Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar

Sivas - Sivaslilar.Net - Sivashaber - Sivasforum - Sivasların En Büyük Buluşma Merkezi - Yiğidolar (http://www.sivaslilar.net/forum/index.php)
-   Köşe Yazıları (http://www.sivaslilar.net/forum/forumdisplay.php?f=180)
-   -   Laikliği Nasıl Çiğnedim ? (http://www.sivaslilar.net/forum/showthread.php?t=28588)

seva 21.04.2009 16:28

Laikliği Nasıl Çiğnedim ?
 
Aman Allah’ım!

Ben ne yaptım?

Laikliğe nasıl böyle bir saygısızlıkta bulundum?
Kamusal düzeni nasıl altüst ettim farkında olmadan?
Ben var ya ben… Ben öyle büyük kötülüklere imza attım ki… Anlatsam aklınız durur…


Ama korkmayın, şimdi yapmadım bunları, 1992 ile 1996 yılları arasında, İstanbul’un göbeğinde, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde yaptım…

Suçumu itiraf ediyorum, cezamı çekmeye hazırım…

Anayasa Mahkemesi’nin sayın üyeleri, giyotinse giyotin, müebbetse müebbet…

Boynum kıldan ince, ne de olsa “padişahım çok yaşa” sloganının yeni muhatabı siziniz…

“Anayasa Mahkememiz Çok Yaşa!”

“Anayasa Mahkememiz Çok Yaşa!”



Neyse suçumu itiraf etmeye başlayabilirim.

Yıl 1992, ben, o günkü kimliğimle Semanur Sönmez, önce ÖSS, sonra ÖYS sınavına girdim.

Üstelik iki sınava da başörtülü olarak alındım.

Sınav giriş kartımdaki fotoğrafım bile başörtülüydü.

Hiç kimse beni uyarmadı, “böyle girme sınava, arkadaşların üzerinde baskı oluşturursun” diyebilecek tek akl-ı selim sahibi insan yoktu koskoca Ankara’da. Anayasa Mahkemesi’nin çok saygın üyeleri de sanırım o yıl başka yerlerde görev yapmakta ve başörtüsünün ne menem bir şey olduğu konusunu kavramaya yeni başlamaktaydılar.
Uzatmayayım, sınavdan iyi bir puan aldım, annemle birlikte İstanbul’a, kazandığım üniversiteye kayıt yaptırmaya gittim. Üstelik annem de başörtülüydü.

Başörtülü fotoğrafımı uzatırken biraz tedirgindim doğrusu… Ama kayıt görevlisi içimi rahatlattı, “Burada başörtüsüne değil ne yazıp-çizeceğine bakarız”! dedi. İçime serin sular serpti sağ olsun. Böylece photoshop programıyla da uğraşmama gerek kalmadı.
Ve ben tam 4 yıl boyunca o okula gittim.

400 kişilik amfide derslere girdim, hocalarla sohbet ettim, farklı kültürlerden, inanışlardan arkadaşlarım oldu. Kimiyle çok samimiydik, kimiyle mesafeli. Ne onlar benim başörtümden rahatsız oldular, ne ben onların saçlarından. Hocalarımız da hiç ayrım yapmazdı üstelik. Onlar için önemli olan derse devam edip etmememizdi çok iyi hatırlıyorum.

Ama şimdi öyle pişman, öyle pişmanım ki…

Anlayamadım okul kapısından her girişte laikliği nasıl çiğneyip geçtiğimi…

Kimse uyarmadı beni.

Bilemedim sınıf arkadaşlarım üzerinde nasıl bir baskı kurduğumu…
Anayasa Mahkemesi’nin gerekçeli kararındaki “Bireysel bir tercih ve özgürlük kullanımı olsa da, kullanılan dinsel simgenin tüm öğrencilerin bulunmak zorunda olduğu dersliklerde veya laboratuar ortamlarında, farklı yaşam tercihlerine, siyasal görüşlere veya inançlara sahip insanlar üzerinde bir baskı aracına dönüşmesi olasılığı bulunmaktadır” ifadesini okuyana kadar aklım başıma gelmedi, gelemedi.

Ama asıl yürek sızısına, yine gerekçede yer alan “taşınan dinsel simgenin başkalarının üzerinde yaratacağı baskı ve olası eğitim aksamaları ile kamu düzeninin bozulması karşısında, üniversite yönetimlerinin ve kamu kurumlarının müdahalesine olanak verilmemesi, herkesin eşit şekilde eğitim hakkından yararlanmasını engelleyebilecektir” cümlesiyle kapıldım.

