PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Stres gavur hastalığı mı ?


mansur58
09.04.2012, 15:03
Stres Gavur Hastalığı mi?

Stres, müslümanda olması mümkün olabilecek bir hastalık mıdır? Bunun cevabını verebilmek için başta Peygamber(sav), sahabe efendilerimiz ve selefi salihinin hayatına bakmamız gerekiyor.

Onların hayatında bu günkü yaşanan stres hastalığı ve ona bağlı olarak gelişen depresyon, sinir hastalıkları gibi hastalıklar olmamıştır. Çünkü Allah'a ve ahret gününe, kadere, kazaya iman eden hiç bir müslüman için bu türden aklı dumura uğratacak hastalıklar vuku bulamaz. Bunun için de en büyük sigorta tevekkül kapısıdır. Gündelik işlerinde sa'yu gayret ederek yapabileceklerini yaptıktan sonra, aklının ermediği gücünün yetmediği noktada gerisini Allah'a havale edip aklını dumura uğratmaktan kurtarır. Zaten stres hastalığı da, insan oğlunun her şeyi küçücük aklıyla sınırlı gücüyle yapmaya kalkışıp, başaramadığı, bitiremediği işler karşısında yaşadığı hayal kırıklıkları ve içerisine düştüğü ümitsizliklerden kaynaklanır.

Stres hastalığının bir başka sebebi de; İslam dininin tavsiye etmediği, geçmişin hatıralarıyla yaşayıp efkarlanmak ve gelecekle ilgili uzun emel sahibi olmaktır. Bu yüzden, hatıraları her fırsatta hatırlatıp hayalinde canlandıracak müzik türlerine pek sıcak bakmamıştır. Bu yönde insanı karamsarlığa strese sürükleyebilecek müzik türleri ile müspet anlamda insana rahatlık verecek müzik arasına çizgi çekmiştir. Bu önlem yine insan oğlunun çok kıymetli olan sağlığı için son derece önemlidir.

Uzun emel sahibi olmakta sağlık için aynı derecede tehlike arz eder. Çünki İslam, insan oğluna içinde bulunduğu günün en iyi şekilde değerlendirilmesini önerir. Bu günün işini yarına bırakmayı da kınamşıtır. Uzun emel ise bu günü değerlendirmeden yarınları düşünme maceraperestliğinin adıdır. Çok fazla geleceği düşünerek hayalperestlik yapmakta aşırı derecede insan beynini yoran ve aklı dumura uğratan en önemli etkenlerdendir.

Gâvur hastalığı olan stres ile ilgili olarak yukarıda sayıp sıraladığımız sebepler müslümanda nasıl bulunabilir ki? İçinden çıkamadığı ve işlerinin yolunda gitmediği anda tevekküle sarılarak gereksiz yere düşünme israfından kurtulur ve rahatlamayı başarır... Allah'tan gelip yine O'na döneceğini bütün benliğinde hisseder. Kader ve kaza diye ilahi bir takdirin varlığını hiç aklından çıkarmaz. Ömür çok kısa deyip yaşanacak ve yapılacak işlerin bitirilmesi gibi bir dünya tamahkarlığına kapılmaz. Teenni sahibidir, gereksiz aceleciliklere girmez her şeyi kendi tabi seyri içersinde halletmeye çalışır. Anadolu da bir söz vardır "işini Allah'a gördüreceksin" diye. İlk bakışta belki farklı anlaşılabilir ama, bu söz Anadolu insanının tevekkül mekanizmasını nasıl bir kıvrak zeka ile çalıştırdığının çok güzel bir ifadesidir.

Vecizeleştirdiği bu söz ile şunu anlatmak ister: İşlerine besmele ile başla(!) yaptığın işlerde O'ndan kolaylık ummaya devam et(!) O'ndan medet um, yardım bekle acziyetini unutma...(!) O'na yakin dur, muhabbetini kesme, senin için olmazları bile olur eylesin...!
Bu ne büyük bir rahatlama ve huzura erme mekanizmasıdır. İşte bunun adı tevekküldür! Belki de bunun bir tevekkül olduğunu düşünüp tarif edemez ama, aldığı terbiye, yetiştiği çevre, kendisine hep bunu telkin eder.

