler.Yani derler ki' Sen zaten yapacağını yapmışsın,bohçanı alıp hamama gitmişsin,daha bana ne soruyorsun' derler.

SABİHA SERİN
Şair Araştırmacı Yazar
SİVAS

Bu yazı bana aittir. Alıntı yapanların telif yasasına göre
yazımın altına adımı ve soyadımı yazması zorunludur.

Kardelencicegi
28.02.2011, 15:07
Ôyle kaynanaya böyle gelin olmak varmis:D
Emeginize yüreginize saglik Sabiha hanim..

erhan 58
28.02.2011, 15:36
aferin geline böyle kaynanaya böyle gelin olmak lazimda aksam napacak kocasi gelince devami yokmuydu acaba

Kardelencicegi
28.02.2011, 15:40
Devamina gerek yok ki: öyle Ananin nasil oglunu yetistirdigi belli Erhan bey.
Aksam kizilca kiyamet kopmustur...

izmirliyigido
28.02.2011, 17:27
Süper. Ellerinize sağlık Sabiha hanım... Kendimi bir an canım Sivas'ım da hissettim...

özgüven
28.02.2011, 20:42
Aralarındaki konuşma uslubu güzelmiş.keşke kaynanada gitseymiş.