PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İslamda Yılbaşı ile Noel Kutlamanın Hükmü Nedir ?

YILDIZDAĞ
31.12.2011, 14:38
Yılbaşı ile Noel birbirinden farklıdır; fakat Noel kutlamalarının devamı sayılabileceğinden yılbaşı gecesi onlar gibi eğlenmek, çam kesip evi çamla süslemek caiz olmaz. Çünkü bayramlarında onlar gibi eğlenmek, onlara benzemek olur.

Onlarla aynı gayeyi, aynı amacı paylaşmasa bile müslümanın onlara benzemesi özenmesi İbn Ömer'in Rasûlullah (s.a.)dan naklettiği delille haramdır.
"Kim bir kavme (topluluğa) benzemeye çalışırsa o, onlardandır." ( Ebu Davud, libas)
Amr b. Şuaybin babasından, onun da dedesinden yaptığı rivayete göre Rasulullah (s.a.) efendimiz.
"Bizden başkasına benzemeye çalışan, bizden değildir" (Tirmizi, istizan 7) buyururlar.
Dolayısıyla Yahudi ve Hıristiyanlar bizden olmadıklarına göre onlara benzemeye özenmemeliyiz.
Ebu Hüreyre’nin naklettiği bir hadiste Peygamber (s.a.) şu şekilde buyurur:
"Yahudi ve Hıristiyanlara benzemeye özenmeyiniz." (Tirmizi, istizan 7, edep 41)

Din kitaplarında buyuruluyor ki:
Noel günü ve gecesinde, kâfirlerin paskalya ve yortularında, onlar gibi bayram yapan küfre girer.

Yılbaşı münasebetiyle Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli yerlerinde milyonlarca çam fidanı Noel hurafesi uğruna kesilip yok edilmektedir. Hıristiyan ülkelerde olduğu gibi, Müslüman ülkelerde de bu cinayetler işlenmemeli. Hıristiyanlara benzememek için yılbaşı gecesi hindi yememeli! Yenirse mekruh olur. Birkaç gün sonra yenebilir. Kumar oynamak, tombala çekmek gibi oyunlar ise zaten her zaman caiz değildir. Bu gece, gayrı müslimlere benzemek gayesiyle çeşitli yiyecek, içecek almak da caiz olmaz.

Her zaman ne alınıyorsa onları almakta mahzur yoktur. Bu geceye ayrı bir önem vermemelidir.

Yalnız Hıristiyanların değil, Yahudilerin ve bütün bâtıl dinlerin ibadetlerini yapmak, onlara benzemek olur. Mesela 21 Martı Nevruz Bayramı diyerek kutlamak da böyledir. Kâfirlerin ibadetleri ve çirkin işleri hariç, mubah olan âdetlerini yapmakta mahzur yoktur. Yani onlara benzemiş olunmaz.

Noeli kutlamak asla caiz değildir. Bir zaruret olursa, caiz olur. Mesela devletlerarası protokolde zaruret olduğu için kutlamak caiz olur. Fakat, Noel ile ilgisi olmayan yılbaşında bir Müslümana tebrik kartı yazıp, yeni bir yılın insanlık için, Müslümanlar için hayırlı olmasını dilemek günah değildir. Yahut, (yeni yılın kutlu olsun) diyene, (seninki de kutlu olsun) demek günah olmaz. Bu inceliği anlamalıdır.

Müslüman her gece neleri yapıyorsa, bu gece de onları yapmalıdır! Sanki mübarek geceymiş gibi mevlid okutmak, sohbetler düzenlemek uygun değildir. Bu gecenin diğer gecelerden farkı yoktur. Bu geceye değer veriyormuş gibi hareket etmek doğru değildir. Müslüman her gece neleri yapıyorsa, bu gece de onları yapmalıdır.

ALINTI

[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] 52562864_1386171_2087991405_n. jpg