Kişi namaz kılarak da gündelik meşgalelerle karışan iç dünyasını ve karıştırılmış gönül raflarını hayatın akışı içerisinde aklın ve fikrin doğru çalışan bir saat misali yoluna devam edebilmesi için büyük bir hassasiyetle yeniden dizayn eder. Yani namaz kılmayı bir iç dizayn olarak kullanıp aklın gereksiz şeylerle uğraşarak akıl sağlına yol açacak gelişmelerin büyük ölçüde önüne geçmiş olur.

Müslüman günlük işlerini yarına ertelemez! Peygamber'inin "erteleyenler helak olmuştur" uyarısını iyi bilir. Bu günün işini yapar, yarin için "Allah büyüktür" diyerek başını yastığına huzur içersinde koyar.

Görüyoruz ki gerçek müslümanı böylesine stres gibi ruh hasatlıklarından koruyabilecek ne çok önlemler vardır.

Ne yazık ki stres hastalığını insanlığa bulaştıran, Allah’ı merkezden çıkarıp yerine aklı koyan modernizmdir. Şimdi modernizm canavarı bir yavru meydana getirdi o da post modernizm! Post modernizm, merkeze yerleştirdiği aklı da devre dışı bırakarak insanlığı hayvanlardan daha aşağılara sürükleyen akıl almaz uygulamalara kapılar aralayan bir anlayıştır.

Bu gelişmenin sonucu olarak erkek erkeğe ve kadın kadına evlenmenin yasal hale getirildiği, yapılan istatistiklere göre Almanya da küçük yaşta kendi babaları tarafından iğfal edilen kız çocuklarının oranı %65 lere, Hollanda da %70 lere ulaşmış durumda olduğu post modern bir dünyadayız.

Şu an itibariyle modernizmi dünyanın başına bela edenler, kendi büyüttükleri canavardan kurtulmak için, yıllardır sömürdükleri, düşmanlık ettikleri ama dini bağlarını henüz tam anlamıyla koparmayı başaramadıkları gönül dostluklarına hala önem veren insanların coğrafyalarına kaçmaya ve oralarda köyler kurmaya başladılar.

Yaşanan bu gerçekler de şunu gösteriyor ki bütün insanlık İslam’ın o şefkatli kollarına muhtaçtır... Onun için İslam gibi büyük bir dinle şereflenmiş olmamız ne büyük bir nimettir. Bizi İslam fıtratı üzere yaratıp Müslüman olmayı nasip eden yüce Rabbimize ne kadar şükretsek hamd etsek yine de azdır.

Bizleri yoktan var edip İslam ile şereflendiren yüce Halik’ımıza sonsuz humdu senalar ve İslam’ı bizlere öğreten anlatan O'nun sevgili Resulü, Habibli, Edibi, kalplerimizin Tabibi, eşsiz insan eşsiz önderimiz Hz. Muhammed Mustafa'ya Salatı selam olsun.

Kalın sağlıcakla

sivaslınet
09.04.2012, 20:17
Stres Nedir?

Stres günlük hayatta en çok duyduğumuz tanıdık bir şikayettir. Stresli olmak bir hastalık kabul edilmektedir. Stres iş hayatının sıkıntıları, trafiğin sıkışması, aile baskısı gibi dış uyaramlara verilen içsel tepkidir. Stres insan vücudundaki doğal bir mekanizmadır ve aslında sorunlarla başa çıkmak için vardır. Ancak günümüzde stres kronik hale gelmekte hasar verici ve vücudu yıkıma götürücü bir sorun haline gelmiştir.

Stres üç aşamalı bir durumdur. Alarm, direnç ve bitkinlik. Alarm aşamasında vücut savaş moduna geçer ve stres hormonları salgılanır. Böbrek üstü bezlerinden salgılanan adrenalin vücudu artan stres hormonları ile mücadele için hazırlar. Vücut depolanmış yağ ve şekerleri yakarak enerji üretmeye başlar. Duyular hassaslaşır, kalp atış hızı, tansiyon, akciğer fonksiyonları hızlanır.

Direnç aşamasna geçildiğinde vücut kendini iyileştirme çalışmasındadır. Stres devam ederse sonunda tükenme olabilir. Zihinsel ve bedensel yorgunluk baş gösterir.

Pek çok çalışma kalp hastalığı, kanser riski, diyabet, yüksek kolesterol, tansiyon, depresyon, unutkanlık, uykusuzlık, kas gerginliği, şişmanlık, yorgunluk, cinsel isteksizlik, sertleşme sorunları ve adet düzensizliklerinin önemli bir kısmından stresin sorumlu olduğunu göstermektedir.

