Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar

Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar (http://www.sivaslilar.net/forum/index.php)
-   Anasayfa Haberler (http://www.sivaslilar.net/forum/forumdisplay.php?f=36)
-   -   Üye rekoru Sivas'ta (http://www.sivaslilar.net/forum/showthread.php?t=37617)

_DuMaN_58 25.02.2011 10:41

Cevap: Üye rekoru Sivas'ta

[B]Paylaşılan verilere bakılacak olursa, 2001 de Türkiye tarihinin en büyük ekonomik krizinin olduğu kesin. Ama 2011 de Türkiyenin Ekonomisi büyürken , borçlar da artıyor. Verilen bilgilere göre bunlar çıkıyor sonuç olarak.
[/B][COLOR=Red]Ama borçlanmak demek kötüye gidiyoruz anlamına gelmiyormuş doğru mu?[/COLOR][B]
Bu soruyu şu yüzden sordum,
"""" [/B]ABD'nin 10 trilyon dolardan, İtalya'nın 2 trilyon dolardan fazla borcu olduğunu ifade eden Şimşek, ''Bir ülkenin mutlak borcuna bakılmaz, borcun milli gelire oranına bakılır. Kamunun toplam net dış borcu milli gelirin yüzde 1'i kadar bir düzeye düşmüştür. Toplam borç, 257 milyar dolardan ikinci çeyrek sonu itibarıyla 479 milyar liraya ulaştı. Milli gelir ise 350 milyar liradan 1,2 trilyon liraya çıkacaktır. Borç, bir kat dahi artmamış ama milli gelir 4 kattan daha fazla artmıştır. Hesap ortada'' dedi.[B]""""" [/B]

KAOS 25.02.2011 11:05

[QUOTE=_DuMaN_58;595529][B]Paylaşılan verilere bakılacak olursa, 2001 de Türkiye tarihinin en büyük ekonomik krizinin olduğu kesin. Ama 2011 de Türkiyenin Ekonomisi büyürken , borçlar da artıyor. Verilen bilgilere göre bunlar çıkıyor sonuç olarak.
[/B][COLOR=Red]Ama borçlanmak demek kötüye gidiyoruz anlamına gelmiyormuş doğru mu?[/COLOR][B]
Bu soruyu şu yüzden sordum,
"""" [/B]ABD'nin 10 trilyon dolardan, İtalya'nın 2 trilyon dolardan fazla borcu olduğunu ifade eden Şimşek, ''Bir ülkenin mutlak borcuna bakılmaz, borcun milli gelire oranına bakılır. Kamunun toplam net dış borcu milli gelirin yüzde 1'i kadar bir düzeye düşmüştür. Toplam borç, 257 milyar dolardan ikinci çeyrek sonu itibarıyla 479 milyar liraya ulaştı. Milli gelir ise 350 milyar liradan 1,2 trilyon liraya çıkacaktır. Borç, bir kat dahi artmamış ama milli gelir 4 kattan daha fazla artmıştır. Hesap ortada'' dedi.[B]""""" [/B][/QUOTE]

Yanlış mantık..
ABD ve İtalya kendi teknolojisini ve sanayini ürününü kendi üreten ülkeler, Dünya da dolar dönüyor.
Bankaları, büyük kuruluşları kendilerine ait, ABD dünyanın en büyük ekonomisi, zenginlik refah hat safhada, dolayısı ile istediği kadar hammaddeyi, iş gücünü, sermayeyi çekebiliyor, ve risk olarak algılanmıyor..

_DuMaN_58 25.02.2011 11:48

[B]Ha ABD, İtalyada borç olunca birşey olmuyor Türkiye de borç olunca kötü oluyor hmmm :)

[/B]

KAOS 25.02.2011 12:07

[QUOTE=_DuMaN_58;595538][B]Ha ABD, İtalyada borç olunca birşey olmuyor Türkiye de borç olunca kötü oluyor hmmm :)

[/B][/QUOTE]

La havle... :)

_DuMaN_58 25.02.2011 13:10

[B]Noldu KAOS :)

Hayır ben şunu anlamıyorum. ABD borçlansa bile sorun olmaz o kendini kalkındırır diyorsun. Ama Türkiyeye gelince olumsuz bakıyorsun. Niye Türkiyeyi küçümsüyorsun ki? Bizde yavaş yavaş başladık kendi teknolojimizi üretmeye yada sanayimizi.. Kendi arabamızı üretmeye çabalamamız, kendi helikopterimizi yapmaya başlayacağımız, kendi heronlarımızı yapmaya başladığımız, diğer ülkelere zırhlı araç satmaya başladığımız vs .. bunları görmemezlikten gelmemek lazım.
[/B]

Kibrisli 25.02.2011 13:48

[QUOTE=_DuMaN_58;595541][B]Noldu KAOS :)