YILDIZDAĞ
31.12.2011, 14:55
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] 27021506_141970_1808781906_o.j pg

erolbal
31.12.2011, 16:07
Değerli arkadaslar, her kendini bilen ve bilmeyen din konusunda ahkam kesiyor. Burada ve her yerde...... Nasıl olsa salladigin her bilgiyi yutacak Bilgisiz, ilgisiz, eğitimsizlik kimselerin din konusunda konuşmalarını kınıyorum. Ama ınsanlarımız maalesef doğru bilgiye değil canının istediği söze itibar ediyor.
Dayanağı var mı, delili var mı , Kur'an'a, hadise uyar mı önemli değil..... Çünkü muhataplar ayet hadis bilmiyor. Yeterki halkımızın kızdığı bir şey söyleyin yeter..... Dikkatinizi cekermi bilmem ama bu sözleri noel ve yılbaşı icin söylemiyorum. Her konuda en cahilinin bile kulaktan dolma bilgilerine itibar etmeyi çok seviyoruz. Kur'an'i Kerimi açıp Allah Allah bu adamın söylediklerine benzer bir şey yok diyecek kac kisi var. Maalesef biliyorumki Allah icin söylediğim birkaç sözü bile hakaret olarak algılayanlar olacaktır. Banyosundaki su kaçağı icin bile usta arayanlar konu Allah'ın dini olunca bülbül kesiliyor. Yetişmiş insana gerek görmeyen, vaaz, sohbet, dedikodu yaparken öğrendiği sözleri baskasına satanları kınıyorum. Yılbaşı ve noel konusu kultureldir. Özenti ve yapay kültür ise ici boş zavalliliktir. Kendi kültürümüzü yasamak ve yaşatmak yerine, hep baskasını eleştirmek hayat felsefemiz olmuş. Bilenlerden özür diliyorum, bilmediğini bilenlerden de.... Bilmediğini bilmeyenler icin ise söylenecek tek şey, yeter artık adam olmaya çalışın bari..... Herkes kendini ve kendi kültürünü bilsin ve yaşatsın.... Allah'a emanet kalınız.

_DuMaN_58
31.12.2011, 18:37
Yılbaşı nedir? 2011in 31.12.11 saat 23.59 da bitmesi sonucu 01.01.12 inin 00.00 olmasıdır. Sadece 1 saniye geçiyor ve 2011 bitip 2012 oluyor.

Gelgelelim yıllar öncesinden başlayan yabancı kültürün kendi kültürümüze de yansıması sonucu 1 saniyelik bir hevesi yaşamaya başladık. Bu şuan için bizim için sadece ve sadece "espiri" olarak yorumlanıyor. Mesela ben şuan bu mesajı yazıyorum ama diyorum ki, "arkadaşlar seneye görüşürüz )" diyorum. Bir an 1 yıl sonra görüşecekmişiz gibi algılansada bir kaç saat sonradan bahsetmiş oluyorum. Yani bu Yılbaşı meselesi şuan bizim için sadece ve sadece espiri olarak kalmıştır. Ama sadece espiri olarak bırakmayıp daha ileriye götürenlerde vardır. Neyden bahsediyorum? Çam ağacı almaktan bahsediyorum veya culuh kesmekten bahsediyorum. Saçma saçma şeyler işte. Bizim genelde 40 yaş üstü insanlarımız bu saçma şeylere karşı kendilerini koruyabiliyorlar. Ama daha genç nüfus yavaş yavaş kırılıyor. Gençler artık "yılbaşında ne yapıyoruz?" demeye başladılar kendi aralarında. Ha eğlenmesinler demiyorum ben ama niye ayın 31inde eğleniyorsunda bir gün öncesinde yapmıyorsun bunu. Sonraa, gençler öyle bir duruma geldi ki, saat 23.59 olduğunda 00.00a 10 saniye kala, geriye doğru saymanın ayrı bir zevk olduğunu düşünmeye başladılar. Ulan sanki geriye doğru sayınca birşey oluyor. Cahillik işte.

Daha fazla uzatmayım, bu yılbaşı olayının ben espiriden ileriye gitmemesini temenni ediyorum. Eğer bazı kültürlerden kendimize birşeyler alacaksak, daha güzel kültürler var onlardan alalım yani niye çam ağaçlarını ziyan edelim yada niye şişko beyaz sakallı bir vatandaşı benimseyelim. Din boyutuna girmiyorum.