Stresin belirtileri şöyle sıralanmaktadır: İştah ve kilo değişiklikleri, konsantrasyon güçlüğü, zihinsel zayıflık, depresyon, mide bulantısı, ülser, kolit, kabızlık ve ishal gibi sindirim sorunları, astım ve romatizma gibi hastalıkların alevlenmesi, yorgunluk, baş ağrısı, yüksek tansiyon, bağışıklık yetmezliği, kısırlık, uykusuzluk, cinsel isteksizlik, kas gerilmeleri, sinirlilik, cilt sorunladırı.

Stres hayatın içindeki hemen herşeyden kaynaklanabilir. Trafik, aile ilişkileri, sabah kahvenin dökülmesi stresi tetikleyici bir etken olabilir. Stresi tetikleyen en yaygın durumlar kaza geçirmek ya da bir suça konu olmak, aile anlaşmazlıkları, mali sorunlar, iş hayatını hareketlendiren bayram, tatil vb, hastalık ya da sevilen birini kaybetmek, kontrol edilemez ve beklenmeyen olaylar, yeni iş ya da işi kaybetmektir.

Stres şikayeti ile doktora başvurulduğunda genellikle stresin neden olduğu ikincil şikayetler tedavi edilmekte, bunun yanında rahatlatıcı ilaçlar ve yöntemler kullanılmaktadır.

Stresle başa çıkmak kolay değildir. Bir profesyonelden yardım alınmasının yanısıra hayat tarzına oldukça dikkat edilmesi gerekmektedir. Arıtılmış su içilmeli, papatya, melisa, çarkıfelek çiçeği gibi sakinleştirici çaylar içilmelidir. Kepekli tahıllar, baklagiller, meyve ve sebzeler daha çok tüketilmelidir. Omega yağ asitleri alımı arttırılmalıdır. Kafein, alkol gibi uyarıcılar stresi daha da kötüleştirebildiğinden kullanımı sınırlandırılmalıdır. Çerez ve fast food tarzı yiyecekler stresi tetiklemekte, şeker, unlu mamuller stresi daha da kötüleştirmektedir.

Hayatta pek çok zorluk vardır. Bu zorluklara karşı olumlu bir tutumgeliştirilmeli ve öfke kontrol altında tutulmalıdır. Kontrol edilemeyen sorunlara karşı yapılacak en önemli şey o konu ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmaktır. Stresli durumlarla başa çıkmak için çeşitli rahatlama yöntemleri edinilmelidir. (müzik dinlemek, kitap okumak gibi kişilere göre değişen pek çok yöntem vardır.) Zamanı doğru yönetmek stresli durumları önlemekte önemli bir yardımcıdır. Aile ve arkadaşlarla zaman geçirmek stresi azaltmaya yardım etmektedir. Düzenli egzersiz enerjiyi açığa çıkaran ve sakinleştiren bir yaklaşımdır. Gece yeterli uyumak vücudu iyileştirir ve yeniler. Yorgun olmak strese karşı daha duyarlı olmamıza needen olmaktadır.

Derin nefes almak kalp hızını düşürür ve vücudu rahatlatır. Masaj ve ılık banyolar kasları gevşeticidir. Magnezyum, B vitaminleri ve kalsiyum alınması strese karşı faydalıdır.

-Alıntı-

mansur58
09.04.2012, 20:36
Stresin insan üzerindeki etki ve sonuçlarını paylaşmışsınız faydalı bir yazı ama benim konumla bir alaka kuramadım.

sivaslınet
10.04.2012, 07:34
Stresin insan üzerindeki etki ve sonuçlarını paylaşmışsınız faydalı bir yazı ama benim konumla bir alaka kuramadım.