Hayır ben şunu anlamıyorum. ABD borçlansa bile sorun olmaz o kendini kalkındırır diyorsun. Ama Türkiyeye gelince olumsuz bakıyorsun. Niye Türkiyeyi küçümsüyorsun ki? Bizde yavaş yavaş başladık kendi teknolojimizi üretmeye yada sanayimizi.. Kendi arabamızı üretmeye çabalamamız, kendi helikopterimizi yapmaya başlayacağımız, kendi heronlarımızı yapmaya başladığımız, diğer ülkelere zırhlı araç satmaya başladığımız vs .. bunları görmemezlikten gelmemek lazım.
[/B][/QUOTE]

KAOS'un anlatmak istediği şu sevgili Duman: ABD ya da İtalya gibi büyük ülkeler hem finans dünyası olarak hem de sanayi dünyası olarak büyük ülkeler, oralarda doğacak bir krizi özel şirketler kendi içlerinde ya da devlet desteği ile rahatlıkla atlatabilirler ancak bizde öyle bir durum yok, ekonomik olarak hala dışa bağımlıyız, örneğin yukarıda AKP'nin bir afişi yayınlandı -yani bu da oldu sitede ama neyse- orada herşey yazıyorda İthalat rakamları yazmıyor, olay burada dış borç, cari açık bu ithalattan geçiyor, bunun yanında iç borçlanma da yazmıyor, Cumhuriyet tarihinin en üst seviyesinde iç borçlanma ve bunca ekonomik göstergenin de özellikle yabancı sermayenin Türkiye'den satın aldığı işletmeler ve sıcak paranın Türkiye'ye girmesi dolaşmasından kaynaklandığını bilmek gerekiyor... Dışa bağımlı ekonomide kimsenin garantisi yoktur, gün gelir Ecevit gibi ABD'nin çıkarlarını korumayan bir hükümet gelir ABD tüm büyük finans ve sanayi şirketlerine parasını çektirir o zaman yine kriz çıkar ülkede, 2001 krizinin hazırlayıcısı 99 depremi ve ABD'nin Irak'a saldırma öncesinde Türkiye'de kendisine destek olacak bir hükümetin olması isteğidir... Tayyip Erdoğan ile işleri bittiğinde kendi danışmanının sözü ile "Küvetin deliğine süpürmek" istediklerinde Türkiye'de bir kriz çıkartmaları için tüm Ekonomik güçleri var, hem de bu kez çok daha derin bir kriz çıkartabilirler çünkü artık iyice sıcak paranın döndüğü, günübirlik yaşayan bir ülkeyiz, geleceğe yönelik ekonomik herhangi bir adım atılmıyor, hem de ne enerji, petrol, gaz ne de hizmet ile ilgili Kamu malımız neredeyse kalmadı, devlet desteği ile de ayakta durması güç olacak Türkiye'nin... Yani onların borçlu olması çok sıkıntı değil, öderler, ödemezler ama sonuç olarak bir kriz çıktığında şirketleri kurtarabilirler... Bir de çok büyük bir ayrıntıyı unutmayalım İtalya ya da ABD bizim gibi Ulus Devlet, Devlet Güdümlü Ekonomisi olan ülkeler değiller tamamen liberal ülkeler aramızda böyle bir fark var onların borçlu olması doğal... Bizim borçlu olmamız ise taaaa 50'lere dayanıyor, İsmet Paşa'nın son dönemlerinde ve özellikle Menderes zamanında alınan gereksiz borçlar ve 50'den sonra başlayan sonra da siyasi mirasçılar tarafından özellikle Demirel ailesi ve Özal ile, Yılmaz ve Çiller dönemi ile halen de devam eden Yolsuzluk ve hırsızlıkların etkisidir, yoksa Devletçi ekonomiyi benimseyen ülkelerin böylesine abartı borçları olmamalı...

_DuMaN_58 25.02.2011 14:03

[B]O zaman şöyle düşünelim, ABD nin Ortadoğuda yaptıkları yada yapacakları için Türkiyeye ihtiyacı var. Zaten hükümetde Obama ile yeterince müttefik oluşturuyorlar. Şu halde ABDnin ihtiyacı varken, Türkiyenin kötü durumda olmasını sitemez, daha doğrusu Türkiyeye karşı yanlış yapmak istemez. Doğru mu. O halde Türkiyeden para da çekemez, krize de sokamaz. Bu demek oluyor ki Türkiye çok uzun bir vadede krize girmeyecektir. E zaten uzun vade süresince Türkiye yeterince gücü kazanmış olur diye düşünüyorum. Kazanamasa bile başka kozlar la ABD ile arasını yumuşak tutacaktır. Ortadoğuda işi biterse ABD nin (ki bitmez) bor minareli projesi başlar :) O bize biz ona muhtacız..
[/B]