Yoksa ben herkesin eşit şekilde eğitim hakkından yararlanmasını mı engelledim öğrencilik yıllarımda.

Aman Allahım, ne büyük günah…

Üstelik kul hakkı, Allah’tan af dilemem yetmez, kullarla da hesaplaşmam gerek!!!

Şimdi ne yapsam acaba?

Sınıf arkadaşlarımı tek tek bulup helallik istesem, “size baskı yapmışım bir zamanlar, hakkınızı helal eder misiniz” desem…
Olmadı, Anayasa Mahkemesi üyelerine gidip diplomamı iptal etmelerini istesem ve böylece eski günahlarımdan arınsam…
Ya da bir araştırma şirketine başvurup yüz kişiye sordursam, ne yapacağıma onlar karar verseler…

Hepsine hazırım, hepsini yapabilirim…

Çünkü biz, bir insanın hardal tanesi kadar hakkını gasp etmektense, ölmeyi tercih edecek bir inanca sahibiz.

Çünkü benim Rabbim, kul hakkını affetme yetkisini sadece ve sadece hakkın sahibine veriyor.

Ve benim Rabbimin tartısı öyle hassas öyle hassas ki; ihtimaller, vehimler, olasılıklar üzerine hesap yapmıyor, ölçüde-tartıda bir gram şaşmıyor.

Değil ki 9’a 2 !!!

Semanur YAMAN

Kadirhan 21.04.2009 16:37

Cevap: Laikliği Nasıl Çiğnedim ?
 
Çünkü biz, bir insanın hardal tanesi kadar hakkını gasp etmektense, ölmeyi tercih edecek bir inanca sahibiz.

Çünkü benim Rabbim, kul hakkını affetme yetkisini sadece ve sadece hakkın sahibine veriyor.

Ve benim Rabbimin tartısı öyle hassas öyle hassas ki; ihtimaller, vehimler, olasılıklar üzerine hesap yapmıyor, ölçüde-tartıda bir gram şaşmıyor.


cok guzel bir cevap olmus :)

barikat58 21.04.2009 16:47

Cevap: Laikliği Nasıl Çiğnedim ?
 
tabi ya başörtüsü laikliğin bir numaralı düşmanı.bu laiklik öyle bir şey ki bu örtü gelince gider örtü çıkınca laiklik başlar.ne kadar büyülü bir şey yha

SİVASLIM-58 21.04.2009 16:56

Cevap: Laikliği Nasıl Çiğnedim ?
 
TEBRİK EDİYORUM SEN 92 -95 ÇİĞNEMİŞİN BEN HERGÜN ÇİĞNIYORUM İLLETİ

SAKIN NİYE ÖYLE DEDİN
ASARLAR SENİ ASARLAR
LAİKLİĞE ZARAR VERDİN
ASARLAR SENİ ASARLAR

HÜRRİYET ONLARA MAHSUS
OLMASA OLMAZLI HUSUS
BİR SÖZ DESEN YATAN MAPUS
ASARLAR SENİ ASARLAR


ŞAİR VEYSEL KIZLARKAYASI

POSTAL POTİN BAK GELİRLER
TANKLARI BİZE SÜRÜRLER
ALLAH DİYENİ GÖRÜRLER
ASARLAR SENİ ASARLAR

Sivas Gençlik 21.04.2009 17:10

Cevap: Laikliği Nasıl Çiğnedim ?
 
Kimse laikliği çiğnemesin çiğneyen de bu ülken çıksın çünkü biz atatürkçüyüz türkiye laiktir laik kalacak!!
nokta ..

Kibrisli 21.04.2009 17:14

Cevap: Laikliği Nasıl Çiğnedim ?
 
ARkadaşlar şu konulara girmeyin nolur... Bakın terslik çıkacak yine tartışma olacak şu olacak bu olacak... Benim bu konudaki görüşlerimi tahmin ediyorsunuzdur... Sivas Gençlik kardeşim gibi sloganlarla da Laikliği koruyamıyacağımızı biliyorum... Türban meselesine girip tartışma da çıkartmak istemiyorum... O yüzden herhangi bir cevap yazmıyorum ve elimden geldiği kadar da bu başlığa girmeyeceğim...

Saygılar...

SİVASLIM-58 21.04.2009 17:21

Cevap: Laikliği Nasıl Çiğnedim ?
 