"Stres"in bir de bilimsel olarak tanınmasını istedim o kadar. :)

mansur58
10.04.2012, 12:23
"Stres"in bir de bilimsel olarak tanınmasını istedim o kadar. :)

Stresin tıbbi yönününden bahsetmedim. O taraf hekimlerin işidir.

abircan
10.04.2012, 13:37
her konuya dini açıklama getirme zorunluluğumu var acaba,
2.5 saat köprüde trafik bekleyip 700 lira maaşla 140 tl sadece aylık mavikarta bi açıklama getirsenize arkadaşlar bunun stres neresinde başlar biter

mansur58
10.04.2012, 13:50
her konuya dini açıklama getirme zorunluluğumu var acaba,
2.5 saat köprüde trafik bekleyip 700 lira maaşla 140 tl sadece aylık mavikarta bi açıklama getirsenize arkadaşlar bunun stres neresinde başlar biter


Memlekette muhalefet diye bir şey var. Yani varlığıyla yokluğu arasında hiç fark olmayan bir muhalefet. Evet sorunuzu onlara sorarsanız...
Bu hukumet bana iş veriyor ama 700 TL ye çalıştırıyor sizin iyileştirme anlamındai ekonomik programlarınız nelerdir? Benim maaşımı 700 TL den 1500 TL ye çıkaracak formülünüz varmıdır ? diye.

sivaslınet
10.04.2012, 14:17
Memlekette muhalefet diye bir şey var. Yani varlığıyla yokluğu arasında hiç fark olmayan bir muhalefet. Evet sorunuzu onlara sorarsanız...

Hımm. Sorunlarımızı iktidara değil de muhalefete anlatacağız öylemi. Sizinki de çok parlak bir buluş hocam.

Bu hukumet bana iş veriyor ama 700 TL ye çalıştırıyor sizin iyileştirme anlamındai ekonomik programlarınız nelerdir? Benim maaşımı 700 TL den 1500 TL ye çıkaracak formülünüz varmıdır ? diye.

Diyelim ki böyle bir soru sorduk muhalefete. Dertlerimize bir çare olacak mı?

mansur58
10.04.2012, 19:18
Sivaslinet kardeşim,:)
Millet bir partiyi iktidar yapar beni yönet diye, diğerlerine de muhalefet görevi verir ki; bir dahaki seçimlere kadar benim adıma iktidarı denetle gerektiğinde dizginle diye. Beş yıl sonra seçim sandığı önüme konduğunda nasıl olsa ben iktidardan hesap sorarım ama siz seçimlere kadar bizi temsil edin diye.

Madem bu kadar şiakayet vardır. Bu yüzden muhalefete sormak lazım kongre yapmaktan başka siz ne iş yaparsınız diye. ?

Nukte olsun,
Demirel hazretlerinin, petrol vardıda biz içtik mi :) dediği gibi muhalefet tutarlı reçeteler sunduda biz oy vermedik mi ?

sivaslınet
10.04.2012, 19:49
Sivaslinet kardeşim,:)
Millet bir partiyi iktidar yapar beni yönet diye, diğerlerine de muhalefet görevi verir ki; bir dahaki seçimlere kadar benim adıma iktidarı denetle gerektiğinde dizginle diye. Beş yıl sonra seçim sandığı önüme konduğunda nasıl olsa ben iktidardan hesap sorarım ama siz seçimlere kadar bizi temsil edin diye.

Madem bu kadar şiakayet vardır. Bu yüzden muhalefete sormak lazım siz ne iş yaparsınız diye.

Nukte olsun,
Demirel hazretlerinin, petrol vardıda biz içtik mi :) dediği gibi muhalefet tutarlı reçeteler sunduda biz oy vermedik mi ?

Hocam siz bunları benden iyi bilirsiniz. Muhalefet yürütme erki değildir. Sadece soru önergeleriyle ve yargıyla haksızlıkların üstesinden gelmeye çalışır. Bütün bunlara rağmen, iktidarın çok olumsuzca gidişatlarını anayasa ve danıştay kararları ile durdurabildi.

Durum meydanda öyle bir iktidarımız var ki, kim muhalefet etse kendini silivride buluyor. Sayısal üstünlükleri fazla diye her şeyi dayatmayla zorla halletmeye çalışıyor. Üstelik yasa dışı dinlemeler, sehven uygulamalar ayyuka çıkmış.

Neyse burada frenleyip fazla muhalefet yapmamam gerek. Silivri yolu bize de gözükebilir.

Kısacası hizmet iktidarındır ondan bekliyoruz. Muhalefetin hizmet ettiği 3-5 tane belediyesi var. Halk hizmetinden son derece memnun.

