![]() |
Uyanın Artık
Şehir darbe üstüne darbe yiyor, halkın boynu her geçen gün biraz daha bükülüyor. Anadolu büyüdükçe küçülen Sivas'ta, göç göçü kovalıyor. Her gün onlarca insan icralık oluyor, küçük esnaf batıyor. Her şeyden önemlisi de şehirdeki gaflet uykusu her geçen gün biraz daha derinleşiyor.
Anadolu'nun orta yerinde adı her seferinde Cumhuriyetle anılan bir kent, Cumhuriyet'in temellerinin atıldığı bir il, devlet büyüklerinin sadece övgü ile bahsetmekle, halkın ve kentteki sivil iradenin de bununla yetindiği bir şehir. Tüm bu özellikleri taşıyan Anadolu şehri elbette ki Sivas!.. Bugüne kadar boş sözlerle avutulmuş Sivas'ın geleceği de pek parlak görünmüyor. Siyasilerin beceriksizlikleri ile ön plana çıktığı şehirde, halk mağrur ve ürkek, sivil toplum örgütleri ise kabuğuna çekilmiş durumda. Sivas'ın kaderine etki edecek konularda yaşanan sessizlik, dibe vurmuşluğun ve ezilmişliğin verdiği psikolojiden olsa gerek ki, bu şehrin her hakkı yenildiğinde, bu şehrin insanlarının canı yakıldığında içten bağırmak ve haykırmak almış çok sesliliğin yerini. [B] DEMİR ATTIK YALNIZLIĞA[/B] Tarihinin en durgun dönemini yaşayan Sivas'ta yatırımcıların önü bir türlü açılamazken yatırımcılara kolaylıklar sağlayan teşvik paketlerinden de hüsran çıktı. Daha önceki dönemde uygulanan teşvik paketi ile birlikte ‘41 kere maşallah' sloganı ile açılan ve fabrika olarak nitelendirilen işletmelerde çalışanların sayısı 4 bin 100 civarında. Büyük ve ekonomisi güçlü illerdeki bir fabrikada çalışan işçi sayısının Sivas'ta fabrika olarak nitelendirilen işletmelerde çalışan işçi sayısının tamamından fazla olması durumu özetlemeye yetiyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan yeni teşvik paketi ile yarasına bir kez daha tuz basılan Sivas'ın içinde bulunduğu sahipsizlik bu yarayı kangrene çevirebilir. Sivas'ın son umudu yeni teşvik paketi ile ilgili yeni bir düzenleme yapılacağının gündeme gelmesi olsa da, şehrin siyasilerinin, sivil toplum örgütlerinin ve halkın suskunluğunun ne kadar süreceği bilinmiyor. [B]UYANIN ARTIK![/B] Sivas'ın sorunları ile ne kadar ilgilendikleri ve Sivas için ne yaptıkları sürekli sorgulanan Sivas milletvekillerinin bundan sonraki süreçte Sivas'ın gelişmesi ve kalkınması için daha yoğun çalışmasını isteyen vatandaşlar, özellikle yeni teşvik paketi ile ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da talimatı ile yeni bir çalışma yapılacağı söylentilerinin üzerine gidilmesini istiyor. Halk, yeni bir çalışma yapılacaksa Sivas'ın bu çalışma içerisinde hak ettiği noktada olması için vekillerin sıkı bir takip içerisinde olması gerektiğini düşünüyor. Bir süre önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni teşvik paketinde Sivas'ın hak ettiğini alamaması konusunda Sivas milletvekillerinin nasıl bir rol üstlendikleri bilinmiyor. Kentte, “Vekiller teşvik paketi ile ilgili yapılan çalışmadan haberdar değiller ise çok üzücü, buna resmen uyumak derler. Eğer haberdarlar ise Sivas'ın adaletsizlikten etkilenmesi için bir şey yapamamışlar demektir. Ama bundan sonrası için bir şeyler yapılabilir, artık uyansınlar" yorumları yapılıyor. [B]GİRİŞ-GELİŞME - SONUÇ!..