BENDE ATATÜRKÇÜYÜM SAKIN HA BU ÜLKEDE YAŞANMIŞ OLAN TALİHSİZ 28.ŞUBAT SÜRECİNİ UNUTMAMAK GEREK ÜLKEM ADINA TALİHSİZLİKTİ UTANÇ DÖNEMİYDİ ARKADAŞLAR SAYGILARIMLA
YOKSA BİR ŞEYLERİN ARKASINA SIĞINARAK BU ÜLKENİN EVLATLARINA YAPILAN ZULMÜ ALKIŞLAMAKMI ASAL MUALLAKDA OLAN BİR KONU ÜZEİNDEDE BENİMLE REJİM SAVUNUCULUĞUNA SAKIN SOYUNMA
NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE

barikat58 21.04.2009 17:21

Cevap: Laikliği Nasıl Çiğnedim ?
 
[quote=Sivas Gençlik;401789]Kimse laikliği çiğnemesin çiğneyen de bu ülken çıksın çünkü biz atatürkçüyüz türkiye laiktir laik kalacak!!
nokta ..[/quote]

başörtüsünü anti laiklik olarak yorumluyanlar çıksın bence.bu ülke başı açık ve örtülüsüyle bir alındı.hergün şehit cenazeleri kalkıyor haberlerde izliyoruz anneleri yine başı örtülü ve açık olanlar.Atatürk inkılapları ülkemizi çagdaş medeniyetler seviyesine cıkarmak için getirilmiş yeniliklerdir.çagdaşlık demek medeniyeti de özgürlügüde içerisinde barındırır.bugün girmek için 40 şekil oldugumuz ab bile daha özgür.başı örtülüye hristiyan birliğinde hor gözle bakılmazken %95 i müslüman denen ülkede müslümanlıgın bir geregi olan başörtüsü anti laik bir nesne olarak görülmekte.laiklik bu kadar ucuz degil.laikligi bilmeden konuşmak hele hiç ucuz degil.osmanlı fethettigi yerlerde gayri müslimlerin dinini özgürce yaşaması için her türlü olanaklar seferber etmiştir.ve her kesimden halk osmanlı medeniyetinden memnundu.bugün müslüman ülkede kendi vatandaşı müslümanlıgını yaşıyor diye dışlanıyor.

seva 21.04.2009 17:21

Cevap: Laikliği Nasıl Çiğnedim ?
 
[QUOTE=Sivas Gençlik;401789]Kimse laikliği çiğnemesin çiğneyen de bu ülken çıksın çünkü biz atatürkçüyüz türkiye laiktir laik kalacak!!
nokta ..[/QUOTE]

Bizde Atatürk,çüyüz ama Atatürk bize özgürlük getirmiş bayanlara özgürlük getirmiş Her konuda hak vermiş...

Arif Coşkun 21.04.2009 17:27

Cevap: Laikliği Nasıl Çiğnedim ?
 
Bu halk ne zaman din üzerinden siyaset yapanları din üzerinden prim yapmak isteyenleri ne zaman tanıyacak merak ediyorum. Din kimsenin tekelinde değildir, Büyük önderin kurduğu Laik Türkiye Cumhuriyeti'nde ve her isteyen de ibadetini hür iradesiyle yerine getiriyor. Din elden gidiyor, yok bilmem ne oluyor gibi yaygaracı tutumlar ile provakatör söylemlerle ses getirmeye çalışıyor. Defelarca Avrupa Mahkemelerinden dönmüş, Türkiye Mahkemelrinden geri dönmüş haksız bulunmuş, bir temel hukuk sistemine ters düşen bir konuyu tekrar gündeme getirmek kaşımak, yeni danıştay cineyetlerinden başka ne doğurabilir?
Semanur YAMAN hanıma şunu diyebilirim, o dönemler Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Türkiye Cuhhuriye'tine ve ilkelerine bu kadar pervasızca saldırılar yoktu. O dönemler bir iki öğrenci çıkıp Humeyni'yi Atatürk'ten daha çok seviyorum demiyordu. Tarikat yuvalarında bu kadar Atatürk karşıtı yetiştirilmiyordu. Elbetteki demokrasi özgürlüktür ama onu kullanarak kendisini ortadan kaldırmak isteyenlerede müsade etmez ve etmemelide. Demokrasi bir araçtır gerektiği yerde bineceksin işin bitince ineceksin mantığıyla olmaz bu. Bir ülkenin elbetteki kural ve kaideleri olacaktır, bunada her vatandaş uymak zorundadır. Siz gidin başka bir ülkede o ülkenin sistemine ters düşen birşey yapın bakalım neler oluyor.


WEZ Format +2. ?uan Saat: 11:58.

Powered by: vBulletin. Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.


Copyright © - Bütün Haklar Sivaslilar.net'e aittir.