![]() |
Peskütan Çorbası
[B][CENTER]Yaşanan yoğunluk sebebebiyle sayfam eskilerin meşhur bir deyimi ile 'ayağını martta basıp ebril de (nisan) kaldırır' oldu. Bu arada ilk ingilizce öğrendiğim yaşlardan beri düşünürüm, bu ebril tabiri ingilizce de ki nisan ayı ile aynı neredeyse kim kimden, nasıl etkilenmiş bilemiyorum tabii. Annem yavaş iş yapanlara kızdığı vakit kullanırdı bu tabiri.
Gel gelelim sadede ve de 'Peskütan Çorbası'na. Yine eskilerin tabiri ile 'yürek ısıtan' çorbalardan en sevileni bu çorba diyebilirim memleketimizde. Çorbayı yapabilmek için öncelikle güzden şöyle iyi cins, lezzeti yerinde bir pesküdan temin etmek gerekiyor. Uluslararası İlişkileri yeni bitirip, iş hayatına atıldığım günlerde, ben okulda olduğu gibi uluslararası camia da önem arzeden olayları konuşma ihtiyacı hissederken, hele de Irak-Kuveyt Savaşı gibi önemli bir vak'a da uluslararsı örgütlerin yaptırımları ne olacak acep nevinden paylaşımlarda bulunmaya çalışırken, o vakitler emeklisine az bir zaman kalmış mesai arkadaşımız Mevlude Abla da Tokuş Köyünden peskütan getirtme, kemikli-kemiksiz kıyma (kavurma), yarma, kışlık sucuk yapma, sebze kurutma, yumurta eriştesi, kavurma eriştesi (pide fırınlarında kavrulur ve çok lezzetli bir eriştedir), kuşburnu marmelatı ve reçel yapma muhabbetleri gibi bitmez tükenmez Sivas güz devlimlerinden (hazırlık) bahsetmek ister, sonuçta o bana ne kadar siyasetle ilgilisin der, ben dumur olurum bu önemli, tarihi olaylara bakış açısına, ben de ona diyemem ama, fenalık geldi, peskütanın iyisinden, yeşil mercimeğin çabuk haşlananından diyemem, dinlemeye çalışırım ama bir türlü aynı trene binemeden geçerdi günlerimiz.... Bu arada yeşil mercimeğe haksızlık etmeyelim, haşlanıp, ince bulgur, salça, yeşil soğan, maydanoz, baharatlar, limon biraz da ceviz ilavesi ile hafif sulu, baharatlı ve biraz ekşi bir tat, sarı ve ince Tokat yaprakları ile ve biraz kalabalık bir dost topluluğu ile yenilir ve ardından pasta ekibi ve çay sofradaki yerini alır. Peskütan Çorbası: Yapılışı yayla çorbası ile hemen hemen aynı. Sadece peskütan süzme yoğurt kıvamında olduğu için daha fazla su kullanmak gerekiyor. Pirinç değilde yarma kullanılır. Üzerine sokaraç diye tabir edilen ince kıyılmış soğan tereyağında pembeleştirilerek yapılan ve nane eklenen bir sos dökülür. Peskütan Çorbasının farklı olan yapılışı değil, peskütan kullanılmasından kaynaklanan lezzeti ve tabii pişirirken kesilmemesi için kaynayıncaya kadar karıştırılması. Ayran çorbasına minik köfteler yapıp, kızartıp ekliyoruz, tabii nohut da. Çorbaya yeşil mercimek eklendiğini de duymuştum ama, biz de hiç o şekilde yapılmadı.[/CENTER][/B] |
--->: Peskütan Çorbası
Oyy Oyy Oy Immmmmmmmmmmmmmm Nefis Lezizzzzzzzzz
|
--->: Peskütan Çorbası
Bende çok severim...canım çekti şimdi.
|
--->: Peskütan Çorbası
elinize sağlık ...çok güzerl koktu çorba yanında da erişte şöyle tereyeğlı azcık peynir atsak erişteye sıcakken:)
bu çorbayı hangi yöreler bilir merak etmişimdir.çünkü suşehrinin bi kısmı biliyor bi kısmı bilmiyor çünkü... |
--->: Peskütan Çorbası
bizim köylüler de çorbayı yeşil mercimekli ve evde hazırlanmış hamurla la yaparlar.
bu hamurlar kesme yani erişteye benzeyen yada aş dediğimiz güneşte kurutulmuş yufka kırıntılarıyla pişirilir(di) ahhhhhhh ahhhhhhhh |
--->: Peskütan Çorbası
yemedim
yorum yapmıyacam :D :D:D:D |
--->: Peskütan Çorbası
pesküdan ne kine????????? bu corbanin baska adi varmi acaba?
|
--->: Peskütan Çorbası
Pesküden Çorbaşı Mükemmel Bir Çorba,
Her Sİvas Evinde Köy Aşınca Pişer:D Yemenizi Tavsiye Ederim. |
--->: Peskütan Çorbası
yaa canim corba istedi.........................
|
--->: Peskütan Çorbası
yha one ben bılmıorum baska adı felan warsa kesın bilirim yane :D
|
WEZ Format +2. ?uan Saat: 08:09. |
Powered by: vBulletin. Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright © - Bütün Haklar Sivaslilar.net'e aittir.