[/B] Sivas'ın kompozisyonu hiçte hoş şeyler çıkarmıyor ortaya. AK Parti İktidarı'nın ilk dönemlerinde gözle görülür derecede hareketlilik yaşanan şehrin kompozisyonunun sadece girişi var. Gelişme ve sonuç evreleri ise koca bir soru işareti. İyi başlayan ancak kötü giden bir dönemin faturasını ağır ödeyen Sivas'ın ve Sivaslının buradaki suçunun ne olduğu bilinmiyor. Yapılan bazı yatırımların yarım kaldığı, sözü verilen yatırımların ise hayalleri süslediği kentte en belirgin şey hayal ve uyku. [B]VEKİLLER NE YAPIYOR?[/B] Yeni Ak Parti İl Teşkilatı'nın kentte canlılık yaratmak adına başlattığı girişimler hiç değilse, 'hiç yoktan iyidir' sözünün dillerde dolaşmasını sağlarken, bu girişimin kentte ve halka ne kazandıracağı konusunda birileri fikir sahibi mi o da bilinmiyor. Siyaseten beklediği ilgi ve desteği bir türlü göremeyen şehirde, bu olumsuzlukların faturası ilk olarak Sivas milletvekillerine, ardından ise Ak Parti Hükümeti'ne kesiliyor. Halkın Sivas'ta büyük oyunu alan AK Parti Hükümeti'nin şehre olan bakış açısında büyük bir değişim olduğunu düşünen vatandaşlar, bu değişimin nedenini ise bilmiyor. Sivas milletvekilleri mi pasif, genel bakış mı olumsuz? Yani vekiller çalışıp çabalıyor ama, hükümet taleplere mi cevap vermiyor? Tüm bunlar akılları kurcalayan soru işaretlerinden birkaç tanesi ama, ortada olan bir gerçek var ki o da Sivas'ın kaderine terk edilmiş bir görüntü içerisinde olması. [B] ERSAN ARSLAN Sivas'ın Sesi Gazetesi[/B] |
Cevap: Uyanın Artık
[B]çok güzel dile getirmiş kardeşimiz malesef sivas kendi haline bırakılmış
vekillerimiz maşallah güzel çalışıyorlar bide iktidar milletvekilleri ne diyelim yatın bakalım ankaranın serin havasında gün gelir sivas halkı bunun hesabını sorar elbet[/B] |
Bu sadece Sivas'a özgü bir gelişme değil bence, şuan içinde bulunduğumuz ekonomik gidişat ve dar gelirlinin durumu perişan. Ekonomimiz küçüldükçe küçülüyor. Bazıları bunun aksini iddia etsede malesef böyle bu.Yakında doğalgaz, elektrik,su olmak üzere belli başlı şeylere yüzde 20 lere varan zamlar geliyor, işin içinden çıkılmaz bir hal alacak.
Bizler "Kürt Açılımı" "Ergenekon" gibi gündem saptıran konulara alet olup tartışa duralım, halkın nefes alacak hali kalmadı. Dünyada neye zam geldide şimdi bu temel tüketime zamlar yapılıyor anlamış değilim. İşimiz Allaha kalmış artık sonumuzu hayreyle... |
Ben artık bu dönemden umudumu kestim..Bir dahaki döneme Sivas sevdalısı insanlar vekil olur da belki silkiniriz.Ülkedeki ekonomik bunalımdan Sivas gibi bir şehrin etkilenmemesi anormal olurdu zaten ama vekillerimizin adını ben bile unutuyorum çoğu zaman,sayamıyorum adlarını..Bir Şener'imiz vardı,Hasan Canpolat'ımız vardı onlar da gitti vesselam..