Saatler sonra 2011 yerine 2012 rakamlarını kullanacağız. Değişen başka birşey olmayacak. Ben insanlar tarafından bir dönemin bittiği diğer bir dönemin başladığı olarak kabul edilen şu saatlerde, 2012 yılında geçireceğimiz günlerde herkese sağlıklı yaşamlar diliyorum Allaha emanet olun.

sevgim 58
01.01.2012, 01:47
AVRUPAYA ÖZENEN ARADA KALMIS INSANLARIN ZIHNIYETIDIR YILBASI KUTLAMAK CAM AGACI SÜSLEMEK VE ADINADA NOEL DEMEK ...... COK YAZIK

ÖnceVatan_58
01.01.2012, 13:50
Değerli arkadaslar, her kendini bilen ve bilmeyen din konusunda ahkam kesiyor. Burada ve her yerde...... Nasıl olsa salladigin her bilgiyi yutacak Bilgisiz, ilgisiz, eğitimsizlik kimselerin din konusunda konuşmalarını kınıyorum. Ama ınsanlarımız maalesef doğru bilgiye değil canının istediği söze itibar ediyor.
Dayanağı var mı, delili var mı , Kur'an'a, hadise uyar mı önemli değil..... Çünkü muhataplar ayet hadis bilmiyor. Yeterki halkımızın kızdığı bir şey söyleyin yeter..... Dikkatinizi cekermi bilmem ama bu sözleri noel ve yılbaşı icin söylemiyorum. Her konuda en cahilinin bile kulaktan dolma bilgilerine itibar etmeyi çok seviyoruz. Kur'an'i Kerimi açıp Allah Allah bu adamın söylediklerine benzer bir şey yok diyecek kac kisi var. Maalesef biliyorumki Allah icin söylediğim birkaç sözü bile hakaret olarak algılayanlar olacaktır. Banyosundaki su kaçağı icin bile usta arayanlar konu Allah'ın dini olunca bülbül kesiliyor. Yetişmiş insana gerek görmeyen, vaaz, sohbet, dedikodu yaparken öğrendiği sözleri baskasına satanları kınıyorum. Yılbaşı ve noel konusu kultureldir. Özenti ve yapay kültür ise ici boş zavalliliktir. Kendi kültürümüzü yasamak ve yaşatmak yerine, hep baskasını eleştirmek hayat felsefemiz olmuş. Bilenlerden özür diliyorum, bilmediğini bilenlerden de.... Bilmediğini bilmeyenler icin ise söylenecek tek şey, yeter artık adam olmaya çalışın bari..... Herkes kendini ve kendi kültürünü bilsin ve yaşatsın.... Allah'a emanet kalınız.

Bu konuda katılıyorum size, İnsanların yeni bir yılı, sevgi, barış, kardeşlik içinde karşılamaları bile dönüp dolanıp yine din üzerinden yorumlanıyor.
Yok onlar bu şekilde yok biz şu şekildesimi var? İsteyen istediği şekilde kutlar yeni yılını. Yıllardır gidip onların ülkesinde çalışıyor, yaşıyor ekmeklerini yiyor icat ettikleri her tekonolojik şeyleri kullanıyor sonrada şöyle, böyle küçümseyici gözle bakıyor yorumluyoruz.
Dikkat ederseniz şimdiye kadar çıkan savaşlar ya din için yada ırk yüzünden çıkarılmıştır, bu savaşlar kime ne kazandırmıştır, acıdan, kandan, zulümdan, vahşetten başka?
Tüm dünya halkı kardeştir ilkesi olsun tüm insanlığın ilkesi, herkesin inancı kendine doğrudur, iyidir. Bari böyle bir günde insanları ayrımcı, kapmplaştırıcı söylemlerden uzak duralım.
Tüm insanlığın yeni yılı hayırlı ve kutlu olsun.

aktassa
18.01.2012, 12:53
Benim şahsi kanaatim;
Yeni yılın gelmesi güzeldir.
İyi dilek ve temennilere her zaman açıktır.
Arkadaşlar arasında kutlanabilir. Ama sırf hristiyanlara özenmekten dolayı kutlamak değil bu.
Kullandığımız zaman birimi şuan miladi. Miladi takvim devir-teslimi gibi düşünüp önümüzdeki dönemde Allah'tan iyi geçmesi için dua etmek, bunu kutlamak sorun olmaz.
Ama çam süslemek, noel baba kıyafetlerine girmek doğru değildir.
Hediye vermek ise sünnettendir.
Ben Elhamdülillah Müslümanım der yeni yılınızı kutlarım.. :D

Kardelencicegi
18.01.2012, 15:58
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] 52562864_1386171_2087991405_n. jpg

Cok güzeldi Tsk YILDIZDAG kardesim. Emeginize, yüreginize saglik.
Özentiden baska birsey degil noel & yeni yil kutlamak..

Kardelencicegi
18.01.2012, 16:03
[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] ([Üye Olmayanlar Linkleri Göremez]ıyor_Ne _İş_D.htm)

[Üye Olmayanlar Linkleri Göremez] guzelilahihq-648.jpg