Partili değilim. Her dönem sorgulayıcı yapımdan dolayı muhalefete oy veririm. Ülkede işlerin yolunda gitmesi için muhalefetin de iktidara yakın gücü olması gerekir.

mansur58
10.04.2012, 19:56
Boş verin iktidarı muhalefeti ne söylenecekse söyleyelim gidip ağız tadıyla birlikte şu silivri de mapus yatalım. Dışarda oldukta ne oldu sanki. Kimisi iktidar için kimisi muhalefet için yatiyor. İktidarda muhalefette sefasını sürüsün. Yeterki onlara bir şey olmasın. :)

sivaslınet
10.04.2012, 20:01
Boş verin iktidarı muhalefeti ne söylenecekse söyleyelim gidip ağız tadıyla birlikte şu silivri de mapus yatalım. Dışarda oldukta ne oldu sanki.

Buyurun, önden siz başlayın hocam. Arkadaşlık yaparız Silivri'de. Peşinizden söylenecekleri söylerim emin olun. Yalnız bırakmam sizi orada. :)

mansur58
10.04.2012, 20:04
Eyvallah

Böyle cesur adamlarla nerelere gidilmez ne engeller aşılmaz ki.

ÖnceVatan_58
11.04.2012, 00:01
Stresin gavuru, müslümanımı olurmuş, stres strestir her insanda görülebilir. Skıntı çeken gergin olan aşı, işi olmayan işleri ters giden her insanda rastlanabilir. Şimdi kişiye asgari ücret ver kirada otursun çocuk okutsun ev geçindirsin gelde onda stres arama :)

mansur58
11.04.2012, 00:15
Stresin gavuru, müslümanımı olurmuş, stres strestir her insanda görülebilir. Skıntı çeken gergin olan aşı, işi olmayan işleri ters giden her insanda rastlanabilir. Şimdi kişiye asgari ücret ver kirada otursun çocuk okutsun ev geçindirsin gelde onda stres arama :)

Yazınızı okuyunca yanlış anlamayın alay anlamında değil ama hoşum gittiği için gülmekten kendimi alamadım.:)

Canınız sağolsun İlginç bir anlama yöntemi olmuş.

Tabiki hastalığın dini imanı olmaz. Benim kastım bu hastalığın ana kaynağı batı (gavur) medeniyeti denilen modernizm yani kapitalizmdir.
İnsanları lüks tüketime aliştırarak doyumsuz hale getirip kanaat toplumu olmaktan uzaklaştırmalarının sonucunda yoğun stresler yaşanmaya başlanmiştır.

ÖnceVatan_58
11.04.2012, 00:20
Yazınızı okuyunca yanlış anlamayın alay anlamında değil ama hoşum gittiği için gülmekten kendimi alamadım.:)

Canınız sağolsun İlginç bir anlama yöntemi olmuş.

Tabiki hastalığın dini imanı olmaz. Benim kastım bu hastalığın ana kaynağı batı (gavur) medeniyeti denilen modernizm yani kapitalizmdir.
İnsanları lüks tüketime aliştırarak doyumsuz hale getirip kanaat toplumu olmaktan uzaklaştırmalarının sonucunda yoğun stresler yaşanmaya başlanmiştır.

Rica ederim ne demek sizde yanlış anlamayın da, zaten amacım oydu bakın sizi güldürerek bu işi başardım sanırım, stres atmaya başladınız bile :)

mansur58
11.04.2012, 00:53
Rica ederim ne demek sizde yanlış anlamayın da, zaten amacım oydu bakın sizi güldürerek bu işi başardım sanırım, stres atmaya başladınız bile :)

Eyvallah arkadaşım iyi geldi eksik olmayın. :)

Bir ara bu konuyu başka bir sitede de paylaşmıştım da forum yönetici bir arkadaş ciddi ciddi bana özelden mesaj yazarak konuyu kaldıracağını bildirmişti. Gerekçesi de stres hastalığı olanları gavurlukla itham ettiğimi düşünmüş ve içimizde stresli olanların çok alınacağını yazmıştı. Tabi konu kaldırılmadı ama ikna edene kadar da akla karayı seçtim.

Sizinkisinin espri olduuğu ortaya çıktı onun ki çok cidiydi.:)

sivaslınet
11.04.2012, 07:08
Tabiki hastalığın dini imanı olmaz. Benim kastım bu hastalığın ana kaynağı batı (gavur) medeniyeti denilen modernizm yani kapitalizmdir.
İnsanları lüks tüketime aliştırarak doyumsuz hale getirip kanaat toplumu olmaktan uzaklaştırmalarının sonucunda yoğun stresler yaşanmaya başlanmiştır.

Bu anlatım şekli daha bilimsel, daha mantıksal olmuş.