Belediye şu Çermik'te bari ciddi teşvikler verse de orada ciddi istihdam oluşacağına inanıyorum.. [B]Van’a ilk yabancı geldi şehir seferber oldu Eylem Türk[/B] Van, tarihindeki ilk yabancı yatırıma hazırlanıyor. Alman şirketin yatırım kararı kentte heyecan yarattı. Oda görülmemiş bir hızla şirket kuruluşu yaptı, Almanlar destek ve hıza plaket verdi Alman Burus şirketi Van’a 12 milyon dolarla başlayıp 70 milyon dolara kadar çıkacak bir yatırım yapacağını açıkladı. Daha önce hiç yabancı yatırım çekmeyen Van, [B]‘ilk yabancı’ için seferber oldu. Alman şirketin patronu, jet hızıyla şirket kuruluş işlemlerini tamamlayan ve büyük destek veren Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zahir Kandaşoğlu’na plaket verdi[/B]. Uzun süredir bölgede yatırım araştırması yapan Alman şirket Burus grubu, Van’da yatırıma karar verdi, şirket kurdu. Uzun süredir yerli yatırım dahi alamayan ildeki bu ilk yabancı yatırım heyecan yaratırken, firmaya Van Ticaret ve Sanayi Odası tarafından her türlü destek sağlandı. Bu yatırımın Van’ın ilk yabancı sermaye yatırımı olacağını söyleyen Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Zahir Kandaşoğlu, olayı “çok önemli bir gelişme” olarak niteledi. Dünyanın çeşitli bölgelerinde yatırımları olan Alman Burus Projektentwicklung GmbH şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Hans Schreier’in, bir süre önce Van Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ettiğini belirten Zahir Kandaşoğlu, şöyle dedi: “Ziyaret ederek bilgi aldılar. Şirket bize hazırladığı rapor ve yatırımı konusunda detaylı bir bilgi sundu. Biz de hemen harekete geçtik, yatırım olanakları hakkında bilgiler verdik. Çıkan teşvik yasası ve yapılabilecek yatırımlar hakkında da açıklamalarda bulunduk. Gereken her türlü desteği sağlayacağımızı belirttik.” [B]Desteğe plaket...[/B]Hans Schreier’i Van’da gezdirerek ilin güzel coğrafyasını gösteren oda başkanı Kandaşoğlu, özel talimatla çok hızlı bir şekilde şirket kuruluşunu tamamladı. Almanlar o kadar memnun kaldı ki Hans Schreier, kısa bir sürede şirket kurulmasına ve yasal işlemlerinin tamamlanmasına destek olduğu için Kandaşoğlu’na plaket verdi. Kandaşoğlu da yeni şirketin resmi sicil belgesini takdim etti. |
[B]Açılmaz kapıları açmanız mı gerek?
Dünyada insanca yaşamanız mı gerek? Bırakın öyleyse iki dünyayı birden: Ey ölü canlılar, canlar uyanık gerek! [/B] |
[B]Bizim ülkemizde takım tutar gibi parti tuttuğumuz sürece ne şehrimiz nede ülkemiz bir arpa boyu yol alıp ilerleyemez şu güzel sözü sıkca kullanıyorum yine kullanacağım
Toplumlar layık olduğu gibi yönetilirler[/B] |
Sivas'ta şu sıralar büyük bir sessizlik var..Umarım bu fırtına öncesi sessizliktir;adeta yaprak kıpırdamıyor.AKP li vekiller her hafta halka açık toplantı yapıp halkın sorunlarını dinliyorlar..Bakalım bu toplantılar ne işe yarayacak..En son sayın Açıkalın toplantı yapmış;yapılacak yatırımlarla ilgili bilgiler sunmuş..Sayın Açıkalın'ın konuşmalarından yapılacak yatırımların başka bahara kaldığı izlenimi edindim..Sivaslı vekillerden somut icraat bekliyor;şu anda ortada ne fol var ne de yumurta...Bölge Hastanesi ve Adliye Sarayı temelleri görünen o ki 2010'a kalmış durumda...Fuar alanı çalışmaları da çok yavaş ilerliyor;projede değişiklik yapacaklarmış;umarım bu proje bir an önce bitirilir..Stat ve spor salonu projesinden sayın vekil hiç söz etmedi,herhalde stat ve salon temelleri de bu yıl atılmayacak...Şu anda Sivas merkezde yapılan tek proje var;o da belediyenin Yenişehirde yaptığı kavşak düzenlemesi;o da bitmek üzere..Düşünün koskoca yaz Sivas'ta yapılan doğrudürüst bir proje olmadı;vekiller sadece konuşuyorlar ama ortada yapılan bir proje ve temel atma yok...Sivaslı yine kaderiyle başbaşa kalmış durumda..Umarım vekiller yapılacak projelerin takipçisi olurlar;yoksa Sivas yine yalnızları oynayacak yapılacak projelerde seçim öncesine kalacak...Sivas bunları hiç haketmiyor...