Kibrisli 25.02.2011 14:23

[QUOTE=_DuMaN_58;595545][B]O zaman şöyle düşünelim, ABD nin Ortadoğuda yaptıkları yada yapacakları için Türkiyeye ihtiyacı var. Zaten hükümetde Obama ile yeterince müttefik oluşturuyorlar. Şu halde ABDnin ihtiyacı varken, Türkiyenin kötü durumda olmasını sitemez, daha doğrusu Türkiyeye karşı yanlış yapmak istemez. Doğru mu. O halde Türkiyeden para da çekemez, krize de sokamaz. Bu demek oluyor ki Türkiye çok uzun bir vadede krize girmeyecektir. E zaten uzun vade süresince Türkiye yeterince gücü kazanmış olur diye düşünüyorum. Kazanamasa bile başka kozlar la ABD ile arasını yumuşak tutacaktır. Ortadoğuda işi biterse ABD nin (ki bitmez) bor minareli projesi başlar :) O bize biz ona muhtacız..
[/B][/QUOTE]

Evet dediğin doğru ABD'nin ortadoğudaki çıkarlarına "şimdilik" uygun bir iktidar var ancak senin dediğin gibi çoook uzun vadede olacak bir hükümet değil bu... Neden Türkiye'nin iç dinamiklerinin etkisini, seçimi kaybetme ihtimalini felan söylemeyeceğim... Olay İran'dır... ABD İran'a saldırmaya karar verdiği an Türkiye'de AKP dönemi biter... Ya sivil olarak biter, ya darbe ile biter ya da daha kötüsü Allah korusun tam da senin dediğin gibi Bor madeni yüzünden işgal ile biter... Çünkü hep böyle olmuştur... Ecevit gelmiş 70'lerde "Lan nerden çıktı bu adam" demiş ABD ambargo uygulamış, Afyon ekemezsin demiş Ecevit Sana ne? demiş... Ambargo yemiş Türkiye, Kıbrıs halkı kötü durumda katlediliyor,11 yıldırda hiçkimse kılını kıpırdatmadı demiş Kıbrıs'a çıkmış, ABD Çekil demiş Ecevit Sana ne? demiş garantör ülkeyim diğerlerine sordum gelmediler ben de anlaşmadaki hakkımı kullanıyorum demiş ambargo yemiş Türkiye... Silahlarımı kullanamazsın bu savaşta demiş... Sana ne? demiş anlaşmamızda böyle bir madde yok, savaşta kullanmayacağım da nerde kullanacam? demiş... İşte başbakanımız diyor ya "Sizin döneminizi de gördük, yağ kuyrukları, tüp kuyrukları vardı Türkiye'de" tamam da nerelerden geçtiğimizi sanki bilmiyor Başbakan, o dönem yaşasa demek ki yağ kuyruğu, Tüp kuyruğu olmasın, ekonomi bozulur diye Demirel gibi Kıbrıs'ta olanlara ses çıkartmayacaktı... Haaa bütün bunlar olmuş ama halk ne yapmış asıl önemli olan bu, sıkıntı çekmesine rağmen Ecevit'i baş tacı yapmış... Yine başbakanın bilgisizliğini ya da söylediği başka bir yalanı açığa çıkaracak ama AKP oyunu ard arda 2 seçim yükselten ilk ve tek parti değildir, 70'lerde bunca sıkıntıya rağmen Ecevit'li CHP oyunu %32'den %42'ye yükseltmiştir, halk arkasında durmuştur...Peki sonunda ne olmuş :) 12 Eylül olmuş... Dünya'nın sistemi böyle, o yüzden anti emperyalist bir iktidar gelecek ve halk büyük bir güç ile onun arkasında duracak, o zaman bu oyun ancak sonlanır... Bu anti emperyalist hükümet, İran'ı alacak arkasına, Rusya'yı alacak Orta Asya ülkelerinde etkin olacak birlik olacak eğer bu hükümetin başındaki adam yaşarsa :) bu oyunu bitirir:D

abircan 25.02.2011 14:29

yandaşın sakızı bopa takıldı, ortadoğu yüzyıılık yanlızlığı ve ihaneti laik türkiye cumhuriyeti ve kurumlarına benzemek için özeniyor en dincisinden en laikine kadar tüm araplar Mustafa Kemalini bekliyor, bizim yandaşsözcülere hep beraber bu duruma çok seviniyorlar , övünüyorlar ama temelde ki kurucu felsefeyi ve kadroları takdir etmeden bunu yapmaya çalışıyorlar , 10 gündür kıs kıs gülerek okuyorum bu zübükleri

_DuMaN_58 25.02.2011 14:38

[B]Yok ben hiç sanmıyorum kısa vadede bu hükümetin biteceğini. İç dinamiklerde onların elinde, seçimlerde de kaybetmezler. Birde ABD nin İran'a savaş açacağını da pek sanmıyorum, Allah bilir tabi ama. Yanlız Türkiyenin işi zor, ABD ile İran arasında ikiyüzlülük yapmak çok da kolay değil ama şuana kadar başarılı geçti :)[/B]

WEZ Format +2. ?uan Saat: 11:00.