|
[QUOTE=eyuphulagu;461830]AKP li vekiller her hafta halka açık toplantı yapıp halkın sorunlarını dinliyorlar..Bakalım bu toplantılar ne işe yarayacak..En son sayın Açıkalın toplantı yapmış;yapılacak yatırımlarla ilgili bilgiler sunmuş..[/QUOTE]
Ben buna "şov" diyorum.. Ciddiye alıp inanan varsa bu sorun dinlemelere,saygı duyyuorum.. |
Sivas bunları hiç haketmiyor...
|
1970 yılların başında Süleyman Demirel'in başbakanlığı zamanı. Demirel'in kalem müdürü kapıyı çalmış ve içeri girmiş;
Efendim Sivas'tan ve Kayseri'den heyetler geldiler, sizinle görüşmek istiyorlar demiş Demirel; Önce Sivas'lıları içeri alın demiş. Kalem Müdürü; Efendim önce Kayseriler geldiler ama demiş. Demirel: Sivas heyetinin işi kısa sürer, Kayserililer uzun kalır sen önce Sivas'lıları al demiş. Sivas heyeti içeri gelmiş. Bir ihtiyar nine, bir başka ihtiyar dede ve 1-2 orta yaşlı Sivaslı. Demirel, hemen ayağa kalkmış onlara bir izzet bir ikram. Ne istediklerini sormuş. İhtiyar nine; benim işsiz bir torunum var ona iş istiyorum demiş. İhtiyar dede; Benim köyümün su sorunu var o konuda yardım istiyorum beyim demiş. Bir başkası: Efendim sağlınıza duacıyım ben sizi görmeye geldim demiş. Kısa bir süre sonra Sivas'lıları göndermişler. Kalem Müdürüne hemen Sivas'lıların istekleri not almasını ve ilgili yerlere iletmesini istemiş. Sıra Kayserililere gelmiş. Kalabalık bir iş adamı gurubu içeri girmişler. Ellerinde dosyalar, projeler, klasörler. Buyrun Kayserili hamşehrilerim, ne istiyorsunuz demiş. Kayserililer hemen konuya girmişler. Efendim; biz gesi bağlarının sahipleriyiz. Biz bağ sahipleri olarak oturduk, bir karar verdik. Bağlarda yetişen meyvaların suyunu çıkarıp onu paketleyecek ve satacak bir işletme kuracağız. İşte maliyetlerimiz, işte projemiz. Bize bu konu'dan destek sağlamanızı istiyoruz demişler. O gün bahsi geçen fabrikanın adı [B][COLOR="Blue"]Meysu.[/COLOR][/B] Sivas ve Kayseri arasındaki farkı anlatan bu hikaye'yi rahmetli Muhsin Bey'den 22 Şubat 2009'da kendi ağzından dinlemiştim. |
WEZ Format +2. ?uan Saat: 19:42. |